Pastevní náhubky – otázky a odpovědi

9. 5. 2022 Erica Larson Autor fotek: Gabriela Rotová, Pixabay Překladatel: Gabriela Rotová Zdroj: The Horse URL zdroje: thehorse.com

Centrální Kentucky je místem nekonečných pastvin plných bujné trávy bohaté na živiny. Když jsem se do této části Spojených států amerických přistěhovala, zjistila jsem, že pro určitou část majitelů koní je to sen, pro druhou ale noční můra. Jakmile se louky zazelenaly, mnoho z mých stájových kolegů začalo svým koním nasazovat pastevní náhubky a doufali, že je jejich koně na konci dne stále ještě budou mít...

Proč se koním brání v tom, aby žrali všechnu tu nádherně zelenou trávu?“ zeptal se mě jednou jeden můj známý, který byl úplný nekoňák. Proč někteří koně nosí náhubky, ale jiní ne? Musí je nosit pořád? Tento typ otázek ale nepokládají jen ti, kteří toho o koních moc nevědí. I jeden kolega ze stáje, také majitel koně, se mě nedávno zeptal: „Erico, proč nasazuješ náhubek svému hubenému plnokrevníkovi?“ A jiní se zase ptají na základní otázku, která se odjakživa točí okolo náhubků: Jak docílím toho, aby ta zatracená věc nespadla?

Nebojte se, na všechny tyto otázky máme odpovědi! V tomto článku nám Bill Gilsenan, VMD, Dipl. ACVIM (LAIM) z Rood & Riddle Equine Hospital v Lexingtonu, a Krishona Martinson, PhD, docentka a specialistka na chov koní z University of Minnesota ve Falcon Heights, odpoví na všechny tyto obvyklé dotazy, počínaje těmi nejrelevantnějšími:

0K0X3834.JPG

Proč někteří koně potřebují pastevní náhubek?

Ne všichni koně potřebují náhubky. Většina koní se může bez potíží pást bez náhubku po celý rok. Pastevní náhubky jsou nezbytností jen pro určité koně nebo plemena koní.

Některá plemena koní – kam patří například pony plemena, americký jezdecký kůň (saddlebred) nebo morgan – mají takový druh metabolismu, že snadno ukládají tuk,“ říká Gilsenan.

To pro tato plemena koní může být výhoda, pokud žijí v oblastech s chudou pastvou nebo v nevyhovujících podmínkách. Pokud ale mají přístup na nutričně bohaté pastviny, mají tendenci rychle přibírat na hmotnosti.

Krmivo s vysokým obsahem cukru (jako je tráva) u nich může vést k rozvoji inzulínové rezistence a následně k laminitidě spojené s patologickými změnami v anatomickém i funkčním uspořádání kopyta,“ dodává Gilsenan k inzulínové rezistenci, která snižuje schopnost koně transportovat glukózu z krevního řečiště do buněk těla. „Inzulínová rezistence má přímou souvislost se stavem, který známe jako equinní metabolický syndrom (EMS). U mnoha starších koní se kvůli inzulínové rezistenci rozvine i další onemocnění – Cushingův syndrom známý také pod anglickou zkratkou PPID, který je jednou z nejčastějších poruch endokrinního systému u koní a může mít příčinnou souvislost s laminitidou. Pro tyto typy koní jsou tedy pastevní náhubky vhodnou volbou.

best-grazing-muzzle.png

Martinson k tomu dodává, že majitelé často používají náhubky k tomu, aby omezili příjem trávy obézních koní, aniž by museli řešit délku jejich pobytu na pastvinách.

Jestliže má majitel jen několik koní a pase je jako stádo (vs. jednotlivce) podle svých potřeb nebo možností chovatelského zařízení, často se stává, že nadváhu má jen jeden kůň. Dát koni s nadváhou pastevní náhubek je v takové situaci jednodušší řešení než oddělení tohoto jednoho konkrétního koně od zbytku stáda.

Veterináři a odborníci na výživu dokonce doporučují náhubky i pro jinak zdravé koně s anamnézou EMS, PPID, laminitidy a/nebo obezity, aby se předešlo opakování jejich zdravotních problémů. V případě mého plnokrevníka právě nedávná laminitická epizoda přiměla mého veterináře k doporučení náhubku, když jsme ho po třech měsících stání začali znovu pouštět na pastvinu.

