MČR Working Equitation 2022: Rozhovory s mistry

13. 9. 2022 Gabriela Rotová Autor fotek: Kateřina Vojáčková
Z týmového mistrovského titulu se letos radovali členové týmu “TOP GUN”, stříbrným týmem se stala “Alfaskvadra” a bronzovou příčku obsadil “Spongilit team”
Z týmového mistrovského titulu se letos radovali členové týmu “TOP GUN”, stříbrným týmem se stala “Alfaskvadra” a bronzovou příčku obsadil “Spongilit team”

Již tradičně se první zářijový víkend sešli v Jezdeckém centru Královický dvůr příznivci pracovního jezdectví – Working Equitation. Rozhodovalo se zde totiž o mistrovských titulech v kategorii dětí, juniorů, seniorů a týmů pro rok 2022.

Mistrovství Working Equitation Česká republika 2022 byly i letos hvězdy nakloněny. Počasí příjemné, organizace bezchybná, atmosféra úžasná. Celkem se v Královickém dvoře ve dnech 2. až 4. září představilo dvaaosmdesát jezdeckých dvojic a měli jsme možnost zhlédnout na 140 startů. Vzhledem k atraktivitě disciplíny bylo od pátku do neděle opravdu na co se dívat. Už proto, že akce byla i letos spojena s královickými dožínkami.

Kukanova-Anna-Dollom-Chieftain-1-.jpg

V mistrovských soutěžích, které byly doplněny rámcovými soutěžemi, bojovaly děti ve věku 7 až 15 let v soutěži třídy „Z – základní“, junioři ve věku 16 až 21 let ve třídě S „– střední“ a senioři ve třídě „P – pokročilá“. Díky vyrovnaným výkonům v obou testech národní soutěže třídy Z vybojovala mistrovský titul v kategorii dětí Anna Kukaňová s velšem Dollom Chieftain. Tato nadějná dvojice získala nejlepší hodnocení jak v drezurním testu (75,48 %), tak i testu ovladatelnosti (74,42 %). Na druhém místě se umístila Alexandra Typoltová s koněm URWINS JAFFA a zajistila si tak titul vicemistra. V drezurním testu dvojice získala 71,67 % a v testu ovladatelnosti krásných 70,77 %. Bronz a titul druhé vicemistryně v kategorii dětí si pak z Královického dvora odvezla Anna Hanzlová se zkušenou workingovou matadorkou Lidka 2. Tato dvojice obdržela v drezurním testu 66,79 % a v testu ovladatelnosti 65,77 %.

Hanzlova-Anna-Lidka2-1-.jpg

V mistrovské soutěži juniorů některé kvalifikované dvojice bohužel chyběly a o titul nakonec bojovali jen tři juniorští jezdci. Zlato a mistrovský titul získala Johana Zelená s koněm Rigolo. Drezurní test zajela Johana Zelená s Rigolem za 56,17 %, test ovladatelnosti za 57,78 %. Pěkně zajetý měla dvojice i test rychlosti. Stříbrným vicemistrem se stala Alexandra Škutová s klisnou De Goede Ree's Mona Lisa, která zajela velmi pěkný drezurní test (62,89 %) i test ovladatelnosti (58,33 %), ale diskvalifikovala se ještě před začátkem rychlostního testu. Bronz a titul druhého vicemistra získal Vilém Fiška s valachem Borec. Drezurní test tato dvojice zajela za pěkných 56,80 %. V testu ovladatelnosti a testu rychlosti jsme ale měli možnost vidět dvě diskvalifikace.

Vilem-Fiska-Borec-1-.jpg

Johana Zelená – 1. místo MČR Working Equitation Česká republika v kategorii junioři

Johanko, proč právě Working?

Rigolo je původně parkurový kůň. V parkuru nemohl pokračovat kvůli úrazu a já se seznámila s Bárou Liškovou (dříve Svobodovou), která mě seznámila s touto disciplínou. Oba nás to bavilo od začátku a bylo to nejlepší řešení, které se nabízelo po té, co se Rigolo uzdravil.

Jaké byly tvé jezdecké začátky?

