Články

Zde vidíte seznam všech článků.

Články podle oboru:

Nalezené články

7 důvodů, proč voltiž zlepší vaše ježdění

Voltiž je náročný sport spojující eleganci gymnastiky s elegancí koně a s hudbou. Na nižší úrovni je voltiž navíc vhodnou průpravou pro získání lepších jezdeckých dovedností. A jaké jsou jezdecké benefity voltiže?

  1. povinné cviky i rozcvičky jsou toho typu, který buduje svaly jádra, tak potřebné k nezávislému sedu jezdce, což je zásadní předpoklad korektního ježdění.
  2. voltiž vyžaduje stoprocentní rovnováhu, když stojíte na cválajícím koni bez držení, provádíte obraty, holubičky, váhy. Rovnováha je další nezbytný atribut dobrého jezdce.
  3. cvičením na koni a odvahou získáte sebejistotu, protože díky voltižním cvikům se na hřbetě koně cítíte jako doma a naučíte se rychle reagovat, pokud se vychýlíte z rovnováhy. Svou jistotu oceníte i v sedle, protože vám umožní uvolnit se a soustředit se na koně.
  4. voltiž se neliší od ježdění v základním sedu – rameno, kyčel a pata jsou v jedné linii. Tento sed prohubujete tím, že sedíte na hřbetě koně bez třmenů – a bez držení.
  5. důvěra. Při voltiži musíte věřit koni, že vás podrží, neuskočí – a věřit lonžérovi, že má koně plně pod kontrolou. I při ježdění se vám vyplatí, když budete svému koni a trenérovi důvěřovat.
  6. Schopnost spolupracovat v týmu, společně cvičit, pečovat o koně, spoléhat při skupinových sestavách jeden na druhého, je šestým bonusem voltiže, který si můžete přenést i do své kariéry v sedle.
  7. naučíte se pracovat v harmonii s koněm a číst nuance jeho pohybu svým tělem. Všechny voltižní cviky jsou koncipované pro co největší ohleduplnost ke koni, voltižéři nesmí koni vadit, rýpat do něj špičkami nohou nebo mu drncat do hřbetu.


V dobře vedených jezdeckých školách je voltiž stále běžnou součástí přípravy nových adeptů jezdectví.

1 2 3 4 ... 7