Kavalety se vyplatí

8. 9. 2024 Stella Bergerová Autor fotek: Julia Rau, Susan MacKenzie, Pixabay

Práce s kavaletami podporuje růst svalů, zapojuje mozek (koňský i lidský) a většinou baví. I když jsou jen kousek nad zemí, z tréninku profituje každý kůň.

Navíc se kavalety dají zapojit do denní práce a dobře kombinovat s drezurními cviky nebo s lonžováním. Navíc se perfektně hodí i k nácviku před prvními skoky.

Bonusy práce na kavaletách

Síla: Kůň by se měl pod jezdcem nést uvolněně a energicky. Pokud drezurní trénink obohatíte o kavalety, budete ve výhodě. Řady kavalet jsou optimální pro gymnastiku, kůň musí dávat pozor a správně vyměřit krok. Navíc se učí lépe koordinovat své pohyby a odhadovat vzdálenosti. Navíc k tomu potřebuje hodně síly – třeba jako když člověk při běhu cíleně zvedá kolena nahoru. Práce na kavaletách je náročná, proto by obecně měla být do tréninku zařazována pravidelně. I u zkušených koní věnujte pozornost času, po maximálně třiceti až čtyřiceti minutách je třeba končit a odpočívat.

Polework-main.jpg

Protažení: V uvolňovací fázi podporují kavalety korektní protažení směrem dopředu a dolů. Nechte koně jít dopředu a uvolněte jeho hřbet, otěže zahoďte, protože jen s dlouhými otěžemi může kůň pořádně sklonit hlavu a přechod přes kavalety si dobře vyměřit. Nejistému koni nabídněte jako oporu lehké spojení s hubou. Kavalety na zemi i v klusu motivují koně k natažení krku. Otěže posbírejte lehce, aby se kůň mohl protáhnout. 

Takt & kadence: Po uvolňovací fázi podporují kavalety v klusu takt a kadenci koně. V kroku pomáhají proti zatuhnutí a poruchám taktu, jako jsou krátké nebo dlouhé kroky zadních končetin nebo tendence k mimochodu. Řadu kavalet můžete v kroku využít i k tomu, abyste mezi obtížnými cviky zajistili správný takt v kroku. 

Rovný hřbet: Práce na kavaletách posiluje svalstvo hřbetu, aby kůň mohl zůstat dlouhodobě zdráv. I ztuhlý kůň se učí uvolnit hřbet, natáhnout se a vyhledávat kontakt s udidlem. Takt, uvolnění a přilnutí se zlepšují, protože kůň uvolní hřbet, protáhne se a cítí se dobře.

Záď: Pomocí kavalet si kůň uvědomí svou záď a vytříbí si cit pro vlastní tělo. Protože přes kavalety musí lépe zvedat zadní nohy a při větších rozestupech dokonce prodloužit krok nebo klus. Zadní končetiny tak automaticky došlapují pod těžiště koně. To mu pomáhá lépe se podsadit, vyklenout hřbet a pružit. 

Břišní svalstvo: Nad kavaletami se kůň učí nést jezdce s efektivně zapojeným břišním svalstvem, které se zapojuje selektivně podle potřeby. Dobře trénované břišní svalstvo koni pomáhá vyklenout hřbet a lépe a zdravěji nést váhu jezdce. 

Mezi kavaletami v kroku a klusu

Žádný začátek není jednoduchý. U nezkušeného koně proto začněte s jednou jedinou kavaletou. Nechejte ho chodit v kroku na dlouhé otěži přes samotnou kavaletu, než za ni přidáte druhou, později třetí a čtvrtou kavaletu do řady. Víc kavalet zatím za sebe nedávejte, kůň by se mohl vylekat nebo přepočítat a výsledkem by mohl být rozčílený únikový skok přes všechny kavalety v cestě.

Jen u cvičení jako například „prodloužit krok“ se doporučuje více kavalet. Nad kavaletami je důležité jemné přilnutí na udidle. Rozestupy mezi kavaletami by v kroku pro běžného koně být asi 80 centimetrů. Počet kavalet navyšujte až tehdy, když kůň předchozí cvik dobře zvládá. Pokud by toho na něj bylo moc, může začít tuhnout. Než se naučí koordinovat své nohy, může to chvilku trvat.

Polework-embed1.jpg

První kroky v klusu: Když se daří krok, následuje klus. Opět začněte jen s jednou kavaletou a své požadavky zvyšujte pomalu. Individuální délku kroku koně můžete změřit ze stop na čerstvě uhrabaném povrchu. Obecná vzdálenost pro velkého koně je 120 centimetrů. Dbejte na pravidelné přestávky. Ukončete trénink dřív, než se kůň začne zhoršovat. Končit byste měli nejpozději, když začne častěji zakopávat.

Také dávejte pozor na to, aby kůň ke kavaletám přicházel rovně. Mnozí jezdci koukají dolů na koně a až moc pozdě před sebe. Dopředu si vyhlédněte linii, po které chcete jet. Nejprve v klusu odlehčete záda koně stehenním sedem nebo lehkým klusem. Abyste koně nevyvedli z rovnováhy, měli byste si být jisti tou svojí. 

Zaoblené linie: Když se dobře daří jezdit přes kavalety rovně, můžete je rozložit jako vějíř na kruh, vzdálenosti ve středu kavalet by měly odpovídat normální délce kroku koně. Gymnastický efekt je v oblouku větší, protože v něm kůň musí dobře balancovat na vnitřní zadní noze. Na klus potřebujete vzdálenost  asi 1,2 m, pro cval 2 m na vnitřní a 3 m na vnější straně. Tak můžete pracovat jak ve shromážděných, tak v prodloužených chodech pouze volbou linie, po které jedete, aniž byste museli kavalety posouvat.

