Závodní sezóna ve Working Equitation pokračovala v Dolním Jelení

18. 8. 2022 Gabriela Rotová Autor fotek: Jonáš Dušánek, Gabriela Rotová
Dekorování: Národní soutěž, třída S, kategorie D+J+S
Dekorování: Národní soutěž, třída S, kategorie D+J+S

Ve východočeské Jezdecké stáji Dolní Jelení proběhly dne 13. srpna další závody Working Equitation této sezóny. Nad posledními kvalifikačními závody na mistrovství WEČR dlouho visel otazník. Přesto ale vše nakonec šlapalo jako po drátkách a jak účastníci soutěží, tak i diváci si přišli na své. Skvělá atmosféra, příjemné zázemí pro koně a jezdce i další nové tváře, které tato progresivně se rozvíjející disciplína nadchla.

Pořadatelem těchto kvalifikačních závodů se stal Hřebčín Mezi Lesy Dolní Jelení. Ředitelem závodu byla Bc. Šárka Mrázek Kopecká a funkci rozhodčí zastávala po celý dlouhý soutěžní den Alžběta Baslová.

0K0X3378.JPG

otevřené soutěži třídy Z, kategorie D+J+S, podala nejlepší výkon Petra Wiktoria Zemanová na koni Diango II (Diabolo), která zajela test ovladatelnosti za krásných 67,08 %, na druhém místě se  66,67 % umístila Petra Železná s koněm Vero a třetí příčku obsadila Liliana Hlinovská s Wasanem.

0K0X3751.JPG

národní soutěži třídy Z, kategorie D+J+S, která byla vypsána již pouze pro členy WEČR, se představilo několik jezdců, které bylo možné vidět i v otevřené soutěži třídy Z. Zlato si nakonec domů odvezla Ronia Minaříková s pony Royal Smart Dot, která předvedla nejlepší drezurní test (63,81 %) a také velmi pěkný test ovladatelnosti. Na druhé příčce se umístila Liliana Hlinovská s Wasanem a na třetí pak Petra Železná a koněm Vero.

0K0X3980.JPG

Národní soutěž třídy S, kategorie D+J+S, která byla rovněž určena jen pro členy WEČR, poznamenaly diskvalifikace. Favorizovaná dvojice, Kristýna Maternová s koněm Gin Tonik, byla v drezurním testu vyloučena pro kulhání, což všechny zamrzelo. Doufali jsme, že Gin Tonik má vše špatné již na dlouho dopředu vybráno.

0K0X4488.JPG

Nejlepší drezurní test – 59,69 % – zajela Barbora Švagrová s klisnou velšského koba Amerika Cinderella. Druhý nejlepší drezurní test předvedl Vilém Fiška s koněm Borec (58,59 %) a třetí pak Klára Kodytková Konvalinková s plemenným hřebcem Juglar se Lyw (54,06 %). V testu ovladatelnosti, který po drezurním testu následoval, byly další diskvalifikace a nejlépe si opět vedla dvojice Barbora Švagrová a Amerika Cinderella. V testu rychlosti měl nejlepší čas Vilém Fiška. To už ale pořadím v soutěži nezamíchalo. Zlato si domů z Dolního Jelení odvezla Barbora Švagrová s klisnou Amerika Cinderella, stříbro Vilém FiškaBorcem a bronz Klára Kodytková KonvalinkováJuglar se Lyw.

0K0X4503.JPG

Báro, podařilo se ti nejen kvalifikovat na MČR WEČR, ale i zvítězit ve své úplně první dojeté národní soutěži třídy S. Jaké jsou tvé pocity, jsi s výkonem spokojená?

Pocity jsou samozřejmě pozitivní! Ale S už opravdu není L. Chyb bylo v rámci všech tří testů víc než dost, už proto, že naším největším nepřítelem je moje nervozita, ale snažíme se, trénujeme, opravujeme… S drezurním testem jsem spokojená, přece jen nesmím chtít všechno hned. Test ovladatelnosti je pro nás vždy ta těžší část, ale nakonec jsme to nějak zvládly. Některé chyby byly při pohledu zpět trochu zbytečné a je mi to trochu líto, ale ve třídě S si ještě opravdu moc jisté nejsme a vím, že to chce čas.

0K0X4760.JPG

Je to tvůj úplně poslední rok v pozici juniora. Co plánuješ na příští rok?

Pracovat na předvedení na úrovni třídy S, do příštího roku třídu P zřejmě nedoženu. Plány jsou proto vcelku jasné. Trénovat, trénovat, trénovat. Musíme hodně zapracovat na klidnějším předvedení, shromáždění, kontracvalu a přechodech z vyššího do nižšího ruchu. Ale pokud vše i dál půjde tak jako teď, věřím, že bychom se brzy mohly pustit do letmých přeskoků, bez kterých to už v S opravdu vázne. Doufám, že i v další závodní sezóně budu mít ve svých blízkých tak velkou podporu, jakou jsem v nich doposud měla a mám…bez nich by to totiž opravdu nešlo. :-)

V rámci závodů se podařilo splnit podmínky kvalifikace na MČR WEČR i Haně Kasalové s hřebcem Falcáo. Ta samostatně startovala v soutěži třídy P, předvedla velmi pěkný výkon a my se tedy můžeme těšit, že tuto dvojici uvidíme na Mistrovství Working Equitation Česká republika 2022 v Jezdeckém centru Královický dvůr, které se koná ve dnech 2.–4. září.

