Protahování koní od A do Z: aktivní a dynamický strečink

26. 3. 2020 Zuzana Zápalková Autor fotek: MVDr. Zuzana Zápalková, Gabriela Rotová

Závěrečný díl seriálu protahování koní od A do Z je věnovaný aktivnímu a dynamickému strečinku.

Aktivní strečink je cvičení, které kůň vlastně dělá sám a my mu nijak nepomáháme. Podstatou aktivního strečinku je protažení určité svalové skupiny, zatímco jiné svaly aktivně pracují, aby udržely pozici při cvičení. Koně se takto protahují i sami, například natáhnou pánevní končetinu dozadu, v maximální pozici ji chvíli podrží a vrátí zpět.

Pokud máte chuť a koně, který je ochotný se učit nové věci, můžete toho využít a koně naučit některé cirkusové cviky, které jsou zároveň i aktivním strečinkem. Jako typický příklad můžu zmínit třeba poklonu, kleknutí na jednu nohu (kompliment) nebo španělský krok.

Dynamický strečink je protažení za pohybu koně. Využívá se při ježdění, lonžování nebo při práci ze země. Dá se dobře zakomponovat do ježdění na začátek práce. Jde o cvičení jako např. laterální a vertikální ohýbání krku, zkrácení a prodloužení chodů, střídání protažení a shromáždění, práce na kavaletách a gymnastických řadách atd.

Dynamický strečink zařazený do zahřívací fáze tréninku snižuje riziko zranění a z dlouhodobého hlediska zlepšuje výkonnost koně. Při pravidelném cvičení dochází ke zvýšení flexibility, síly a udržuje se normální rozsah pohybu v kloubech.

Rozdíl oproti statickému strečinku je v tom, že v protažení kůň nezůstává delší dobu. Dynamické protažení se provádí při pohybu blízko hranice rozsahu pohybu kloubů a svalů. Při každém dalším opakování dochází díky prohřátí svalů ke zvýšení jejich rozsahu pohybu a eliminuje se riziko jejich zranění (i díky tomu, že k danému pohybu nenutíme koně silou).

Ideální je tedy využít dynamický strečink v rámci zahřívací fáze tréninku, kdy tělo připravujete na pozdější výkon. Zpočátku, když ještě nejsou svaly prohřáté a prokrvené, chceme po koni méně, a postupně nároky zvyšujeme.

Dynamický strečink lze zařadit do všech chodů, navíc i přechody jsou výborným strečinkem, a to zejména v případě, kdy je děláte neobvykle. Pokud běžně děláte přechody na rovných liniích, zkuste zařadit přechod na kruhu, v rohu nebo v oblouku vlnovky. V této fázi nechceme po koni perfektní předvedení jednotlivých cviků, jde nám hlavně o změny a přechody mezi jednotlivými cviky. Na pilování cviků je dost času po zahřátí a rozcvičení těla.

Když sednete na koně před tréninkem, je dobré si v hlavě srovnat, čemu se chcete dneska věnovat, a tomu přizpůsobit i úvodní část hodiny. Pokud například chcete zlepšit přechody, zaměřte se v rámci dynamického strečinku na prodloužení a zkrácení chodů, abyste koně dobře rozpohybovali. Využijte tedy cviky, které chcete trénovat, i během uvolňování, ale nechtějte po koni dokonalé provedení. Pamatujte, že naším cílem na začátku je tělo připravit na to, co se po něm bude chtít později. Fantazii se v tomto případě meze nekladou :-).

Jako ukázku jsem si pro vás připravila několik fotek z tréninku. Záměrně jsem si vybrala koně a jezdkyni, kteří se primárně nevěnují drezuře. A to právě proto, abych vám ukázala, že tato cvičení můžete bez obav zařadit do tréninku jakéhokoli koně, od rekreačních až po koně do parkuru, military nebo i vytrvalosti. Jak už jsem zmínila dříve, nejde nám totiž o perfektní techniku, ale o protažení těla a rozhýbání kloubů a svalů.

Naše dvojice se věnuje military na stupni ZL. Kůň je osmiletý anglický plnokrevník, který si v minulosti odběhl i pár dostihů. Takže prosím drezurní jezdce o shovívavost, když na fotkách neuvidí učebnicové příklady jednotlivých cviků.

Zkrácení a prodloužení chodu - dobře rozhýbe klouby končetin, bedra a bedrokřížový kloub. Lze dělat ve všech chodech.

Zkrácení chodu...

Prodloužení chodu...

Ustupování na holeň - výborný cvik na stranovou prostupnost, protažení prsních svalů a svalů pánevních končetin, stejně jako hrudníku a krku.

Ustupování na holeň...

Ustupování na holeň...

Dovnitř plec - cvik vhodný na posílení břišních a zádových svalů, mobilizace ramene a lopatky.

Dovnitř záď - posiluje svaly pánevních končetin, podobně jako u dovnitř plece kůň zapojuje hrudník, břišní i zádové svaly.

Přistavení dovnitř a ven na rovné linii a na kruhu výborně mobilizuje krční páteř a svaly krku, ale i hluboké stabilizační svaly středu těla - kůň musí jít rovně, resp. na kruhu, a zároveň se ohýbat v krku.

Přistavení dovnitř na rovné linii...

Přistavení dovnitř na kruhu...

 

Kontracval - výborný cvik na rovnováhu celého těla, koordinaci a narovnání koně.

Kontracval...

Zvednutí báze krku - tento cvik pomáhá mobilizovat krční obratle, mimo to posiluje prsní svaly a svaly kolem lopatek a hrudníku, které kůň potřebuje pro odlehčení předku a vyklenutí zad.

Zvednutí krku...

Protažení dopředu a dolů, stejně jako předchozí cvik, podporuje rozsah pohybu krku (zejména posledních dvou krčních obratlů), kůň zároveň protahuje horní linii krku a zad.

Protažení dopředu a dolů...

V rámci přípravy lze využít i kavalety a gymnastické řady. Tato cvičení jsou skvělá nejen na posílení zádových a břišních svalů, ale i na mobilizaci páteře, a to zejména beder a bedrokřížového kloubu.

Dají se vymyslet různé kombinace kavalet jak na rovných liniích, tak na kruhu (můžete to využít i při lonžování). Dnes je k dispozici na internetu spousta videí a knížek na toto téma, takže o dostupné informace není nouze. U začátečníků ale velmi doporučuji si na prvních několik hodin zavolat trenéra, který vám ukáže, jak s kavaletami efektivně pracovat, a navíc získáte jistotu a odhad i co se týče vzdáleností mezi jednotlivými kavaletami.

 

MVDr. Zuzana Zápalková

Po ukončení studií na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně se vydala cestou fyzioterapie, která ji vedla nejprve na kurz koňských masáží do Velké Británie. Poté absolvovala semináře zaměřené na metodu Equine Touch a Dornovu metodu, až nakonec došla k poznání, že jejím posláním je chiropraxe. Veterinární chiropraxi vystudovala v Anglii u IAVC (International Academy of Veterinary Chiropractic). Mezi její pacienty patří nejen koně, ale i psi a jiná zvířata (například miniprasátka nebo třeba králíčci). Více informací najdete na webových stránkách www.chiropraxezvirat.cz

Podobné články

Téměř každý koňák slyšel o žaludečních vředech u koní nebo toto onemocnění u svého koně dokonce řešil. Syndrom vředového onemocnění žaludku, nebo-li…

V posledních letech dochází k významnému vývoji v oblasti využití mezenchymálních kmenových buněk (MSC) ve veterinární léčbě, a to včetně…