Nádoby na vodu – pasti na zvířata?

22. 4. 2024 Iveta Jebáčková-Lažanská Autor fotek: archív autorky a Pixabay Zdroj: voda URL zdroje: voda
Hladké stěny nádob neumožňují v případě pádu ptactvu a jiným drobným zvířecím druhům vyšplhat ven.
Hladké stěny nádob neumožňují v případě pádu ptactvu a jiným drobným zvířecím druhům vyšplhat ven.

Myslím, že se to již stalo každému: jdete na pastvinu zkontrolovat napájecí vanu – a v ní najdete utopence. Tedy naštěstí ne lidského, ale i ten zvířecí zamrzí. Pokud je to myš nebo slimák, s lítostí to zřejmě nepřeháníte, ale v případě ptáka nebo kotěte je to rázem jiné. Mnozí se až díky takové nepříjemné příhodě začnou zajímat o možnosti, kterak z napájení a ze sběru dešťové vody do hlubokých nádob nedělat pro drobné živočichy v okolí životu nebezpečnou past.

Napájení patří naprosto neodmyslitelně k chovu koní. Na pastvinách voda být musí, přes to nejede vlak. A nejčastěji ji chovatelé koním nabízí ve velkoobjemových nádobách, jako jsou nejrůznější barely, kádě a vany. Minule jsme si řekli, jak tato napajedla ochránit před nenechavými koňmi, dnes se podíváme naopak na ochranu drobného života v okolí napajedel.

50226175-2025510397749633-1930956548264165376-o.jpg

I v případě pádu do vody se z takovéto tůně se zarostlými břehy hmyz a drobná zvířata snadno dostanou ven. (foto u Daniela Pitka pod Milešovkou)

Záchranné stanice upozorňují, že v sudech a vanách na vodu nejčastěji končí svůj život hlodavci, kuny a ptáci. V nádržích zanořených v zemi i ježci. Z domácích mazlíčků se v sudech pod okapem nejčastěji utopí kočky.

Jakmile zvířata do nádoby spadnou, nedokážou, je-li hladina nízko, po hladkých stěnách vyšplhat ven, takže i plavec (např. žába) může utonout.

kamenna-koryta.jpg

Tato drsná, nevyhlazovaná koryta na vodu svojí strukturou umožňují hmyzu a drobným zvířatům v případě pádu vyšplhat po stěně ven z vody.

vana-pixabay.jpgvana-pixabay.jpg

Hladké stěny nádob na vodu neumožňují hmyzu a drobným zvířatům vyšplhat v případě pádu do vody ven.

Takovou past, jakou je hladká stěna bazénu nebo sudu na vodu, zvířata v přírodě běžně nepotkávají. Když se jdou napít k rybníku, potůčku nebo z tůňky, vždy mají k dispozici břehy s porostem, kamením, větvemi nebo pozvolné pískové či blátivé břehy. Tedy místa, která poskytují stabilní oporu a dá se z nich snadno dosáhnout na okraj vodní plochy. Pokud se břeh pod kunou utrhne, kámen, na kterém balancuje kočka, se převrhne do vody nebo větev, ze které se sova natahuje k hladině, se ulomí, stále mají zvířata dost šancí k nahmatání opory při okrajích vodní plochy. Prohlédněte si potoky a říčky – vždy na jejich březích naleznete místa, ze kterých se i drobná zvěř může napít. Kořeny pobřežního porostu, rákos, kamení, plovoucí větve a spousta podobných, ryze přírodních předmětů dělá z potoků a rybníků bezpečnější místa.

Napájecí nádoby na zahradách a dvorech

Ale kádě, vany a kýble na vodu nejsou pastí pouze u nás, koňáků. Na každé zahradě naleznete pod okapy barely, sudy a nejrůznější nádoby na záchyt děšťovky. Což je samozřejmě chvályhodné, vodou se musí šetřit a zalévání děšťovkou lze jen a pouze doporučit. Jenže nádoby s otevřenou vodní hladinou jsou vždy potenciálním rizikem nejen pro domácí, ale i volně žijící zvířata. Kamarádce se v barelu na dešťovku utopil kocourek, sousedům v zakopané nádobě simulující jezírko ježek, další nalezli v sudu pod okapem utopeného dokonce kriticky ohroženého sýčka. Já sama již několikrát lovila z napáječky u koní myš i rejska. Co s tím?

aa.JPG

Vložený komínek z cihel – cihlové schůdky – a ponořené dřevo. Obojí by mělo dosahovat až k hraně nádoby (pokud do ní nevisí rostliny, přes které se drobní živočichové dostanou ven). Pro koně ale musíme hledat stabilnější řešení – například pruh plotového pletiva s malými oky upevněný na jednu stěnu…

Lhostejnost samozřejmě nepřichází v úvahu!

