Může být anglický plnokrevník úspěšný i mimo dostihový svět?

27. 4. 2022 Gabriela Rotová Autor fotek: Gabriela Rotová

Anglický plnokrevník je ušlechtilý, inteligentní, rychlý a výkonný… Ocení ale tyto jeho plemenné atributy i sportovní a hobby jezdci? Může mít A1/1 naději i na jinou úspěšnou kariéru než na tu dostihovou? Koho jiného se zeptat než jejich jezdců a majitelů!

Svět dostihů každý rok opouští nezanedbatelný počet plnokrevných koní a většina z nich proto zákonitě hledá nové uplatnění. Ne každý z nich je vhodný adept k chovu. Takže co s nimi dál? Plnokrevník stažený z dráhy je všeobecně vnímán jako šálek kávy, který rozhodně není vhodný pro každého. Bývalí dostiháci jsou obecně považováni za nadměrně temperamentní, problematické, přecitlivělé, lekavé, obtížně zvladatelné, někdy i nebezpečné. Jak to tedy je? Má tato specifická kategorie koní šanci na „druhou“ kariéru? Může být plnokrevník dobrou volbou i pro sportovní a rekreační jezdce?

Lillian Hellmann a její kolegové z Equine Genetics and Genomics Group University of Sydney se pokusili najít na tuto otázku odpověď. A kde jinde získat cenné informace než přímo u majitelů ex dostihových koní?

Studie analyzovala data, která získala prostřednictvím on-line dotazníku, na nějž odpověděli jak majitelé bývalých dostihových koní, tak i koní jiných plemen z 25 různých zemí.

1-s2.0-S0168159121002677-gr1.jpg

Respondenti poskytli jak základní informace o svém koni (plemeno, pohlaví, rok jeho narození, disciplína, které se se svým koněm věnují), tak i informace o jeho chování v různých situacích. Ve výsledku byly analyzovány podrobné údaje o chování 313 koní různých plemen, kteří byli aktivně využíváni ve čtyřech hlavních disciplínách – drezuře, všestrannosti, parkuru a rekreačním ježdění.

1-s2.0-S0168159121002677-gr3.jpg

Výsledky

Výsledky byly překvapivé. Koně zařazení do studie byli využíváni ve čtyřech disciplínách: drezuře, všestrannosti, parkurovém skákání a rekreačním ježdění. Celkové vyhodnocení odhalilo několik významných rozdílů v behaviorálních reakcích a chování plnokrevných koní a koní chovaných pro jiné než dostihové účely. Tyto rozdíly byly obecně vzato spíše ve prospěch plnokrevníků. Ti se totiž podle hodnocení majitelů celkově chovali lépe než koně jiných plemen.

Informace získané od majitelů A1/1 naznačují, že:

  • Plnokrevníci jsou společenštější a komunikativnější než koně jiných plemen
  • Plnokrevníci jsou schopni větší sebekontroly než koně jiných plemen
  • Plnokrevníci jsou v porovnání s koňmi jiných plemen dominantnější a agresivnější

racing.jpg

1-s2.0-S0168159121002677-gr3.jpg

Analýza dat sice prokázala rozdíly mezi plemeny, ale nenašla rozdíly významné (p < 0,05). To naznačuje, že angličtí plnokrevníci mají spíše špatnou pověst, než že by díky svému temperamentu a chování nebyli vhodní pro jiné aktivity, než je dostihový sport. Svou roli může v předsudcích vůči plnokrevným koním sehrát i fakt, že průměrný věk plnokrevného dostihového koně je výrazně nižší než věk aktivně využívaných sportovních koní. „Divoká“ pověst ex dostihových koní tedy může souviset spíše s jejich věkem a relativní nezkušeností než s jejich genetickou výbavou nebo temperamentem.

Určité rozdíly v chování plnokrevných a teplokrevných koní jistě existují. Jiná je i jejich stavba těla. To ale neznamená, že můžeme říci, že plnokrevní koně nejsou vhodní pro určité jezdecké disciplíny, protože jsou příliš temperamentní a těžko ovladatelní. Takové obavy se totiž ukazují jako neopodstatněné a příznivci anglických plnokrevníků si výsledky tohoto výzkumu jistě rádi poslechnou!

Pokud tedy milujete anglické plnokrevníky a zvažujete jejich koupi, nenechte se odradit. Jen předsudky by vás neměly zastavit! :)

0K0X9208.JPG

Kompletní znění studie: „Owner-perceived behaviour in thoroughbred horses in secondary careers – A pilot study“ od Lillian Hellmann, Natasha A. Hamilton, Elizabeth A. Staiger, Marina Solé a Brandon D. Velie, která byla publikována v listopadu 2021 v časopise: Applied Animal Behaviour Science, naleznete ZDE.

A pokud si chcete číst dále, máme pro vás celý seriál o převýchově ex-dostihového koně.

Podobné články

Kolem plnokrevníků panuje mnoho mýtů a předsudků. Jedním z nich je, že se nedožívají vysokého věku, protože je to rané plemeno a koně jsou brzy…

Díky velkému ohlasu na první článek vzniklo pokračování, které potěší mnoho příznivců starých koní v důstojném dožití. Padne i pár etických otázek…