Tlumačov plný koní

11. 7. 2013 Jana Fatenova Autor fotek: Jana Fatěnová

Již osmou chovatelskou přehlídku koní chovaných na území Moravy a Slezska v novodobé historii uspořádal ZH Tlumačov s.p. ve spolupráci se Svazem chovatelů koní Moravy a Slezska a Asociací svazu chovatelů koní ČR. Víkend 6.-7.7. byl v Tlumačově plný koní.

Co vedlo pořadatele k uspořádání této akce? Snaha umožnit chovatelům koní se svými chovatelskými úspěchy prezentovat na veřejnosti.

haflingDřív bylo ctí každého chovatele-majitele prezentovat své koně na výstavách k tomu určených. Dnes na výstavy nominují koně především chovatelské svazy a každé chovatelské sdružení by mělo mít zájem o prezentaci svého plemene. Účelem každé takové prezentace je seznámit nejen veřejnost s plemenem, ale i s tím, jak koně daného plemene vypadají a co umí. To vše nabídli tlumačovští pořadatelé.

LancelotProtože každá akce skýtá možnosti vylepšení, i v ZH Tlumačov na tradiční návštěvníky této akce letos novinka čekala. Pozitivní změnou byl přesun sobotního hodnocení koní na pravé poledne. Diváci měli možnost zhlédnout při chovatelské přehlídce na 60 koní.

Že ZH Tlumačov s. p. disponuje širokým počtem koní různých plemen, se diváci mohli přesvědčit v bohaté kolekci pocházející z této stáje. ZH Tlumačov s.p. představil nejen plemenné hřebce několika plemen, ale i chovné klisny ČT s hříbaty a na zástupce těch nejmenších - poníků také došlo. Pro diváky by to byl jistě zajímavější zážitek, kdyby se chovatelské svazy aktivněji zapojily a připravily bohatší kolekce koní.

Na lonžiNeděle přilákala do Tlumačova ještě další majitele koní, a tak mohli přítomní vidět na tlumačovském nádvoří přes 70 koní, v chovatelských až po zájmové ukázky. Bylo se opravdu na co dívat, ač vysychající písek způsoboval prašný opar.

Jako vždy úvod patřil slavnostnímu nástupu a proslovu ředitele ZH MVDr. A. Černockého a dalších pozvaných hostů. To, že v Tlumačově si váží svých zaměstnanců a to i minulých, bylo patrné při poděkování a udílení čestných diplomů pro zasloužilé zaměstnance hřebčince.

I na legendy zde došlo, tentokrát koňské. Legendární klusák českého chovu Sabbath si v Tlumačově užívá zaslouženého důchodu a ve svých 28 letech je tento bělouš neustále fit.

Šampiónem výstavy se stal také bělouš a to anglický plnokrevník 6062 Scyris, který přítomné zaujal nejen výbornou výživnou kondicí, ale i mechanikou pohybu.

Scyris

Dále již početné diváky čekalo střídání chovatelských předvedení koní s pestrými ukázkami. O pestrosti této jedinečné akce vás nejlépe informuje bohatá fotogalerie.

Policejní koně v dýmu

Obdiv a uznání koní je největší odměnou pro chovatele-majitele koní a té se jim od diváků v podobě potlesku v Tlumačově dostalo.

Podobné články
Donn Clifs

O uplynulém víkendu se u nás běhalo na dvou dostihových drahách. Sobotní Most měl vrchol v tradiční sprinterské Ceně jezdectví, v neděli ve…

Když jsem byla malá, byla mým vzorem číslo jedna. Žena, které nechybí odvaha a která navzdory předsudkům jde za svým snem. Tomu pak neváhá hodně…