Drezurní sport stále za hranou?

1. 4. 2024 Gabriela Rotová Autor fotek: Courtesy FEI/Łukasz Kowalski, Pixabay

Jak je na tom současná drezura? Má mediální zájem o dění v drezurních obdélnících pozitivní dopad na welfare koní? Jak se zdá, ani halasná kritika na úrodná pole nedopadá. Nedávno publikovaná německo - švýcarská studie totiž znovu doložila: Čím lépe se mezinárodní drezurní jezdci umisťují ve světovém žebříčku, tím častěji jezdí své koně za kolmicí a to jak na opracovišti, tak i v rámci soutěží. A co hůř. Rozhodčí je za tento typ výkonů odměňují vysokými procenty. Teoreticky by to samozřejmě mělo být naopak...teorie ale není praxe, že?

Drezurní kůň by měl být klidný, pružný, uvolněný, sebevědomý, pozorný a bystrý a měl by se svým jezdcem tvořit dokonale harmonický pár. Realita drezurních obdélníků je ale často jiná a spíše než soulad a harmonii zde můžeme pozorovat celou plejádu projevů konfliktního a nekooperativního chování. Hodnocení drezurních úloh a testů by ze své podstaty – a také dle platných pravidel FEI – mělo podporovat uplatňování šetrných tréninkových postupů. Jak se ale zdá, tak tomu vždy a všude není – a je jedno, zda mluvíme o úrovni základní nebo o soutěžích na úrovni Grand Prix Special. 

Peklo za kolmicí, ráj před ní a na ní

„Kolmice" je pomyslná svislá linie, která začíná na čele koně a vede kolmo na zem, před ní nebo na ní se má nacházet nos koně. Jak si dobrou pozici hlavy ještě lépe představit? Podívejte se na oko a nozdru. Jakmile je nozdra před svislou linií vedenou od oka, hlava koně je před kolmicí. V případě velmi dobře padnoucí uzdečky se můžeme orientovat i podle ní -  lícnice má být svislá. Pokud je tedy pomyslná svislá linie nosu koně přesně kolmá k zemi, pracuje kůň na kolmici. Jakákoli další flexe krku posouvá tuto linii za vertikálu (kolmici), což má za následek zmenšení úhlu mezi hlavou a krkem. To následně vede ke stlačení struktur, jako je průdušnice a příušní žláza, zhoršení fyziologické funkce určitých svalů a také k narušení zorného pole – což v konečném důsledku vede ke snížení pohody koně.

1-s2.0-S0168159124000509-gr1_lrg.jpg

        Kůň na obrázku je za kolmicí, linie jeho nosu je za žlutou čárou, která zde představuje vertikálu

Nová studie, staré závěry?

Ve studii, publikované v březnu tohoto roku, odhalil výzkumný německo-švýcarský tým znepokojivá zjištění: Mezinárodní drezurní jezdci, kteří se umístili výše ve světovém žebříčku, měli své koně na opracovišti a během soutěže častěji a více za kolmicí než ti jezdci, kteří se ve světovém žebříčku umístili na nižších pozicích. Koně jezdců z vrcholu světového drezurního žebříčku také vykazovali obecně více konfliktního chování – například švihání ocasem a neobvyklé orální chování (jako je ukazování zubů a jazyka, plazení jazyka, kousání udidla, žvýkání s otevřenou nebo uzavřenou tlamou) – čím více nebo čím déle byla jejich hlava za kolmicí a to ať už při soutěži nebo během opracování.

A vědci zjistili ještě něco - drezurní rozhodčí měli tendenci podporovat tuto znepokojivou tendenci tím, že dávali vyšší známky koním, kteří soutěžili s hlavou více za kolmicí. 

Zásadní zjištění studie

V rámci studie bylo analyzováno 6571 videozáznamů. Měřeny byly úhly linie nosu koně, týlu a lopatky v rámci práce ve vyšších chodech. Z těchto údajů byl následně vypočítán průměr každého z těchto úhlů pro každého koně na všech jeho videozáznamech. Zaznamenáno bylo také každé konfliktní chování, u kterého by se dalo očekávat, že když se bude projevovat s vysokou frekvencí, bude odrážet stres, bolest nebo nepohodlí, a tedy naznačovat zhoršení pohody.

V rozsáhlé analýze vědci zjistili, že průměrný úhel linie hlavy u všech koní dohromady byl 11 stupňů za vertikálou během opracování a 5 stupňů za vertikálou během soutěže. Průměrný úhel v týlu byl v důsledku toho větší/otevřenější během soutěže, 28° ve srovnání s 24°. Koně obecně vykazovali více konfliktního chování čím více byla jejich hlava za kolmicí, ať už při soutěži nebo během opracování.

Analýza videozáznamů také doložila, že vysoké skóre jasně korelovalo s polohou hlavy a krku během soutěže - koně, jejichž linie nosu byla více za kolmicí, dosahovali vyšších skóre a celkově lepšího hodnocení. Tolerované pozice hlavy a krku koní v drezurních soutěžích nejvyšší úrovně odporují zavedeným pravidlům. Přesto tyto odchylky nejsou rozhodčími v soutěžích penalizovány. 

Analýza tedy prokázala, že: 

  1. Konfliktní chování se u elitních drezurních koní zvyšuje s nižšími úhly postavení hlavy – hlava za kolmicí.
  2. Byl nalezen vztah mezi polohou hlavy a krku a konfliktním chováním.
  3. Byl zaznamenán překvapivý rozpor s FEI pravidly: Drezurní testy v rámci kterých byli koně za kolmicí získaly vysoké skóre.
  4. Data naznačila, že vyvstala naléhavá potřeba řešit dobré životní podmínky koní v drezurním sportu a zlepšit vzdělání rozhodčích v drezurním sportu. Rozhodčím lze proto důrazně doporučit, aby věnovali větší pozornost poloze hlavy a krku a také brali při svých hodnoceních v úvahu četnost a míru konfliktního chování.

Až na několik výjimek všichni jezdci, jejichž výkony byly analyzovány ve studii, patřili mezi 100 nejlepších drezurních jezdců ve světovém žebříčku FEI. A to je jednoznačně znepokojivé zjištění.

World-Cup-Dressage-FEI.jpg

Tato studie, a další jí podobné studie, přináší z hlediska welfare zvířat velmi nepopulární výsledky. V současné době čelí jezdecký sport stále ostřejší kritice, a to i ze strany široké veřejnosti, a my jsme proto povinni učinit vše pro to, aby náš sport měl čistý štít. Je třeba více zapracovat jak na vzdělání jezdců, tak i na vzdělání rozhodčích. Dění v drezurních obdélnících musí ctít pravidla a mít jako prioritu welfare. Pokud tomu tak nebude, může se nám to v budoucnu hrubě nevyplatit. Bez podpory totiž může drezurní sport raz dva zmizet z veřejného zájmu i prostoru.

Studie „Comparison of head–neck positions and conflict behaviour in ridden elite dressage horses between warm-up and competition“ od Kathrin Kienapfel, Lara Piccolo, M. Cockburn, Annik Gmel, Dominik Ruess a Iris Bachmann byla publikována v časopise 'Applied Animal Behavior Science' v březnu 2024 a lze si ji přečíst v originální anglické verzi zde .

Podobné články

Také jste – alespoň někde a někdy – zaznamenali rozpor v tom, v jaké pozici nosí hlavu někteří úspěšní drezuráci a jak by ji podle všeho nosit měli?…