Krmení starých koní je výzvou

15. 12. 2022 Lucile Vigouroux Autor fotek: The Horse, Pixabay Překladatel: Eva Holubcová Zdroj: The Horse URL zdroje: thehorse.com

Věk je pouze číslo, ale s věkem spojené zdraví koní a výzvy z výživového hlediska jsou velmi skutečné. V dnešním překladu z The Horse nabízíme šest tipů, jak vašim seniorům nachystat optimální krmnou dávku.

Koně v současné době žijí déle i jsou mnohem déle aktivní než kdy v minulosti. Vděčíme za to vývoji ve výživě, veterinární péči a managementu během extra roků, které sdílíme s našimi milovanými koňskými parťáky. V současné době je tedy otázka, kdy je kůň už starý a vyžadující odpovídající krmení, posuzována individuálně. Místo toho, aby se tedy lidé řídili nějakými věkovými tabulkami (kde mimochodem většina koní starších 15 let je považována za seniory), doporučují veterináři a výzkumníci spíše sledovat známky toho, že váš stárnoucí kůň již neprospívá na stravě, kterou dostává. S tím například souhlasí Robert Jacobs, Ph.D., MS, odborník na výživu koní a manažer vývoje krmení v Purině. „Delší délka života koní znamená, že převedení koní na krmení pro seniory je proměnlivé a nezávislé na skutečném věku.

Podobně jako využívání koní k ježdění či chovu by mělo být posuzováno případ od případu. A pokud si nejste jistí stavem svého koně, sepsali jsme vám signály, podle kterých poznáte, že váš kůň už je připravený na krmení pro staré koně.

Jak říká Amanda Adams, Ph. D., docentka z University of Kentucky Gluck Equine Research Center: „Pokud je váš starší kůň v dobré kondici, nepotřebuje více než základní píci s doplňky. To, že je kůň papírově starý, neznamená, že potřebuje krmení pro seniory. Ale je-li váš starší kůň v horší kondici, protože začal mít problémy s udržením váhy, tyto tipy vám mohou pomoci.“  

Znamení, která vám řeknou, že už je čas převést koně na krmení pro seniory:

  • Změny v chování koně ohledně krmení, ztráta chuti (= kůň nechce žrát)
  • Zhoršení kondice koně a zhubnutí
  • Změny v osvalení koně, zejména horní linii koně a/nebo atrofování svalů
  • Oslabený imunitní systém, často nemocný a/nebo neléčící se rány
  • Ztráta energie a chuti k pohybu
  • Problém se žvýkáním sena či vypadáváním z huby

Pozor: veterinář by měl zkontrolovat jakoukoliv změnu v chování či fyziologii koně, aby se vyloučila nemoc.

Výživová kondice koní

Koně, kteří se na výživové škále Henneke Body Condition Scale pohybují mezi 4 a 6, jsou považováni za koně v dobré kondici.

Clipboard01.jpg

4 – lehká kondice

Rýha na zádech, slabý obrys žeber. Podél ocasu je pohmatem cítit tuk. Kyčelní kosti nejsou vidět. Kohoutek, krk a lopatka koně nejsou zjevně neoplácané.

5 – střední kondice

Páteř není vidět, žebra můžeme nahmatat, ale nejsou snadno vidět. Tuk kolem kořene ocasu můžeme cítit pohmatem jako pružný. Kohoutek je kulatý, krk a lopatka koně se napojují na tělo koně souvisle.

6 – mírná nadváha

Na zádech může být mírná prohlubeň, u kořene ocasu je tuk pohmatem měkký, zatímco tuk nad žebry je cítit pružně. Tuk se začíná ukládat podél kohoutku, za lopatkou a na hřebeni krku.

Tipy k výživě problémovějších koní

1. Je nutné porozumět dopadům zánětů způsobených stárnutím

Imunitní funkce s věkem přirozeně upadají – proces je znám jako immunosenescence (= západ slunce nad imunitním systémem). U stárnoucího koně se tento proces projevuje jako oslabení imunity a zvláště v odezvě organismu na vakcinaci. Proces stárnutí navíc zvyšuje sekreci protizánětlivých cytokinů a dalších zánětlivých mediátorů, a tak se mnoho starších koní potýká s určitým typem systémového zánětu, kterému se říká doslovně zánětlivé stárnutí.

