Může výživa ovlivnit rychlost a průběh jarního línání?

27. 3. 2023 Clair Thunes, Ph.D. Autor fotek: Gabriela Rotová, Jonáš Dušánek Překladatel: Gabriela Rotová Zdroj: The Horse

V překladu článku z časopisu The Horse odpovídá výživová specialistka na dotaz, jak může výživa ovlivnit línání a přechod ze zimní do letní srsti.

Otázka: Můj kůň začal línat. Zajímalo by mě, jak mohu upravit krmnou dávku tak, aby se proces výměny srsti urychlil a zároveň byla podpořena kvalita letní srsti?

Odpověď: Většina z nás se těší na delší dny a teplé počasí. Chápu ale, že chcete mít náročné období línání co nejdříve za sebou! Tradičně se uvádí, že pokud obohatíte krmnou dávku o slunečnicová a lněná semena, koně budou línat rychleji. Tato myšlenka pravděpodobně souvisí s obsahem oleje v těchto surovinách. Nenašla jsem ovšem žádné relevantní vědecké studie, které by toto tvrzení doložily. Nejlepší způsob, jak podpořit a urychlit výměnu srsti, je důsledné čištění koní před a po ježdění gumovými hřbílky nebo vhodnými kartáči. Když se dostatečně oteplí, velmi pomůže i celkové vykoupání koně. Mimořádně účinné také je, pokud se kůň může po práci vyválet v písku jízdárny. 

Nemyslete si ale, že výměnu srsti podpoříte dekováním. Tak tomu není. Línání ovlivňuje délka dne, nikoliv tělesná teplota koně.

0K0X4533.JPG

Tuky a kvalita koňské srsti

Zatímco zkrmování slunečnicového a lněného semene nemusí mít jiný než placebo efekt, doplnění krmné dávky o tuky může kvalitu letní srsti významně ovlivnit. Chlupový stvol vyčnívá nad pokožku, má různý tvar a je zakončen hrotem. Chlup se skládá ze tří koncentrických oblastí: kutikuly – ochranné vnější vrstvy, kůry, která je ve středu chlupu a centrální dřeně, která nemusí být v chlupu přítomna. Jemné chlupy srsti obsahují převážně kutikulu a kůru, zatímco žíně obsahují vysoký podíl dřeně. Kutikula obsahuje póry produkující maz, který napomáhá zadržování vody v kůře chlupu. Je zodpovědná za lesk srsti. Pokud je kutikula poškozena, chlupový stvol začne vysychat a srst se přestává lesknout. Vysychat může i v případě, že krmná dávka neobsahuje dostatečné množství mastných kyselin

Než začnete krmnou dávku o tuky obohacovat, ujistěte se, že skóre tělesné kondice (BCS, Body Condition Score) vašeho koně je optimální. Obézním koním by se tuky ve vyšších dávkách do krmení přidávat neměly. Nicméně i relativně malé množství tuku by mělo mít pozitivní dopad na kvalitu srsti. Snažte se využívat takové zdroje tuků, které poskytují esenciální omega mastné kyseliny, zejména ty, které dodávají větší množství omega-3 než omega-6 kyselin. Ve výživě koní se nejčastěji uplatňují oleje z řepky, slunečnice, lnu, sóji, sójových klíčků a rýže. Může se přidávat i olej lososový. Ačkoliv všechny oleje mají podobný obsah energie, liší se právě zastoupením a typem nenasycených mastných kyselin. Oleje můžete zkrmovat koním o průměrné hmotnosti v množství asi 60 až 100 gramů na den. Lněné semínko (vařené i mleté), pak ideálně v množství 120 až 170 gramů na den, což je asi jeden šálek. Obohacení krmné dávky o oleje rovněž podporuje pružnou, zdravou pokožku a snižuje množství lupů a šupinatost kůže.

Vitaminy

Velmi důležitý je obsah vitaminu A, který přispívá k udržení dobrého stavu pokožky a sliznic. Přestože je jeho nedostatek ve výživě koní vzácný, může se projevit, pokud zkrmujete starší seno. Zatímco prekurzor vitaminu A, beta-karoten, je v čerstvém objemovém krmivu bohatě zastoupen, ze sena se ztrácí rychlostí téměř 10 % za měsíc. Proto koncem zimy či brzy na jaře může seno ztratit až 50 % obsaženého beta-karotenu. Pokud je seno rok staré, budou koně pravděpodobně potřebovat další zdroj vitaminu A, aby byla pokryta potřebná dávka.

Protein a aminokyseliny

Chlupový stvol je tvořen převážně proteinem keratinem. Jestliže krmná dávka neobsahuje dostatečné množství bílkovin nebo nedisponuje optimálním poměrem esenciálních aminokyselin, může růst chlupových stvolů stagnovat, s čímž může souviset i zpomalení procesu výměny zimní srsti za letní. Zkontrolujte kvalitu objemového krmiva. Pokud zkrmujete pozdní seno s vysokým obsahem celulózy, může být nutné obohatit krmnou dávku o krmiva, která obsahují kvalitní bílkoviny. Dobrou volbou může být například sójový šrot, který má vysoký obsah kvalitních aminokyselin.

Role mědi a zinku

Kvalitu a barvu srsti může ovlivnit rovněž obsah mědi a zinku v krmné dávce. Oba tyto minerály ovlivňují tvorbu melaninu – proteinu, který je zodpovědný za pigmentaci. Pokud chlupové stvoly neobsahují dostatečné množství melaninu, nejsou schopny odolávat ultrafialovému záření, což vede k oxidačnímu poškození a vyblednutí srsti.

Významnou roli má v této souvislosti i extracelulární enzym lysyloxidáza, který zajišťuje vznik příčných vazeb mezi vlákny kolagenu (resp. elastinu). Enzym ke své funkci vyžaduje přítomnost mědi, bez jejího adekvátního obsahu v krmné dávce jsou příčné vazby mezi vlákny kolagenu oslabeny a kůže ztrácí strukturální integritu.

0K0X4521.JPG

Závěr

Vyvážená krmná dávka s odpovídajícím množstvím bílkovin, stopových minerálů a vitaminů podporuje zdraví kůže a srsti. Pro maximální efekt byste se měli ujistit, že jsou splněny všechny dietní požadavky ještě před tím, než začne období línání. Kvalita letní srsti tak bude plně podpořena od samého počátku jejího růstu. Jestliže zkombinujete kvalitní výživu s dostatečnou péčí o srst, bude mít kůň nádhernou letní srst, než se nadějete. 

Článek byl publikován 22. března 2023 na webu The Horse.

Podobné články
Koně v lehké zátěži by měli být schopni optimálně prospívat na krmné dávce složené z objemového krmiva

Vyjížďka s nervózním, hypersenzitivním a výbušným koněm může být velká zábava pro kaskadéra, běžný jezdec ji ale neocení. Jízda na koni, který je…

Trávicí systém koní je evolučně přizpůsoben efektivnímu trávení a fermentování vlákniny, protože koně pocházejí ze stepí, kde kvalita pastvin a…