134. Velká pardubická: Ovace nepatří jen Sexy Lordovi s Godfreyem

Před 3 hodinami Redakce Equichannel Autor fotek: Zenon Kisza, Monika Suchánková
Poprvé v historii má Velká pardubická dva vítěze - Sexy Lorda s Jaroslavem Myškou a Godfreyho s Janem Faltejskem
Poprvé v historii má Velká pardubická dva vítěze - Sexy Lorda s Jaroslavem Myškou a Godfreyho s Janem Faltejskem

134. ročník Velká pardubické se Slavia pojišťovnou byl v mnoha ohledech jedinečný. Pojďme si shrnout nejzajímavější okamžiky!

Cílová fotografie

Jednoznačně největším pozdvižením 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou byla absence cílové fotografie. Ta prostě a jednoduše nevznikla a to kvůli chybě lidského faktoru. Nevídané, ale proč tolik vášní? Na lesku a sportovním zážitku to letošní Velké neubralo! Díky tomuto exkluzivnímu zádrhelu se ovšem dlouhé minuty po doběhu čekalo na závěrečný výrok dostihové komise. O výsledku nakonec rozhodl Dostihový řád a doběh byl označen jako „současné vítězství“. Poprvé v historii tedy má Velká pardubická dva vítěze - Sexy Lorda s Jaroslavem Myškou a Godfreyho s Janem Faltejskem.

241013_pc_0674.jpg

Favorité

Na start 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou pod záštitou ministra zemědělství Marka Výborného (L, 6900 m) se druhou říjnovou neděli postavilo celkem šestnáct koní. Přestože se do letošní Velké přihlásila mimořádně kvalitní zahraniční konkurence, svěřenec Dalibora Töröka Godfrey, jehož majitelem i chovatelem je Jiří Trávníček, zůstal tipovaným favoritem. Godfrey jako jediný kůň v poli zvítězil v některé z letošních kvalifikací, otázkou ovšem bylo, zda si svoji porci smůly už vybral a nezastaví se, tak jako tomu bylo loni, na Taxisu. To se sice nakonec nestalo, přesto na Taxisu ani letos klid nebyl.

Dle sázkové nabídky Tipsportu byl jeho hlavním vyzyvatelem svěřenec legendárního překážkového trenéra Gordona Elliotta Coko Beach, který svými dosavadními výkony převyšoval všechny dosavadní účastníky Velké pardubické. Jeho šance značně navýšila i skutečnost, že jeho žokejem byl Keith Donoghue, čtyřnásobný vítěz největšího ostrovního krosu, tcheltenhamské Glenfarclas Cross Country Chase.

K favoritům ovšem patřili také svěřeneci dvou královen českého turfu, kterými byl Star Hany Kabelkové a Sexy Lord Martiny Růžičkové. Přestože pro Sexy Lorda byla účast ve Velké premiérou, svůj potenciál prokázal loňskou vítěznou sérií, kterou zakončil triumfem v Ceně Labe. Čekat se proto od něj dalo mnoho.

V širším okruhu favoritů ovšem byl i Dulcar De Sivola, který už Velkou pardubickou absolvoval pětkrát, Talent, který Velkou vyhrál v roce 2021 nebo několikanásobná účastnice italského Merana Santa Klara.

241013_pc_0776.jpg

Taxis

Přestože Velký Taxisův příkop v roce 2021 poměrně významně změnil svou podobu, očekávaný konec dramat s Taxisem v hlavní roli se změnou nepřišel. V loňském roce došlo na tomto obávaném skoku k hromadnému pádu a devítiletý ryzák Stuke, vedený Benoitem Claudicem, utrpěl fatální zranění. Ani letos, i přes vytvoření novinky v podobě "jízdních pruhů", nebylo jeho překonání, a to ani pro zkušené koně, procházka růžovou zahradou. Odpoledne se nad Pardubicemi vyjasnilo, vyšlo slunce a po čtvrté odpolední proto Taxis házel svůj osobitý hluboký stín. I když na Taxisově příkopu nakonec skončily jen naděje devítiletého Her Hima a nejmladšího účastníka dostihu, sedmiletého High in The Sky (oba pády bez následků), problémy s překonáním příkopu mělo více koní, včetně Sexy Lorda, který neměl čistý doskok, a Godfreye. Jan Faltejsek předvedl nad jeho sedlem oslnivý artistický výkon a nechybělo mnoho a Godfrey se do cíle vůbec nepodíval.

Zdá se tedy, že problémem Taxisu opravdu nejsou jen parametry překážky a expertní komise by se zřejmě měla znovu zamyslet. Bílá bariéra už byla ve hře a měla by se do ní vrátit. Půda pod nohama dostihového a jezdeckého sportu se z mnoha různých důvodů otřásá dlouhodobě a žádné další negativní impulsy už nepotřebujeme.

241013_pc_0594.jpg

Cesta k cíli

První dva živé ploty a Malý vodní příkop přešli všichni jistě. Taxis opět zamíchal kartami, ale Irskou lavici už ponížené startovního pole překonalo bez zaváhání. Jako první na ni šel, tak jako na Taxis, Coco Beach, který jednoznačně disponoval nepřehlédnutelným „wow efektem“. Kdo by ho ve své stáji nechtěl? Irská lavice se ovšem nakonec stala posledním skokem letošní Velké pro Lombarginiho, kterému mnozí věřili. Pro zranění musel účast v dostihu ukončit.