Sečteno a podtrženo: Mnoho koní může těžit z nošení pastevního náhubku. Pokud si nejste jisti, zda ho váš kůň potřebuje, požádejte o radu svého veterináře nebo odborníka na výživu.

Jak dlouho bude mému koni trvat, než si zvykne na pastevní náhubek?

„Koním trvá určitou dobu, než se nové situaci přizpůsobí a tato doba je individuální,“ vysvětluje Martinson. „Nicméně většina koní se přizpůsobí poměrně rychle, obvykle do týdne. Naše zkušenost je taková, že koně, kteří potřebují pastevní náhubek, jsou obvykle velmi motivovaní k příjmu potravy, a proto se aktivně snaží přijít na to, jak náhubek používat.“

Gilsenan dodává, že pastevní náhubek je třeba zavádět pozvolna tak, aby ho kůň měl každý den o chvíli déle. Postupné uvykání může plné akceptaci náhubku pomoci.

„Během tohoto aklimatizačního období svého koně pečlivě sledujte,“ radí Martinson. „Pokud se kůň nepřizpůsobuje dobře (tj. projevuje agresivní chování, nežere), měli by majitelé začít hledat jiné způsoby, jak omezit přístup na pastvu. Řešením mohou být holé výběhy bez porostu.“  

0K0X6570.JPG

Potřebuje můj kůň náhubek po celý rok?

Pravděpodobně ne, shodují se naše zdroje. Délka „náhubkové sezóny“ ale závisí na tom, v jaké lokalitě váš kůň žije.

V Minnesotě máme pastvu pouze šest měsíců v roce, takže v zimních měsících, kdy jsou koně krmeni výhradně senem, není potřeba pastevní náhubky používat,“ objasňuje Martinson. „Pokud ale žijete v oblasti, kde mají koně celoroční přístup na pastvu, a váš kůň má nadváhu, pak může být pastevní náhubek zapotřebí až do doby, než kůň dosáhne zdravé tělesné hmotnosti. Jakmile je tělesná hmotnost optimální, možná už náhubek nebudete potřebovat. To platí především v těch případech, kde byly zavedeny i jiné metody omezování hmotnosti, jako je zvýšený pohybový management.

Necítím se dobře, když má můj kůň každý den nasazený pastevní náhubek. Může ho nosit každý druhý týden?

Ne. Naše zdroje se shodují, že taková praxe je nevhodná.

Koně dokážou zkonzumovat velké množství trávy za velmi krátkou dobu, takže pokud kůň náhubek nenosí denně, pozitivního efektu nelze docílit,“ říká Gilsenan.       

Navíc výzkum, který proběhl na Státní univerzitě v Severní Karolíně, doložil, že koně se mohou naučit délku pobytu na pastvině předvídat a podle toho také upravit svůj pastevní režim. Podobně jako u člověka, který drží dietu, je důslednost opravdu důležitá věc, kterou je třeba dodržovat,“ dodává Gilsenan.

ekkia-grazing-muzzle-blk01.jpg

Mám náhubek pravidelně sundávat?

Ano. Pokud je to možné, dopřejte svému koni každý den pauzu.

Pastevní náhubek by neměl být nasazen déle než 10 až 12 hodin denně,“ vysvětluje Gilsenan. „Po zbývající dobu by měl být kůň umístěn v boxu nebo holém výběhu.

Pokud ani jedno není k dispozici a kůň musí být na pastvině nepřetržitě, pak ale Martinson doporučuje náhubek koni nesundávat.

Jak správně pastevní náhubek nasadit a jak dosáhnout toho, aby nepadal?

Doporučení zní, že byste měli být schopni vměstnat dva prsty mezi náhubek (po celém jeho obvodu) a tlamu koně.

Existuje celá řada značek a druhů pastevních náhubků, a ne každý bude vyhovovat každému koni. „Majitelé možná budou muset vyzkoušet několik typů náhubků, než najdou takový, který bude dobře fungovat a jejich koni vyhovovat,“ upozorňuje Martinson.