4HS6025-1- (1).jpg

Správné tempo: Je rozhodující. Pokud jde kůň příliš pomalu, schází mu síla pro výšku a dálku. Když je příliš hektický, správně nevyklene hřbet. Platí, že kavalety blíž u sebe vyžadují kratší kroky, více vznosu a shromáždění a kavalety dál od sebe zase podporují dopředný pohyb z plece.

Ve cvalu: Cval na lonži přes kavalety patří ke skokové gymnastice. Bez váhy jezdce může kůň nad kavaletami zvlášť pěkně vyklenout hřbet. Důležité jsou pravidelné změny směru a přestávky, při kterých chodí kůň okolo, a ne přes kavalety. Pokud kavalety leží na kruhu jako paprsky, můžete na lonži měnit vzdálenosti a délku kroků tím, že koně lonžujete blíž k sobě nebo ho naopak pošlete na větší kruh. 

Skoková gymnastika ve cvalu

Když kůň chodí v kroku a v klusu přes jednotlivé kavalety i řady, můžete najet první ze cvalu. Práce na kavaletách ve cvalu je skoková gymnastika – kůň se přes kavalety přenáší skokem. V ideálním případě by se tento malý skok měl výškou jen nepatrně lišit od zcela normálního cvalového skoku. 

První kavaleta: Pro první kavaletu ve cvalu je nápomocná základní linie. To je druhá kavaleta, která leží na nejnižším stupni přímo před cvalovou kavaletou (druhý nejvyšší stupeň). Při najíždění na skok byste měli důvěřovat koni, že najde správné místo k odskoku: U takhle nízkých skoků je kůň sám schopen správně rozvrhnout své cvalové skoky. Nad skokem jděte horní polovinou těla a rukou včas a dostatečně s pohybem dopředu. Kavaletu ležící přímo na zemi můžete nejprve zapojit do běžné cvalové práce, vůbec ji nemusíte vnímat jako překážku, ale jako běžný cvalový skok. Když kůň vyskočí výš, než je třeba, nebo zrychlí tempo, je důležité zůstat uvolněně v sedle a dát jemnou zádrž. Aby to kůň nevnímal jako skok, můžete položit dvě kavalety na kruh proti sobě a několikrát v klidu cválat dokola. Váš kůň bude přes ně po chvíli chodit mnohem klidněji.  

Více kavalet: Jakmile kůň dobře zvládne jednotlivou kavaletu, aniž by příliš měnil tempo a rytmus, můžete počet kavalet zvýšit. Na to se hodí In-outy. Postavte dvě kavalety ve vzdálenosti asi tři metry za sebou. Když se tahle kombinace vydaří, můžete přidat třetí a později čtvrtou kavaletu do řady.  

Překonávejte je v klidném tempu a v lehkém sedu. Když překonáte nízké kavalety bez problémů, můžete poslední překážku zvednout o něco výše, abyste jasně cítili odskok koně. Malé skoky jsou velmi dobré pro činnost zad.

Řada na kruhu: Své nároky můžete zvýšit tím, že postavíte řadu In-outů na kruhu. Opět začnete se dvěma kavaletami. Kůň se nemá natáhnout, ale spíš sebrat a musí navíc převzít hodně váhy na vnitřní zadní nohu. Vzdálenosti musí koni odpovídat a nesmí být nikdy menší, než co zvládne na základě stupně svého shromáždění. Dbejte na to, abyste střídali práci na shromáždění koně s čerstvým pohybem dopředu. Po několika kolech na kruhu byste měli nechat koně protáhnout ve cvalu na dlouhé otěži.

Polework-embed2.jpg 

Základní pravidla práce na kavaletách

  • Navykejte koně na kavaletovou práci postupně, nejprve jezděte přes jednotlivé kavalety, potom dvě, tři a nakonec čtyři.
  • Nepoužívejte za sebou v řadě víc než čtyři, protože pokud bude mít váš kůň problém nebo si zamotá nohy, dokáže se ještě zachránit rychlým výskokem. V opačném případě riskujete zranění nebo ztrátu důvěry koně.
  • Pracujte s různými liniemi: začněte s kavaletami na rovné linii, potom je postavte do oblouku a klusejte přes ně nebo cválejte. Gymnastický efekt bude větší.
  • Vždycky dávejte přednost dřevěným kladinám. Mají správnou váhu a neduní, když do nich kůň kopne.
  • Nepokládejte kladiny volně na zem, při kopnutí se mohou kutálet a dostat mezi nohy koně.
  • Trénujte pravidelně, ne jen jednou za měsíc, jinak riskujete namožené a bolavé svaly.
  • Začleňte kavalety do tréninku 2-4x týdně, z toho jednou také na lonži.

45-ratio-course-modules-copy-1024x819.webp

Jak je správně postavit

Správné vzdálenosti jsou velmi důležité:

  • 0,8-0,9 m pro krok
  • 1,2-1,3 m pro klus
  • 3 m pro cval

Podobné články

Pozitivní rané zkušenosti mohou ovlivnit chování koně v dospělosti a omezit jeho strach z člověka a možných potenciálně nepříjemných situací.

Václav Staněk, jeden z nejúspěšnějších českých jezdců, má za sebou bohatou kariéru, kterou strávil nejen na českých závodištích, ale i v zahraničí. V…