0K0X4772.JPG

Přestože se závody chystaly na naše poměry vcelku narychlo, dopadly – s přihlédnutím k tomu, že se jednalo o spolupráci se zcela novým organizačním týmem, který si organizaci závodů v této disciplíně vyzkoušel poprvé – dobře. Organizovat workingové závody je jiné než závody parkurové nebo drezurní, proto je to pro organizátory výzva. Musí se myslet na hodně detailů, které pokud chybí, snadno naruší průběh celé akce. Takže závěrem spokojenost,“ s úsměvem říká pořadatelka akce a předsedkyně spolku Working Equitation Česká republika paní Šárka Mrázek Kopecká a dodává:

„Tentokrát nebyly třídy tak obsazené, jak jsme si ve Workingu v poslední době zvykli. Ve východočeském kraji byly závody ve WE, pokud se nemýlím, úplně poprvé, takže jsme ani neočekávali tak velký zájem, jako tomu bývá ve Středočeském kraji. První závody bývají vždy trochu chudší, ale když se setrvá a vloží se do toho srdce, tak pak máte závody, na které vám víkend k uspokojení všech prostě nestačí. Jako to bývá třeba ve Rtyni nad Bílinou. Pro rozvoj disciplíny v nové části republiky je nezbytně potřeba alespoň pár nadšenců, kteří si to ve své oblasti vezmou pod palec a začnou disciplínu rozvíjet. Ve skrytu duše doufám, že se v Jelení taková nějaká duše našla. Trochu favority v hlavě mám a pokud se ozvou, ráda jim s WE poradím nebo pomůžu.“

0K0X3087.JPG

Šárko, závody jsou už za námi. Udělalo ti něco z toho, co se v sobotu odehrálo v Dolním Jelení, radost? :-)

Tak největší radost mám vždy z nových tváří, které si přijedou Working vyzkoušet, a v neposlední řadě mi obrovskou radost udělaly dvojice, kterým se povedla kvalifikace na MČR. To, co mne na každých závodech zamrzí, jsou diskvalifikace či zranění. Jezdci tyto chyby často špatně snáší, ale věřte, že ve Workingu si diskvalifikací projde každý. Opravdu každý. Někoho to potká dříve, někoho později a někoho i na mistrovství světa. Proto je důležité se svým parťákem projezdit úroveň po úrovni, aby získali jistotu oba dva a nic vás už ve vyšších třídách nepřekvapovalo. 

Za pár týdnů nás čeká MČR WEČR v Královicích... Na se co letos máme těšit?

Vzhledem k tomu, jak vášnivě probíhal lov na kvalifikace, tedy na možnost se tohoto závodu zúčastnit, a kolik jsem měla ohledně kvalifikací telefonátů, tipuji, že se bude jednat o nejobsazenější MČR ve srovnání s uplynulými ročníky, a to přestože víme, že několik známých jezdeckých dvojic se pro zranění nebude moci zúčastnit. Letošní startovní pole, zejména mezi dětmi a juniory, bude hodně našlápnuté a to mi dělá obrovskou radost. Tyto kategorie jsou pro mne z hlediska budoucnosti WE nejdůležitější. Každopádně tento závod je jedním z nejkrásnějších zážitků sezóny jak pro diváky, tak pro samotné jezdce. Atmosféra, kterou zde vytvářejí návštěvníci a samotné královické prostředí, je totiž skutečně ojedinělá. I díky tomu, že je tato akce spojena s Královickými dožínkami, je celý víkend na co dívat. Zabaví se zde jak děti, tak i jejich rodiče. Návštěvníci mohou zhlédnout workingová sportovní klání, jezdeckou show, k dispozici jsou dětské atrakce, ukázky zemědělských strojů a těšit se můžete i na kulinářské umění výborných místních kuchařů.

Vzkaz pro ty, co s touto disciplínou teprve koketují?

Working Equitation je komplexní disciplína. Já v ní vidím prostředek, díky kterému se jezdec naučí ovládat koně a kůň snáze pochopí, co po něm jezdec chce. Vidím ho i jako disciplínu, která je báječným nástrojem do jezdeckých škol. Working je skvělým kompromisem mezi drezurou a parkurem. Často vídám děti, které chtějí jezdit na koni, ale drezura či běžné tréninky je nudí a skákat se třeba i bojí. Toto je disciplína, kterou bych nazvala zábavný styl drezury mezi překážkami. Working nabízí radost z dobře zajetého drezurního testu a radost z dokázání si na workingových překážkách, že mi kůň důvěřuje a že se mnou nechá ovládat. V neposlední řadě Working nabízí i pořádnou dávku adrenalinu v rychlostních testech, které baví jak koně, tak jezdce. Žádná jiná – poměrně bezpečná – jezdecká disciplína toto vše najednou nenabízí. Pokud by někdo z čtenářů chtěl k Workingu přičichnout, neváhejte a navštivte stránky www.wecr.cz. Zde najdete kontakty na osoby, které vám poradí a disciplínu vám představí.

0K0X4793.JPG

Kompletní výsledky kvalifikačních závodů v Jezdecké stáji Dolní Jelení naleznete na oficiální webové stránce Working Equitation Česká republika, z.s.

Podobné články
Vítěz NS P - Anja Bolt - Ego de Castell

Ve středočeském Královickém dvoře se ve dnech 20. – 22. května konaly mezinárodní závody Czech Summer Open v disciplíně Working Equitation, které…

Alexandra Škutová s koněm De Goede Rees Mona Lisa

V areálu JK Mělník se pod záštitou TJ JS Hořín konaly ve dnech 2. až 3. července další ze závodů disciplíny Working Equitation. Závody a také plně…