Working Equitation pod drobnohledem VII.

22. 11. 2023 Lenka Šteklová Autor fotek: Gabriela Rotová

Disciplína working equitation se u nás poměrně rychle rozvíjí a získává stále více aktivních příznivců. Atraktivní disciplínu nám přiblíží další díl seriálu, ve kterém si představíme, jak překonávat překážky ulička se zvoničkou a couvání mezi tyčemi.

Ulička se zvoničkou

Překážku tvoří dvě nebo více břeven o délce 3–4 metry, umístěná na zemi nebo vyvýšená maximálně 60 centimetrů nad zemí. Břevna tvoří uličku, která má vnitřní šířku 1,5 metru a na konci uličky je ve výšce 1,5–2 metry umístěný zvonek. Ulička může být jak rovná, tak ve tvaru L nebo Z.

Jak na to

Jezdec vjede do uličky cvalem nebo krokem podle třídy obtížnosti. Zastaví u zvonečku a hlasitě zazvoní. Aby na zvonek pohodlně a elegantně dosáhl a mohl zazvonit, musí zastavit tak, aby jeho koleno bylo na úrovni zvonku. Z uličky vycouvá až za značky ohraničující překážku a pokračuje požadovaným chodem třídy.

Na co pozor

Zvonek musí být dobře slyšet. Jezdec musí vycouvat až za značky, pokud jsou součástí překážky. Kůň nesmí opustit uličku všemi čtyřmi končetinami. V testu rychlosti je shození břevna ohrazujícího uličku penalizováno pěti trestnými vteřinami.

ulicka-zvonicka.JPG

Tip

V uličce se jezdec může pohybovat krokem, ale za cval dostane vyšší hodnocení (S, P a M). V překážce by chod měnit neměl. 

Couvání mezi tyčemi

Tato překážka se zařazuje až od třídy obtížnosti P. Dvě řady tří tyčí, vzdálených od sebe 2,5–3 metry, tvoří uličku širokou 1,5 metru. Na poslední pravé nebo levé tyči je dnem vzhůru nasazen kelímek.

Jak na to

Jezdce vjede do uličky mezi tyčemi až k posledním dvěma a zastaví přesně uprostřed. Kelímek má v pohodlném dosahu. Uchopí ho, zacouvá mezi tyčemi zpět a kelímek odloží na první tyč. 

Kůň musí všemi čtyřmi končetinami opustit prostor překážky.

Na co pozor

Je třeba vycouvat až za překážku. V testu rychlosti je shození tyče penalizováno třemi trestnými vteřinami. Pokud dvojice srazí tyč z první nebo poslední dvojice, musí jezdec sesednout a tyč postavit. Kelímek se nasazuje vždy ze sedla.

couvani-tyce.JPG

Tip

Do prostoru tyčí může jezdec vjet krokem, ale cval bude hodnocen lépe. Při sbírání a odkládání kelímku zastaví nejlépe tak, že jeho kolena jsou na úrovni posledních tyčí. 

První díl seriálu naleznete zde. 

Druhý díl seriálu naleznete zde.

Třetí díl seriálu naleznete zde. 

Čtvrtý díl serálu naleznete zde.

Pátý díl seriálu naleznete zde.

Šestý díl seriálu naleznete zde.

Podobné články

Disciplína working equitation se u nás poměrně rychle rozvíjí a získává stále více aktivních příznivců. Závěrečný díl seriálu přiblíží dvě poslední…

Disciplína working equitation se u nás poměrně rychle rozvíjí a získává stále více aktivních příznivců. Atraktivní disciplínu nám přiblíží další díl…