Dr. Hilde Jarc bude rozhodovat Mistrovství WRC v Koryčanech

10. 9. 2009 Kateřina Dziadková Autor fotek: Kateřina Dziadková

Dnešní rozhovor vám představí rakouskou rozhodčí, paní Dr. Hilde Jarc, která rozhoduje závody rakouské westernové organizace FENA, mezinárodní závody NRHA, i závody FEI. Čeští jezdci se s ní mohli setkat i u nás, například na MČR reiningu v Kozlovicích.

Paní Jarc jezdila všechny jezdecké disciplíny, drezuru, parkur i endurance. V roce 1985 získala titul Mistra Evropy ve vytrvalostním ježdění s koněm Samun. Dnes se věnuje reiningu.

Hilde JarcJak dlouho se věnujete rozhodování?
Rozhoduji už 26 let. Počátkem 80. let se v Cáchách konalo první Mistrovství Evropy ve westernovém ježdění, kde jsem se poprvé zúčastnila semináře pro rozhodčí. Od té doby rozhoduji prakticky pořád.

Ve kterých zemích rozhodujete reiningové závody? A jak často navštěvujete Českou republiku?
V České republice jsem letos již počtvrté, takže se dá říci, že sem jezdím pravidelně. Nejčastěji rozhoduji závody v Rakousku a Německu, byla jsem několikrát i v Maďarsku a Polsku. Několikrát mě zvali i do Ruska, zatím jsem však tuto nabídku nepřijala.

Jak byste zhodnotila úroveň českého reiningu?
Reining v Česku má k dispozici dobré koně a jezdí zde několik velmi dobrých jezdců. Ti ostatní jsou řekněme spíše průměrní.

A jak byste zhodnotila úroveň těchto závodů (pozn. red.: MČR v reiningu v Kozlovicích, o němž jsme informovali i na Equichannel.cz)?
Ranč je situován na příjemném místě a závody byly dobře zorganizované. Pokud to můžu srovnat s úrovní reiningových závodů v Rakousku, tam se konají závody na různých úrovních. Dobré i horší. Toto byly velmi dobré závody i na rakouskou úroveň, nevidím v tom žádný rozdíl. Jediné, co mě poněkud překvapilo, byla malá účast diváků.

Dr. Hilde Jarc bude rozhodovat i Mistrovství ČR ve westernovém ježdění dospělých, které se koná 19. - 20. 9. 2009 v Hippocentru Koryčany.

Podobné články

Vladimír Votřel začátkem září reprezentoval Českou republiku na paralympijských hrách v Paříži. Jaké to bylo? Být mezi nejlepšími? Setkat se s…

Na konci července se v Nebanicích konalo Mistrovství České republiky ve vytrvalosti, kde se Táně Terberové znovu podařilo získat v seniorské…