Hmyzí sezona je na spadnutí

27. 4. 2023 Gabriela Rotová Autor fotek: Jonáš Dušánek, Gabriela Rotová

Jaro už konečně začíná nakukovat, příroda se po zimním lenošení opět dala do pohybu a spolu s ní se k životu probírá i spousta otravného hmyzu. Mouchy, muchničky, pakomárci, komáři, střečci, ovádi a bodalky začínají útočit ze vzduchu, v trávě a keřích pak trpělivě čekají na kapku krve další mistři v dotěrnosti, nezdolná a nebezpečná klíšťata.

Drobná zranění, která koním krev sající členovci způsobují, se stávají vstupní branou virových a bakteriálních infekcí a plísní. Hmyz může být i příčinou vzniku a rozvoje některých typů alergií, letní vyrážky a kopřivky. Nad ataky hmyzu proto nemávejte jen tak lehkovážně rukou, způsobují celou řadu zánětlivých i adaptivních imunitních reakcí, vedou k přenosu některých typů onemocnění a dokážou i zásadně měnit chování. Pokud mají naši koně podávat výkony a zůstat zdraví, je nezbytné je před útočníky z hmyzí říše aktivně a smysluplně ochránit.

DSC-0122.JPG

Management stájí a pastvin

Samozřejmě, do jisté míry se koně ochrání sami. Mají hřívu, ocas, modifikují v reakci na hmyz své sociální chování. Příliš efektivní v tomto boji ale nejsou a často naši pomoc skutečně potřebují. Velký význam v ochraně koní proti hmyzu má v řadě prvé stájový a pastevní management. V letních měsících důsledně dbejte na odstraňování trusu a znečištěné podestýlky z boxů. Místujte ideálně několikrát za den. Umožněte přístup vzduchu do stájí, instalujte na dveře a okna sítě nebo plastové lamely, které brání vlétnutí hmyzu. Pomohou i různé lapače hmyzu. Účinné jsou do jisté míry i některé typy elektrických světelných pastí. Hnůj vyvážejte mimo areál v častých intervalech. Čím starší hnůj je, tím významnějším zdrojem zamoření se stává. Líhnou se v něm z vajíček noví dospělci.

Pastevní management je v této souvislosti samostatnou kapitolou. Ideální jsou suché a větrné pastviny, které se nacházejí daleko od vodních zdrojů. Pokud tedy můžete preferujte v jarním období suché pastviny a plochy v blízkosti vodních zdrojů paste až s nástupem léta. Význam má i přítomnost úkrytů na pastvinách a ve výbězích. V jarních a letních měsících je proto vhodné upřednostnit takové pastviny, kde jsou vzrostlé stromy a keře. Pokud pastvina přirozenou ochranu nenabízí, je nezbytné, aby koně měli k dispozici alespoň přístřešek, ideálně vzdušný a čistý. Citlivější jedince je vhodnější pást v noci nebo v době, kdy je aktivita hmyzu nižší. Ve výbězích pravidelně sečte nedopasky, kolem nichž se hmyz koncentruje a nejlépe denně odstraňujte z výběhů trus.

DSC-0283.JPG

Repelenty

Nepostradatelnými pomocníky jsou v hmyzí sezoně repelenty, které odpuzují hmyz a zabraňují uvelebit se mu na kůži, bodnout či snést vajíčko. V současné době je na trhu nepřeberné množství sprejů, gelů a mastí, které mají repelentní účinky. Vždy je třeba vysledovat, který druh přípravku je pro daného koně ten pravý. Každý je jinak vnímavý, každou geografickou lokalitu okupují jiné druhy hmyzu. Svůj význam má i to, jak intenzivně kůň pracuje, jak moc se potí. Pocení může snižovat účinnost některých přípravků, protože dochází k jejich ředění a odpařování. Ze začátku se nevyhnete troše experimentování. Vždy ale dbejte na to, abyste přípravek aplikovali podle doporučení výrobce. Některé repelenty působí jen pár hodin, jiné i několik dnů.

Repelenty ale nemusíte nezbytně kupovat. Pokud neholdujete průmyslovým přípravkům, můžete využívat i prostředky přírodní. Silice, které si některé druhy rostlin syntetizují na ochranu proti patogenním organismům a škůdcům, lze účinně využít v omezení solenofágního hmyzu i široké škály dalších hmyzích škůdců. Výhodou repelentních účinků některých druhů rostlin, a také přípravků vyrobených na bázi esenciálních olejů v těchto rostlinách obsažených, je jejich zdravotní nezávadnost, nízká toxicita pro cílové organismy a nízké riziko vzniku rezistentních populací hmyzu. Jedná se tedy o zbraně maximálně šetrné k životnímu prostředí. Účinky botanických repelentů jsou sice proměnlivé, odvislé od koncentrace a složení, přesto ale výzkumy dokládají, že jejich účinky jsou v mnoha případech srovnatelné s přípravky syntetickými. Velmi účinné jsou některé druhy éterických olejů. Hmyz dobře odpuzuje olej citronelový, anýzový, eukalyptový, mentolový nebo karafiátový. Účinná je i vůně santalového a cedrového dřeva. Oblíbené v boji s hmyzem jsou také nálevy a tinktury z ořešáku, ideálně v kombinaci s octem.

Ošetřit hmyzí kousance můžete například levandulovým, heřmánkovým nebo tea tree éterickým olejem, které mírní otoky, klidní a regenerují kůži, tlumí bolest a zároveň i částečně hmyz odpuzují. Podobné účinky má také arnika, rozmarýn, řebříček, měsíček nebo šalvěj, bazalka a tymián. Pokud se rozhodnete, že budete hledat pomoc v přírodě, počítejte s tím, že budete muset delší dobu testovat a hledat formu, která funguje, což může být běh na extrémně dlouhou trať.