Pomoci si ponořením silnější větve umístěné tak, aby sahala napříč nádobou a zvíře po ní mohlo vyšplhat až k okraji a dostat se ven, je to nejmenší, co můžeme zkusit udělat.

Na stránkách Zelené domácnosti naleznete úžasnou vychytávku do bazénů – plováky. „Inspirací nám byl plovák FrogLog, který je z USA a který také nabízíme. Ale ten řeší hlavně bazény, já chtěl řešit i hodně rozšířené sudy u okapů,“ říká ke vzniku speciálního plováku Petr Dobrý ze Zelené domácnosti. Mrkněte na jejich sortiment a nechte se inspirovat!

Vyskládat z cihel schůdky vedoucí ze dna kádě až k okraji je také úplně snadné, nejde-li o příliš vysokou nádobu (já takto řeším maltovníky přeměněné na vodní rezervoár pro žáby, kočky, ježky a další obyvatele našeho dvora – a musím říct, že za mnoho let nemám ani jediné utonulé zvíře, takže ano, funguje to!). Jenže co u koní?

Napájecí nádoby u koní

S koňmi je ta potíž, že si s každou sebelépe vymyšlenou, o okraj nádoby zaháknutou rampičkou budou neustále hrát a vyndávat ji z vody. Samozřejmě je to kus od kusu – někteří koně si nevšímají ničeho ve vodě, jiní se zajímají o ponořené předměty jen ve chvíli, kdy jde o novinku, a časem ztratí zájem. Bohužel ale stále zbývá dost velká skupina výtečníků, kteří cokoli ve vodě loví usilovně a dlouhodobě. Dokážou vytáhnout nejen špunt z napuštěné vany, ale i přimontovaný plovák z hladinové napáječky – a následně jím zranit sebe i vše živé v dosahu.

Pokud jste majiteli takového vykuka, samozřejmě nehrozí, že byste do napájecí nádoby na pastvině ponořili silnou větev coby žebříček pro topící se zvířátka – a uspěli. S vykukem naleznete větev zahozenou mimo ohradu, kdy ještě před levitací vzduchem stihne zlé dřevo prasknout dvěstělitrový barel. A koníček na to jenom udiveně kouká, chudáček…

Tenké větve a větvičky se vůbec u koní nepokoušejte zkoušet, nemají smysl. Ke koním do napájecích nádob potřebujete coby záchranný žebřík jedině pořádně upevněné kusy větví, nebo opravdu velké a těžké předměty, se kterými koně nehnou. Ty druhé ale snižují kapacitu nádob – a to nikdo nechceme. Zbývá tedy, chceme-li myslet na topící se zvířátka, už jen docela málo možností. Například akvaristickým silikonem na boku nádoby uchycený žebříček ze zahradnického pletiva s malými oky. Jako hladinový plovák (ostrůvek, na který zvířátko může vylézt a pozdržet se, než nabere sil a odletí nebo je vytaženo) používejte jen materiály, které koně nerozkoušou do střepů (zranění huby) či drolících se kousků, které by následně vypili s vodou. Někomu koně plováky neloví, jiní je musí mít uchycené řetízkem k velkému kameni na dně. Jenže s řetízkem si koně-hračičkové rádi hrají…

a.JPG

Bazénové schůdky a tenké větve před koňmi neobstojí – lísku by koně ihned vytáhli a sežrali, schůdky poslali do věčných lovišť, ale před tím by se o ně jistěže stihli pořádně zrakvit… (Nicméně na dvůr či zahradu je takto zajištěná nádoba zcela bezpečná pro kočky a kuny.)

Mnoha chovatelům se nakonec nejlépe osvědčilo mít krom velkých nádob na vodu porůznu za ohradou mělké misky a talířky s každodenně doplňovanou vodou. Snadno přístupný zdroj vody většinu zvířat přitáhne dřív než vysoké velké kádě. Chcete-li umožnit bezpečné napájení i včelám (a jinému hmyzu), vsypte do misek s vodou oblázky nebo houbičky na nádobí zatížené kamenem (po kterých sáhnete i při mytí napáječek, a zase je vymyté vrátíte) – hmyz se bezpečně posadí na pevný, vodou nasáklý materiál (v přírodě například mech, po kamenech zase voda vzlíná výš, než kam sahá hladina) a bez rizika utopení se napije.

hmyz-a-voda.jpg

Tak ať je utonutých zvířat co nejméně!

Podobné články
Napáječka s ochranou kovovou konstrukcí a bazénkem na máčení kopyt

Známe to všichni: koupíme za nemalý peníz veliký kalfas na vodu do výběhu s pocitem „to se budou miláčci mít, tolik vody na celý dlouhý den bude…