Na zahrádkách pole dále prořídlo. Jezdce Bena Harveye zde ztratil irský Street of Doyen. Překážka číslo 27, kterou je Havlův skok, přinesla další významné překvapení – po lehké chybě opustil sedlo Coko Beache Keith Donoghue. Prázdný Coko Beache i přes to došel k tribunám a vypadal tak moc dobře!

Godfrey a Sexy Lord.JPG

Do cíle jako první točil Jaroslav Myška na Sexy Lordovi, ovšem Godfrey, kterého vedl Jan Faltejsek podél bariéry, měl dost sil a nabídl raketový finiš. V závěru podala dvojice Sexy Lord&Godfrey tak oslnivý výkon, že do zbývajícího pole koní se už asi žádný z diváků ani nepodíval. Sexy Lord a Godfrey proběhli cílem hlava-hlava, cílová fotografie chyběla a o výsledku dostihu proto rozhodl až výrok komise - v cíli 6900 metrů dlouhého dostihu byli oba dva koně současně. Z vítězství se proto radoval jak žokej Jaroslav Myška v sedle ryzáka Sexy Lorda (stáj: HC Amphora-Hora, trenér: Martina Růžičková), tak žokej Jan Faltejsek v sedle Godfreyho (stáj: DS Pegas, trenér: Dalibor Török). Jan Faltejsek je tedy se svými sedmi triumfy druhým nejúspěšnějším jezdcem historie Velké pardubické a Jaroslav Myška se konečně Velké nejen zúčastnil, ale velmi zaslouženě i zvítězil.

Na třetím místě byl Dulcar de Sivola (Beaurain). Na čtvrtém a pátém místě skončili dva matadoři - Star (ž. Velek) a Talent (ž. Kratochvíl), kteří se letos v Pardubicích velkolepě rozloučili s kariérou. Šestá byla Amazonka Santa Klara (ž. Bartoš). Tabuli sedmi dotovaných míst uzavřel Del Rey (ž. Kocman).

241013_pc_0646.jpg

Velké ženy Velké

Zlatým písmem se letošní Velká rozhodně zapíše do paměti minimálně tří žen. Tou první, nejmladší, je nadprůměrně talentovaná Lenka Neprašová. Přestože Lenka cílovou pásku jako šestá žena v historii neproťala, skončila s Her Himem na Taxisu, vše naznačuje, že její první Velká nebude její Velkou poslední. Má na to a je dost těch, kteří by jí to upřímně přáli!

134. ročník Velké pardubické rozhodně byl extra velkým dnem i pro Martinu Růžičkovou. Podruhé totiž v pozici trenéra Velkou pardubickou vyhrála. Poprvé to bylo se Charme Lookem a nyní se Sexy Lordem, se kterým si ale na rozdíl od Charm Looka prošla vším, včetně jeho zápisu do „mateřské školky“. „Ve vítězství jsem doufala. Je pro mě velkou satisfakcí za to všechno, čím jsem si letos prošla,“ přiznala Martina Růžičková na závěrečné tiskové konferenci. Jak je vidět, trpělivost skutečně růže přináší.

241013_pc_0796.jpg

Třetí přešťastnou ženou letošního mimořádného ročníku je trenérka Hana Kabelková. Hana Kabelková poslala na zteč Velké pardubické hned tři koně. Vítěze Velké pardubické roku 2021 Talenta, populárního Stara a devítiletého Del Reye. Přestože ani jeden z nich si nedosáhl na post nejcennější, na dotovaných místech skončili všichni tři. A to je fenomenální úspěch.

241013_pc_0767.jpg

Egerton

V souvislosti se 134. ročníkem Velká pardubické bychom měli vzdát holt nejen vítězným koním a jejich týmům, ale i Egertonovi. Hřebci, který dvanáct let úspěšně působil v napajedelském hřebčíně a který o tomto víkendu v Pardubicích opakovaně zazářil. Egerton (GER, Groom Dancer - Enrica, Niniski) je totiž otcem nejen vítězného Sexy Lorda, ale i Talenta. V době, kdy se rozhoduje o osudu hřebčína Napajedla ve kterém tento hřebec tak dlouho a tak úspěšně působil, si Egerton i Mekka českého plnokrevného chovu zmínku zaslouží. 

Rozhovor Lenka Neprašová: Top jsou pro mě Pardubice si můžete přečíst zde.

Rozhovor Martina Růžičková-Jelínková: Pořád mi voní stáj a líbí se mi vše, co se kolem koní točí si můžete přečíst zde.

Podobné články
Star v padocku

Dne 13. října se běžela již 134. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou. Mezi startujícími byl také třináctiletý bělouš Star. Jak letošní Velkou…

Poprvé v historii tohoto legendárního překážkového dostihu zvítězili dva koně

Dostihový spolek a.s. se tímto oficiálně vyjadřuje k situaci vyhlášení současného doběhu 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou.