Working Equitation pod drobnohledem

13. 7. 2023 Lenka Šteklová Autor fotek: Kateřina Vojáčková, Magdalena Straková

Disciplína working equitation se u nás poměrně rychle rozvíjí a získává stále více aktivních příznivců. Atraktivní disciplínu nám přiblíží nový seriál.

Stoupence této disciplíny sdružují v České republice dva spolky, Working Equitation Česká republika (WEČR) a Czech Society for Working Equitation (CSWE), která je členem asociace World Association for Working Equitation (WAWE), zastřešující tuto disciplínu po celém světě. Čtyřmi zakládajícími zeměmi WAWE jsou Portugalsko, Španělsko, Francie a Itálie.

Working equitation lze přeložit jako pracovní jezdectví. Cílem je poslušný, přiježděný, obratný, rychlý a všestranně využitelný kůň, který perfektně zvládá drezuru v obdélníku, práci s dobytkem a překonává rozmanité překážky. Working equitation je disciplína oblíbená především pro svoji všestrannost. Jezdecké dvojice prokazují své schopnosti ve čtyřech testech, které jsou součástí jednoho závodu. Závody jsou většinou vícedenní. Test s dobytkem není součástí každých WE závodů. Kompletní WE závody (včetně testu s dobytkem) pořádá v České republice CSWE, a to vždy při mezinárodních závodech a alespoň jednou ročně při národních závodech. Kompletní závody working equitation se skládají z těchto testů:

  1. Drezurní test: drezurní úlohu jede jezdecká dvojice za doprovodu vlastní hudby v drezurním obdélníku 20 × 40 podle předem daných drezurních úloh různého stupně obtížnosti. 
  2. Test ovladatelnosti: dvojice překonává překážky, na které by mohla narazit například v terénu nebo při práci na farmě s dobytkem – přecházení můstků, průjezd brankou, skákání nízkých bariér, slalomy a podobně. Překonávání překážek v testu ovladatelnosti je elegantní, plynulé a podle daných pravidel. Plánek překážek je zveřejněn zhruba týden před závody.
  3. Test rychlosti: jezdecká dvojice projíždí stejné překážky jako v testu ovladatelnosti, ale snaží se je projet co nejrychleji. V testu rychlosti se překážky jezdí většinou v jiném pořadí. Plánek testu rychlosti je také dopředu znám. 
  4. Test s dobytkem: úkolem dvojice nebo týmu je oddělit určené tele od stáda, zahnat ho do vyhrazeného prostoru a udržet ho zde po určenou dobu.

telatka.jpg

Stejně jako každá jezdecká disciplína má i working equitation své třídy obtížnosti:

Třídy obtížnosti CSWE

  1. Základní (Z) pro tříleté a starší koně. V testu ovladatelnosti je základním chodem klus. Není zařazen test rychlosti. 
  2. Lehká (L) pro čtyřleté a starší koně. V testu ovladatelnosti je základním chodem cval. Jednoduché změny cvalu jsou povoleny přes krok i přes klus. 
  3. Střední (S) pro pětileté a starší koně. V testu ovladatelnosti je základním chodem cval a povolen je pouze krok a cval s jednoduchými či letmými změnami cvalu. Povolené je vedení koně i jednou rukou
  4. Pokročilá (P) pro šestileté a starší koně. V testu ovladatelnosti je základním chodem cval s letmými změnami cvalu. Povolené je i vedení koně jednou rukou. 
  5. Mistrovská (M) pro sedmileté a starší koně. V testu ovladatelnosti je chodem třídy cval s letmými změnami cvalu. Povinné je vést koně pouze jednou rukou.

PavlaRubickova.jpg

Poznámka: Spolek WEČR vypisuje ještě třídu Vedenou (V) pro děti s vodičem. Součástí je pouze test ovladatelnosti a základním chodem je krok. Současně tento spolek rozděluje jezdce do kategorií podle věku: V – s vodičem od 2 let, D – děti 7 až 15 let, J – junioři 16 až 21 let a S – senioři od 22 let.

V dalších dílech seriálu seznámíme čtenáře s jednotlivými překážkami, se kterými se dvojice mohou na závodech setkat.

Podobné články
Vlastní odchovaný plemenný hřebec

Lucie společně se svým manželem vybudovala vlastní domovskou stáj v Nizozemsku a v prostředí s vysokými equinároky a equistandardy se jí podařilo…

Disciplína working equitation se u nás poměrně rychle rozvíjí a získává stále více aktivních příznivců. Závěrečný díl seriálu přiblíží dvě poslední…