Jaké bylo finále KMK 2015

12. 9. 2015 Martina Cerhová Autor fotek: Šárka Votavová

Ve dnech 3. – 6. září 2015 se již tradičně ve Zduchovicích konalo finále KMK (Kritérium mladých koní). KMK jsou vypisovány Svazem chovatelů českého teplokrevníka a jedná se chovatelské soutěže pro čtyř- až šestileté koně, kteří soutěží v klasických jezdeckých disciplínách (parkur, drezura a všestrannost). Chovatelům, majitelům a jezdcům poskytují nejen důležité informace (kontrola dědičnosti, kontrola užitkovosti atd.), ale zároveň se jedná o skutečný chovatelský svátek věnovaný mladým koním, který stojí za to navštívit. Pojďme si letošní finále KMK shrnout a podívat se, co zajímavého nám třídenní soutěžní maraton přinesl.

Letošního finále se zúčastnilo celkem 107 koní, největší zastoupení měl domácí český teplokrevník (celkem 44 koní), následovaly KWPN (18), oldenburská (11) a hannoverská (10) PK. Český teplokrevník byl zároveň nejúspěšnější plemennou knihou, neboť její zástupci stanuli celkem 4x na prvním místě, 3x na místě druhém a jednou na místě třetím. Koně plemene KWPN byli jednou první, jednou druzí a dvakrát se umístili na třetím místě. Slovenský teplokrevník, další z domácích PK, se umístil 2x na druhém místě, zástupci westfálského teplokrevníka zvítězili hned ve dvou kategoriích. Nutno podotknout, že skokové soutěže se dělí na samostatné kategorie pro klisny a zvlášť pro hřebce a valachy, zatímco drezurní soutěže jsou smíšené. Klisen ve Zduchovicích startovalo celkem 53, hřebců 40 a valachů se divákům a komisařům představilo 14.

Nejúspěšnějším chovatelem letošního ročníku KMK je Jiří Václavík, jehož Wanda (o: Carpalo, m: Vinie po Carlos DZ) zvítězila mezi čtyřletými skokovými klisnami a Cesano V (o: Cesano II, m: Vltava po Landruf) mezi šestiletými hřebci a valachy. Je tak chovatelem hned dvou vítězných koní, obou plemene český teplokrevník. Úspěšným chovatelem a majitelem je také firma HAPAX s.r.o. - z chovu této firmy totiž pochází Electric Lady (o: Lord Z, m: Santana po Clinton), třetí mezi šestiletými skokovými klisnami, a zároveň figuruje coby spolumajitel hřebce Empire 1 (o: Quidam de Revel, m: Contessa po Corrado I), který se v kategorii šestiletých skokových hřebců a valachů umístil na druhém místě.

Wanda

VÝSLEDKY - SKOKOVÍ KONĚ

4leté klisny
  • 1. Wanda (o: Carpalo, m: Vinie po Carlos DZ), ČT, chovatel a majitel: Jiří Václavík
  • Cornet Balous2. Gina 11 (o: Drosselklang II, m: 67/949 Gallera po Faraday), ČT, chovatel: Oldřich Bajer, majitel: Milan Zyka
  • 3. Rubínka (o: El Paso II, m: 67/662 Ruměnka po Gottward), ČT, chovatel: Ing. Roman Klos, majitelka: Petra Větrovská
4letí hřebci a valaši
  • 1. Cornet Balous (o: Balous Belini, m: Carina po Cornet Obolensky), westf., chovatel: Gripshöver Ludger, majitel: Lidmila Tomáš
  • 2. Condor 4 (o: Cassin, m: Ziris po Carlos DZ), holšt., chovatel: Voelz Lothar a Sven, majitel: MUDr. Hassa Jiří
  • 3. Quincy 2 (o: Quaid, m: Raphaela po Raphael), hann., chovatel: ZG Zwingmann & Richwien GbR, majitel: Stáj Mustang
5leté klisny
  • 1. Kigali (o: Heartbreak ZH, m: 71/389 Kreace po Landos), ČT, chovatelka a majitelka: Ing. Hana Vachutková
  • 2. Kaletta-T (o: Colman, m: La Kaletta-T po Lasino), holšt., chovatel a majitel: TARPAN spol. s r.o.
  • 3. Casca (o: Cassini II, m: Optima IV po Exorbitant), holšt., chovatel: Dethlefs Max, majitel: Lucie Vachutková

