Větve na okus aneb blahodárné polyfenoly v akci

30. 8. 2022 Iveta Jebáčková-Lažanská Autor fotek: archív autorky
Věděli jste, že větve a listí jsou pro vašeho koně zdravým zpestřením jídelníčku?
Věděli jste, že větve a listí jsou pro vašeho koně zdravým zpestřením jídelníčku?

Že koně rádi okusují vše dřevěné, všichni dobře víme. Přemýšleli jste někdy, proč to dělají? Jestli za tím není víc než hra na „kdo rozčílí nejvíc ustajovatele“?

Okousané přístřešky a dřevěné krmné bedny nejsou žádná vzácnost, přesto na výbězích větvičky, větve, špalky a kmeny k okusu nevidím nijak často. Ráda bych uvažování nad okusovým materiálem na výbězích posunula z roviny „může být“ do roviny „musí být!“. Protože koně dřevní hmotu nepotřebují jen k broušení zubů, jak si možná někdo mylně myslí („volám často zubaře, takže větví netřeba“). Koně potřebují kůru, větve, dokonce i kořeny nejrůznějších vyšších bylin a dřevin z důvodu obsahu fytolátek, které jejich organismu pomáhají. Takže je instinktivně a dost přesně vyhledávají. Mají-li tu možnost.

Každý kůň je od přírody vybaven potřebou vyhledávat krom pastevní složky jídelníčku i složku okusovou – hrubou vlákninu. Jde o důležitou součást koňské přirozenosti, o geneticky kódované chování, nutné k přežití druhu. U některých jedinců chovaných v nepestrých výbězích je bohužel tento dar pozapomenut z důvodu nevhodného stanoviště, nemožnosti cokoli hledat a najít. Jediné, co bývá po ruce, krom sena, je dřevěný přístřešek. Pokud tedy máte ve stádě bobříka, nezlobte se na něj, zkuste se raději zamyslet nad možnostmi, které jste mu k okusování nabídli. Rozhlédněte se: nic? Jen přístřešek a jinak hliněný výběh s kovovým krmelcem? No, tak to místo hubování koni vyhubujte sobě. A urychleně situaci napravte!HIT-Aktivstall.jpg

Nejen péče o chrup...

A proč že náš kůň domácí, kterému poskytujete vybalancované minerální krmivo a kvalitní seno, zubaře dvakrát ročně navrch k tomu, potřebuje ještě něco tak divného, jako třísky v hubě? Protože dřevní materiál, tedy vlastně vyšší byliny, keře a stromy, jejich větve, kůra, listy a kmeny, dokonce i kořeny jsou doslova nadupány léčivy a stimulanty zdraví – polyfenoly.

Polyfenoly jsou chemické látky (fytochemikálie), přirozeně se vyskytující v rostlinách, kde zajišťují odolnost vůči chorobám. Tyto veledůležité antioxidanty, které ochraňují buněčné membrány a DNA, mají prokazatelně ozdravné účinky (působí i preventivně – například proti vzniku mutací způsobujících rakovinu).
.
Obsah polyfenolů v rostlinách kolísá, vliv má stanoviště, počasí, doba zralosti i sklizně.

Největší množství polyfenolů je obsaženo v kůře stromů. My lidé jich nejvíce nalezneme v ovoci (černý rybíz, ostružiny, borůvky, maliny, citrusové plody, hroznové víno, broskve, jablka). Ale i v zelenině (špenát, cibule, brokolice, brambory), v celých zrnech (pšenice, žito, ovesná mouka), v ořechách, semínkách, luštěninách, nápojích (káva, čaj, červené víno), tucích (tmavá čokoláda, panenský olivový olej, sezamový olej), v koření (kakaový prášek, šafrán).
Polyfenoly mají antioxidační a protizánětlivé účinky. Snižují riziko diabetu 2. typu. Snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Pomáhají regulovat tělesnou hmotnost. Snižují rizika rakoviny.