Mnoho majitelů používá různé vychytávky, beránky, textilní vycpávky a lepicí pásky, které pomáhají zajistit komfort při nošení náhubků a zabraňují jejich shození,“ dodává Martinson a připomíná, že majitelé by měli své koně s náhubkem denně kontrolovat, aby zjistili, zda nemají odřeniny.

Pokud náhubek dře nebo je příliš malý, měl by být vyměněn. Při výběru vhodného typu náhubku je dobré preferovat náhubky s bezpečnostními prvky zabraňujícími zranění při zachycení,“ doplnil Gilsenan.

NSGRMUZ-black.jpg

Mému koni náhubek padá. Co mám dělat?

Ach, otázka, na kterou hledá odpověď snad každý majitel!  Bohužel odpovědi našich expertů nemusí být odpovědí, kterou hledají.

Pokud kůň náhubek ztrácí, důvodem může být, že náhubek není správně nasazený nebo je koni nepohodlný,“ říká Gilsenan.

I zde tedy platí, že pouze metoda pokus a omyl s různými typy náhubků a vycpávek vám může pomoci najít řešení.

Jestliže ale opravdu nic nefunguje, může být jediným vhodným řešením omezení příjmu krmiva, tedy stažení koně z pastvy a jeho umístění ve výběhu bez trávy,“ dodává.

Martinson souhlasí: „Pastevní náhubek skutečně nemusí vyhovovat každému koni. Pokud je úbytek tělesné hmotnosti koně nutný a pastevní náhubek nelze používat, je třeba zavést změny v managementu – je nezbytné ukončit pastvu, umístit koně do holého výběhu, nastavit vhodnou krmnou dávku a zvýšit pracovní zátěž (pokud je váš kůň zdravý).

0K0X0760.JPG

Musím koni s pastevním náhubkem upravit krmnou dávku, abych zajistil optimální příjem živin?

Záleží na mnoha faktorech. Ideální je poradit se s veterinářem nebo výživovým specialistou.

Náš výzkum doložil, že používání pastevního náhubku snižuje příjem pastvy o 30 %,“ řekl Martinson. „Takové omezení příjmu by mělo koním umožnit pomalé a bezpečné snížení tělesné hmotnosti v průběhu delšího časového úseku. Pokud kůň může snadno konzumovat vodu a má přístup na pastvu po většinu dne, měla by pastva poskytovat většinu potřebných živin pro většinu kategorií koní.

Náhubky obvykle nezasahují do příjmu vody, pokud je zdrojem vody nádoba nebo automatická napáječka, která je dostatečně velká, aby se do ní vešel náhubek.

To, zda kůň potřebuje doplňkové krmivo, závisí na kvalitě sena nebo pastviny, kterou konzumuje. Kvalitní tráva a seno mohou splňovat všechny nutriční požadavky koně. Naopak méně kvalitní píce může způsobit, že jeho výživa bude nedostatečná, obzvláště pak pokud je kůň v pravidelné tréninkové zátěži,“ říká Gilsenan. 

Kompletní granulované krmné směsi mohou být v těchto případech užitečným doplňkem výživy. V ostatních případech může dostačovat obohacení krmné dávky o minerální výživový doplněk,“ dodává.

Kompletní krmiva při doporučeném dávkování (kolem 1,5 % hmotnosti koně) obsahují vše, co váš kůň potřebuje. Obsah kalorií se ale u jednotlivých produktů liší – takže pokud hledáte nízkokalorickou variantu, pečlivě zkontrolujte parametry krmiva na štítku.

Pokud kůň nemůže nosit pastevní náhubek, doporučuje Martinson umístit koně do stáje nebo do holého výběhu, což zajistí, že můžete kontrolovat nebo eliminovat jeho přístup na trávu.

Když je kůň krmen výhradně senem, neměl by mít nasazený náhubek, protože přes něj není schopen přijmout dostatečné množství krmiva,“ dodává.

Důležitou zprávou, kterou je třeba si pamatovat - váš kůň může mít vhodnou, kompletní a zdravou krmnou dávku a zároveň může v určitých částech roku nosit pastevní náhubek,“ doplnil Gilsenan.

