Melanomy

25. 4. 2023 Equitom Autor fotek: Jonáš Dušánek, Equitom Zdroj: Equitom

Melanomy patří mezi nejčastější nádory u koní. Vyskytují se téměř výhradně u šedých a bílých koní a obvykle jsou nezhoubné.

Přesto mohou svou přítomností způsobit výrazný diskomfort u koně a mohou být i život ohrožující. Tvrzení koňáků, že melanomy u bílých koní jsou v podstatě normální a nemá smysl se jimi zabývat, není správné. Stejně jako u jiných nádorů je doporučena i u melanomů konzultace s veterinářem, který může zahájit včasnou léčbu. Typické místo výskytu melanomů je okolí řitního otvoru a spodní strana kélky ocasu, mohou se ale vyskytovat i na jiných místech. Někdy mohou být i zhoubné a metastázovat do celého těla.

Co je melanom?

Melanom je nádor, které vzniká bujením melanocytů (buněk produkujících pigment). Normální melanocyty produkují černý pigment (melanin), který se ukládá do kůže a srsti. Pokud se ale melanocyty stanou nádorovými, začnou se tvořit černé boule (melanomy). Melanomy tvoří přibližně jednu třetinu všech nádorů, vyskytujících se u koní. Z velké většiny jsou postiženi bělouši, mohou se ale vyskytnout i u hnědých koní. Přibližně 80 % bílých koní starších patnácti let je zasaženo melanomy. Příčina je zřejmě na úrovni genetické informace a je spojena s genem pro bílou barvu. Už samo o sobě to, že je kůň bílý, znamená, že má problém s melanocyty. Kůň, který je geneticky homogenní bělouš (zdědil gen pro bílou barvu od obou rodičů), vyběluje rychleji a po celém těle, ale také mívá častěji melanomy, které bývají rozsáhlejší.

5f163041-7d20-4eef-93ef-5a721bbd16ae.JPG

Typická místa výskytu melanomů

Kromě okolí řitního otvoru a spodní strany kélky ocasu se melanomy často vyskytují v oblasti slinných žláz za žuchvou, v okolí pohlavních orgánů, na pyskách, krku a očních víčkách. Vzácněji se vyskytují v hrudní nebo břišní dutině, obvykle jako prvotní nádor nebo jako metastázy. Naši veterináři už diagnostikovali melanomy v plicích, na bránici, mozku, páteři, slezině, a dokonce uvnitř oka. Většina melanomů je nezhoubná, nicméně je popsáno, že kolem 30 % všech melanomů se může zhoubnými stát a pak metastázovat. Pohlaví koně nebo pobyt koně na slunci pravděpodobně nemají na výskyt melanomů žádný vliv.

Diagnostika

Diagnostika melanomů je založena na klinickém nálezu (umístění, tvar, barva). Nádory se mohou objevit jednotlivě, ve větším množství nebo postupně. Jejich velikost může být od několika milimetrů až po více než dvacet centimetrů. Rostou obvykle pomalu a pokud dojde k jejich poranění, vytéká z nich černá tekutina. Pokud je veterinář na pochybách, může odebrat biopsii. Velikost melanomu je také možné odhadnout pomocí ultrazvukového vyšetření. V některých případech se provádí CT vyšetření, zejména pro přesnou vizualizaci nádoru před chirurgickým zákrokem. Mezi diferenciální diagnózy patří nodulární sarkoidy, lymfom, fibrom a jiná nádorová onemocnění.

parotis-melanoom-3.jpg

Následky

Obtíže způsobené melanomy závisí na jejich velikosti a umístění. Rozsáhlé melanomy v okolí řitního otvoru mohou způsobit problémy s kálením a zánět. Vzniklý otok působí bolest při vylučování, vzniká zácpa a kolika. V nejhorším případě může dojít i k úplné neprůchodnosti řitního otvoru, a pokud nedojde k rychlému zásahu, bývá nevyhnutelná eutanázie. Někdy je v důsledku velikosti melanomů nezbytná amputace kélky ocasu. V oblasti krku za žuchvami (melanomy obvykle začínají ve slinných žlázách) mohou nádory tlačit na hrdlo a průdušnici. Postižený kůň má z počátku potíže s dýcháním pouze při práci, později se mu špatně dýchá i v klidu a mívá problémy s polykáním.

Léčba

Ne všechny melanomy vyžadují léčbu, ale pokud hrozí, že by mohly koni způsobit diskomfort, ať už umístěním nebo velikostí, je třeba přistoupit k jejich chirurgickému odstranění co nejdříve. Protože melanomy prakticky neustále rostou, je doporučeno je vyjmout, než jejich velikost ztíží nebo případně zcela znemožní chirurgický zákrok. Pokud je operace provedena včas, prognóza je dobrá. Úplné odstranění melanomu bývá u většiny pacientů dlouhodobým řešením

Nové nádory

Samozřejmě i po operaci se mohou objevit nové nádory. Melanomy rostou pomalu, proto je třeba tyto nádory zpočátku pouze sledovat, není nutné se hned znepokojovat.

V ojedinělých případech není možné vyjmout celý nádor (například když se nachází za žuchvami). Naštěstí částečné vyjmutí neaktivuje zbývající tkáň a ponechaný zbytek nádoru se nestane agresivním. Může se také stát, že zbývající tkáň ustoupí nebo úplně zmizí, což je v přímém rozporu s jinými typy nádorů, například sarkoidy. U těch hrozí vysoké riziko aktivace zbytku tkáně, pokud není nádor odstraněn kompletně. Proto se sarkoidy odstraňují s výrazně větším množstvím okolní tkáně než melanomy.

Melanoom-lippen.jpg

Choulostivý zákrok

Obvykle se chirurgicky odstraňují melanomy v okolí řitního otvoru, na kélce ocasu, krku, pyskách, jazyku, očních víčkách a slinných žlázách, protože mají vliv na welfare koně. Odborníci v Equitomu se vždy, kde je to možné, snaží melanomy vyjímat stojícímu koni v sedaci a lokální anestezii. U některých nádorů to ale není technicky možné (zejména v oblasti hrdla a očí) a je nezbytné přistoupit k celkové anestezii. Vyjmutí například rozsáhlých melanomů slinné žlázy je velmi náročná operace.

Konzervativní léčba

Jiná, než chirurgická léčba melanomů (například podávání cimetidinu nebo autogenní vakcíny) je méně účinná. Může být doplňkem po chirurgickém zákroku.

Equitom.jpg

Equitom

Equitom se nachází v belgickém Lummenu a je největší a nejlépe vybavenou klinikou pro koně v Evropě. Pacienti dojíždějí z více než 68 zemí. Equitom je také světový lídr v léčbě melanomů a jeho specialisté často jezdí na další kliniky ve světě, kde zákroky provádějí. Pokud má váš kůň melanomy nebo i jiný problém, můžete vždy požádat o nezávaznou konzultaci na info@equitom.be.

Podobné články

Téměř každý koňák slyšel o žaludečních vředech u koní nebo toto onemocnění u svého koně dokonce řešil. Syndrom vředového onemocnění žaludku, nebo-li…

V posledních letech dochází k významnému vývoji v oblasti využití mezenchymálních kmenových buněk (MSC) ve veterinární léčbě, a to včetně…