Konečně je můj kůň pohodář

6. 3. 2024 Christiane Wehnert Autor fotek: Thomas Hartig Zdroj: Cavallo
Vyhrazeno expertům: Yvonne Gutscher projíždí se svým kaskadérským koněm myčkou.
Vyhrazeno expertům: Yvonne Gutscher projíždí se svým kaskadérským koněm myčkou.

Také chcete, aby váš kůň konečně patřil k největším pohodářům na této planetě? Yvonne Gutsche vám pro tento cíl ukáže ta nejlepší cvičení.

Konečně jsme v pohodě!

Také chcete, aby váš kůň konečně patřil k největším pohodářům na této planetě? Yvonne Gutsche vám pro tento cíl ukáže ta nejlepší cvičení – v prvním díle tohoto seriálu začneme ze země.

Kolem projíždějící auta, bunda přehozená přes zábradlí, vlající plachta na zemi – všední den koní je plný překvapení. Někteří koně uskočí, vzepnou se, což může být nebezpečné. Yvonne ví, jak koně udržet v klidu a udělat z něj pohodového parťáka – protože mít koně bezpečného v každé situaci je sen každého majitele koně.

Jak na to? 41letá expertka Yvonne pravidelně postuje na instagramu (@yvonnegutche), jak s koněm v klidu čeká u rušné silnice, projíždí myčkou na auta nebo se svou klisnou Bailey cválá do jedoucího přívěsu. Loni Yvonne svá oblíbená cvičení shrnula v novém výcvikovém konceptu „Sicher Reiten“, díky němuž se z koně může stát bezpečný a spolehlivý partner. Podle autorky je cestou k bezpečnému koni všestranný výcvik. Nejde jen o nácvik klidu při seznamování s „bubáky“, ale také o to, aby byl kůň vychovaný a jemný na ježdění. V této první části seriálu časopisu Cavallo se seznámíme s jejím tréninkovým konceptem – a začneme výchovou prostřednictvím práce ze země – což je předpoklad pro bezpečný kontakt s koněm. V některých konkrétních stresových situacích se také můžete naučit používat několik cviků pro uvolnění koně. Jdeme na to...

1) Snížení hlavy

Jezdec může docílit uvolnění koně změnou pozice jeho hlavy. „Koně drží hlavu při pasení a odpočinku nízko,“ vysvětluje Gutsche. V této pozici se uvolňují hormony štěstí jako serotonin a dopamin. Mozku koně signalizují klid. „Toho lze využít,“ poznamená trenérka a otvírá dveře boxu mladé klisny jménem Nugget.  

„Začnu tím, že jí položím ruku na zátylek. Pak jemně zatlačím, aby Nugget snížila hlavu.“ Nugget cvik umí a okamžitě hluboko sníží hlavu.

Zpočátku stačí, když jen naznačí tendenci hlavu snížit. „Jestliže kůň nereaguje, není od věci používat pamlsek a koně ke snížení hlavy současně nalákat, než to pochopí,“ říká Gutsche. „Je však důležité postupovat jemně, protože pokud kůň sníží hlavu ze strachu, pak to nemá s uvolněním nic společného!“ Pokud se cvik podaří, velmi rychle se později při něm uvolní. „Ráda nechávám koně snížit hlavu, když si všimnu, že se dostává při práci do stresu.

Funguje to ze země i ze sedla.

Yvonne Gutsche využije snížení hlavy při nasazování ohlávky a při pauze. Při ježdění dáte signál ke snížení hlavy rukojetí bičíku na krku před sedlem.

2) Vodění a následování

Soustředí se váš kůň, když ho vedete?Každý kůň by vás měl ochotně následovat na prověšeném vodítku a také zastavit, když se zastavíte,“ říká Yvonne Gutsche. „Nechci, aby mě táhnul jiným směrem nebo se na mě tlačil.

S klisnou Nugget běhá před ní.

Zpočátku nechávám většinu koní, aby za mnou běhali. Tak se mě naučí zcela přirozeně následovat a věnovat mi pozornost,“ vysvětluje. „Současně dávám koni jistotu, protože běžím první a prověřím všechna případná nebezpečí. To je velmi důležité – především v případě, kdy je kůň koukavý, lekavý, nebo také dominantní a neomalený.

Nugget se však dneska trochu loudá. Yvonne ji motivuje, zvedne ruku dopředu a nahoru.

Krok,“ dává povel. „Tenhle povel zná,“ vysvětluje Yvonne, „kdyby teď nezareagovala, mohla bych pomůcku zesílit, přičemž bych ukázala tušírkou shora a co nejdál za sebou, čímž bych na koně působila energií zezadu. Pokud by kůň stejně nereagoval, pak ho tušírkou ťuknu.“ Je dobré mít delší bič nebo tušírku. Jestliže máte koně, který je dopředný a chce předcházet, měli byste svou vlastní energii trochu podřadit, abyste mu signalizovali, že má jít pomaleji. „Pokud to však kůň opakuje, pak mu naznačte pokyn ke zpomalení tušírkou před prsy a přimějte ho pro korekci několik kroků couvat,“ radí Yvonne.

