Kdo swapuje, nezlobí

24. 7. 2021 Iveta Jebáčková-Lažanská Autor fotek: archív autorky, Pixabay

Swapování už nějaký ten rok doslova frčí! Máte podsedlovky v barvách, které se k vašemu novému koni nehodí? Deky na muchaře, které už nepotřebujete? Nadbytek uzdeček? Neprodávejte je – nač se otravovat s chozením na poštu, posíláním balíčků a následnými reklamacemi a vracením peněz kvůli pár vydělaným korunám. Ovšem ani k popelnicím nemiřte – funkční přebytky nepatří do smetí. Vyhazovat nepotřebné věci dnes není moderní, nemluvě o šetrnosti k přírodě… Swapujte!

Přímá výměna zboží šetří přírodu a je ukrutně návyková. Mnozí z nás koňáků jdou už nějaký ten rok příkladem – nadšenci, kteří přišli na chuť půvabu swapu z ruky do ruky, se v kouzlech výměnného setkávání doslova vyžívají. A často směny zboží propojují s turistikou na koni.

Swap – z angličtiny. Slovo označující výměnu, tedy vlastně „něco za něco“.

Přenechat pytel kobyláků za sklenici domácího medu. Nabídnout jezdecké sako, které už nevyužijeme, za zeleninu ze zahrádky. Sbírku pohlednic koní za oves. Kde to domluvíme? Přece na swapovacích skupinách!

Swap na sociálních sítích

Swapovat samozřejmě můžete jednoduše v rámci stáje nebo rodiny. Ale pokud si na Facebooku najdete swapovací skupiny (například SWAP Brno, SWAP dětských věcí, Zelený swap (výměna rostlin), Book Swap, atd. .…), získá váš směnný obchod úplně nový rozměr. V těchto cíleně zaměřených skupinách nabízí lidé širokou škálu zboží, pestrost tedy rozhodně na frak nedostává. A představte si, že je někdy požádáno o výměnu za pouhý úsměv nebo čokoládu. :)

Mojí kamarádce, nadšené swapařce, se dokonce povedlo díky swapu najít parťačku na koňoputování. Nabídla v lokální swapovací skupině nevyužívanou uzdečku za zásobu obvazového materiálu (jak jinak, než pro zraněného koně) – a představte si, že zdravotnický materiál přivezla paní koňmo. Zdržela se u kamarádky na prohlídku ranče, posléze ještě na kávičku a nakonec z toho bylo povídání ještě na zpáteční cestě v sedlech, když se kamarádka rozhodla paní pár kilometrů vyprovodit. Jejich koně si neskutečně padli do oka, ženské taky – a jsou z toho společné vyjížďky, puťáky a dokonce organizování lokálních swapovacích akcí. :)

Jiná známá si zase zajistila kadeřnické zkrášlení svých šedivějících loken vozením potomstva paní Kouzelnice (rozuměj kadeřnice). Já sama jsem si udělala vyjížďku o několik vesnic vedle s batohem časopisů – a po dobrodružném bloudění, kdy jsem chtěla najít zkratku a našla jsem jen černou skládku pneumatik (odvoz později pořešen), jsem se na závěr dne přeci jen vrátila s několika knižními úlovky. A moc se mi líbil nápad přátel zapřáhnout páru a vyrazit na vandr, během kterého se náklad nepotřebného oblečení a nadúrody jablek změnil v náklad oblečení potřebného a v bedýnky s hruškami a ořechy. A také v nové členy domácnosti – krabici vyhozených koťat ze škarpy u silnice.

Chápete už kouzlo swapování? :)

Zkuste propojit předání věcí s vyjížďkou!

Swap a koně

Směnný obchod prostě kvete. A v koňokomunitě jsou hybnou silou majitelé koní doma. Možná proto, že v ustájení si kamarádů na vyjížďkách užijete do syta – ale mít koně u sebe často znamená jezdit den co den opuštěný. Na vyjížďkách doslova společensky strádat. Což se velké většině brzy omrzí…

A tak vznikl nápad propojit swap a koňovandry. Ať už protistrana jede také koňmo a sraz máte na půli cesty někde v polích u kapličky, nebo na vás partner k swapu čeká na své domácí adrese coby naprostý nekoňák. Obě varianty mají své kouzlo. Znamenají vyjížďku s konkrétním cílem, s občerstvením a popovídáním. Nové kontakty s výměnou zboží na konci.

