Antibiotická terapie u koní

19. 9. 2024 MVDr. Karolína Bábor Autor fotek: Gabriela Rotová

Antibiotická terapie je velmi ožehavé téma nejen v humánní, ale i veterinární medicíně. Se vzrůstající bakteriální rezistencí je velmi důležité, abychom s antibiotiky šetřili. Pokud už jsou nutná, je třeba dodržovat zásady jejich správného používání.

Antibiotika

Jako antibiotika se původně označovaly látky produkované mikroorganismy, které potlačují růst jiných mikroorganismů, nebo je usmrcují (takové jsou účinnější). V současnosti se pod tento pojem zahrnují i látky syntetické (chemického původu) a polosyntetické. Mikroorganismy jsou zde v širším slova smyslu myšleny bakterie, parazitické houby (např. kvasinky) a prvoci (např. améby). V užším slova smyslu jsou antibiotika látkami užívanými v terapii infekcí vyvolaných bakteriemi.

Jak antibiotika fungují

Antibiotika jsou účinným nástrojem při léčbě bakteriálních infekcí, ale jejich správné užívání je klíčové pro zajištění účinnosti a prevence vzniku rezistence. Pojďme si připomenout, jak antibiotika fungují:

  • Bakteriostatická zastavují množení bakterií.
  • Baktericidní je přímo ničí.

Je důležité k nim přistupovat s opatrností. Připravila jsem pro vás několik užitečných tipů, jak antibiotika podávat koním zodpovědně.

0K0X3753.JPG

Antibiotika zodpovědně

1. Pravidelnost je základ – podávejte antibiotika každý den ve stejný čas (± hodina). Antibiotika je nezbytné podávat vždy v předepsanou dobu, protože při větších intervalech u většiny látek významně klesá jejich účinná hladina v místě infekce a bakterie se v této době velmi snadno pomnoží a zvyšuje se i riziko jejich rezistence na léčivo. Rezistence bakterií k běžně používaným antibiotikům je narůstajícím problémem léčby bakteriálních infekcí!

2. Příprava léků – zde je několik tipů:

  • Žlutý prášek (doxycyklin): Rozmíchejte ve stříkačce s vodou a přidejte melasu, ovocnou přesnídávku nebo cukr. Podejte přímo do huby na kořen jazyka. Střídejte strany a po 5 minutách hubu vypláchněte vodou. Poté nezapomeňte koně odměnit jeho oblíbenou pochoutkou!
  • Bílý prášek (potencované sulfonamidy): Stejný postup nebo přimíchejte přímo do krmiva.
  • Pasty: Aplikujte pomocí aplikátoru přímo do huby.
  • Dávku léku vždy připravujte těsně před podáním!

3. Ochrana při podávání – nezapomeňte na své vlastní zdraví, při jakékoli manipulaci s antibiotiky používejte vždy rukavice.

4. Dodržujte délku léčby – neukončujte podávání antibiotik předčasně, i když příznaky zmizí. Předčasně ukončená antimikrobiální terapie je jedním z hlavních faktorů, který se podílí na vzniku rezistence bakteriálních kmenů. Pokud je antibiotikum vysazeno dříve, než má, je pravděpodobné, že se v organismu vyselektují kmeny bakterií, které již příště nebudou na léčbu použitým léčivem reagovat. Pak je nutné neustále zvyšovat sílu aplikovaných antibiotik a hrozí, že při rozvoji opravdu těžkého infekčního onemocnění už žádná látka nezabere. I při aplikaci lokálních forem antibiotik (masti, roztoky, zásypy) by se antibiotika měla používat pravidelně v předepsanou dobu a vždy minimálně 5 dní, i když dojde k vymizení projevů infekce dříve. Vždy tedy antibiotika vysazujte pouze po poradě se svým ošetřujícím veterinárním lékařem.

5. Podpora střevní mikroflóry – během léčby podávejte probiotika a pokračujte i dva měsíce po skončení antibiotik.

6. Sledování vedlejších účinků – žlutý prášek může dráždit hubu a zvýšit citlivost na slunce, proto je dobré chránit koně maskou či letní dekou nebo zajistit stín.

Při užívání antibiotik dodržujte pokyny veterinárního lékaře, který vašeho koně ošetřuje, protože jedním z vážných rizik podávání antibiotik je vznik nežádoucích účinků antibiotik. Vhodné je konzultovat složení krmné dávky (podávání dalších léků, krmné/bylinné doplňky). Mnohá antibiotika nežádoucím způsobem reagují s některými složkami nebo léčivy a kombinace s nimi může nejenom snížit účinek léčby, ale i zatížit organismus koně. Pokud zaznamenáte průjem, bolest břicha nebo jiné nežádoucí účinky, okamžitě kontaktujte ošetřujícího veterináře!

Správné a zodpovědné používání antibiotik pomáhá nejen vašemu koni, ale přispívá také k ochraně zdraví všech zvířat i lidí.

480x480-px-low (1).jpg

MVDr. Karolína Bábor: Prevence a interní medicína koní

Mým cílem je poskytovat kvalitní péči koním a jejich majitelům s důrazem na profesionální přístup a neustálé vzdělávání. Mým hlavním hnacím impulsem je to, když vidím znovu zdravého koně a spokojeného majitele, jak se těší z nových společných okamžiků a zážitků a užívají si společných chvil.

Více informací naleznete na webových stránkách BEBRVET.

Podobné články

Chronické zánětlivé onemocnění střev (CIBD, chronic inflammatory bowel disease) je skupina gastrointestinálních poruch vyskytujících se u koní. Jsou…

Antimikrobiální rezistence je schopnost mikroorganismu (např. bakterie, viru nebo parazita) odolávat účinku antimikrobiální látky (např. antibiotik…