Hloh – keř jako dělaný ke koním

26. 10. 2022 Iveta Jebáčková-Lažanská Autor fotek: Iveta Jebáčková-Lažanská, Pixabay Zdroj: hloh URL zdroje: hloh
Hlohový keř na okraji pastviny.
Hlohový keř na okraji pastviny.

Podzim barví přírodu do zářivé palety odstínů, které projasňují kraj i naši náladu. Říjnovým sluníčkem škádlené cesty vedoucí kolem remízků a okrajem lesů ukrývají poklady, kolem kterých bychom neměli na vyjížďkách projíždět bez povšimnutí…

Podzim barví přírodu do zářivé palety odstínu, které projasňují kraj i naši náladu. Říjnovým sluníčkem škádlené cesty vedoucí mezi remízky a okrajem lesů ukrývají poklady, kolem kterých bychom neměli na vyjížďkách projíždět bez povšimnutí...

Česká příroda nabízí na podzim mnoho zdraví prospěšných plodů, které možná rostou všude okolo vás bez povšimnutí. Šípky zná každý a sbírá je kde kdo, ale kolik lidí jde na trnky, nebo dokonce na dřínky a hložinky? Tyto malvičky naplněné po okraj vitamíny a minerály namixovanými přírodou v koktejl, který nemá konkurenci v žádných umělých doplňcích stravy, si rostou jen tak zdarma všude po kraji, stačí natáhnout ruce a sbírat...

Dnes si povíme o hlohu, který, troufám si tvrdit, mnoho majitelů koní vůbec nevnímá jako přírodní lékárnu, kterou by si mohli vysadit přímo na pozemek a která by sloužila jak potěše oka, tak užitku. Původní český nejedovatý keř, vysoce pylodárný a tudíž včelám přátelský, nesoucí pro lidi, ptactvo, ale i koně spoustu zdravotních benefitů - to je hloh obecný a hloh jednosemenný, dva původní druhy spjaté s českou krajinou, velmi podobné v účincích a často se spolu v přírodě křížící.

Hloh obecný, česky též dvousemenný (Crataegus laevigata) a hloh jednosemenný (Crataegus monogyna)

Hloh je pro mě tím nejkrásnějším keřem, který na vyjížďkách naším krajem hojně potkávám. Každý, kdo uvažuje o výsadbě živého plotu kolem ohrad s koňmi, by neměl tento klenot české krajiny opomenout. Léčivý, jedlý, okrasný působivým tvarem listů, bělostnými květy i červenými malvičkami, nesoucí užitek v plodech i v listu. Pojmenování si keř vysloužil z latinského krataigos - tedy pevný, silný. Jeho trny obdařené větve se využívaly k ochráně hranice příbytků lidí i zvířat. Dřevo je těžké, houževnaté, naši předkové z něj vyráběli topůrka k sekerám nebo násady k motykám.

Odjakživa se hloh označoval za nejúčinnější rostlinný srdeční lék, nejen v rovině fyzické, ale i spirituální. Roste coby působivý keř, aby po létech některé exempláře přerostly v nádherný menší strom. Staří Keltové, národ velmi pečlivě mapující léčivé a energetické účinky stromů a keřů, o hlohu mluvil jako o posvátném stromu s nebývalou mocí. Z květů se připravuje nálev a tinktura, z plodů marmelády, rosoly, šťávy, sirupy i víno. Keltové hlohové nápoje využívali při obřadech plodnosti. Staří Římané a Řekové ctili hloh natolik, že jeho větvičky vkládali i do svatebních kytic.

hloh.jpg

Zdravotní účinky

Důležitá poznámka: většina zdrojů nepovažuje hloh vhodný pro těhotné a kojící ženy, ani pro malé děti, jiné ho popisují jako relativně bezpečný. Držela bych se většinového doporučení "nepodávat těhotným/březím a laktujícícm, vynechat malé děti".

Hlohové pupeny, listy, květy a plody jsou nositeli léčivých substancí působících na problémy související s vysokým krevním tlakem a srdcem. Maximum zdraví prospěšných aminopurinů, antokyanů, flavonoidů, pektinů, saponinů, triterpenových kyselin, tříslovin, minerálů, vitamínů skupiny B a vitamínu C se nachází především v hlohových květech, ale i v ostatních částech keře.

Výzkumy naznačují, že hloh blokuje enzymy oslabující srdeční sval a tím je posilována výkonnost srdce coby pumpy. Proto má hloh tak výjimečné účinky u lidí s lehčím srdečním onemocněním, kteří nepotřebují silné léky. Navíc antioxidační schopnosti hlohu zabraňují poškození cév, které je spojené s tvorbou tukových plátů ve věnčitých srdečních tepnách. Jako podpůrný lék má hloh uklidňující účinek pro lidi trpící nespavostí. Výzkumníci se také domnívají, že hloh chrání kolagen, bílkovinu tvořící součást pojivové tkáně, která bývá poškozována některými nemocemi, především artrózou a artritidou.

Hloh se jako jedna z mála léčivek může užívat i preventivně, nikoli jen při obtížích, navíc pravidelně a dlouhodobě.

Většinou se uvádí, že nemá žádné kontraindikace s jinými léky, přesto jsem narazila na následující farmakologické doporučení:

  • Hloh rozšiřuje venčité tepny, zlepšuje prokrvení srdce a jeho kondici - proto pozor na léky typu nitroglycerin (prostě na anginu pectoris).

