Skokani v ČR s příchutí A 1/1

28. 7. 2020 Eva Holubcová Autor fotek: © archiv sporthorse data, Zuzana Zvěřinová (dříve Šedá), Jana Filipská, Pavla Staňková, Eva Holubcová, archiv Lídy Slavíkové, archiv obecně

Co nám prozradí skokový žebříček 2019? Spoustu věcí! Že i hrdinky z Velké pardubické mají své reprezentanty ve sportu nebo to, že spoustu krve mají i ti, do kterých byste to neřekli vůbec. Přehledový výtah zajímavostí třeba některé překvapí, potěší, šokuje nebo jen potvrdí, co jsme už věděli. Ready na čtení?

Článek vychází z výkonnostního žebříčku skokových koní z loňského roku 2019, který slouží jako výchozí rámec pro zběžné zmapování situace ve skocích od skoků 115 až po 160 z pohledu A 1/1.  Nezabývá se vůbec hřebčími liniemi, neboť  A1/1 je v rodokmenu drtivé většiny sportovních koní a většina koní pochází z linií, které založili význační A 1/1 hřebci (Cottage Son, Rantzau, Sacramento Song, Ladykiller etc.). Až na několik výjimek – přímých potomků A 1/1 plemeníků  a několik čistých A 1/1 – se zaměřuje hlavně na mateřskou část původu skokových koní. Berte článek prosím jako velmi orientační a zájmový výtah z více než 1600 původů koní v loňském skokovém žebříčku, čistě pro potěšení! Uváděná celková (nikoliv jen loňská) maximální výkonnost byla platná ke dni 20. 7. 2020.

Plnokrevníci ve skocích

Mnoho bývalých exdostihových koní můžeme vidět na hobby parkurech nebo v soutěžích nižšího stupně, kde svým novým majitelům dělají radost, ale se stoupající technickou náročností parkurů již přichází prostor pro teplokrevníky, často z dovozu. V současné době se málokdy plnokrevník v Evropě prosadí na náročnějším stupni, i přesto, že dříve to bývali často koně pro olympiádu, např. americký tým na OH se bez nich prakticky neobešel. Je to z mnoha pochopitelných důvodů, které zde nemá cenu rozebírat, nicméně talentovaný plnokrevník nemá limity pro žádnou disciplínu, i když jeho primárním účelem vzniku byly dostihy.

I přesto by se několik čistých plnokrevníků v lepším sportu našlo, za všechny musíme jmenovat pravou sestru skvělého Damona, klisnu Damilu (Mill Pond x Sharp End x Paico), ta podobně jako její sourozenci neběhala, ale našla se ve sportu, kromě všestrannosti ST si vyskákala i 130.

Na úroveň parkurů 130 se dostal i někdejší import Darssio (FR) (Barathea x Darshaan), který na dráze v českých rukách ze sedmi startů 2x zvítězil na proutí v Pardubicích i na překážkách v italském Treviso, ale zrealizoval se plně až jako exdostihový. 

More than Breath (Eternity´s Breath) je zajímavý mimo jiné i tím, že je odchovanec později kauzami týrání koní hlady a nedostatečnou péčí neblaze proslulého hřebčína Křenek, ale ten se narodil ještě v dobrých časech v Xaverově. Na dráze ze čtyř startů vyhrál chuchelskou IV. kat. Pochází ze slavné skokové rodiny Spring Morning, o které řeč bude níže, a na skocích se dostal na úroveň 130.

Bambino (POL) (Freedom´s Choice x Dixieland) dosáhl na skocích úrovně 125 a pochází z prastaré polské rodiny, která existuje od 19. století. Na dráze u nás ze čtrnácti startů výsledků mnoho dobrých nezaznamenal, ale určitě zmíníme páté místo ze dne Velké pardubické v Memoriálu Rudolfa Poplera roku 2009. Mnohem více se na překážkách proslavil jeho polobratr Balamut (Juror), který získal na překážkách několik jedničkových vítězství, ale pak se jako sedmiletý v Pardubicích zabil a byla to hrozná škoda, protože to byl kůň pro velké věci.

Zylo (POL) (Rhodesian Winner) běhal nevýrazně celkem 6x, jeho polobratrem je ale vynikající a ve středoevropském regionu velice známý Zagon (Kastet), který po skvělé kariéře působí v polském teplokrevném chovu. Ve sportu ale dosáhl na skocích úrovně 125, ve všestrannosti stupně S a v drezuře L, můžeme tedy říci, že splňuje zlatý standard univerzálního koně do sportu.