Začínala jsem s jezdectvím až ve svých 14 letech, protože jsem už nemohla dál dělat dřívější sport. Jízda na koni pro mě byla zpočátku odreagováním, ale po chvíli jsem začala jezdit v Tamare Ptice, kde jsem potkala i Rigola. 

Zelena-Johana-Rigolo-1-.jpg

Představila bys nám ho trochu blíž?

Rigolo je letos 18letý ČT. Rigolo byl pro mě velký obrat v životě. Moje sestřenice si ho pořídila na parkur, ale to bohužel nevyšlo kvůli problémům se šlachou, která Rigola potrápila vícekrát. Po prvním problému a půlroční léčbě si sestřenice koupila novou parťačku a mně zůstal Rigolo v péči. Jakmile se uzdravil, stal se z něj nejlepší kůň učitel. Bohužel zranění se mu vrátilo. Zvládli jsme ho ale společně vyléčit a pokračovat jako nerozluční parťáci. První MČR jsme jeli v roce 2018 a pak se účastnili pokaždé. Za ty roky se Rigolo velmi vyklidnil a je mi oporou na každých závodech. Díky zkušenostem jsme spolu zvládli dojet všechny tři testy bez chyby a já z toho mám ohromnou radost.

Který test byl pro vás v Královicích nejnáročnější a který máte nejraději? 

Nejnáročnější je drezura, kterou musíme trénovat neustále. Mám z ní největší stres a jde to pak vidět na výsledku z drezur. Nejvíce mě baví ovladatelnost, ta se mi jezdí sama. Pro Rigola je nejzábavnější rychlostní test. Počáteční pocity nebyly úplně nejlepší, trénovat jsem začala až týden před MČR, protože mi nevyšly prázdninové plány, ale nakonec všechno dobře dopadlo. 

A co bude dál? Plány? Sny?

Toto mistrovství jsem brala jako poslední závod ve třídě S. Rigolo mi ukázal, co všechno umím a ráda pojedu příští rok v nižší třídě. Sny se plní a já svůj mám splněný. Rigolo je Mistr a dosáhli jsme pro nás nejvyšší možné mety. Další plány mám s novým parťákem Dracem, kterému je 2,5 roku. Rigolo si bude užívat aktivního důchodu a Draco má nasazenou vysokou laťku.

Ruzicka-Bretislav-legolas-2-.jpg

mistrovské soutěži seniorů (národní soutěž třídy P) slavila úspěch Jitka Šimoušková s lipicánem Neapolitano Tüscök. Tato dvojice předvedla v rámci soutěže vyrovnané výkony. Zajela druhý nejlepší drezurní test (61,33 %), nejlepší test ovladatelnosti (64,75 %) a velmi dobrý čas měla i v testu rychlosti. Na druhém místě se umístil Břetislav Růžička s teplokrevným Legolasem. Zkušená dvojice získala 53,00 % v drezurním testu, 60,13 % v testu ovladatelnosti a měla nejlepší čas v testu rychlosti. Titul druhého vicemistra si z Královic odvezla Barbora Linhartová s plemenným hřebcem Duque II D´Atela. Přestože měla Barbora s „Mílou“ v královickém obdélníku omyl, zajela jednoznačně nejlepší drezurní test a získala 66,58 %. Bohužel v testu ovladatelnosti se dvojice ještě před startem diskvalifikovala a na celkovém pořadí nakonec již nic nemohl změnit ani jejich druhý nejlepší čas v testu rychlosti.

Jitka Šimoušková – 1. místo MČR Working Equitation Česká republika v kategorii senioři

V rámci jedné soutěže se ve Workingu startuje v jednom až čtyřech testech a výsledné pořadí v soutěži je dáno součtem WE bodů ze všech odjetých testů. Který z testů je pro tebe nejnáročnější a který máš nejraději? Co vám v Královicích šlo, co nešlo?