Zajímá vás tato problematika? Více si můžete přečíst v našich starších článcích Pomozme si rostlinami... domácí repelenty a Nepřítel hmyz? Pomozte si rostlinami!

DSC-0361.JPG

Insekticidy

Extra účinnou zbraní v boji s hmyzem jsou samozřejmě insekticidy, přípravky určené k hubení hmyzu v jeho různých vývojových stupních a působící na nervový systém. Chemické insekticidy spadají mezi organofosfáty, pyrethroidy, karbamáty nebo chlorované uhlovodíky (sem patří například DDT). Existují ale také insekticidy fungující na bázi bakterií a virů. S insekticidy pracujte ve stájích vždy s mimořádnou rozvahou a vždy důsledně dbejte instrukcí výrobce. Přesto ale i tato cesta může mít v určitých situacích své opodstatnění. Jestliže se vám podaří snížit množství hmyzu v prostředí, může to pro zdraví a pohodu našich koní být významný bonus. Po insekticidech byste ale měli sahat až jako po poslední možnosti. 

Pomoc z přírody

V boji s hmyzem pomáhají ptáci, netopýři, plazi, obojživelníci nebo i sršně, vosy a pavouci. Ti všichni mají hmyz na svém jídelníčku. Vlaštovčí hnízdo ve stáji je skutečné požehnání, netopýří kolonie na půdě zrovna tak. Vaší snahou by tedy mělo být, aby stáje a jejich okolí nabízely kromě zpevněných ploch i prvky přirozeného prostředí. Nabízejte úkryty a pítka ptákům a ježkům, vytvářejte klidové zóny a preferujte luční porosty před poněkud mrtvým anglickým trávníkem. Na pítka ale v této souvislosti pozor. Hmyzu stačí jen pár centimetrů stojaté vody a už se úspěšně množí. Misky s vodou pro psy a kočky a také pítka pro volně žijící živočichy plňte čistou vodou. Projděte okolí stájí. Každá louže stojaté vody je zdrojem další a další generace hmyzu.

0K0X8018.JPG

Mechanická ochrana

Další z možností, která má v letním managementu místo. Ke standardnímu vybavení dnes už patří různé masky, které chrání oči a uši koní. Oči jsou velmi citlivé na infekce a zvýšenou míru ochrany si tedy rozhodně zaslouží. Hmyz v uších působí koním rovněž problémy. Je původcem takových typů zranění, které mnohdy vedou až k nejezditelnosti koně. Pokud chcete koním zajistit dobrou úroveň welfare a udržet výkonnost, masky proti hmyzu rozhodně využívejte, stejně jako různé typy čabrak a speciálních síťových dek, které zajistí ochranu celého těla koně nejen před hmyzem, ale i UV zářením. Některé typy dek chrání skutečně celé tělo koně, včetně krku, břicha, hlavy a končetin. Pozor ale na barvu, vybírejte světlou, nejlepší je stříbrná, která lépe odráží sluneční paprsky. V dece tmavé barvy se kůň může přehřívat, přestože se jedná o deku velmi lehkou.

V této souvislosti pozor na mýtus, že deky, které primárně slouží jako ochrana před hmyzem, nahrazují stín. Deky sice chrání před hmyzem, ale ne před přehřátím. To doložila i jedna z nedávno publikovaných australských studií. V rámci výzkumu byla skupina nezadekovaných koní umístěna na přímém slunci po dobu dvou hodin při teplotě vzduchu > 25 °C. Následně byla polovina koní zadekována síťovanými dekami proti hmyzu. Všichni koně zůstali na slunci další dvě hodiny a monitorována byla jejich tělesná teplota, produkce potu a dechová frekvence. Ve výsledku měli koně s dekami významně vyšší dechovou frekvenci a více se potili než skupina koní bez dek. Deky a ochranné masky nejsou alternativou stínu!

0K0X7566.JPG

Hygiena

Obecně platí, že v hmyzí sezoně má velký význam hygiena. Koně pravidelně zbavujte prachu a potu, který hmyz přitahuje. Koupejte ideálně čistou vodou, šampony používejte s co nejdelším odstupem. Místa, na která hmyz sedá nejčastěji, můžete také pravidelně potírat olejem. Vhodný je olej olivový, použít můžete například i olej lněný nebo avokádový. Vzniklé otevřené rány je nutné vždy důkladně ošetřit a desinfikovat. Oblíbené jsou masti Betadine a Bepanthen, nebo Aluspray, který před hmyzem chrání i mechanicky. Svědění a záněty dobře tlumí přípravek Prurivet N. U některých koní dobře fungují i chladivé jíly s příměsí éterických olejů nebo homeopatika. Vše ale ideálně konzultujte s veterinárním lékařem. Přestože se to tak jevit nemusí, pozornost byste měli věnovat i výživě. U koní alergických na hmyz ještě před nástupem hmyzí sezony vhodně omezte bílkoviny a cukry a krmnou dávku obohaťte o nenasycené mastné kyseliny a přípravky, které podporují imunitu. 

Podobné články
Koně v lehké zátěži by měli být schopni optimálně prospívat na krmné dávce složené z objemového krmiva

Vyjížďka s nervózním, hypersenzitivním a výbušným koněm může být velká zábava pro kaskadéra, běžný jezdec ji ale neocení. Jízda na koni, který je…

Trávicí systém koní je evolučně přizpůsoben efektivnímu trávení a fermentování vlákniny, protože koně pocházejí ze stepí, kde kvalita pastvin a…