Ze Slovenska importovaný Korvet (Roi Estate – Kocoš, Glenstal) nikdy neběhal, ale papírově příliš velké předpoklady neměl, to mu naštěstí nebránilo ve skocích vysportovat 120.

To Mirabell Kid (Colorado Kid) se na dráhu podíval, ale pouze třikrát ve IV. kat., tudíž se nedá říci, že by jeho odchodem dostihová scéna utrpěla. Jako letos osmiletý kůň už má skoky 115 a tento zástupce rodiny Spring Morning může mířit ještě výše. 

Zcela jiný dostihový příběh s příchutí Dicka Francise má Kevin the Knight (GER), který svého času byl špičkovým koněm, slušným dvouletkem a zejména se blýskl ve třech letech, kdy zjara vyhrál prestižní Memoriál Václava Michala a dokonce klasickou Velkou jarní cenu. O vítězství bohužel přišel, když po dopingové zkoušce našli látku z hojivé mastičky betamethason, dostihová pravidla neúprosně rozhodla o diskvalifikaci. Pak se umístil ještě v Lázeňské míli a od té doby už se pohyboval v nižších kategoriích. Celkově z 33 startů mezi léty 2007 až 2015 získal 3 vítězství (4, kdyby nebyl diskvalifikován z VJC). Přeorientoval se na další disciplínu a ve skocích má zatím 115. Slušné, ne?

Plemenní hřebci A 1/1 dnešní doby

Začneme v Napajedlích působícím plemeníkem Egertonem, kterého loni ve skocích prezentoval teplokrevný potomek Rodrigo, jehož mateřská strana je čistou ukázkou tradičního moravského chovu. Rodrigo je letos teprve šestiletý a již je na úrovni 120.

Scyris byl před lety v Akceleračním programu PK ČT, nyní působí v polském chovu. Ve sportu se objevují někteří jeho potomci, z nichž velice zajímavou je sedmiletá klisna Graceful Scyris, jejíž čtvrtou matkou je plnokrevná Gata z málo známé rodiny Gée, která byla jednou z importů dr. ing. Fr. Lerche. Rodina měla nějaké dobré jedničkové koně (např. vítězku Svatováclavské ceny Gavotu), ale ani jednoho mimořádného. V současné době je už nějakou dobu vlastně mimo plnokrevnou hru, a není to jen kvůli těžké tuzemské krizi plnokrevného chovu. Graceful Scyris má kromě toho na straně matky ještě vliv Belendeka a Valáta. Ve sportu je zatím ve skocích na úrovni 125 a v drezuře na stupni L.

Scyrise prezentují i synové Sam a Sayron na skocích st. 120 a oba mají na straně matky ještě plnokrevnou krev doplněnu, Sam je obohacen o Valeta a Sayron o Hugbena.

Tiznit působí v teplokrevném chovu podstatně déle, ale díky tomu, že nebyl prakticky využit, se teprve až v posledních letech dozvídáme, jaká to byla vlastně škoda.  Syn Timur skáče 125 a ve všestrannosti st. S, papírově je na straně matky vylepšen o otce báby Varadero a dále Forse, čili typický zástupce slavného chovu Ciprových.

Po Tiznitovi skáče 120 Kaskáda-V a Ligus. Tootsie se může chlubit dosaženou výkonností už 125 cm a její bába je po plnokrevném Gelidus-T  (Amyndas), kterého právě využívali v trutnovském chovu.

Gelidus-T  (Amyndas) si sám vysportoval na skocích ST a potomstvo dosáhlo D: S, S: T**, trochu více o něm je v profilu v jeho otce Amyndase, takže jen řekneme, že loni ho prezentoval syn Gucci – skoky 130 a klisna Grace Kelly – 115. Krom výše zmíněné Tootsie je Gelidus-T na straně matky ještě u klisny Querista (Aristo Z) jako mateřský otec. Querista skáče 130, tj. už dost slušnou úroveň.

Jako posledního z relativně nedávných hřebců zmíníme Reguluse, jehož dcera Doris Raven (Drosselklang II) už má zaknihované skoky 135.

Plemenní hřebci A 1/1 z dob minulých

Abychom byli zcela upřímní, plnokrevný hřebec se objevuje v původech skokových koní tuzemského chovu na straně matky v prvních pěti generacích často. Krom vyhlášených jmen jako Masis, Detvan, Blatec, Belendek, to jsou u koní z loňského žebříčku jmenovitě Brat, Libanon, Anno, Konsulent, Parcel, Korsičan, Lombard, Diadém, Vagram, Century Chief, Lysol, Cent, Litograf, Meander, All Tiger, Mohykán, Fors, Libellel, Valet, Kento, Grandchant, Gala Boy, Častuš, Hugben, Marobud či na Slovensku v chovu Noniů využitý Koh-i-Nor. A tak dále a tak dále. A tak jen pár příkladů, abychom se v tom neutopili.

