Working equitation pod drobnohledem III

25. 8. 2023 Lenka Šteklová Autor fotek: Gabriela Rotová

V další části seriálu věnovaného disciplíně working equitation se zaměříme na další čtyři překážky, na můstek, různorodý podklad, ohrádku a branku.

Můstek

Můstek je oblíbená, krásná a tradiční překážka, která prověří spolehlivost koně a důvěru koně v jezdce. Překážka má dané parametry (šířka 1,5 metru a délka 3–4 metry), je z dostatečně pevného materiálu a má neklouzavý povrch. Její součástí jsou značky (červená po pravé ruce, bílá po levé ruce), které jsou umístěny 1,5–2 metry před začátkem a koncem můstku. 

Jak na to

V testu ovladatelnosti se vždy jezdí krokem. Přechod jezdec udělá před začátkem a za koncem překážky v místě značek. V testu rychlosti může překonat můstek libovolným chodem, ale kůň nesmí můstek přeskočit bez doteku překážky kopytem. 

Na co pozor

Jezdec musí projet značkami, které ohraničují překážku. Kůň by měl můstek překonat klidně, bez seskočení z můstku do boku. Překážku lze případně opravit novým nájezdem. Pokud dojde v testu rychlosti ke shození zábradlí nebo poškození překážky, penalizace je 5 trestných sekund.

mustek.png

Tip

Jezdec musí dát pozor na kvalitní přechod do kroku už před značkami a dbát na korektní nacválání nebo naklusání za značkami za můstkem. Neměl by přecházet do kroku až v místě značek, ale dát koni prostor pro hezký a korektní přechod. Značky ukazují bod, kde má kůň už jít krokem, ne místo pro změnu chodu.

Různorodý podklad

Podklad překážky může být z přírodních materiálů (hoblin, písku, trávy, sena, štěpku) nebo neklouzavé plachty, koberce a podobně. Stejně jako u můstku jsou součástí překážky červené (po pravé ruce) a bílé značky před začátkem a na konci překážky. Na závodech pořádaných CSWE není tato překážka už moc používána. 

Jak na to

Tato překážka se prochází vždy v kroku. Neobjevuje se v testu rychlosti.

Na co pozor 

Kůň by neměl z překážky vyskočit nebo váhat či projevit neposlušnost.

ruznorodyPovrh.png

Tip 

Tuto překážku je přínosné dobře natrénovat doma, kreativitě se meze nekladou. Jezdce pak na závodech nic nepřekvapí. Různorodý podklad lze také využít jako tréninkový materiál pro můstek. Důležité jsou také kvalitní přechody.

Ohrádka

Překážka z ohrazeného kruhového prostoru o vnitřním průměru 6 metrů. Uprostřed ohrádky je ve vzdálenosti 1,5 metru další ohrazený prostor. Vjezd je široký 2 metry. Ohrádka je součástí většiny workingových úloh.

Jak na to

V kategorii Z a L se ohrádka jede krokem, ve vyšších třídách obtížnosti se vjíždí cvalem nebo krokem. Jezdec objede celý kruh, vyjede ven, změní směr a znovu projede celou ohrádkou, tentokrát v opačném směru. V testu rychlosti se zpravidla jede jen jedním směrem.

Na co pozor

V plánku je předepsaný směr průjezdu ohrádkou, který je nutné dodržet. Ve vnitřní ohrádce mohou být i živá zvířata.

ohradka.JPG

Tip

Dobře hodnocený je pěkný rovný nájezd a ohnutí koně na kruhu při projíždění ohrádkou. Změnit směr lze poloviční piruetou s následným přeskokem, poloviční piruetou v kroku nebo malým kruhem. Vždy je lépe hodnocen korektně provedený lehčí cvik před špatným provedením těžšího cviku, takže je lepší ohrádku projet správně v kroku než špatně ve cvalu. 

Branka

V testu ovladatelnosti bývá branka pevná, s rámem ze dřeva, plastu nebo kovu s petlicí nebo provazovým okem. V testu rychlosti a v nejnižších třídách obtížnosti se používá branka provazová. Provaz s oky je zavěšen na dvou sloupcích. Průjezd mezi pevnými částmi nebo sloupky je široký minimálně 2 metry. Branka se objevuje prakticky na všech závodech.

Jak na to

K překážce jezdec přijíždí kolmo v požadovaném chodu. Poslední kroky před brankou jsou v kroku. Jezdec koně navede k brance bokem tak, aby ji mohl bez námahy otevřít. Když jezdec branku otvírá, musí kůň stát nehnutě v klidu v korektním postoji. Pokud jezdec vede koně oběma rukama, uchopí otěže do jedné ruky, druhou rukou otevře branku a brankou projede. Branku lze překonat i couváním, způsob překonání předepisuje plánek v propozicích soutěže. Po projetí branky jezdec opět postoupí k brance tak, aby ji mohl zavřít. Od branky odjíždí v požadovaném chodu.

Na co pozor

Otěže musí jezdec držet stále v jedné ruce až do zavření branky. Ruka, která drží otěže, se branky nedotýká. Za neuzavření branky je diskvalifikace. 

U provazové branky nesmí být provaz přehozen přes hlavu koně. Nesmí se ani během celého překonávání překážky opustit prostor branky. V testu rychlosti je za poškození nebo shození 10 trestných vteřin.

branka.JPG 

Tip

Důležitý je plynulý a klidný průjezd. Jezdec by branku neměl pustit z ruky. Kůň by měl být zastaven tak, aby otevírání/zavírání branky bylo v pohodlném dosahu a jezdec se nemusel k otevírání/zavírání branky natahovat nebo naklánět. Průjezd brankou je dobré trénovat krok za krokem. Nejprve plynulý příjezd k brance a pokojné stání koně, poté otevírání a samotný průjezd brankou.

První díl seriálu naleznete zde.

Druhý díl seriálu naleznete zde.

Podobné články
Vlastní odchovaný plemenný hřebec

Lucie společně se svým manželem vybudovala vlastní domovskou stáj v Nizozemsku a v prostředí s vysokými equinároky a equistandardy se jí podařilo…

Disciplína working equitation se u nás poměrně rychle rozvíjí a získává stále více aktivních příznivců. Závěrečný díl seriálu přiblíží dvě poslední…