Working equitation pod drobnohledem II

18. 7. 2023 Lenka Šteklová Autor fotek: Kateřina Vojáčková, Magdalena Straková

Po úvodním seznamovacím článku o working equitation si postupně projdeme všechny překážky, se kterými se jezdecké dvojice mohou na závodech working equitation setkat.

Džbán

Překážku tvoří stolek, sud a podobně s výškou 1–1,3 metru. Na stole stojí džbán nebo jiná nádoba s uchem. V testu ovladatelnosti je často zařazen jako poslední překážka, v testu rychlosti se vynechává.

Jak na to

Jezdec přijede ke stolku požadovaným chodem podle třídy obtížnosti. Zastaví co nejblíže, ideálně tak, aby měl koleno na úrovni džbánu a džbán zvedne nad hlavu. Vrátí ho zpět na stůl a pokračuje předepsaným chodem. Kůň by měl po celou dobu manipulace se džbánem stát nehnutě.

Na co pozor

Jezdec musí džbán zvednout vysoko nad hlavu a chvilku ho tam podržet. Pokud mu džbán spadne, musí ho vrátit na stolek. Kůň ani jezdec se nesmí dotknout stolku, každý dotek se projeví na hodnocení.

Tip 

Pokud je džbán naplněn vodou, může ji jezdec vylít vedle koně nebo přímo na koně jako důkaz důvěry a poslušnosti zvířete. Kůň by měl zastavit korektně, s váhou stejnoměrně rozloženou na všech končetinách.

Skok

Klasický skok z břeven, umístěných ve výšce určené třídou obtížnosti (Z, L: 25–40 cm, S: 35–50 cm, P, M: do 60 cm).

skok.png

Jak na to

Nájezd na překážku musí být plynulý. Pokud jezdec jede v nižší kategorii klusem, kůň by měl skok přeskočit, nikoliv překlusat. Po překonání skoku pokračuje ve stejném chodu, jako před nájezdem na překážku. Hodnotí se plynulost pohybu a klid dvojice.

Na co pozor

Odmítnutí poslušnosti koně přeskočit překážku nebo její objetí znamená, že překážka zůstává nepřekonaná. Chybu lze napravit novým nájezdem. Penále za shození nebo poškození překážky je pět trestných sekund.

Tip 

Pokud jezdec startuje ve třídě Z a chce mít jistotu, že překážku dobře překoná i z klusu, může přejít tři kroky před překážkou do cvalu, překážku absolvovat a opět přejít do klusu. V tomto případě nebude cval hodnocen negativně.

V dalším díle o překážkách working equitation se seznámíte s můstkem a různorodým podkladem.

Podobné články
Vlastní odchovaný plemenný hřebec

Lucie společně se svým manželem vybudovala vlastní domovskou stáj v Nizozemsku a v prostředí s vysokými equinároky a equistandardy se jí podařilo…

Disciplína working equitation se u nás poměrně rychle rozvíjí a získává stále více aktivních příznivců. Závěrečný díl seriálu přiblíží dvě poslední…