Např. slavného bílého hřebce Belendeka můžete spatřit na straně matky u: Garibaldi Sohn (Guidam Sohn) – skoky 135, Barbara (Conux) – skoky 135, Bucefalos-T (Aristo Z) –  skoky 135, Lord L (Lordano) skoky 135 a drezúra S;  Galetta JJ (Guidam Sohn) – skoky 125. A Bonro V (Rock'n Roll) a  Manillon V (Manillon Rouge) – oba skoky 135 cm, jsou ze stejné matky Bompari, přičemž otec báby je Belendek.

Dalším příkladem je někdejší napajedelský plemeník Anno. Ten je mateřským otcem klisny Landia (Landino) – skoky 140 nebo otcem báby u Avalanache N (Aristo Z) – skoky 135 a Gira (Federweisser) – skoky 125. Přes svého syna Amarcorda je dědem Simba – skoky 140.

U některých koní můžeme vidět mnohem více krve, než bychom čekali, jako např. u klisny Dafne (Leonce) – skoky 135 cm, jejíž bába VČ 1243 Dana je z kombinace plnokrevných hřebců Century Chief x Donald x L´Amiral. Podobně tomu je i u Kleopatry (Le Patron) – skoky 135, jež je dcerou vysoce v krvi Korvety, která je z kombinace plnokrevných hřebců Meander x Falkensee x Nemo kapitány x Dukát.  Dalším takovým příkladem je Čikon (Curier Carilex) – skoky 125, jehož bába Čiva je z kombinace pln. hřebců Varin x Biskaj x City.

Dalším skvělým příkladem je Mamio (Amio) – skoky 140, drezura L, kde na straně matky najdeme koně jako Blatec, Burjat a Tulák, dále Diadéma či Olin. Všechno ozvěny dávných časů.

Síla rodin

U plnokrevníka je rodina absolutní prioritou. U nás existuje doposud mnoho rodin, které pokud už nefigurují v plnokrevném chovu, který je v existenciální krizi, tak dávno emigrovaly do bezpečnějších vod teplokrevného chovu. Některé se tam přesunuly poté, co v plnokrevném chovu neuspěly nebo už byly za zenitem, jiné jsou prostě jen skvělé v různých disciplínách. Rodinám se budeme na stránkách EQCH věnovat později podrobněji, takže nyní jen jmenovitě.

Rodinu Lorraine v loňském žebříčku prezentovali např.:

  • Capitol (Corsár) – skoky 140, drezúra L, skoky ST, matka plnokrevná Lamdara (Dara Monarch)
  • Liberty (Simplex) – skoky 130, z plnokrevné matky Lítavka (Falun)

Rodinu Sidney v loňském žebříčku prezentovali např.:

  • Samanta L (Carismo) – skoky 120, všestrannost S z plnokrevné matky Slavomíra
  • Say Me (Con Me, později Cooler Than Me) – skoky 125, z plnokrevné matky Si Shall
  • Sonny (Carbido) – skoky 130, všestrannost ST, plnokrevná matka Sinei

Rodinu Spring Morning v loňském žebříčku prezentovali např.:

  • Clarissa (Rubicon) – skoky 125 a drezúra L, plnokrevná bába Majka
  • DC (Cannavaro) – skoky 125, praprabába plnokrevná Malaga
  • Ladaron (Lordano) – skoky 120, drezúra a všestrannost L, z plnokrevné matky Mensy (Sun Valley)
  • Merlin-P (bez uvedeného otce z matky Metallica po Topas - 14) – skoky 125, bába plnokrevná Medea

Rodinu Valencia v loňském žebříčku prezentovali např.:

  • Corival N (Colato R) – skoky 120, plnokrevná bába Vava
  • Lokvenc (Lordano) – skoky 145, jehož prabába je plnokrevná Valika po Belendek
  • Venido-N (Orido) – skoky 120, plnokrevná bába Vava
  • Viking (Cassini II) – skoky 120, který je syn plnokrevné Vinny, hrdinky Velké pardubické  

Kromě toho se několika zástupci mohly pochlubit rodiny Blue Girl, Gée, Lyndora či Heimwehr, viz přehled níže.