Amanda Adams vysvětluje problém: „Zánětlivé stárnutí není typický akutní zánět (jako např. v ráně), ale spíše mírný, ale chronický zánět. Ale není to u všech koní stejné a my se stále snažíme porozumět tomu, proč se to u některých jedinců děje mnohem rychleji než u jiných. Co způsobuje tento proces? Genetika, životní styl, management či krmení? Neznáme odpovědi, ale celkově se snažíme ve výživě starých koní podpořit stárnoucí imunitní systém.“ S ohledem na tento výživový cíl její tým pracuje na tom, jak nejlépe zabránit stárnutí organismu. V současné době zkoumáme účinky CBD (kanabidiolu neboli trávy) na zánětlivé stárnutí. Předběžné výsledky vypadají slibně, ale tento druh výzkumu, pokud je prováděn správně, vyžaduje čas.

Clipboard02.jpg

  • Není to o věku koně. Někteří koně se mohou cítit staří už v jejich náctinách, zatímco jiní koně soutěží až do dvaceti let a dále.
  • Známky stárnutí: sledujte tyto změny u koně a řekněte o nich svému veterináři, pokud je uvidíte; hubnutí a uvadající kondice koně; neschopnost udržet svaly; změna chování při krmení.
  • Jak může stárnutí ovlivnit vašeho koně? Tyto efekty nejsou vždy viditelné. Pokles imunitních funkcí může ovlivnit pohyblivost kloubů a reakci na vakcinaci.

 

2. Počítejte s metabolickými nebo endokrinologickými onemocněními

U lidí je známa korelace mezi zánětlivým stárnutím a oběma typy diabetu a degenerativními nemocemi kloubů (Rezus, et al., 2019). Zánětlivé stárnutí u koní může též být spojeno s vzestupem morbidity a mortality na mnoho chronických nemocí. Vědci se zabývají otázkou, zda kombinované účinky zánětlivého stárnutí a immunosenescence mohou způsobit, že koně budou náchylnější k infekcím a zánětlivým stavům. To je třeba artritida, laminitida, Cushingova nemoc, metabolický syndrom, inzulínová rezistence, což jsou běžné diagnózy u starších koní. Amanda Adams proto doporučuje pravidelné každoroční testování u všech starších koní, aby bylo možné sledovat stav koně a podle toho upravit stravu a případné léky. Mnoho z těchto nemocí dříve neexistovalo, protože koně prostě obvykle nežili dostatečně dlouho. Prodloužení života koní dává více času a příležitostí na to, aby se imunitní systém koně zhroutil.

Shrnutí k endokrinologickým nemocem

  • Cushingova nemoc (PPID) – hypofyzární parsová intermediální dysfunkce nebo PPID je hormonální onemocnění, které je způsobeno zvětšením pars intermedia hypofýzy, která hraje klíčovou roli v regulaci hormonů. Koně mají zvýšenou produkci hormonů, což způsobuje metabolické problémy.
  • Dysregulace inzulínu – abnormálně vysoké úrovně inzulínu a někdy i glukózy cirkulující v krvi koně mohou způsobovat nadváhu celkovou nebo lokální, a/nebo laminitidu.
  • Metabolický syndrom – asociován s inzulínovou rezistencí, tloustnutí koně s omezenou možností zhubnout.

3. Problémy se zuby

Hubnutí, vypadávání krmení a chybějící energie mohou znamenat, že stav zubů koně se zhoršil. Koně, kterým se obtížně seno žvýká, stále budou potřebovat výživu z píce, takže majitelé koně musí být kreativní, jak je dostatečně nakrmit. Mohou například namáčet senné pelety či kostky, dobrou alternativou jsou máčené řepné řízky či kompletní krmivo pro seniory. Pokud chcete prodloužit životnost chrupu koně, veterináři a výživoví poradci doporučují každý rok až dva roky pravidelné prohlídky zubařem, zvláště u starších koní. To vám umožní problémy s chrupem řešit včas, než se kůň kvůli tomu dostane do větších problémů, které by mohly ovlivnit trávení, kondici a celkové zdraví.