Typy polyfenolů

Zatím jsme identifikovali více než 8000 druhů polyfenolů. Dělíme je do 4 hlavních skupin:

  • Flavonoidy – cca 60 % všech polyfenolů

    např. quercetin, kaempferol, katechiny a antokyany (červené zelí, jablka, cibule, hořká čokoláda, ...)

  • Fenolové kyseliny – cca 30 % všech polyfenolů

    např. stilbeny a lignany (ovoce, zelenina, celozrnné výrobky, semena, ...)

  • Polyfenolové amidy – kapsaicinoidy v chilli papričkách a avenanthramidy v ovsu

  • Jiné polyfenoly – např. kurkumin (kurkuma), kyselina ellagová (bobule), lignany (lněné semínko, sezamová semínka, celá zrna), resveratrol (červené víno)

Polyfenoly jsou prostě léčivé složky potravy.

Aby je koně aktivně vyhledávali, musí mít k dispozici dostatečně pestrý prostor s vhodným rostlinným spektrem, nebo majitele, který je natolik sečtělý a pečlivý, že dřevní hmotu na výběhy pravidelně doplňuje. Ne nadarmo příroda koně vybavila nutkavou potřebou sem tam si zahrát na bobříky. Pokud jim tuto potřebu naplníme, pokud hlodat a okusovat mohou, jsou v lidské péči zase o něco spokojenější a šťastnější.

Marloes-Vogel.jpg

A že jste svým miláčkům pracně natahali na výběh větve – a oni nic? Nezoufejte! Vyčkejte. Občas obměňte druh předkládaných dřevin, občas změňte stanoviště. Jednoho dne se trefíte do chuti a potřeby – a postupně své koně přeučíte z ohlodávání přístřešků a dřevěných ohrad na okus větví a klestí. Budete vědět, které druhy stojí za to na výběh dopravit. A až koně přijdou na krásu čerstvého okusu, až se do proutí, listí, větví a předložených kmenů i s kůrou pustí, vaše dřevěné přístřešky vám poděkují.

Šťastní koně na velkých plochách, kteří si mohou materiál k okusu vyhledávat v pestrém biotopu pastvin sami! Nebo ti, kteří dostávají tuto možnost alespoň během vyjížděk.

Nejvyšší hladiny polyfenolů najdete v kůře stromů a keřů. Příroda dřeviny vybavila ochranným valem před nemocemi – z čehož těží i konzument. A jelikož se rostliny brání strukturou (žahavé buňky, trny a ostny), aromatem nebo chutí před útoky býložravců (proto nejsou všechny stromy a keře ohlodány a spaseny), zvěř se na tuto hůře dostupnou složku potravy vrhá až ve chvíli, kdy léčivé látky skutečně potřebuje. Proto často bylinky na místě koňmi dostupném vydrží dlouhý čas bez povšimnutí – až jednoho dne najdeme bylinkový záhon okousaný na ježečka. Okus kůry kmenů nebo trnitých větviček je pro koně prostě náročnější než pastva travních ploch. Ale jakmile se koně do něčeho zčistajasna pustí, vždy zbystřeme. Pokud například zničeho nic v předjaří začnou vaši koně hledat duby a obírat z kmenů kůru intenzivněji než v jiné části roku, vězte, že jim příroda moudře velí doladit si za dlouhou zimu rozhozené zažívání se sklony k jarním průjmům a doplnit tak tanin, kterého mají duby víc než jakákoli jiná rostlina. (Menší zajímavost – podle doktorky Carol Hughes, specialistky na střevní mikrobiom koní, obsahují žaludy rychle rozložitelné taniny, které se do krevního oběhu dostávají příliš překotně, z čehož pramení občasné otravy – zatímco listy a kůra dubů obsahují taniny, které jsou méně schopné průniku přes střevní stěnu, což zvyšuje jejich přínos přímo pro střevo a snižuje riziko otravy organismu). Nebo pokud si váš kůň náhle na vyjížďce snaží uždíbnout z jedovatého břečťanu, kterého si jinak nevšímá, zbystřete, je možné, že se snaží zaléčit si zánětlivá ložiska ve střevech. Další příklad – jestliže kůň postižený fekální vodou (Kotwasser) požírá na vyjížďce malinové listí, ukazuje to, že váš čtyřnohý kamarád ví, co mu pomáhá s posílením ochranné bariéry sliznic ve střevě. Listy malin jsou totiž skvělé coby ochrana proti mikrobům a škodlivým látkám, nejvíce právě v tlustém střevě. To potom snadněji absorbuje nadbytečnou vodu ze zažitiny, díky čemuž je trus pevný, bez volné fekální tekutiny. Doporučuji sledovat stránky dr. Carol Hughes, dozvíte se spoustu zajímavých a užitečných informací.