Dále se mohou plnokrevnou matkou, bábou či prabábou pochlubit například:

  • Al Campbel (Campbel) – skoky 130, z plnokrevné matky Alaska Dancer, která dala ještě Alanga (Catango HT) – skoky S*
  • Arisco (Aristo Z) – skoky 120, plnokrevná bába Eskalace z rodiny Escape Clause
  • Athos (Armando B) – skoky 140, plnokrevná prabába Lora (Norbert), z rodiny Lyndora
  • Avalanache N (Aristo Z) – skoky 135; je z plnokrevné báby Cantilena po Anno, pochází z rodiny založené klisnou Cardea (Teddy), která dala velkého plemeníka Caruso (Pilade)
  • Beautiful neboli Hannah 2 (Heartbreak) – skoky 120, z plnokrevné matky Hidjra (House Rules), rodina Hawaiian Song
  • Belandro (Calandro) – skoky 125, plnokrevná prabába Bariéra z rodiny Blue Girl
  • Ben Hur Junior (Beethowen) – skoky 130, jehož matkou je plnokrevná Huriska (Mir Sada – Helimadoe)
  • Break Dance (Solitair) – skoky 120, jehož plnokrevná bába Bright Angel je matkou plemeníka Brooklyn
  • Celtic Treasure (Calanthano) – skoky 130, drezúra ST, plnokrevná bába Čejka, rodina Csipkerözsa
  • Colato-S (Colato-R) – skoky 125, z plnokrevné matky Skimara (Marketplace), rodina Smela
  • Conagan (Comero) – skoky 120, plnokrevná prabába Minute
  • Constance de la Bryére (Crux) – skoky 125, plnokrevná bába Jiskra (Caramel – Jitřenka), zástupkyně rodiny Jan Raneé
  • Cookie (Carlos) – skoky 135, z plnokrevné matky po Vortex, z rodiny Maribell 
  • Denny (Aristo Z) – skoky 135, z plnokrevné matky Duplika, která je z rodiny Danaide
  • Denzi (Palisco) – skoky 130, plnokrevná bába Da Nowa
  • Expresso-EV (Cesano II) – skoky 130, drezura S, všestrannost ST, z plnokrevné matky Expectation Ren
  • Fikot (Amarillo) – skoky 130, z plnokrevné matky Finta, z rodiny Fezana
  • Gent (Corrado II) – skoky 130, drezura S, plnokr. matka Gotika po Ludovico z rodiny Gaffeuse
  • Geronimo (593 Lombard – 1) – skoky 115, polobratr u Scyrise zmíněné Graceful Scyris, plnokrevná praprabába, rodina Gée
  • Gramont (Lordano) – skoky 130, plnokrevná bába Magnezija
  • Guinness (Aristo Z) – skoky 130, z plnokrevné báby Giba (Lincoln) z rodiny Gineja
  • Ibischek (Eibisch II) – skoky 120, z plnokrevné klisny Harenda z rodiny Huanguelen
  • Hurvajz Eled (Le Patron) – skoky 125, z plnokrevné matky Hard Bie z rodiny Heimwehr, kterou tak proslavil ve sportovním chovu Heraldik
  • Johan (Jimtown) – skoky 130, odchovanec Jiřího Pecháčka z plnokrevné báby Hedvy a z rodiny Havana
  • La Conté (Curier Carilex) – skoky 120, z plnokrevné matky La Dolce Vita (Velton), reprezentující rodinu Lyndora
  • La Grande (Corsár) – skoky 120, který je z plnokrevné Lavery (Gala Boy), patřící k rodině Likoni (tu znáte hlavně především skrze slavného Lincolna)
  • Loráno-L (Lord Caletto) – skoky 125, plnokrevná prabába Coruňa z rodiny Cortegana
  • Maracana (Landos) – skoky 140, z plnokrevné báby Dracény (Deserve x Avat) z ruského importu
  • Mon Chery (Acordino-T) – skoky 130, plnokrevná prabába Aloma (Rookery Hill) z rodiny Aramo
  • Normen (Catango Z) – skoky 125, jeho prabábou je slavná plnokrevná Lukava, známá hrdinka Velké pardubické
  • Olírio (Robinson I (Ro-31) Formát) – skoky 120, který je z plnokrevné matky Olandra (Shlif), z rodiny Orly
  • Pretty Boy ECB (Rock´n Roll) – skoky 130, plnokrevná bába Patricia, import z Maďarska
  • Quido-M (Guidam Sohn) – skoky 140, z plnokrevné báby Měsť, která dávala skvělé steeplery
  • Quila-H (Quick Lauro Z) – skoky 135, je z plnokrevné matky Habeš, která pochází z rodiny Heimwehr
  • Papaya (Laretto Diavolo) – skoky 130, plnokrevná prabába Bystrina, která je z rodiny Blue Girl
  • Ratina (Radegast) – skoky 115, plnokrevná prabába, z rodiny La Lézarde
  • Rolanda (Lancelot) – skoky 135, z plnokrevné matky Romka, rodina Ramka
  • Rosa-P (Rock'n Roll) – skoky 140, všestrannost S a drezura L, z plnokrevné matky Perlas    
  • Seagram´s (Federweisser) – skoky 135, je z plnokrevné matky Sirah (Super Moment), která má více potomků ve sportu, rodina Svěča
  • Sirwen (Beethowen) – skoky 135, z plnokrevné matky Shay Minstra
  • Tramín (Landino) – skoky 120, z plnokrevné matky Třezalka, rodina Távol
  • Trianka (Cascavello) – skoky 130, prabába plnokrevná Toledo
  • Turbo (Aristo Z) – skoky 135, prabába plnokrevná Toledo
  • Valentino C (Przedswit Klam) – skoky 140 a v drezuře L, je z plnokrevné klisny Lerry (Coulstry), která již dříve dala plemeníka 2472 Przedswit XX MT (Przedswit Klam), ten si vysportoval ST*. Valentino C je tak jeho pravým bratrem. Klisna Lerry (Coulstry x All Tiger x Masis) je z rodiny Lerche.   
  • Valiant (Con Sherry) – skoky 130, plnokrevná bába Valinda (Libanon x Delfin), která je bábou – přes jinou dceru – u Vivien (Phill) – skoky 125
  • Waylon (Charisma II) – skoky 125, z plnokrevné matky Way (Secret Silver – Wendi Grüner)
  • Wansuela (Cool Paradise) – skoky 140 z plnokr. báby Waa

