Cena prezidenta s vítězi posledních dvou ročníků

Před 2 hodinami Tisková informace Autor fotek: Archiv Chuchle Arena Praha Zdroj: Chuchle Arena Praha

V neděli 27. října se v Chuchle Areně Praha uskuteční předposlední dostihový den letošní sezóny. Jeho vrcholem bude závěrečná a nejdelší rovinová zkouška nejvyšší kategorie, 103. LOKO TRANS Cena prezidenta republiky (3200 m, 200 tis. Kč). Tradiční dostih se opět koná pod záštitou hlavy státu, byť tentokrát pracovní povinnosti panu prezidentovi nedovolí jej osobně zhlédnout. První z osmi položek programu startuje ve 12 hodin.

Na start dvoumílového supervytrvaleckého testu míří osmička aktérů včetně vítězů jeho posledních dvou ročníků. Předloňský premiant Vert Liberte (v sedle bude trojnásobný vítěz Ceny prezidenta republiky Petr Foret, který celkově s Vert Libertem vyhrál již pět dostihů) se v tomto roce představí na českém území poprvé, na jaře obsadil dvakrát čtvrté místo v dostizích kategorie Listed ve Francii a v červnu vyhrál na úrovni Classe 2 v Saint-Cloud. V září pak finišoval sedmý v pařížské Prix Gladiateur (Gr.3) a před třemi týdny byl devátý v Nagrodě Wielka Warszawska (Listed). Mezinárodně úspěšný šestiletý valach DS Pegas je pasován do role favorita, za ním jsou v nabídce seřazeni překvapivý vítěz zářijové Renomia Velké ceny českého turfu American Fly, hájící barvy stáje SV Vondra (jeho stálý žokej Milan Zatloukal je v Bahrajnu, takže jej poprvé povede vloni zde vítězný Martin Laube), a pátý z téhož dostihu Shurayk (v sedle znovu s žokejem Martinem Srncem, který se před dvěma týdny stal šestým žokejem čs. a české historie, dosáhnuvším na 600 rovinových vítězství v kariéře), jehož stáj Lokotrans má za poslední dva měsíce fantastickou bilanci: z 45 startů 19 vítězství a 22 dotovaných umístění na rovinách i nad překážkami nejen v ČR a na Slovensku, ale i v Německu a Francii.

Teoretický střed pole tvoří loňský hrdina Magic Merlin, jenž se po letní změně působiště (z Lokotransu do stáje Melodie Sport) a sedmé příčce z Renomia Velké ceny českého turfu bude moci premiérově opřít o podporu specialisty na Cenu prezidenta republiky Jiřího Chaloupky, žokeje, který ji opanoval již sedmkrát, dále klenot a odchovanec DC Zámrsk MUDr. Václava Bruny Vévoda (se svou stálou žokejkou Jiřinou Andrésovou), minulý rok vítěz Karlovarské dvojnásobné míle a bratislavského Zlatého poháru po letní zdravotní pauze vyhrál na podzim dvakrát v Pardubicích, a navýšil tak počet svých kariérních triumfů už na jedenáct, a jediný zástupce klasického ročníku, pátý z Westminster Českého Derby, třetí z CONSEQ St Leger a počátkem října druhý ze St Leger v Maďarsku Cheeky Boy (stáj Drag Consulting do sedla angažovala, stejně jako v Budapešti, slovenského žokeje Jána Havlíka, vítěze Ceny prezidenta republiky 2011 s klisnou Greek Wedding). Nejvyšší kurzy mají jediná klisna na startu, sice zatím stále nezvítězivší, avšak vloni tady těsně druhá, reprezentantka a odchovankyně stáje TIPPLER Group Garmona (ž. Havelková) a Magic Merlinův stájový kolega Upright (ž. Korečková).

Diváci se dále mohou těšit na 17. ročník Ceny běloušů CK Martin Tour, v půltuctu koní pouze bílé barvy jsou mj. obhájce loňského triumfu Parigi či vítězka letošní Jarní ceny klisen z Bratislavy She Free, dva testíky nezvítězivších dvouletých koní (Cena MČ Praha 1 pod záštitou starostky městské části Terezie Radoměřské a Cena Fitmin Solution pro tuzemské odchovance), které celý program zahájí, a kvarteto početně obsazených dostihů nižších kategorií, z nichž Cenou společnosti Tipsport vyvrcholí chuchelský celoroční seriál Hipospol Cup pro žákovské a mladé jezdce.

Na 13.15 hodin je plánováno přistání ultralehkého letadla DV-1 SKYLARKS – stroj zůstane vystaven na ploše uvnitř dostihové dráhy, po skončení dostihů (cca v 16 hodin) bude možno si jej prohlédnout zblízka a pilot letadla zodpoví zájemcům případné dotazy. Ve 13.40 hodin pak v ceremoniálním paddocku proběhne soutěž pro dámy s CK Martin Tour o největší klobouk dostihového dne. Vyhlášeny budou tři klobouky a jejich majitelky obdrží finanční prémie 5000, 3000 a 2000 Kč.

Doprovodné dění bude tradičně zaměřeno na nejmladší návštěvníky (mj. jízdy na ponících – mezi 12. a 14. hodinou, tvořivé dílničky, výtvarné workshopy, ražba mincí, malování na obličej, závody v králičím hopu ad.). 

V infostánku v přízemí tribuny jsou k dostání nejen suvenýry, ale také výpravná publikace o historii Českého Derby Dostihy o modrou stuhu a další knižní novinka Malý ilustrovaný průvodce koňskými dostihy, která čtenáře zábavnou formou seznamuje se základními pojmy dostihového sportu. A jelikož se letošní sezóna již chýlí ke svému závěru, bude v Infostánku k dostání také Diář Chuchle Areny 2025 s uvedenými dostihovými i parkurovými termíny příštího kalendářního roku.

Společnost Tipsport pro své klienty zveřejnila sázkovou nabídku na nedělní den, přímo na závodišti pak může sázet každý návštěvník starší osmnácti let, aniž by se musel registrovat.

První dostih startuje ve 12 hodin, areál se otevře již v 10 hodin. K dispozici je parkoviště o kapacitě 500 aut, z veřejné dopravy lze využít vlakového spojení (S7), autobusů (244 ad.) i přívozu (P4).

Více o akci ZDE

Podobné články
Poprvé v historii má Velká pardubická dva vítěze - Sexy Lorda s Jaroslavem Myškou a Godfreyho s Janem Faltejskem

134. ročník Velká pardubické se Slavia pojišťovnou byl v mnoha ohledech jedinečný. Pojďme si shrnout nejzajímavější okamžiky!

Star v padocku

Dne 13. října se běžela již 134. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou. Mezi startujícími byl také třináctiletý bělouš Star. Jak letošní Velkou…