Nová pastvina exmoorských poníků u Havraníků

Předevčírem Redakce Equichannel Autor fotek: Robert Stejskal Zdroj: NP Podyjí URL zdroje: www.nppodyji.cz
Skupinka exmoorských koní na stávající pastvině "Staré vinice" v Havraníkách
Skupinka exmoorských koní na stávající pastvině "Staré vinice" v Havraníkách

V Podyjí brzy vznikne další pastvina exmoorských koní. Nové útočiště najdou koně nedaleko Havraníků na ploše přibližně 100 ha převážně lesnatého terénu. V Podyjí tak budou celkem tři pastviny – první dvě byly založeny v roce 2018 právě u Havraníků a také na bývalé střelnici u Mašovic.

Založením nové pastviny navazuje Správa Národního parku Podyjí na úspěšný projekt zavedení pastvy velkých kopytníků v Podyjí. „Koňská pastva se během dosavadních sedmi pastevních sezón ukázala jako vhodný nástroj péče o rozsáhlé přírodní plochy, proto se snažíme přírodě blízkou pastvu rozvíjet. Pastva má celou řadu přínosů – koně jsou efektivní spásači vysokých trav a vytvářejí celkově velmi pestré prostředí,“ vysvětlil Robert Stejskal, koordinátor pastvy ze Správy Národního parku Podyjí.

img-20240418-145342-1-.jpg

        Nová pastvina "Pastviska u Havraníků"

„Vzniku nové pastviny předcházelo několik let příprav v terénu a jednání s vlastníky pozemků. Lokalita nazvaná „Pastviska u Havraníků“ byla vybrána proto, že jde o rozsáhlé území bývalých obecních pastvin, kde je dodnes zachována řada významných pastevních prvků,“ doplnil náměstek ředitele a vedoucí ochrany přírody Zdeněk Mačát. Lokalita je zajímavá hojným výskytem jalovce obecného, starých solitérních dubů a lesních světlin. Na světlinách přežívají koniklece a vstavače kukačky či další ohrožené druhy. Bohatou historii působení člověka připomínají staré kamenné snosy a patníky podél bývalých políček, selské lůmky a zbytky staveb.

img-20240917-145003-1-.jpg

        Nová pastvina "Pastviska u Havraníků"

„Kromě pastvy se v lokalitě zaměříme hlavně na obnovu zarůstajících světlin, staré stromy a regulaci invazního akátu. Věřím, že postupně se nám podaří zarostlý les přeměnit na pěknou ukázku starobylé lesní pastviny “ dodal Stejskal. Územím nevedou žádné turistické stezky, ale pastvina zůstane přístupná pro návštěvníky parku, i když dle určitých pravidel, aby byla zachována bezpečnost koní i samotných návštěvníků. Ohradník je také navržen tak, aby nebránil pohybu volně žijící živočichů. Zahájení pastvy v nové pastvině se předpokládá na jaře příštího roku.

210413-kone-600.jpg

Dvě stáda poníků plemene exmoor pony spásají Havranické vřesoviště a Mašovickou střelnici Národního parku Podyjí již od května 2018. Zajímá vás, jaké zkušenosti má správa parku s pastvou koní? Jak pastva velkých kopytníků mění druhovou diverzitu těchto chráněných biotopů? A jaký management chovu zde exmoor pony mají? Nejen na tyto otázky nám odpověděl Ing. Robert Stejskal, Ph.D., z oddělení speciální ochrany přírody a strategického plánování správy Národního parku Podyjí v rozhovoru, který naleznete zde.

Exmoorští pony jsou doma na rozsáhlých plochách vřesovišť v Devonu a Somersetu v jihozápadní Anglii,v kopcích High Moors v hrabství Exmoor. Více o tomto plemeni si můžete přečíst v našem článku: Poklady Britských ostrovů - exmoor pony

Podobné články

Katastrofální povodně, které postihly Českou republiku, zasáhly také rezervaci velkých kopytníků na březích řeky Lužnice. Rozvodněný tok zaplavil…

Významného ocenění se dostalo milovické rezervaci velkých kopytníků. Vědecká rada ji vybrala mezi deset nejlepších projektů v České republice z…