Working Equitation pod drobnohledem V.

13. 10. 2023 Lenka Šteklová Autor fotek: Magdalena Straková

Disciplína working equitation se u nás poměrně rychle rozvíjí a získává stále více aktivních příznivců. Atraktivní disciplínu nám přiblíží další díl seriálu, ve kterém si představíme překážku býk.

Býk je divácky velmi oblíbenou překážkou. Překážka má tři části – vyjmutí garrochy, býk a odložení garrochy.

Vyjmutí garrochy

V barelu/sudu je umístěna dřevěná garrocha. Pro děti a juniory je dlouhá dva metry, pro seniory 2,5–3,5 metru. 

Jak na to: Jezdec přijede k sudu s garrochou požadovaným chodem třídy a vyndá ji. Kůň by neměl mít na garrochu negativní reakci.  

Na co pozor: Při nájezdu nemusí jezdec objíždět celý sud, měl by jet co nejvíc přímo a pokračovat směrem k další překážce. Pokud garrochu upustí, musí sesednout z koně a s garrochou v ruce zpět nasednout. Shozený sud po vyjmutí garrochy je v testu rychlosti penalizován pěti trestnými body.

garrocha.JPG 

TIP: Aby se garrocha nekývala, založí jezdec garrochu mezi tělo a ruku. Kůň by měl po vyjmutí garrochy ze sudu pokračovat v neměnném tempu v základním chodu třídy na ruku, kterou budete míjet býka (většinou pravou). Před startem testu ovladatelnosti i rychlosti je vhodné zkontrolovat polohu garrochy v sudu, zda jezdci vyhovuje. Pokud by chtěl její pozici změnit, měl by požádat pomocný personál. Pozor! Většinou není dovoleno, aby jezdec před startem soutěže s garrochou manipuloval sám. 

Býk

Překážka může mít různou podobu, ale principem je vždy navléknout nebo napíchnout kroužek na garrochu. Kroužek má vnitřní průměr patnáct centimetrů a je umístěný ve výšce 1,3–1,7metru od země na stojanu, většinou připomínajícím býka.

Jak na to: Důležitý je rovný, plynulý nájezd. Jezdec navlékne kroužek na garrochu a plynule pokračuje k další překážce. Hodnotí se plynulé, neměnné tempo koně se cvalem na správnou ruku. 

Na co pozor: Pokud se dvojice příliš vzdálí od překážky, takže jezdec není schopen nabrat kroužek, nebo pokud neprokáže snahu kroužek nabrat, považuje se překážka za nepřekonanou. V testu rychlosti je za shození překážky deset trestných sekund, jezdec ale může získat pět bonusových vteřin za navléknutí kroužku. 

byk.JPG

TIP: Po navléknutí kroužku na garrochu by měl jezdec posunout kroužek ke své ruce a přidržet ho. Zabrání tak jeho případného sklouznutí z garrochy. 

Odložení garrochy

Garrochu s navléknutým kroužkem vrací jezdec zpět do sudu. 

Jak na to: Pokud jezdci vypadne garrocha z ruky, musí jezdec sesednout z koně, vzít garrochu, nasednout s ní a pokračovat z místa, kde došlo k její ztrátě. Poté ji z koně může znovu dát do sudu, kde musí garrocha zůstat. 

Na co pozor: Pokud dojde k převržení barelu po odložení garrochy, je dvojice penalizována pěti trestnými sekundami. Jezdec by garrochu raději neměl do sudu házet, ale spíš odložit a ujistit se, že v sudu zůstala. 

TIP: Někdy jsou tyto tři jednotlivé překážky sloučeny do jedné s označením A, B, C. U vyšších tříd obtížnosti mohou být po vyjmutí garrochy zařazeny další překážky, které je nutné překonat s garrochou v ruce (můstek, osmička, skok a podobně). Může být také použito více kroužků a býků za sebou, maximálně však tři.  

První díl seriálu naleznete zde. 

Druhý díl seriálu naleznete zde.

Třetí díl seriálu naleznete zde. 

Čtvrtý díl serálu naleznete zde.

Podobné články
Vlastní odchovaný plemenný hřebec

Lucie společně se svým manželem vybudovala vlastní domovskou stáj v Nizozemsku a v prostředí s vysokými equinároky a equistandardy se jí podařilo…

Disciplína working equitation se u nás poměrně rychle rozvíjí a získává stále více aktivních příznivců. Závěrečný díl seriálu přiblíží dvě poslední…