  • Pozor také na látku digoxin (v lécích).

Plody hlohu

Hložinky, lidově nazývané také srdeční chléb, pluháč, loch, hložek,... Podle odrůdy jsou zralé od konce srpna do listopadu. Sušit je musíme jen v tenké vrstvě a tak, aby byl plod opravdu komplet vyschlý - jinak rád plesniví. Dobrou zprávou je, že snese teploty k sušení až do šedesáti sedmdesáti stupňů bez vlivu na léčivé účinky. Hložinky jsou nadupané vitamíny B a C, bohaté na karoteny, třísloviny a pektiny.

Čaj nebo nálev z květů (květy jsou nejúčinnější, ale velmi blízko v účincích je i plod a list) udržuje správnou činnost srdce a oběhového systému, jako jeden z mála léčivých nápojů je velmi vhodný k preventivnímu popíjení. Po srdečních příhodách tento čaj stabilizuje funkce všech orgánů, posiluje imunitu a urychluje rekonvalescenci. Ladí zažívání i dobrou mysl - je s úspěchem využíván při úzkostných stavech i migrénách. Detoxikuje, mírní bolestivou menstruaci a v době klimakteria snižuje výskyt obtíží. To vše ukazuje na tak obsáhlé spektrum účinné směsi biolátek, že se nemůžeme divit, že byl tento keř tak hojně vysazován a využíván nejen pro užitek lidí, ale i zvířat.

Koně a hloh

Koňské bylinky popisují užití hlohu u koní takto: Hlavní účinek hlohu závisí na triterpenových kyselinách, flavonoidech a vitamínech. Má příznivé působení na kardiovaskulární systém a dá se přidávat i do uklidňujících směsí. Můžeme používat vnitřně i zevně, snižuje krevní tlak a horečku, je močopudný, tiší křeče a posiluje krevní oběh. Hloh koním podáváme po delší dobu, aby se jeho účinek dostatečně projevil. Používáme 4 až 6 týdnů. Hloh se dobře hodí k prevenci a ošetření lehké srdeční slabosti. Příznivě ovlivňuje krevní oběh a stabilizuje krevní tlak. Při schvácení kopyt a zánětu střelkové kosti je vhodné používat hloh v kombinaci s léčivy. Hloh můžeme využít i při kolikových stavech. Vhodný při přechodu na jarní pastvu.

Dávkování: 50g hrst pro dospělého koně, pro pony a hříbata podávejte poloviční dávku.

Způsob použití: sušenou bylinku podáváme přímo do krmení, nebo připravíme čaj, který do krmiva přilijeme.

Nepodávejte březím a kojícím klisnám!

Za sebe dodám, že hloh je úžasný pro každého koňského starouška, osobně podávám hlohový čaj své koňské seniorce několikrát týdně po celé zimní období.

hlohh.jpg

Hloh v krajině

Kromě svých léčivých účinků je hloh také významnou pylodárnou a nektarodárnou rostlinou pro včelstva, a jeho plody jsou oblíbenou potravou ptactva a slouží jim také coby oblíbená hnízdní dřevina. V zahradnické branži můžeme potkat vyšlechtěné odrůdy okrasných hlohů, které nesou květy růžových a červených odstínů, mnohé jsou velkoplodé, tudíž poskytují hojnější a snadnější sklizeň. Vzrůstnější druhy s kulovitou nebo deštníkovou korunou jsou v zahradnictvích žádané coby nositelé letního stínu na zahradách, posezení pod nimi se vyrovná posezení pod slunečníkem. Na stanoviště je hloh nenáročný, roste i v jílových půdách, ovšem v humózních propustných bývá kapku krásnější.

V současné době trh čím dál více poptává kombinované živé ploty z jedlých dřevin, kam se dá hloh krásně zakombinovat. Vřele ho jako zcela bezpečný doporučuji ke koním všude tam, kde chcete vytvořit jedlou hradbu dřevin, přesahující ohrady, kterou mohou koně bez rizika okusovat a obohacovat si tak velmi zdravě jídelníček.

Recepty

Čaj z květů:

Lžička sušených květů na čtvrtlitrový hrnek vroucí vody, louhujeme 5 minut. Nádherně voní, chutná ale mírně trpce, takže doporučuji přisladit medem. Kombinovat se dá podle druhu obtíží s hřebíčkem, mátou, meduňkou, rakytníkem, rozmarýnem, řebříčkem. Pije se dva až třikrát denně šálek, minimálně 6 týdnů v kuse.

Z plodů:

Odvar z plodů připravíme ze 2 polévkových lžíc, které povaříme 10 minut v 1/2 l vody. Užívá se 2x denně.

Čerstvá šťáva, sirup a marmeláda:

Z čerstvých plodů na podzim si nezapomeňte odšťavnit zdravotní bombu - šťávu (většinou se doslazuje medem). Také léčivý sirup (užívá se 3x denně čajová lžička) nebo chutnou marmeládu musíte vyzkoušet! Recepty naleznete všude na internetu.

Zdroje a doporučená literatura:

Podobné články

Kopřivy jsou nezmaři, které nezničí ani silný mráz. Podle mnohých obtížný plevel. Zkuste si ale představit, že by se tomuto žahavému zelenisku v…

Květ a list bezu černého u koňského výběhu.

Myslím, že naprosto každý, komu se povedlo vypěstovat si mezi koňmi pořádné bezové zákoutí, mi dá za pravdu, že si tuto mohutnou léčivku nemůže…