Aktivstall-Isehof-.jpg

Úleva od neuropatických bolestí, zdroj probiotik

Polyfenoly působí protizánětlivě. Mezi nejznámější polyfenoly patří koňáky hojně využívaný kurkumin (v kurkumě) a resveratrol (borůvky, brusinky, černý rybíz, červené a modré odrůdy vinné révy, hloh). Rostliny s červenými a černými plody jsou při zmírňování bolestí nejúčinnější. I mladá kůra větví nesoucích tyto plody je velmi účinná (například maliny nabízíme celé, i s listy a pruty).

Resveratrol je považován za tzv. zhášeč volných radikálů, které jsou zodpovědné za nevratné poškození membránových buněčných struktur, stejně jako za celkové stárnutí organismu.

Koně milují okus mladých stromků, to víme všichni, kdo vyzkoušel devastační účinek stáda v zahradě... Jak si tedy poradit, aby koně cennou složku jídelníčku dostali, ale nezničili nám při tom pracně vysázené stromky?

Požádejte sousedy zahrádkáře, okolní sadaře a lesníky, ať si smíte z pravidelných prořezů stromů nějaké ty větve odvézt.

Ochrana střev před záněty + antimikrobiální působení

Doktorka Carol Hughes uvádí, že glykosidy (například zmíněné polyfenoly břečťanu) jsou extrahovány mikrobiálním působením v tlustém a tenkém střevě, kde jsou rychle absorbovány buňkami střevní stěny, ve které účinně snižují zánětlivost. Některé polyfenoly mají silný antimikrobiální účinek ve střevech, ideální jsou pro koně s vodnatým trusem. Vrbovka a vřes mají prokázané účinky, proto je obsahují některé přípravky cílené na tento typ obtíží.

Za sebe dodávám, že zmíněné byliny jsou jedovaté, proto je nikdy nedávejte do krmiva koním bez znalostí a zkušeností s bylinnou léčbou. Osobně bych se bála spoléhat na instinkt koní v případě holých výběhů, na které se zelená a dřevní hmota naváží, koně tedy nejsou zvyklí vyhledávat a filtrovat, co z bylinného spektra přijmout a co ne. Pokud se navíc na malých plochách nudí, je jisté, že určitý typ jedinců sežere skoro cokoli... Koně chovaní ve smíšených stádech na velkých pestře porostlých plochách, kde se mladí učí od starších zkušených od mládí vybírat, třídit, přemýšlet nad každým nalezeným soustem, nemívají s regulací příjmu léčivé přírodní složky, která je ale ve vyšším množství jedovatá, problémy.

SE-SVOL.Grindstone-Paddock-Trail-8m-dlouhy-1m-siroky.jpg

Žívé ploty a „mrtvé“ ploty z větví poskytují bohatý zdroj okusového materiálu, navíc jsou skvělým útočištěm pro drobný život ve vašem biotopu. Stačí pás široký kolem metru, délka libovolná.