3) Lonžování řečí těla

Při tomto cvičení lonžujete koně na linii ležaté osmičky. Neslouží to jen pro zlepšení kondice, ale také pro zjemnění komunikace mezi koněm a jezdcem. Yvonne Gutsche vyšle Nugget na linii kruhu (průměr cca šest až osm metrů). Přitom tušírkou míříte za koně, čímž ho pobízíte dopředu. O půl kruh později Yvonne vede klisnu zase k sobě.

Yvonne Gutsche se trochu zmenší a couvne. Nugget se k ní už natočila hlavou.

Přitom jí tušírka míří na úroveň hlavy, čímž Nugget mírně zbrzdí, následně Yvonne zaujme „menší“ pozici těla, couvne a přiláká klisnu k sobě. Nugget k ní okamžitě přijde. „Takhle je k sobě přitáhnu,“ vysvětluje trenérka. Krátce předtím, než klisna dojde do středu kruhu, se Yvonne zase narovná a signalizuje klisně, aby uhnula předkem a tím změnila směr. Pokud kůň při změně směru před člověkem zastaví, můžeme zkusit, jak zareaguje, když o krok ustoupíme a uvolníme koni cestu do nového směru. „Některým koním je prostě nepříjemné přiblížit se čelem k člověku,“ říká Yvonne. Kromě toho se tak připravuje na cvik plec vpřed. Proto pracuje při vodicím výcviku na ustupování předkem a zádí ze zastavení.

 Z levé ruky jde Nugget ke středu, následně pokračuje na pravou ruku.

Rituály pro vyrovnanost

Koně mají rádi zaběhané postupy a rituály. V nových situacích často nejprve dochází ke smyslovému zahlcení, se kterým se kůň hůře vyrovnává.

Rituály pro vyrovnanost

Abychom v nějaké takové situaci dokázali rychle pomoci, na to Yvonne vytvořila postupy a rutinní procesy, které s koněm děláme v důvěrně známém prostředí, jak např. v hale. Patří k nim snižování hlavy a další cvičení, jako deset kroků dopředu, zastavit, pět kroků zacouvat, zastavit a znovu vykročit a provádět překroky.

Když se později kůň dostane do nějaké situace, která je pro něj nepříjemná, můžeme tyto postupy použít, čímž ho vytrhneme z tunelu strachu a umožníme mu, aby se uvolnil.

4) Překračování na linii oblouku

U většiny koní, kteří chtějí prchat, Yvonna volí překračování na linii oblouku, jak na malém, tak velkém kruhu.

Překračování na linii oblouku

To je nejlepší SOS pomůcka všech dob,“ pochvaluje si trenérka. „Tím, že toto cvičení dělám s koněm nejprve ze země a později také v sedle, je kůň klidnější, proježděnější a jemnější na holeň, což je důležitý aspekt bezpečnosti!

Pro lepší pochopení trenérka vysvětluje biomechaniku, která za tím stojí: „Jestliže kůň prchá, aktivuje pro bleskový únik především svalstvo zádi, také se napnou svaly hřbetu. Hlavu nese kůň co nejvýše, aby si zvětšil své zorné pole. Pak párty začíná, ať chceme nebo nechceme,“ říká Yvonne Gutsche. „U překroků aktivujeme opačný mechanismus, což nám umožní večírek utnout ještě v zárodku.

S klisnou quarter horse pracuje na malém kruhu. Přitom klisně přistaví hlavu mírně dovnitř a nechá ji překračovat. „Tím, že koně na signál tušírky nebo holeně přimějeme překračovat, vytáhneme ho z „tunelu“, protože teď se reflexně zapojují protihráči svalů, které se aktivují při úprku. Tímto protihráčem jsou například břišní svaly,“ vysvětluje Gutsche. „Pomocí svalových protihráčů kůň zase může snížit krk a vyklenout hřbet. Tím se zcela uklidní!“ Aby to v nouzové situaci fungovalo, je třeba tento „reflex“ mít dobře natrénovaný, takže jej mají svaly koně v paměti a kdykoliv se dá vyvolat. V takovém případě kůň reaguje plynule na jemné pomůcky.

Tušírováním břišních svalů rukojetí dojde k jejich aktivizaci – jsou to protihráči svalů využívaných pro úprk.

Yvonne Gutsche je známá z akčních show. Specialistka na bezpečné ježdění pracuje napříč jezdeckými styly a vede tréninkové centrum Double Divide v Bad Wimpfen/Baden-Württemberg.

Tento článek obsahuje originální materiály z německého časopisu CAVALLO vydávaného společností Motor Presse Stuttgart GmbH & Co.KG.

Podobné články
Autorka Anika Vogt a její ryzka Dshamilja si focení náramně užívaly. Drezurní klisnu s výkonností S nerušil ani dron

Trénink s kavaletami je super, ale jednoduché řady jsou za chvíli prostě nudné. S tím je teď konec, protože našich deset kombinací jsou všestrannými…

Boj Hunů s Alany na obraze Johana Nepomuka Geigera z roku 1873

Dnes odcváláme v čase zhruba o 1500 let zpět, do doby, která skrývá mnoho otazníků. Období od 4. do 7. století n. l. se označuje jako stěhování…