Každý z těch testů je svým způsobem pro mě náročný. Drezurní část proto, že bych chtěla, aby naše jízda byla co nejpřesnější a bez zbytečných chyb. Hlavně z toho důvodu, že se drezuře věnuji už hodně let. Test ovladatelnosti je pro nás náročnější kvůli překážkám, které nemám moc možnost trénovat. V tomto testu se proto snažím co nejvíce využít právě té přesnosti a přiježděnosti z drezury. Tady u nás je tedy zatím jako poslední test rychlosti, ten je náročný hlavně na koncentraci koně a jeho ovladatelnost. Je důležité, aby byl kůň schopen nejenom jet rychle, ale také se trefil do překážky, zastavil, kde zastavit má, a zvládl projet překážku přesně. Poslední WE test – test s dobytkem – už jsme měli možnost jednou jet. Tam je zase náročné ovládat koně vlastně spolu s teletem. Pokud si mám vybrat, tak nejraději jezdím test ovladatelnosti, na něm se nejvíce ukáže připravenost dvojice. V pátečním drezurnim testu jsme měli pár zbytečných chyb. Zpětně bych tedy řekla, že nám to moc nešlo a musíme na drezurním testu ještě zapracovat. Naopak nejlepší pocit mám z testu ovladatelnosti. V něm jsem měla největší radost z čistých přeskoků v dvojitém slalomu. V Kralovicích se mi vždy jede moc dobře, mám to tam hrozně ráda a ráda se tam vracím.

Dojmy z letošní sezóny a z MČR?

Letošní sezóna ve WE myslím dopadla, jak nejlépe mohla. V květnu jsme si vyjeli kvalifikaci na MS (na které jsme tedy nakonec bohužel nemohli jet) a teď jsme vyhráli titul Mistra ČR, takže spokojenější být nemůžu. Plán na MČR byl hlavně se nediskvalifikovat a skákat čisté cvalové přeskoky. A to se nám povedlo. Titul byl k tomu už jen třešnička na dortu. Mistrovství je vždy skvěle organizováno týmem WEČR. Všechny závody, které jsme absolvovali pod hlavičkou této organizace, byly super a mistrovství to jen každý rok potvrdí. Atmosféra je pokaždé úžasná,všichni se podporujeme, fandíme, smějeme a někdy i pláčeme spolu. Žádné velké očekávání většinou před závody nemám, můj cíl je hlavně to zajet, jak nejlépe umíme, a pak se uvidí.

Plány? Cíle? Sny?

Plány na příští sezónu jsou zapracovat na přeskocích v sériích, zlepšit passage a piafu a pokud by to šlo, zkusit nějaké TT v drezuře. To je z těch vyšších plánů. Ten z nižších je se lépe prezentovat na drezurnim T a pokud to vyjde, vyjet příští rok na drezurní MČR. Ve Workingu je plán vlastně stejný, vylepšit, co nám letos moc nešlo, a příští rok obhájit titul na MČR. Hlavně, aby mně i Diegovi přálo zdraví. To je ten největší plán.

Simouskova-Jitka-Neapolitano-Tuscok-5-.jpg

Co je podle tebe při přípravě koně pro Working důležité? Čemu máme věnovat největší pozornost, pokud také chceme být jednou mistry? :)

Podle mě je opravdu hodně důležitá přiježděnost koně. Pokud vás kůň poslouchá na „myšlenku“, tak už je jedno, jestli se ocitnete v lese, kde budete muset prokličkovat mezi stromy, nebo jste na kolbišti ve Workingu. Další důležitá věc je práce ze země na vzájemné důvěře, aby kůň věděl, že když ho někam navedu, tak tam má jít a nebát se. Já se doma právě nejvíce věnuji přiježděnosti. Překážky jako takové většinou trénujeme venku, někdy i v extreme trail parku nebo rovnou na závodech. Snažím se, aby byl můj kůň všestranný a psychicky vyrovnaný, takže spolu trénujeme jakékoliv bubáky, plachtu, PET láhve, deštník a tak dále. Tak si myslím, že se z koně stane opravdu spolehlivý partner do Workingu. Ale jedno bez druhého nejde. Bez přiježděnosti koně k bubákům nepřivedete a bez bubáků nepotrénujete přiježděnost.

Kompletní výsledky mistrovských i rámcových soutěží naleznete zde.

