Články

Zde vidíte seznam všech článků.

Články podle oboru:

Nalezené články

Foiled Again – nejbohatší klusák v historii

Na svém kontě má tento americký klusák 331 startů, z toho 109 vítězství a 225x dokončil na dotovaném místě. Tři sezóny po sobě vydělával přes milion dolarů ročně. Když doběhl ve svém posledním dostihu na 5. místě, vydělal sice jen 650 dolarů, ale završil celkovou výhru v klusáckých dostizích na úctyhodných 7 635 588 dolarů. Průměrně za sezónu vyběhal kolem 587 tisíc dolarů a jeho kariéra trvala neuvěřitelných 13 let. V devíti letech se stal nejstarším klusákem, který kdy vyhrál prestižní Breeder´s Crown. Foiled Again ukončil svou dlouhou kariéru ve 14 letech v kanadském The Meadows Pittsburgh 31. prosince.

Klusáci musí povinně ukončit kariéru v 15 letech, a tak v roce 2018 tisíce příznivců Foiled Againa s dojetím aplaudovaly tomuto veteránovi, který se stal tváří klusáckých dostihů napříč Severní Amerikou. Šampion klusáků na sklonku své kariéry dokázal ještě třikrát za sebou přesvědčivě zvítězit. Jeho trenér Ron Burke o něm prohlásil: „Nikdy nebyl tím nejrychlejším super koněm, který poráží soupeře svým talentem, ale vítězí nad nimi srdcem a odhodláním.“

Foiled Again je „pacer“ (mimochodník). Mimochodníci jsou rychlejší než diagonální klusáci, společně ale nezávodí. Nejrychlejším diagonálním klusákem světa byl Sebastien K (1:49), nejrychlejším mimochodníkem je Always B Miki s časem na jednu míli 1:46:4 a v roce 2019 se k tomuto rekordu připojil Lather Up (1:46). Klusácké dostihy mají ve světě své celebrity a fenomenální rekordmani plní tribuny závodišť a sázkové kanceláře.

U nás byli velmi populární především za první republiky. Klusáckým srdcem Evropy byla 8 let pražská Letná, kde vzniklo klusácké závodiště z původního stadionu, odkud odešli sportovci do nového Masarykova (později Strahovského) stadionu. Klusácká krev se cení i ve vytrvalosti a nelze pominout skokové velikány jako Halla nebo Jappeloup.

1 2 3