Jak zabránit nedostatku živin v zimě

17. 1. 2024 Clair Thunes, Ph.D. Autor fotek: Shutterstock.com

Koně zvyklí na plnou pastvu mohou mít v zimě nedostatek živin. Kdy potřebují nutriční podporu?

Otázka: Mohou mít koně v zimním období nedostatek živin? Jaké příznaky je třeba sledovat?

Odpověď: U koní, kteří jsou ustájeni celoročně v individuálních boxech, nebude v příjmu živin v jednotlivých ročních obdobích velký rozdíl. Ale u koní kteří mají na jaře, v létě a na podzim přístup ke kvalitnímu pastevnímu porostu, může být situace jiná. Přechod z pastvy na seno může vést k nedostatku některých živin – konkrétně bílkovin, vitaminu E a omega-3 mastných kyselin. Tento problém se samozřejmě může týkat i koní v boxovém ustájení, kteří jsou celý rok na seně. U této kategorie se ale nejedná o problém specifický, jako je tomu u koní, kteří mají v jiných ročních obdobích přístup na pastvu.

Kvalitní pastevní porost je bohatým zdrojem vitaminu E a omega mastných kyselin. Problém je, že ani vitamin E, ani omega mastné kyseliny nejsou dostatečně tepelně stabilní. Když je tráva posekána a sušena na slunci, velká část vitaminu E i omega mastných kyselin se ztratí. Koně s dietou založenou výhradně na seně tedy konzumují v zimním období mnohem nižší množství těchto základních živin, a proto se doporučuje poskytnout této kategorii koní další zdroje.

bay-foal-eating-hay.jpg

Krmná dávka koní, kteří dostávají kvalitní vyvažovač krmné dávky nebo kompletní komerční krmivo krmené v dávkách doporučených výrobcem, by měla obsahovat dostatečné množství vitaminu E. Majitelé však často krmí nesprávně a dávají krmných doplňků nebo vyvažovačů mnohem méně, než výrobce doporučuje pro koně dané hmotnosti a v dané zátěži. Kompletní krmné směsi mimo to běžně používají syntetické zdroje vitaminu E, který není tak biologicky dostupný jako přírodní vitamin E.

Příjem nesprávného množství krmiva a nižší biologická dostupnost syntetických vitaminů mohou způsobit, že koně budou mít nedostatek vitaminu E, i když se na papíře může zdát, že jejich potřeby jsou splněny. Navíc využití vitaminu E se u jednotlivých koní značně liší. Stejná krmná dávka by mohla být krmena třem koním se srovnatelnými požadavky na množství vitaminu E a jeden bude mít sérové ​​hladiny vitaminu E nedostatečné, druhý normální a třetí nadlimitní. Jediný způsob, jak mít jistotu, že kůň má i v zimním období vhodně sestavenou krmnou dávku je testování hladiny vitaminu E v krevním séru. Jen tak můžete získat jistotu, že dieta založená výhradně na seně není pro koně problém.

Kůň, který je na seně po celý rok, může být testován, pokud máte dojem, že jeho kondice není optimální. U koně ve vyšší zátěži testování ale rozhodně doporučuji, výživa má totiž významný vliv na úspěch v nadcházející sportovní sezoně.

Omega-3 mastné kyseliny lze nejsnáze doplnit lněným semínkem, olejem nebo rybím tukem. Kůň bez přístupu k dostatečnému množství omega-3 mastných kyselin může mít matnou srst a špatnou kvalitu kůže. V kvalitě srsti se také může odrazit nízký obsah vitaminu E, ale souvisí i s bolestí svalů, špatným zotavením po zátěži a nedostatečným vývojem horní linie.

Kvalita bílkovin je poměr bílkovin, který je tvořen esenciálními aminokyselinami. Proto je protein, který poskytuje větší množství esenciálních aminokyselin kvalitnější než ten, který jich poskytuje méně. Většina píce poskytuje dostatek bílkovin pro dospělého koně v lehké zátěži; některé druhy píce však mají vyšší kvalitu bílkovin než jiné. Kvalita bílkovin může například klesat se zralostí píce při sklizni. Pokud je obsah nestravitelné vlákniny vysoký, může vázat bílkoviny a ty jsou následně v procesu trávení méně dostupné. To platí zejména pro seno z přezrálých porostů. Kvalitní bílkovina je ale důležitá pro vývoj a udržování horní linie, a přestože většina sena poskytuje dostatečné množství hrubých bílkovin, ne vždy mají tyto bílkoviny nejlepší kvalitu. Laboratorní test může ukázat dostatečné množství hrubého proteinu, ale ten nemusí být v trávicím traktu pro koně dostupný.

I zde může být řešením kvalitní vyvažovač krmné dávky, protože tyto výživové doplňky mají obvykle poměrně vysoký obsah bílkovin a zaručují dobré hladiny typicky limitujících aminokyselin lysinu, methioninu a threoninu. I kompletní krmné směsi jsou samozřejmě vhodnou alternativou, pokud jsou podávány v doporučeném množství.

Další možnost je použití žlabového krmiva s vysokým obsahem bílkovin. Ideální zdroj bílkovin je sójový šrot, protože má nejlepší aminokyselinový profil z většiny dostupných rostlinných krmných složek. Zvážit je možné i podávání komplexních balancerů, které obsahují vyvážené poměry vitaminů a minerálů a přispívají k dobrému zdravotnímu stavu, zdravému vývoji rostoucích koní a zvládání zátěže. Pokud ovšem krmíte vyváženou krmnou dávku se zdrojem dalších vitaminů a minerálních látek, může být vhodnější použít aminokyselinový doplněk, než přípravek pro vyrovnávání krmné dávky. Na trhu existuje množství takových produktů. Ty, které jsou prospěšné pro rozvoj svalů, obvykle obsahují aminokyseliny ze syrovátkového proteinu, který je vysoce biologicky dostupný.

Článek byl publikován 8. ledna 2024 na webu The Horse. 

Podobné články

Dostatek tekutin v těle významně ovlivňuje výkonnost. Jak významně se v horkých letních dnech může množství vody v organismu měnit a co vše se na…

Starček přímětník (Senecio jacobaea)

Po většinu roku si této v posledních dekádách expanzivně se šířící rostliny ani nevšimnete. Že existuje, obvykle zaznamenáte, až když rostliny…