Inicial – elegán s velkým srdcem

5. 6. 2009 Michaela Kindrátová Autor fotek: Michaela Kindrátová

Je sobotní zamračené odpoledne 30. května 2009. Přijíždím do jezdeckého klubu ve Spomyšli u Mělníka. Účelem mé návštěvy je hřebec Inicial, kterého jsem měla možnost vidět poprvé na akci „Den Koně“ v Mělníce. Tento elegán mě natolik zaujal, že jsem se rozhodla poznat ho blíže.

Počasí mi ten den opravdu příliš nepřálo, nicméně následující 2 hodiny mi plně vynahradily promoklou bundu i boty. Hned v úvodu mě současná majitelka Iniciala, Romana Hájková, seznámila s jeho bývalou majitelkou Céline Willmsovou.

Musím říci, že mě Céline naprosto učarovala, stejně jako Inicial. Stála přede mnou usměvavá a velice sympatická paní, která mi ochotně odpovídala na mé otázky a s trochou nostalgie ve tváři mi vyprávěla společnou cestu Iniciala a její dcery Silvie.

InicialŽivotní příběh Iniciala začal v Rusku, kde se narodil 8.února roku 1987 ve Starožilovském hřebčíně. Již jako mladý byl výjimečný svým nadáním a charakterem, což začal posléze prokazovat ve sportu. Už v sedmi letech se stal mistrem jihoruské oblasti v military, a to i přes to, že jeho fyzický fundament neodpovídal nárokům kladeným tímto druhem jezdeckého sportu, neboť je menší, jemný a ušlechtilý dámský kůň. Náročné požadavky ovšem splnil a stal se mistrem.

Céline mi také vyprávěla jaké tragédii Inicial unikl, když stáj, ve které byl spolu s dalšími dvaceti koňmi, začala v noci hořet. Zachránit se podařilo pouze Iniciala spolu s dalšími třemi koňmi, ostatní bohužel v ohnivých plamenech zahynuli.

Další etapa Inicialova života začala prodejem z Ruska do Belgie, kdy si jej na vrcholu sportovní kariéry koupila do soukromých rukou jistá dáma. Brzy ovšem zjistila, že temperamentního hřebce po jezdecké stránce nedokáže zvládnout, a tak kontaktovala rodinu Willmsových, kteří byli v Belgii vyhlášeni vysokou profesionální a morální úrovní v přípravě a tréninku koní. Tréninku Iniciala se ujala dcera Céline, Silvie, která se do nádherného a velice nadaného hřebce okamžitě zamilovala. Přibližně po dvou letech majitelka vzdala snahu Iniciala jezdit a Willmsovým ho prodala.

U Willmsových se z Iniciala postupně stával drezurní kůň, i když mi Céline prozradila, že s ním Silvie po určitou dobu i skákala. Pod jejich vedením se z něj stala hvězda Royal Horse Gala Show, kde mohl dostatečně předvést svůj talent a temperament a zároveň být odměněn hlasitým potleskem, při kterém ještě více „narostl" a doslova se snažil dostat ze sebe maximum.

Mezi jeho nejlepší „kousky" patří španělský krok, klus a pasáž, kdy je schopen předvést neuvěřitelné pohybové kreace. Když jsem se zeptala Céline, jak by Iniciala charakterizovala, řekla jen: „Je to kůň s obrovským srdcem, které dává do každé své práce a pro svého jezdce udělá vždy vše tak, aby mu maximálně vyhověl".

Když Royal Horse Gala Show zkrachovala, začali Willmsovi pracovat pro Apassionatu, což pro ně i pro Iniciala znamenalo další stěhování, tentokrát do Francie. V té době byl již Inicial ve věku, kdy už nemohl podstupovat denní tréninky a vystoupení každý víkend spojené s náročným cestováním. Silvie ho musela stále častěji opouštět a Inicial začal strádat, a to hlavně po psychické stránce.

Jeho současná majitelka Romana Hájková potkala Iniciala poprvé v roce 2001 v německém Friesenzentrum am Bernsteinsee ve Stude v SRN, kde byla u Willmsových na stáži. Silvii s Inicialem pomáhala. Jak sama říká, stal se pro ní Inicial „koněm snů". S Willmsovými se Romana vídala i po skončení stáže a po určité době mezi nimi vzniklo letité přátelství. V loňském roce navrhla Céline Romaně, že jí Iniciala darují. Podmínkou bylo, aby dostala Silvie dostatečný čas na smíření s jeho odchodem. Tak se nakonec tento nádherný hřebec stěhoval naposledy, a to do České republiky, do Spomyšle, s tím, že se tu postarají o jeho aktivní důchod. Romaně se tak splnil její životní sen a nyní má svého „koně snů" u sebe.

Měla jsem možnost shlédnout Inicialovo umění hned dvakrát. Poprvé na dni koně v Mělníce, kde jeho ladné pohyby podtrhla navíc skvělá atmosféra diváků a nádherné slunečné počasí. Po druhé při návštěvě ve Spomyšli, kdy mi jeho současná jezdkyně Terezka Češková předvedla Iniciala nejprve v hale, protože v danou chvíli byl venku opravdu nepříjemný liják. Znovu se mi tajil dech, když jsem sledovala s jakou chutí, temperamentem a snahou vyhovět svému jezdi tento hřebec předváděl španělský krok. Opět mi naskočila husí kůže po celém těle, když se přede mnou postavil na zadní s takovou ladností, až je pro člověka těžké uvěřit, že se před ním vzpíná již dvaadvacetiletý kůň. K mé radosti přestalo venku pršet, tak jsme šli ještě udělat nějaké fotky na venkovní jízdárnu. Jakmile začala cvakat spoušť mého fotoaparátu, začal se Inicial předvádět, jak jen to šlo. Čím více jsem fotila, tím více se snažil. Nakonec jsme byli všichni naprosto spokojení. Já měla nádherné fotky, Terezka se krásně svezla a Inicial byl středem naší pozornosti celou hodinu. Samozřejmě jsem mu za jeho excelentní výkony pořádně zatleskala.

Cestou zpět do stáje jsem ještě vyzpovídala Terezku, aby mi i ona řekla, jaký Inicial vlastně je. Vyjádřila to jedním slovem: „Zlatíčko". Co dodat, ať jsem se zeptala na Iniciala kohokoli, každý o něm mluvil pouze v superlativech. Na konec své návštěvy jsem ještě poprosila Romanu Hájkovou a Céline Willmsovou, aby mi s koňskou legendou zapozóvali. Po té jsme se rozloučili a já odjížděla plná nádherných zážitků a dojmů, s pocitem, že jsem ve Spomyšli nebyla určitě naposledy.

Chtěla bych touto cestou poděkovat Romaně Hájkové za vřelé přijetí a vstřícnost, Terezce Češkové za předvedení Iniciala a samotnému Inicialovi bych chtěla z celého srdce popřát ještě dlouhý a spokojený život plný potlesku diváků, který tolik miluje.

Michaela Kindrátová

Podobné články

Vladimír Votřel začátkem září reprezentoval Českou republiku na paralympijských hrách v Paříži. Jaké to bylo? Být mezi nejlepšími? Setkat se s…

Na konci července se v Nebanicích konalo Mistrovství České republiky ve vytrvalosti, kde se Táně Terberové znovu podařilo získat v seniorské…