Co když můj kůň velmi rychle zhubne? Nebo nedojde ke snížení jeho tělesné hmotnosti?

Dobrým pravidlem při měření úbytku hmotnosti při použití náhubku je, že můžete očekávat, že váš kůň ztratí přibližně 1 % své tělesné hmotnosti za týden. Tento pokles pravděpodobně nezaznamenáte, dokud neuplynou alespoň tři až čtyři týdny,“ vysvětluje Gilsenan.

Koně, kteří nosí náhubek, by měli jejich majitelé skutečně denně kontrolovat, aby se ujistili, že náhubky jsou funkční a neporušené, koně od nich nejsou odření a jsou schopni adekvátního příjmu krmiva a vody. Pokud váš kůň hubne příliš rychle, může být nutné doplnit jeho krmnou dávku o větší množství sena nebo i obiloviny s nižším obsahem škrobu,“ doplňuje Martinson.

Rychlý úbytek hmotnosti může u některých koňovitých – zejména oslů a miniaturních koní – způsobit hyperlipidémii. Tento stav je charakterizován nadměrným hromaděním lipidů, zejména triacylglyceridů, neesterifikovaných mastných kyselin a VLDL (very low density lipoprotein), což má za následek vysoké koncentrace lipidů v krvi a může vést k poškození jater a ledvin.

Pokud u svého koně nezaznamenáte ani po více než měsíci úbytek hmotnosti, ujistěte se, zda pastevní náhubek funguje tak, jak fungovat má a kůň přes něj nepřijímá příliš mnoho trávy. Je-li náhubek dobře nasazený a kůň i přesto nehubne, může být nutné omezit další části jeho krmné dávky nebo zvýšit pohybový management, aby se zvýšil energetický výdej,“ dodává Gilsenan.

Martinson navíc doporučuje majitelům, aby pravidelně zaznamenávali změny v tělesné hmotnosti a také evidovali všechny další změny v krmné dávce, managementu a objemu práce. 

Univerzity of Minnesota Extension za tímto účelem nabízí aplikaci pro chytré telefony Healthy Horse, která majitelům pomáhá sledovat tělesnou hmotnost jejich koní.

Ovlivňují náhubky chování koně?

Mohou – v dobrém i zlém.

Nedávno provedený výzkum University of Kentucky naznačuje, že koně s náhubkem se pohybují více než koně bez náhubku, což je jednoznačně pozitivní,“ řekl Martinson.

Poznamenává však, že majitelé by koně s pastevními náhubky měli aktivně sledovat a jakékoli související necharakteristické nebo agresivní chování ihned řešit. „Nezapomínejte, že ne všichni koně pastevní náhubek akceptují. Podle našich zkušeností si ale většina koní na náhubky zvykne, pokud je nosí dostatečně dlouho,“ dodal Gilsenan.

WEB-GRAZING-MUZZLES1.jpg

Sečteno a podtrženo

I když může být používání pastevních náhubků pro majitele logistický oříšek, hrají náhubky důležitou roli při udržování zdraví mnoha koní. Koně ohrožuje v souvislosti s obezitou a příjmem nadměrného množství vysoce kalorické trávy možnost rozvoje zdravotních problémů. Martinson k tomu dodává: „Pastevní náhubek je dobrou volbou, pokud chceme docílit snížení tělesné hmotnosti koní, kteří mají přístup na pastviny, nebo potřebujeme zastavit/zpomalit další nárůst jejich tělesné hmotnosti. Myslím, že je důležité, aby si majitelé uvědomili, že pastevní náhubek není mučicí nástroj, ale efektivní způsob, jak regulovat tělesnou hmotnost koní, aniž bychom museli omezovat jejich pobyt na pastvinách a tak i jejich sociální vazby.

Článek byl publikován na webu The Horse 2. května 2022.

Podobné články

Pokud se vám ještě nikdy nestalo, že se vám ve stáji kůň neplánovaně přecpal, můžete si gratulovat, máte štěstí a zřejmě jste tak trochu výjimkou.…

Další z dotazů do naší poradny zodpoví výživová poradkyně Romana Babáková. Vysvětluje, zda zimní pastva může uškodit, a také proč je nejnebezpečnější…