Warness ZH

5letí hřebci a valaši
  • 1. Warness ZH (o: Warrant, m: Bariness po Larino), KWPN, chovatel: J. L. Kloosterboer, majitel: Zemský hřebčinec s.p. (ZH Písek)
  • 2. Pandrhola (o: Padinus, m: O-Cassindi Oh po Cassini II), CS, chovatel a majitel: Ing. Zdeněk Müller, CSc.
  • 3. Contrast HG (o: Cornet's Stern, m: 24/701 Cassandra po Caletto III), old., chovatelka a majitelka: MVDr. Krügerová Heda
Orida-M6leté klisny
  • 1. Orida-M (o: Aristo Z, m: 67/80 Oportunity po Le Patron), ČT, chovatel: Michálek Robin, majitelka: Hrušková Magdalena
  • 2. Alexa Arista „B" (o: Aristo Z, m: 65/363 Alexis „B" po Ballast), ČT, chovatel a majitel: Babor Zdeněk
  • 3. Electric Lady (o: Lord Z, m: Santana po Clinton), KWPN, chovatel a majitel: HAPAX s.r.o.
6letí hřebci a valaši
  • 1. Cesano V (o: Cesano II, m: Vltava po Landruf), ČT, chovatel a majitel: Jiří Václavík
  • 2. Empire 1 (o: Quidam de Revel, m: Contessa po Corrado I), KWPN, chovatel: Jansen W. M., majitel: HAPAX s.r.o. + Team Nijhof
  • 3. E-Blue (o: Zirocco Blue VDL, m: Ozella po Kastello), KWPN, chovatel: J. van Gestel, majitel: Karel Lamich

Cesano V

VÝSLEDKY - DREZURNÍ KONĚ

4letí drezurní koně
  • 1. Santos Dumont (o: Sarkozy, m: Rosalinde po De Niro), vestf., chovatel: Friedhelm Vehlber a Beate Narten, majitel: Michal Drozd
  • 2. Santino 2 (o: Sagitta, m: 30/409 Carisima po Carismo), CS, chovatelka a majitelka: Miloslava Šlamborová
  • 3. Wild Cat 1 (o: Fürst Fugger, m: Waldona po Donnerhall), old., chovatel: Paul Sprehe, majitelka: Ilona Heyrovská

Santos Dumont

5letí drezurní koně
  • 1. Merci 7 (o: Workington, m: Marseill po Hochadel), typ tepl., chovatelka a majitelka: Eva Jančaříková
  • Filipa2. Exellent van de Kempenhoeve (o. Boston, m: Candida van de Kempenhoeve po De Niro), SBS
  • 3. Scherman (o: Workington, m: Wie Lehnhardt po Weltmeyer), hann., chovatel a majitel: Umlauf Ladislav
6letí drezurní koně
  • 1. Filipa (o: Fidertanz, m: Sophia po Sandro Hit), vestf., chovatel: Zimmermann Heti, majitel: DS Pelikán, s.r.o.
  • 2. Janne 1 (o: Lancelot, m: Erotika po Falun), ČT, chovatel a majitel: AGRIPROD CZ a.s.
  • 3. Europe-M (o: Sandro Hit, m: Airma M po Jazz), KWPN

KMK A MLADÍ PLEMENNÍ HŘEBCI

Anděl z Branského doubíJednou z příležitostí, kdy mohou chovatelé vidět mladé plemenné hřebce na závodech, jsou právě již tradičně KMK. A tuto příležitost by měli chovatelé, pokud to možnosti (časové či finanční) dovolí, rozhodně využít, neboť není nad osobní dojem a také možnost promluvit si s lidmi kolem hřebců. Letos se ve Zduchovicích představilo divákům celkem 10 mladých plemenných hřebců.

