Písecký první předvýběr hřebců do plemenitby ČT

26. 1. 2022 Ing. Hana Civišová, PhD Autor fotek: Martina Kůstková

V Zemském hřebčinci Písek proběhl minulý týden letošní první předvýběr hřebců do plemenitby.

Úvodní měření a focení mladých hřebců proběhlo díky nápomoci všech majitelů a zúčastněných osob bez větších problémů. Předvádění na tvrdém podkladu tedy začalo v deset hodin, tak jak bylo naplánováno.

Jako první byl předveden hřebec Che Diamant Z (Chin Chin x Quistra des Pins po Garitchou xx) v majetku Bedřicha a Jany Hanákových, kterému byl udělen výběr do plemenitby a bude působit na stanici hřebců v Pernarci.

V dalším lotu byli předvedeni dva hřebci drezurního směru. Velmi zajímavým původem disponuje hřebec Orpheusch (Glock´s Taminiau x Impresch po Ampere x Jazz). Druhým hřebcem drezurního směru je hřebec Figaro (Firestone x Fürstin Wilma po Fürst Wilhelm x Ramiro-47), který je ve velmi dobrém typu.

Dále byl předveden skokový lot čítající 22 mladých hřebců. Všichni hřebci byli velmi dobře připravení a předvedení na tvrdém podkladu bylo na velmi dobré úrovni. Za to je potřeba poděkovat všem majitelům a držitelům, kteří s hřebci pracují, protože úroveň přípravy, upravenost hřebců a celkové předvedení se každý rok zvyšuje. Skupina předvaděčů v čele se Zdeňkem Hrnčířem odvedla v Písku taktéž výbornou práci. Vzhledem k velmi chladnému a větrnému počasí běželo vše jako na drátku a v 11:45 bylo možné zahájit předevedení hřebců v hale při volném pohybu na osmičce a skoku ve volnosti. Po předvedení každého hřebce obdržel majitel doporučující či nedoporučující verdikt.

První předvýběr je určen jako příprava hřebců na druhý předvýběr a komise má již první možnost hřebce posoudit. Konečný verdikt včetně hodnocení obdrží majitelé hřebců na druhém předvýběru. Doporučující verdikt obdrželi hřebci Orpheusch, Figaro, Arn de Gothia-M, Gandalf, Caitt, Callarus, Charles, Coleeczech, Hardy, Frisco, Global Challenger, Kashan, Lincoln KL, Maroko, Odorado, Olme, Tallmann Studenský a Li-Quite.

Divácká účast byla nadprůměrná a atmosféra v hale výborná, kdy diváci ocenili každého velmi dobře skákajícího hřebce potleskem. Těšíme se na vás na druhém předvýběru, který se uskuteční ve dnech 18 - 19. 2. 2022 a sobotní program bude přenášet živě Equi TV.

Fotogalerii z tohoto předvýběru pro vás připravila Martina Kůstková a naleznete ji zde.

Podobné články

Když jsem byla malá, byla mým vzorem číslo jedna. Žena, které nechybí odvaha a která navzdory předsudkům jde za svým snem. Tomu pak neváhá hodně…

Chov koní Kinských přinesl pět vítězů Velké pardubické a mnoho věhlasných steeplerů. Tito jedineční koně tvoří nedílnou součást historie čs. chovu a…