Z týmového mistrovského titulu – třídy Z+L+S+P (kategorie D+J+S) – se nakonec v Královicích radoval tým TOP GUN. Stříbrným týmem se stal tým Alfaskvadra a bronzovou příčku obsadil tým Spongilit. Kompletní výsledky týmů naleznete zde.

DSC-8655.jpg

Ředitelem Mistrovství Working Equitation Česká republika 2022 byla předsedkyně Výkonného výboru Working Equitation Česká republika, z.s. paní Bc. Šárka Mrázek Kopecká.

Šárko, MČR mělo opět úžasnou atmosféru. Máš recept na organizaci perfektně „šlapající“ akce?

Pokud chcete, aby vám akce šlapala, musíte mít ty nejlepší lidi, kteří vám takovou akci pomůžou uspořádat. Náš organizační tým je naprosto sladěn a je na společné vlně. Málokdy se při organizaci rozcházíme v názorech, a pokud nějaký rozkol nastane, vždy najdeme kompromis a řešení. Je to jen o tom, že se sešlo několik srdcařů, kteří to dělají zejména pro lidi a srdcem.

íprava akce takového formátu je náročná jak finančně, tak i personálně, a to obzvláště v dnešní rozkolísané době. Kolik úsilí organizace MČR vyžaduje a jak na tom bylo letošní MČR s partnery?

Mistrovství republiky spolku WEČR organizují neustále stejní lidé, a to členové výkonného výboru spolku. Za ty roky je to už tak sehrané a nacvičené, že se nám to organizuje každým rokem lépe a lépe. Každopádně je třeba řešit jak termíny, tak i rozpočtovou zátěž velmi dopředu. Ohledně personálu... musím zde zmínit, že nejdůležitějšími pomocníky jsou samotní jezdci, ať ti, co startují, či ti, co se nekvalifikovali, ale přesto chtějí být součástí těchto báječných závodů. Chtěla bych zde vypíchnout i tatínky našich nejmladších jezdců, kteří přikládají ruce k dílu a pomáhají uklízet a stavět překážky, a to aniž by je člověk o to nějak speciálně žádal. Jsou naprosto báječní. Nemohu opomenout ani diváky, kteří se zapojí do procesu příprav testů. Stačí, když komentátorka požádá o pomoc a už se nám do kolbiště hrne dav. Velice mi to připomíná scénu z filmu Pretty Women, kdy na koňském pólu zašlapávali trsy trávy klidně i dámy v lodičkách s vysokými podpatky. Atmosféra je u nás podobná! :) Má to své kouzlo a vážně se mi to hodně líbí.

Z finančního hlediska jsem moc vděčná za spolupráci a důvěru, kterou do nás vkládají společnosti, jako je Equiservis a Colafit Vet. V dnešní době je velká výzva sehnat partnera, který může, a je ochoten, věnovat finanční částku. Většina společností nás podporuje svými produkty či službami, což je pro nás ale také velmi cenné. Moc rádi obdarováváme naše soutěžící odměnami za předvedené výkony. Vůči všem našim partnerům, kteří nás kdy podpořili, a zejména vůči těm, kteří podporují WEČR akce pravidelně, cítíme hluboký vděk. Každopádně díky tomu, jak se rozrůstáme a akce jsou náročnější jak časově, tak i finančně, nebylo by od věci sehnat partnera alespoň pro dětské a juniorské kategorie. Právě jim bych hrozně ráda odlehčila od finanční zátěže, aby se mohlo zúčastnit více dětí a juniorů. V letošním roce jsme například měli kvalifikovaných 35 jezdeckých dětských dvojic a dorazilo jich jen 16. I když jsou to pro WE krásná čísla, ráda bych, aby se tento poměr změnil.

Zelena-Johana-Rigolo-8-.jpg

Co tě letos v rámci MČR nejvíce překvapilo, potěšilo, zklamalo a dojalo?          