Nejúspěšnějším byl KWPN plemenný hřebec Warness ZH (o: Warrant, m: Bariness po Larino), který zvítězil v kategorii pro pětileté skokové hřebce (v loňském finále se umístil na druhém místě). Warness, kterého jsme si zde blíže představili v dubnu, patří v ZH Písek k oblíbeným hřebcům (v loňském roce připustil 51 klisen) a v letošním roce patřil k preferovaným hřebcům SCHČT. V letošním finále přehlídky hříbat ČT, které se konalo rovněž ve Zduchovicích, jej reprezentoval syn Anděl z Branského doubí (m: Obora's Almera po Apoleon Timpex) z chovu Ing. Jakuba Štěrby, vítěz oblastní přehlídky hříbat ČT v ZH Písek.

Na druhém místě ve finále pro pětileté skokové hřebce a valachy skončil slovenský teplokrevník Pandrhola (o: Padinus, m: O-Cassindi Oh po Cassini II), polobratr plemenného hřebce Crux (po Carthago), který od podzimu 2014 startuje pod jménem Crux ASK v zahraničí, a také polobratr čerstvě pro PK CS na VZ hřebců po 80denním testu vybraného hřebce Dařbuján (po Diamant de Semilly). Pandrhola připustil v roce 2013 celkem 24 klisen.

QuincyTřetí místo v kategorii čtyřletých hřebců a valachů obsadil hannoverský hřebec Quincy (o: Quaid, m: Raphaela po Raphael). Ten byl v roce 2013 zakoupen na hannoverském körungu, kde obdržel verdikt „gekört" a následně v roce 2014 absolvoval VZH v německém Adelheidsdorfu. Jedná se o mladého hřebce, který společně se svým otcem, bývalým vítězem Bundeschampionatu Quaidem, působí ve Stáji Mustang.

Čtvrté místo v kategorii pětiletých skokových hřebců a valachů obsadil Quincyho stájový kolega, hannoverský hřebec Carebis (o: Calido I, m: Retina po Rebel I Z). I Carebis byl zakoupen na hannoverském körungu, rovněž s verdiktem „gekört", ovšem v roce 2012 a stejně jako Quincy absolvoval VZH v Adelheidsdorfu. I on na první potomky teprve čeká.

Dalšími mladými hřebci, kteří se ve Zduchovicích představili, byli: Quentino (o: Quick Fire, m: T-Casina po Cassini I, 6. místo - 4letí), Ebab RK (o: Nabab de Reve, m: Arizona Overcinge's Z po Artos Z, 6. místo - 6letí), Go-On T.S. (o: Corlensky G, m: Corolla TS po Air Jordan Z, 9. místo - 4letí), Clin d'Or ČT (o: Clinton, m: Ricena po Landor S, 9. místo - 5letí), Quintago (o: Quintero, m: Vroni po Contender, 10. místo - 4letí) a Gulden ZH (o: Guidam Sohn, m: 17/692 Chala po Landino, 17. místo - 4letí).

Clin d´Or ČT

Plemenní hřebci - otcové

GinaNejvíce zastoupeným hřebcem byl Aristo Z, který se u českých chovatelů těšil v posledních letech velké oblibě. Ve Zduchovicích startovalo celkem 13 jeho potomků. Nejlépe se na parkuru předvedly jeho šestileté dcery, Orida-M (z matky 67/80 Oportunity M po Le Patron) v této kategorii zvítězila a na druhém místě se umístila Alexa Arista „B" (z matky 65/363 Alexis „B" po Ballast), tedy loňská vítězka kategorie pětiletých klisen. Další potomci obsadili páté - Wali II (z matky Wali po Waldfürst) resp. šesté - April Z (z matky 19/324 Alda po Aldan) a Garista (z matky 15/179 Granada po Quoniam-145) místo atd.

Shodně 4 potomci reprezentovali dva hannoverské, dnes již uhynulé hřebce, a to Drosselklanga II a Radegasta. Nejlepším Drosselklangovým potomkem se stala čtyřletá Gina (z matky 67/949 Gallera po Faraday), která se ve své kategorii umístila na druhém místě. Radegast neměl žádného z potomků na předních místech.