Zahraniční vlivy

Arising Sun v žebříčku má klisnu Sarah Sun (Corrado II) s výkonností 145 a klisnu Calleda (Candillo) s výkonností 150, dále určitě musíme zmínit Sun Set (Cry for Me) – skoky 125, Arising Moon (Cassilius) – skoky 120, mladičkou Arising Star (Russel II) – skoky 110 a Cat Sun (Caruso) – skoky 100. Jejich matka Arising Sun je po otci Alcatraz z linie Almé Z a z matky po plnokrevném Deadly Nightshade z linie Nasrullah.

Plnokrevný hřebec Julio Mariner (Blakeney) figuruje jako mateřský otec u koně Aleše Opatrného Dukato VTH (Tangelo van de Zuuthoeve) – skoky 150, nebo u klisny Lara (Cash H) – skoky 140.

Někdejší polský dostihový hřebec Barnaul (mj. ukázal se i u nás, např. byl druhý ve Velké ceně českého turfu za Arvou) je otcem báby u Klarisy (Candiavolo) – skoky 135, a otcem matky u holštýnky Cornaula (Companiero) – skoky 125 a drezura L. Výše zmiňovaný A 1/1 Bambino je ze stejné rodiny jako Barnaul.

Hodně v našich článcích bývá zmiňován Narew (Athenagoras) a ani tady se mu nevyhneme, je mateřským otcem klisny Quadra (Quadros) – skoky 135. Narew je také otcem Nagano, který je mateřským otcem u klisny Zelata (Aristo Z) – skoky 140 cm.

Plnokrevný hřebec je otcem např. u špičkových koní jako Ulister (Sapiecha) – skoky 135, nebo mateřským otcem např. u Hillija MM (Bentley VD Heffinck) – skoky 150, Capuletti (Carpalo) – skoky 145, Lougherne Cool Running (Lougherne Connaught) – skoky 140 m nebo Classifield Love (Colman) – skoky 140.

 

Myslím, že prezentované údaje vytažené z loňského skokového žebříčku 2019 mluví samy za sebe a příště se podíváme na loňskou všestrannost. :)

Podobné články
Donn Clifs

O uplynulém víkendu se u nás běhalo na dvou dostihových drahách. Sobotní Most měl vrchol v tradiční sprinterské Ceně jezdectví, v neděli ve…

Když jsem byla malá, byla mým vzorem číslo jedna. Žena, které nechybí odvaha a která navzdory předsudkům jde za svým snem. Tomu pak neváhá hodně…