Hřebčín Slatiňany přivítal na svět první letošní hříbě

16. 2. 2022 Tisková informace Autor fotek: Petr Šimerda

V sobotu 12. února 2022 ve večerních hodinách přišlo na svět první hříbě narozené v letošním roce ve vraném stádě Národního hřebčína Kladruby nad Labem, které je chováno v Hřebčíně Slatiňany. Je jím starokladrubská klisnička Monteria-1.

Matkou je jedenáctiletá klisna 524 Montera, hříbě je jejím čtvrtým potomkem. Monteria-1 je prvním hříbětem plemenného hřebce Sacramoso Samba XIX, který reprezentuje Národní hřebčín Kladruby nad Labem v soutěžích spřežení. V roce 2016 se zúčastnil Mistrovství světa ve čtyřspřeží v Holandsku.

V Hřebčíně Slatiňany, který je nedílnou součástí Národního hřebčína Kladruby nad Labem, se právě v den narození prvního hříběte konaly halové závody spřežení. Spřežení vraníků z domovského hřebčína vedené Petrem Novákem ovládlo nejprestižnější kategorii, a to soutěž čtyřspřeží.

Celkem se v národním hřebčíně ročně rodí kolem osmdesáti hříbat. V Hřebčíně Slatiňany očekáváme narození dalších třiceti devíti starokladrubských koní.

Do národního hřebčína bude možné v nejbližší době zavítat v rámci mimořádných prohlídek pro veřejnost ve dnech 28. 2. – 6. 3. o jarních prázdninách pro okres Pardubice.

Podobné články

Když jsem byla malá, byla mým vzorem číslo jedna. Žena, které nechybí odvaha a která navzdory předsudkům jde za svým snem. Tomu pak neváhá hodně…

Chov koní Kinských přinesl pět vítězů Velké pardubické a mnoho věhlasných steeplerů. Tito jedineční koně tvoří nedílnou součást historie čs. chovu a…