Stanovisko Jockey Clubu České republiky k výsledkům 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou

Před 20 hodinami Tisková informace Zdroj: Jockey Club ČR
Jockey Club
Jockey Club

Dne 13. října 2024 proběhl na dostihovém závodišti v Pardubicích dostihový den, zakončený 134. ročníkem Velké pardubické se Slavia pojišťovnou.

Po zdárném průběhu celého dostihu se diváci dočkali v cílové rovině velmi zajímavého souboje dvojic Jaroslava Myšky na koni Sexy Lord a Jana Faltejska na koni Godfrey. Výsledkem je dvojice vítězů po velmi těsném doběhu dostihu.

Úvodem Jockey Club ČR uvádí, že personální složení dostihové komise a výkon její funkce, stejně jako použití a obsluha cílové kamery, jsou v kompetenci Jockey Clubu ČR, a nikoliv závodiště. Při doběhu dostihu 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou došlo chybou člověka obsluhujícího cílovou kameru k tomu, že cílová fotografie doběhu nebyla pořízena. Při absenci cílové fotografie musela dostihová komise posuzovat doběh na základě všech ostatních dostupných fotografických a video materiálů. Proto definitivní schválení výsledku dostihu trvalo nestandardně dlouho.

Na základě analýzy zmíněných fotografických a video materiálů dospěla dostihová komise k rozhodnutí o současném doběhu dostihu. Při tomto svém rozhodování se řídila ustanovením § 371 Dostihového řádu JC ČR, kde stojí: „Proběhnou-li cílem dva koně současně, takže ani za pomoci cílové fotografie (filmu) nemůže rozhodčí u cíle rozhodnout, kdo z nich je vítězem, označí doběh jako "současné vítězství". Totéž platí i pro umístěné koně ("současné umístění") i pro případ, že jde o více stejně doběhnuvších koní. Jsou-li dva koně v cíli jako první, je následující za nimi umístěn jako třetí. Doběhnou-li takto tři, je následující čtvrtý atp. Totéž pravidlo platí pro umístěné koně“.

Jockey Club ČR dále uvádí, že verdikt o konečném pořadí ze 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou sdělila dostihová komise prostřednictvím cílové rozhodčí dostihovému tajemníkovi vysílačkou pouze jednou a zcela správně, včetně informace o současném vítězství obou dvojic. Tato informace však nebyla zpočátku přímo mezi účastníky dostihů a diváky přesně interpretována a po jistou dobu všeobecně panovaly otázky o skutečném pořadí dostihu.

Rada Jockey Clubu ČR tento případ vyhodnotí a přijme konkrétní závěry.

Jockey Club ČR

TN.cz
Podobné články
Poprvé v historii má Velká pardubická dva vítěze - Sexy Lorda s Jaroslavem Myškou a Godfreyho s Janem Faltejskem

134. ročník Velká pardubické se Slavia pojišťovnou byl v mnoha ohledech jedinečný. Pojďme si shrnout nejzajímavější okamžiky!

Star v padocku

Dne 13. října se běžela již 134. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou. Mezi startujícími byl také třináctiletý bělouš Star. Jak letošní Velkou…