V letošním roce jsem byla překvapená celkem nemile tím, kolik jezdců nedokázalo během testu přemýšlet nad strategií jízdy. Diskvalifikovalo se zbytečně moc jezdeckých dvojic. Buď z neznalosti základních pravidel, nebo proto, že přestože věděli, že určitou věc nesmí udělat, neuměli si poradit tak, aby se jim diskvalifikace vyhnula. Na tom určitě máme v plánu zapracovat. Osobně si nemyslím, že je v pořádku se kvalifikovat na Mistrovství republiky – natožpak na Mistrovství světa – po dobře odjetých jedněch závodech. Ale Working je zatím tak postaven. Potom se ale nemůžeme divit, že se tyto chyby na těchto úrovních dějí. Všem proto doporučuji, aby, pokud chtějí uspět, co nejvíce závodů poctivě odjezdili. V počátcích se totiž téměř vždy objeví něco, co vás může rozhodit, co vás může překvapit, a proto skoro na každých závodech se můžete dostat na dosah diskvalifikace. Důležité je nasbírat zkušenosti tak, abyste na velkých závodech uměli pohotově vzniklé situace řešit. Takže toto bylo trochu zklamání. Mým největším přáním je vždy to, aby co nejvíce jezdců odjíždělo domů s pocitem, že předvedli to nejlepší, co umí. Dojemnými momenty na MČR jsou pro mne vždy slavnostní nástup a slavnostní dekorování, kdy vidím většinu jezdců pohromadě. To jsou momenty, pro které tohle celé dělám. Vidět lidi, kteří si to užívají a jsou šťastní.

Jaké plány má WEČR v nejbližší době?

Pro členy WEČR jsme připravili cyklus seminářů, které budou probíhat každý měsíc, a to počínaje říjnem. Celou túru zahajujeme pětidenním kempem, který proběhne ve spolupráci s GM Horses Investment, jehož členem je portugalský jezdec a trenér Goncalo Soares, o kterém jste nedávno vydali článek. Celý kemp a i navazující semináře cílí na komplexní rozvoj jezdecké dvojice. Jak po stránce jezdecké, tak i psychické a vědomostní. Na jezdce čekají jak jezdecké lekce, tak i lekce rytmiky, teorie WE a kompenzační cvičení. Řešit se bude i to, jak připravit sebe a svého koně na závody nebo jak si připravit hudební doprovod pro své testy. Rýsuje se nám i spolupráce se sportovním psychologem, který nám do celého konceptu kempu pasuje. Rádi bychom jezdeckou základnu, kterou se u nás podařilo vybudovat, posunuli o něco blíže k profesionální úrovni a byli tak konkurenceschopni zahraničí. Na kemp budou následně navazovat každoměsíční semináře v Královickém dvoře, a to ať s Goncalem nebo s naší úspěšnou jezdkyní a také báječnou trenérkou, Terezou Slabou. V plánu máme využít i některý z rezervovaných termínů pro halové závody. Celý cyklus tréninků nám ukončí mezinárodní závod Czech Summer Open, který se bude konat v červnu 2023.

DSC-9476_1.jpg

Co bys českému Workingu popřála?

Českému Workingu přeji, aby ho zde tvořili lidé, kteří budou tento sport vést srdcem. Lidé, kteří zájmy, sny a zásluhy ostatních povýší nad ty své. Ne všichni to tak bohužel v českém workingovém světě mají, a i proto se členi spolku WEČR nedostali na Mistrovství světa do Francie, i když by si to zasloužili více, než někteří z členů reprezentace, kteří tu možnost dostali. Ale svět je jaký je a žádný sport – především ten, který je velmi progresivní ve svém růstu – se tomuto nevyhne.

Pokud vás disciplína Working Equitation zaujala a uvažujete o tom, že rozšíříte řady workingových jezdců, navštivte webové stránky Working Equitation Česká Republika.

Mistrovství totiž ani zdaleka není poslední akcí Working Equitation tohoto roku!

Podobné články
Ladislav Kubát a Mister IV

Ve dnech 4. –5. června uspořádal spolek Working Equitation Česká republika z.s. další letošní kvalifikační závody. Ty znovu potvrdily, že tato…

Dekorování: Národní soutěž, třída S, kategorie D+J+S

Ve východočeské Jezdecké stáji Dolní Jelení proběhly dne 13. srpna další závody Working Equitation této sezóny. Nad posledními kvalifikačními závody…