Po 3 potomcích představili ve Zduchovicích Calido I a Corlensky G. Nejúspěšnějším Calidovým potomkem byl výše zmiňovaný plemenný hřebec Carebis, Corlensky G neměl žádného z potomků do třetího místa. Z hřebců, které ve Zduchovicích reprezentovali 2 potomci, musíme zmínit Workingtona, neboť jeho dcera Merci (m: Marseill po Hochadel) zvítězila a syn Scherman (m: Wie Lehnhardt po Weltmeyer) byl třetí v kategorii pětiletých drezurních koní.

Scherman

Otcové matek

Exellent van de KempenhoevePokud bychom se zaměřili na otce matek, pak nejzastoupenějším byl Carlos DZ, Heartbreaker a Sandro Z (všichni zastoupeni 3x). Carlos DZ byl ovšem nejúspěšnějším, neboť figuruje coby otec matky u vítězky mezi 4letými skokovými klisnami, Wandy (po Carpalo), a také u druhého mezi 4letými skokovými hřebci a valachy, Condora (po Cassin). Heartbreakera nenajdeme u umístěných koní, zato Sandro Z je otcem klisny 13/769 Levanta, jež je matkou Crosbyho DK a Angeliny DK (oba 5. místo).

Také Air Jordan Z, Concorde, Contender, De Niro, Faraday, Landor S a Papillion, Raphael a Silvio II byli dá se říci více zastoupeni, neboť je na pozici otce matky můžeme u startujících koní najít hned dvakrát. Nejúspěšnější byl ovšem De Niro, neboť je otcem matky vítěze 4letých drezurních koní, Santos Dumonta (po Sarkozy), a také druhého v kategorii pětiletých drezurních koní, Exellent van de Kempenhoeve (po Boston).

HorákyněNezapomínejme na matky

Největším pokladem každého chovatele je chovná klisna, přesto se na ně často zapomíná (jako by snad všechny úspěchy potomků měly být připsány na vrub pouze a jen plemenným hřebcům...). Ve Zduchovicích měly hned 4 matky ve finále 2 potomky. Byla to již zmiňovaná 13/769 Levante (po Sandro Z, bav. tepl.) - jejíž Crosby DK (po Cachas) i Angelina DK se shodně umístili na 5. místě ve svých kategoriích. To 41/162 Horalka (po Papillion, CS) měla ve Zduchovicích 2 dcery plemene český teplokrevník a zatímco mladší Horákyně (po Radegast) se umístila v kategorii pětiletých na sedmém místě, o rok starší Holčině (po Aristo Z) se tentokrát nedařilo. Sama Horalka má vlastní výkonnost S** parkur.

RebekaV drezurních soutěžích se představili potomci klisny 43/968 Sorbonna (po Silvio II, ČT), a to Latifah (po Lancelot, 5. místo v kat. pětiletých) a Welcome 2 (po Werbespot). Další z úspěšných matek je klisna českého teplokrevníka 67/949 Gallera (po Faraday) z chovu Oldřicha Bajera, jejíž dcera Gina 11 (po Drosselklang II) se umístila na druhém místě v kategorii pro čtyřleté skokové klisny a druhá z dcer Grace Federica (po Federweisser) skončila mezi šestiletými klisnami na místě devátém.

Za pozornost stojí také výsledky klisen úspěšných v soutěži ve skoku ve volnosti 4letých klisen. Letošní vítězka této soutěže 65/400 Rubínka (po El Paso II) se ve finále KMK umístila na 3. místě, ve skoku ve volnosti třetí 19/750 Rebeka (po Heartbreak ZH) pak na místě čtvrtém a ve skoku ve volnosti pátá 67/621 Gina (po Drossselklang II) byla ve finále druhá, všechny v kategorii čtyřletých klisen. Ve Zduchovicích se představila také vítězka loňské přehlídky tříletých klisen plemene ČT, Wanda (po Carpalo), která zvítězila v kategorii čtyřletých skokových klisen.

