Most pro oranžovo – bílé, Manoamano dosáhl na hattrick

11. 6. 2024 Tisková informace, Ferdinand Minařík Autor fotek: L. Bílá (Most), B. Křižan (Slušovice) Zdroj: Jockey Club ČR URL zdroje: www.dostihy.cz
Donn Clifs
Donn Clifs

O uplynulém víkendu se u nás běhalo na dvou dostihových drahách. Sobotní Most měl vrchol v tradiční sprinterské Ceně jezdectví, v neděli ve Slušovicích byl program složený z rovinových i překážkových dostihů.

Na start 42. Ceny jezdectví společnosti Tipsport šlo šest koní a v poli nebyl výrazný favorit, když téměř identické šance na vítězství podle sázkových kurzů měla hned čtveřice z nich. Dostih se ale stal jednoznačnou záležitostí rodiny Nieslanikových, když jejich Manoamano před sebe od startu až do cíle nikoho nepustil. V sedle se Sabinou Mokrošovou docílil už třetího vítězství v řadě na mosteckém Hipodromu, přičemž jeho první triumf se zrodil před necelým měsícem, když se poprvé představil se stínidly. O krk za ním finišoval mírný favorit Creator, více než délku za touto dvojicí proběhl cílem více zatížený Matello.

Pro tušimickou centrálu rodiny Nieslanikových to bylo už druhé vítězství odpoledne, když podobným stylem se prosadil o půl hodiny dříve sedmiletý Donn Clifs ve druhém nejlépe dotovaném dostihu odpoledne. I v Ceně Dostihového spolku Pardubice měl v sedle stájovou jedničku Sabinu Mokrošovou.

Double získala v sobotu v Mostě i jezdkyně Lenka Neprašová. V úvodním dostihu odpoledne, Ceně EBF, kde se poprvé letos představili dvouletí koně, měla být sice Lada ze stáje DB Logistic až dvojkou trenérky Vocáskové, nakonec za sebe jistě o 1 ½ délky odsunula stájovou kolegyni Walderru. Větší drama přinesl její druhý triumf, když v Červnové míle Petra Scherera vypadala už jako vítězka Fanny, nakonec jí ale na cílové pásce o pouhý nos předstihl Barrandien v majetku Václava Luky. Pro svěřence trenéra Zobala to byl teprve čtvrtý životní start, a dá se čekat, že pro narostlého hnědka to nebylo poslední vítězství.

V neděli ve Slušovicích bylo na programu dokonce devět dostihů, z nichž sedm bylo rovinových, jeden přes proutěné překážky a jedna steeplechase. V rovinové části byla nejlépe dotovaná Cena hejtmana Zlínského kraje vyhrazená výhradně klisnám. Ten podle očekávání odvodila Westminster Queen, nakonec se ale v cíli radovala Bettsut, která byla v cíli o pouhý krk dříve než Bohemian Rapsody. Pro už devítiletou klisnu trenéra Héče, který je i jejím majitelem, to byl třetí triumf kariéry, zároveň ale první na moravské dráze, na které absolvovala většinu svých startů.

V jejím sedle byla Petra Zedková, které se při nedělním odpoledni povedlo dosáhnout double. Už dříve se prosadila v Ceně společnosti D Plast, když jejím partnerem byl favorit dostihu Fly Amico trenéra Pirucha ze stáje Syndikát 2020.

Dvě vítězství získala ve Slušovicích i Martina Havelková. V Ceně dostihové dráhy Slušovice předstihla táhlým koncem Fable favorizovaného Calorifica o pouhý krk, a podobný scénář měl i poslední dostih odpoledne, Cena města Vizovice s podporou DS, kde byla nejzkušenější česká žokejka v sedle Golden Warriora.

Z překážkových dostihů byla lépe dotovanou Cena společnosti Art of Finance a.s. přes proutěné překážky, která program ve Slušovicích otvírala. Poslední proutěnku ještě skákala téměř současně dvojice Northern Fighter a Wolfmaster, v závěrečných metrech ale získal převahu druhý jmenovaný a méně zatížený svěřenec trenéra Vinklárka s žokejem Petrem Tůmou. Pro pětiletého valacha stáje JAZAM to bylo první vítězství na našich drahách.

Podobné články

Když jsem byla malá, byla mým vzorem číslo jedna. Žena, které nechybí odvaha a která navzdory předsudkům jde za svým snem. Tomu pak neváhá hodně…

Chov koní Kinských přinesl pět vítězů Velké pardubické a mnoho věhlasných steeplerů. Tito jedineční koně tvoří nedílnou součást historie čs. chovu a…