Články

Zde vidíte seznam všech článků.

Články podle oboru:

Nalezené články

Bohatá kniha dostihového sportu se začala psát už ve starověku, kdy je pořádali jak antičtí Řekové a Římané, a konaly se i v Babylóně nebo faraónském Egyptě. Dostihy koní znají a pořádaly všechny civilizace, které přišly do styku s koňmi. Tisíce let se dostihy konaly podle jednoduchých pravidel, ale do skutečné podoby profesionálního sportu se vyvinuly až v nedávné současnosti, kdy vznikl Jockey Club roku 1750 v Anglii.

Dostihový svět

S počátky profesionalizace sportu v Anglii se pojí i vznik anglického plnokrevníka, jehož historie se začala psát v 17. století a brzy se stal jedním z nejvlivnějších plemen v historii koní. Ačkoliv jeho využití bylo zamýšleno výhradně pro dostihy, plnokrevník je schopen díky systematické tvrdé selekci na dostihové dráze prakticky čehokoliv, co po něm člověk chce, pokud přitom akceptuje jeho temperament a citlivost. Plnokrevník je také zušlechťovatelem ostatních plemen.

Dostihy běhají často hlavně angličtí plnokrevníci, ale označení dostihoví koně náleží všem koním, kteří se různých typů dostihů zúčastní, a je jedno, jestli to jsou malí houževnatí poníci na Jávě či quarter horse. Pořádají se i dostihy beganů. Proto označení dostihový kůň není synonymem pro plnokrevníka.

Různé typy dostihů se pořádají všude po světě, ale ten „pravý“ profesionální dostihový provoz je kontrolován národní organizací Jockey Club, která udává pravidla pro dostihový provoz. Soubor pravidel je velmi rozsáhlý a každá země má trochu jiná pravidla např. pro používání biče (maximální počet úderů), rozsah sankcí a kdy se kůň z dostihu diskvalifikuje pro tísnění jiného koně a podobně. Také poskytuje všechny potřebné dostihové informace a celkový servis.

Dostihový svět je nesmírně poutavý, strhující a plný příběhů, takže račte vstoupit!

1 2 3 4 ... 174