Závěrem lze konstatovat, že i letošní finále KMK ve Zduchovicích rozhodně stálo za návštěvu. Jedná se o nejvýznamnější soutěž pro mladé koně v ČR a těší se zájmu chovatelů, majitelů i jezdců. Zároveň se díky spojení s finále přehlídky 3letých klisen ČT a hříbat plemene ČT jedná skutečně o chovatelský svátek skrz na skrz.

Za fotografie děkujeme Šárce Votavové, další fotografie najdete na facebooku Fotografka Šárka Votavová nebo na rajčeti.

Finále KMK - všestrannost

Finále KMK ve všestrannosti se konalo nikoliv ve Zduchovicích, ale již 28. - 30. srpna v Humpolci. KMK pro všestranné koně bohužel nepatří k hojně obsazovaným. Finále se zúčastnilo celkem 14 koní, největší zastoupení měl domácí český teplokrevník - 9 koní, další plemenné knihy měly po jednom zástupci. O tituly nejlepších bojovalo 9 klisen, 4 valaši a 1 hřebec.

Nejvíce zastoupeným otcem byl hannoverský Sir Shutterfly (Silvio I - Forrest xx), pravý bratr nezapomenutelného skokana Shutterfly, se kterým sbírala úspěchy Meredith Michaels-Beerbaum (vítězství ve finále SP, bronz z MS, 4. místo na OH, atd.). Sir Shutterfly měl ve finále KMK hned 3 dcery a všechny tři úspěšné: Obora's Shut It Out (om: Heraldik xx) zvítězila v kategorii pětiletých, Shutterfly's Saphire-SL (om: Cattaro) byla ve stejné kategorii druhá a Shutterflyke (om: Kigali) se umístila na druhém místě mezi čtyřletými.

VÝSLEDKY - VŠESTRANNOST

4letí koně
  • 1. Double Clear SL (o: Diktant slatiňanský, m: Démona po Mill Pond xx), ČT, chovatelka: Hlubůčková Silvie, majitelka: Svobodová Adéla
  • 2. Shutterflyke (o: Sir Shutterfly, m: Zaramba po Kigali), NRPS, majitelka: Adéla Svobodová
  • 3. Sabella (o: Dantes, m: 41/342 Sinai po Mineral), ČT, chovatelka: Šildbergerová Kateřina, majitelka: Iveta Klubalová
5letí koně
  • 1. Obora's Shut It Out (o: Sir Shutterfly, m: Out of Space po Heraldik xx), est. sport. kůň, chovatel: Hřebčín Obora, majitelé: Myškovi Adéla a Petr
  • 2. Shutterfly's Sapphire SL (o: Sir Shutterfly, m: 65/330 Tora po Cattaro), old., chovatelka a majitelka: Svobodová Adéla
  • 3. Przedswit II MT-1/Pares (o: Przedswit XVII-24, m: 55/270 Nina po Przedswit miroslavský)
6letí koně
  • 1. Expresso-EV (o: Cesano II, m: Expectation Ren xx po Distinctly North xx), ČT, chovatel: Příhoda Miloslav, majitelka: Příhodová Veronika
  • 2. Coudy 2 (o: Cry For Me, m: 31/90 Valea po Watergatte), CS, chovatel: Pavel Studnička
  • 3. Liturgie (o: Faraday, m: 50/310 Lady po Przedswit XIII-52), ČT, chovatel a majitel: JUDr. Ing. Staněk Jaroslav, CSc.

Fotografie z KMK ve všestrannosti najdete ve fotogalerii - KMK 2015 všestrannost.

Podobné články
Donn Clifs

O uplynulém víkendu se u nás běhalo na dvou dostihových drahách. Sobotní Most měl vrchol v tradiční sprinterské Ceně jezdectví, v neděli ve…

Když jsem byla malá, byla mým vzorem číslo jedna. Žena, které nechybí odvaha a která navzdory předsudkům jde za svým snem. Tomu pak neváhá hodně…