Konzumace polyfenolů má pozitivní vliv na střevní mikrobiom, který díky těmto fytochemikáliím, chovajícím se ve střevním traktu jako prebiotika, výrazně lépe pracuje. Výzkumy ukazují, že pravidelný přístup koní k okusovému materiálu včetně plodů nejen ladí trávení, ale i hraje významnou roli v léčbě zánětů střev, které stojí za mnoha chronickými zdravotními problémy. Terapeutický vliv je přičítán i kardiovaskulární oblasti (krevní cukr, krevní tlak, krevní sraženiny), mozkovým funkcím a dokonce se mluví i o velké roli v ochraně před některými druhy rakoviny, jak jsem již zmínila.

Polyfenoly působí v organismu stejně blahodárně jako vitamíny. Pokud si koně mohou doplnit jídelníček krom dřevin také o semena a plody, jejich organismus tak dostává šanci čerpat cenné podpůrné látky z pestřejší škály zdrojů. Obrovsky přínosným zpestřením okusu na výbězích mohou být nejrůznější bobuloviny, kdy prim v obsahu polyfenolů hraje černý rybíz a hroznové víno – na trhu jsou výlisky z těchto surovin, ale mnohem lepší je samozřejmě čerstvá surovina, i s větvičkami a listy.

Dosud neumíme přesně určit, co vše v potravním spektru koní a v jaké přesně souvztažnosti spolu synergicky působí. Proto je tak cenný bohatě prostřený stůl matky přírody, ze kterého si koně mohou intuitivně vybírat. Ale kolik z nás, chovatelů, tyto možnosti pro své stádo má? Proto se počítá každá čerstvá větev (i s vhodnými plody), kterou máme možnost na výběhy doručit. A každý kmen s kůrou a pařez, byť staršího data.

V živočišném organismu mají přírodní polyfenoly široké spektrum fyziologických a farmakologických účinků. V roce 1936 maďarští vědci István Rusznyák a Albert Szent-Györgyi potvrdili, že polyfenoly hrají esenciální roli v rostlinách a v lidském organismu působí podobně jako vitaminy.

12.-cervence-2022-okus-lisky-Salomiina-1-.JPG

Věděli jste, že větve a listí jsou pro vašeho koně zdravým zpestřením jídelníčku?

Příklady stromů vhodných pro koně:

  • bříza
  • ginkgo
  • hrušeň
  • jabloň
  • jasan
  • jeřáb
  • jilm
  • lípa
  • mirabelka
  • olše
  • osika
  • švestka
  • třešeň
  • višeň
  • vrba

Příklady keřů vhodných pro koně

  • černý bez
  • dřín
  • habr
  • hloh
  • chmel
  • líska
  • malina
  • ostružina
  • rakytník
  • růže okrasné i šípkové
  • svída krvavá
  • rybíz
  • trnka

Příklady květin a bylin vhodných pro koně

  • bršlice kozí noha
  • bukvice lékařská
  • čekanka
  • černohlávek
  • divoká mrkev (mrkvous)
  • divizna
  • chrpa
  • ibišek
  • jestřábník
  • kontryhel
  • kopřiva
  • levandule
  • lichořeřišnice
  • meduňka
  • oregáno
  • ostropestřec
  • pelyněk
  • plicník
  • polníček
  • pupalka dvouletá
  • sedmikráska
  • sléz
  • slunečnice
  • smil
  • šalvěj
  • řebříček
  • řepík
  • tymián
  • verbena
  • violka
  • yzop

Zdroje a zajímavé odkazy + literatura:

  • Andreas Alberts, Peter Mullen, Margot Spohn; Léčivé stromy a keře. 2006, Beta-Dobrovský, Ševčík (Plzeň)
  • Pavel Váňa; Léčivé stromy a keře I + II. 2006, Eminent
  • Dagmar Lánská; Jedlé rostliny z přírody. 2021, Aventinum
  • Michael Castleman; Velká kniha léčivých rostlin. 2004, Columbus
  • https://www.equibiome.org/profile/be24e320-9294-4228-b9a5-da9b5cb4b366/profile
Podobné články

Také vás přivádí k pláči ohlodaný nový přístřešek, kdy dřevo svítící novotou koně dokážou do rána poznamenat doslova zubem (ovšem ne času)? Také…