Swap totiž není jen o nabídce a poptávce. Swapování je také o komunitě. O stejně smýšlejících lidech, kteří si přejí omezit plýtvání. Nač staré knihy vyhazovat, když je antikvariát nechce? Proč přebytky pokojovek vyhazovat? Nestojí za to pokusit se je poslat do oběhu, kde ještě udělají radost? Stačí přihlásit se na sociálních sítích do některé ze swapovacích skupin – a hurá! Můžete se vrhnout do dobrodružství. Možná po čase zjistíte, že jste nezískali jen víc místa v knihovničce (ve skříních, na parapetech), ale i podobně smýšlející skupinu nových přátel.

Jak vlastně swap vznikl?

Směna bez využití peněz, pouze stylem jeden výrobek za jiný, příp. služba za službu nebo produkt za službu bývala před nástupem peněz zcela normální životní filozofií. A co už jednou tak pěkně (a dlouho!) fungovalo, jistě může fungovat, alespoň v menším měřítku, i dnes.

Za průkopnici českého swapování je považována Lucie Poubová. A protože jde o čím dál populárnější formu obstarávání „nových“ věcí, je populární i Lucka. Aby ne, když dnešní mladí už považují ekologii (naštěstí!) za nesmírně důležitou a slova jako upcyklace, recyklace, udržitelnost nebo zero waste z nich zná téměř každý.

Swapovat se dají i služby – třeba vození na koních výměnou za přebytky ze zahrádky, možnost naučit se kydat boxy za kurz programování. Fantazii se meze nekladou!

Vyšší level swapu

Kdo si chce swapování opravdu užít, určitě dříve či později zamíří na některý organizovaný swapovací sraz. Ty jsou pořádány dnes už napříč celou republikou – jen s pár stolečky pod širým nebem, nebo mnohem sofistikovaněji ve velkých kulturních centrech nebo třeba v knihovnách. Na tyto akce můžete vyrazit s taškou věcí, které chcete přihodit „do placu“, ale domů vás nepošlou, ani když dorazíte coby náhodný kolemjdoucí bez ničeho. Ať tak či tak, počítejte, že vám budou oči přecházet ze záplavy oblečení, knih, pokojových rostlin, kuchyňských spotřebičů, … Délka trvání může být celovíkendová megaakce s neomezeným záběrem, nebo jen malý sraz například zahradnických swaperů v podvečerních hodinách. Ať už se ale rozhodnete napoprvé navštívit něco komornějšího, nebo se po hlavě vrhnete ihned do obří akce, připravte se, že komunita swaperů a jejich styl „obchodování“ vás zasáhnou. Na první veřejný swap se prostě nezapomíná!

Mnoho akcí se nese na charitativních vlnách, kdy například občerstvení zajišťují hendikepovaní z chráněných dílen a nerozebrané věci se na závěr odváží do Armády spásy a do azylových domů.

Pravidla?

Swapování je zcela svobodná forma životního stylu. Spíše než pravidla má svoji vnitřní filozofii, ze které v průběhu času vyplynulo několik užitečných zásad. Pro začátečníky je to jakýsi „návod na správného swapera“:

  • Vím, že lokální přímá výměna je nejšetrnější a nejúčinnější způsob ekologického získávání věcí.
  • Na výměnu nosím jen věci v dobrém stavu a čisté, takové, které bych s radostí daroval i svým přátelům.
  • Chci se zbavit věcí smysluplně a udělat jimi radost ostatním.
  • Jsem spokojený, když mé věci mohou i nadále sloužit.
  • Ze swapu si odnáším věci, které mi dělají radost nebo je potřebuji pro sebe a své nejbližší v množství, které sám unesu – nehromadím, nehamouním!
  • Na hromadných swapech jsem ohleduplný k ostatním, vracím věci na svá místa, zachovávám klid i v tlačenici a usmívám se na své okolí.
  • Swap beru nejen jako zábavu, ale životní styl, při kterém mohu zažít i pořádnou dávku adrenalinu.

Ze swapování se stává trend. Ulehčit planetě se dá mnoha způsoby – tento je jedním z nich.

 

Další články k tématu:

Podobné články

Nejstarší ochranou kopyt byly lýkové hiposandály používané v antickém Římě, které se ke kopytu přivazovaly. Od té doby metody ochrany kopyt koní…

Nedělní 134. Velká pardubická se Slavia pojišťovnou byla v mnoha ohledech jedinečná.