Články

Zde vidíte seznam všech článků.

Články podle oboru:

Nalezené články

Etologie jako vědní obor vznikla na přelomu 19. a 20. století. Etologie se zabývá studiem chování živočichů a snaží se rozkrývat smysl a význam ontogeneticky a fylogeneticky formovaných vzorců chování a vrozených a naučených modelů chování živočichů. Přestože se etologie zaměřuje především na studium chování zvířat v jejich přirozeném prostředí, u domestikovaných druhů zvířat se tento vědní obor zaměřuje i na výzkum chování zvířat žijících v zajetí či člověkem nastavených podmínkách.

Etologie koní jako samostatný obor

Etologie zvířat jako specializovaný obor se začala rozvíjet až v šedesátých letech dvacátého století. Etologové specializující se na výzkum chování koní koňští etologové se tehdy zaměřili na výzkum chování koní žijících bez kontaktu s člověkem a předmětem jejich zájmu se tedy stali v přírodních rezervacích žijící američtí mustangové a koně Převalského. Až koncem dvacátého století se koňská etologie zaměřila i na výzkum chování domestikovaných plemen koní.

Etologie koní se dnes primárně zaměřuje na pochopení modelů chování koní žijících v zajetí a úzkém kontaktu s člověkem. Cílem etologie koní je aplikace poznatků z pozorování a experimentů do praxe. Koně jsou chováni člověkem za různými účely, cvičeni různými metodami a ustajováni v různých podmínkách. Koňská etologie se snaží převádět vědecké poznatky do praxe tak, aby se zvýšila efektivita výcviku koní a byly zachovány požadavky na jejich dobré welfare.

1 2 3 4 ... 7