4. Omezení cukru pro koně s dysregulací inzulínu

Doporučením č. 1 pro krmení koní s dysregulací inzulínu je omezit příjem nestrukturálních sacharidů, protože jejich velký příjem může vést k vysokým hladinám inzulínu krvi, které původní nemoc dále zhoršují a nadto mohou u koně vyvolat laminitidu. Krmivářské společnosti mají pro tyto koně speciální jádro, které má nízký obsah škrobu. A protože obezita je hlavní příčinou metabolických problémů, majitelé koní s nadváhou by se měli poradit s veterinářem ohledně krmení svého koně, aby bezpečně zhubnul. Při té příležitosti veterinář také může zkontrolovat hladinu inzulínu v krvi koně a doporučit výživu na základě výsledků testu.

laminitis-.jpg

Laminitida je zánět škárových lístků, které jsou srostlé s kopytní kostí a tvoří závěs s rohovou stěnou kopyta. Jejich poškození a následný zánět způsobí, že se oddělí a tlačí kopytní kost dolů či do rotace.

5. Hledejte snadno stravitelnou vlákninu a zvažte komplexní krmivo

Znovu opakujeme, že mnoho starších koní má omezenou možnost přijímat píci. Dr. Robert Jacobs k tomu říká: „To je často indikátor č. 1, že by se kůň mohl převést na komplexní krmení pro seniory. Dobré komplexní krmivo zajistí, že váš senior ho bude schopen zkonzumovat celé a také v něm dostane vše, co může starý kůň potřebovat. Ale ne všechna krmení pro seniory jsou opravdu komplexní, takže si pečlivě zkontrolujte, co se na krmení píše. Komplexní krmivo pro staré koně bude popsáno nějak ve stylu ´Vyrobeno pro pokrytí 100% potřeby nutriční výživy koně bez nutnosti krmení senem.´ Jedná se o snadno stravitelné krmení s vysokým obsahem vlákniny a naplňující všechny potřeby starého koně, který nemůže dobře žvýkat. Štítky na krmivu pro seniory, které toto neuvádí, znamenají, že bude nutné koni doplnit ještě píci.“

Ale co krmit, je jenom polovina rovnice. KOLIK krmit, je druhá polovina rovnice. Výpočet potřebného množství pro vašeho seniora do kyblíku je závislý na jeho váze, kondici a aktivitách. Všechna tato krmení mají samozřejmě uvedeno základní minimum na základě těchto tří faktorů.

horses-2833223-960-720.jpg

6. Pochopení role prebiotik a probiotik

Koně všech věkových kategorií jsou závislí na robustním mikrobiomu, aby jejich trávicí systém zůstal zdravý. Některá probiotika a prebiotika mohou u stárnoucích koní podpořit nejen trávicí systém, ale i imunitu a metabolismus. Probiotika a prebiotika jsou často přidávána ve formě živých kultur ke krmení pro koně, ale některé komerční produkty pro staré koně už je rovnou obsahují. Dr. Robert Jacobs upozorňuje, že stejně jako doplňky stravy, ne všechna prebiotika a probiotika jsou stejná. Je nutné věnovat pozornost složení a tvrzením na krmivu podloženými důkazy z výzkumů o skutečné účinnosti.

Kolik komplexního krmiva pro seniory mohu svému koni dát?

Dle dr. Roberta Jacobse komplexní krmivo nahrazuje píci a mělo by být krmeno na základě 1,5 až 2 % tělesné hmotnosti koně. Například pro koně, který váží 600 kg, by mělo být tohoto komplexního krmiva 9 až 12 kg. Krmit komplexní krmiva podle pokynů je zásadní, aby kůň dostal všechno, co potřebuje, ve vyvážené rovnováze.

horses-7575315-960-720.jpg

Naši koně žijí déle a díky tomu zažívají na vlastní kůži pokles aktivity imunitního systému a vzestup systémového zánětu. Naštěstí se objevily nějaké nadějné studie, které se zabývají využíváním nutraceutik (doplňků obsahující složky, které mají pozitivní vliv na zdraví) a speciální diety pro stárnoucí koně. Prozatím ale krmte koně vyváženou stravou, která zajistí všechny jeho výživové potřeby.

Podobné články

Mnoho koní je navzdory vysokému věku schopno sportovat na nejvyšší úrovni. Renomovaná výživová poradkyně, Elizabeth Owens, nás v tomto článku seznámí…

Vztah lidí a koní prošel v posledních desetiletích zásadní proměnou. Stále více majitelů je ochotných investovat nemalé prostředky nejen do svých…