Working Equitation pod drobnohledem IV.

27. 9. 2023 Lenka Šteklová Autor fotek: Magdalena Straková

Disciplína working equitation se u nás poměrně rychle rozvíjí a získává stále více aktivních příznivců. Atraktivní disciplínu nám přiblíží další díl seriálu, ve kterém si představíme překážky kavaleta a kelímek.

Kavaleta

Překážka z jednoho nebo více břeven o délce 3–4 metry. Břevna buď leží na zemi, nebo jsou zvednuta do výšky 5–10 centimetrů nad úrovní terénu. Kavaleta může mít několik variant: jedna kavaleta, kavaleta do L, kavaleta do U nebo rovnoběžné kavalety ve vzdálenosti dva metry od sebe. V nejnižší třídě Z se tato překážka nezařazuje.

Jak na to: Jezdec ke kavaletě přijede požadovaným chodem. U značek (jsou součástí překážky, je tedy třeba mezi nimi projet) přejde do kroku a překoná kavaletu pohybem stranou. Kavaleta je stále pod břichem koně. Pokud bude mít jezdec kavaletu pod botou, je s koněm ve správné pozici. Po výjezdu ze značek za kavaletou pokračujte daným chodem třídy. 

Ve třídě L a S překonává jezdec kavaletu ustupováním na holeň, v dalších kategoriích volí překrok. V testu rychlosti může kavaletu překonat klusem nebo i cvalem. 

Na co pozor: Kůň nesmí kavaletu přešlápnout. Přední nohy koně musí být vždy na jedné straně kavalety a zadní nohy na druhé. Pokud kůň z kavalety sestoupí (tedy všechny čtyři nohy koně se ocitnou na jedné straně kavalety), je dvojice diskvalifikována, pokud neopraví překážku novým nájezdem. Pokud kavaletu shodí ze stojanu, dostane v testu rychlosti 7 trestných vteřin a v testu ovladatelnosti horší hodnocení.

kavaleta.PNG

TIP: Jezdec udržuje ramena koně před jeho zádí, ideální je udržet s kavaletou úhel 45°. V závodě se mohou vyskytnout všechny varianty, dobré je trénovat všechny. Pokud si jezdec představí při tréninku, že je kavaleta na každé straně o metr delší, pomůže mu to ke správnému nájezdu nad kavaletu. Při odjezdu od kavalety pak tato pomůcka zabrání předčasnému obratu u kavalety. 

Kelímek

Kelímek je překážka, kterou tvoří dvě tyče umístěné 120 centimetrů od sebe, přičemž na jednu (zpravidla pravou) tyč je nasazen kelímek. 

Jak na to: Jezdec přijede rovně požadovaným chodem. Dodrží rovný, přesný nájezd a zastaví mezi tyčemi tak, aby mohl přemístit kelímek z jedné tyče na druhou. 

Na co pozor: Kůň by se během manipulace s kelímkem neměl hýbat. Hodnocena je také kvalita přechodu do zastavení. Pokud jezdci kelímek spadne, musí sesednout, sebrat kelímek, nasednout a z koně kelímek nasunout znovu na tyčku.

kelimek.PNG 

TIP: Pokud jezdec zastaví mezi tyčemi tak, aby jeho kolena byla v úrovni tyčí, může elegantně přemístit kelímek bez natahování nebo zaklánění. Kůň by měl stát korektně a nehybně, jako při zastavení v drezuře. 

První díl seriálu naleznete zde.

Druhý díl seriálu naleznete zde.

Třetí díl seriálu naleznete zde.

Podobné články
Vlastní odchovaný plemenný hřebec

Lucie společně se svým manželem vybudovala vlastní domovskou stáj v Nizozemsku a v prostředí s vysokými equinároky a equistandardy se jí podařilo…

Disciplína working equitation se u nás poměrně rychle rozvíjí a získává stále více aktivních příznivců. Závěrečný díl seriálu přiblíží dvě poslední…