Naklonován už i Jazz

11. 7. 2012 Martina Cerhová Autor fotek: www.cryozootech.com

Jezdecký svět obletěla zpráva o naklonování KWPN hřebce Jazz. Dle zveřejněných informací si majitelé hřebce, stáj Broere, objednala v roce 2011 naklonování u francouzské laboratoře Cryozootech. A výsledek? Před dvěma měsíci se v USA narodili dva zdraví hřebečci, oba se v budoucnu budou stěhovat do stáje Broere Stud.

Klon hřebce JazzMajitel klonování zdůvodnil snahou o udržení cenných genů hřebce Jazz (Coctail - Ulster), který exceluje jak v roli drezurního koně, tak i v roli plemeníka. U obou hřebečků bude snaha využít je v budoucnu v chovu.

A jako na zavolanou se 18. června vyjádřila FEI k otázce klonů velmi vstřícně, neboť jim bude dovoleno sportovat. Nově tedy bude FEI zastávat toto stanovisko: "FEI nebude zakazovat účast klonů nebo jejich potomků v soutěžích. FEI bude i nadále monitorovat další výzkum, zejména s ohledem na welfare koní."

Cryozootech není na poli klonování nováčkem, jejich "úspěchy" si můžete prohlédnout přímo na jejich webových stránkách (naklonována byla klisna Grande Dame, klisna Ratina Z, hřebec E.T., Calvaro V a další úspěšní koně). Plánuje se také klonování skvělého OKIDOKI.

Podobné články
Donn Clifs

O uplynulém víkendu se u nás běhalo na dvou dostihových drahách. Sobotní Most měl vrchol v tradiční sprinterské Ceně jezdectví, v neděli ve…

Když jsem byla malá, byla mým vzorem číslo jedna. Žena, které nechybí odvaha a která navzdory předsudkům jde za svým snem. Tomu pak neváhá hodně…