Závodní sezóna ve Working Equitation pokračovala v Hipodromu Most

9. 6. 2022 Gabriela Rotová Autor fotek: Gabriela Rotová
Ladislav Kubát a Mister IV
Ladislav Kubát a Mister IV

Ve dnech 4. –5. června uspořádal spolek Working Equitation Česká republika z.s. další letošní kvalifikační závody. Ty znovu potvrdily, že tato bouřlivě se rozvíjející disciplína rozhodně má co nabídnout. Na mosteckém hipodromu jsme totiž měli možnost vidět více než sto startů, a to jak v soutěžích národních, tak i v soutěžích otevřených. Díky precizní organizaci i skvělému zázemí si tedy závody mohli dokonale užít jak jezdci, tak i diváci.

Organizace kvalifikačních závodů v Mostě se zhostil Jezdecký spolek Rtyně. Vzhledem k tomu, že se závody v Mostě konaly jen pár týdnů po skvěle organizovaných a plně obsazených kralovických mezinárodních závodech Czech Summer Open, byla organizace tohoto workingového víkendu pro pořadatele v mnoha ohledech jistě velkou výzvou.

Ze závodů jsem měla dobrý pocit. Těšila jsem se na přátelskou atmosféru, kdy cítíte vzájemnou podporu mezi jezdci, a byla jsem nadšená z nováčků, kteří Workingu čerstvě propadli. Sobotní den, po ukončení drezurních testů, patřil právě jim. Když nám poslalo na závody přihlášku 82 jezdeckých dvojic, nebylo lehké vše časově sladit tak, abychom závodní den skončili v rozumném čase. Musím pochválit ředitele závodů, mého manžela, Břeťu Růžičku, kterému předběžný časový plán přesto vyšel velice dobře. Workingové závody v Mostě měly svou premiéru a my tímto děkujeme za možnost organizace závodů Jezdecké společnosti Hipodrom Most,“ říká členka organizačního týmu a neúnavný průvodce závody v pozici moderátora Marie Růžičková a pokračuje: „Tato disciplína je časově velmi náročná. Soutěž každé výkonnostní třídy se dělí na části (drezurní test, test ovladatelnosti a od třídy S i rychlostní test), takže není časově možné zvládnout tolik startů, jako například na parkurových závodech. Na každých závodech se navíc snažíme myslet i na nejmenší jezdce s vodiči. Mladí workeři si díky účasti v tomto typu soutěží osvojí základní pravidla při překonávání překážek v testu ovladatelnosti a mají možnost nasát závodní atmosféru. A to je pro budoucnost disciplíny důležité. Nakonec se rozdalo celkem 18 mašliček za první místo v soutěži „Mladý worker“! Kvalifikační soutěží pro děti byla národní soutěž Lenkydorty.cz třídy Z, v níž si osm jezdců otevřelo dveře na mistrovství České republiky, které se bude letos tradičně konat první zářijový víkend v Královickém Dvoře u Slaného. A to je krásný výsledek! Letos nám plno juniorů přešlo do kategorie seniorů (22 let+), a proto doufáme, že junioři, co dnes jezdí otevřené soutěže, brzy nastoupí i do národních soutěží a posílí tak svou kategorii.“

0K0X8624.JPG

Most 2022

V nejvyšší vypsané národní soutěži OC Galerie Teplice třídy P – která byla zároveň soutěží kvalifikační pro kategorii seniorů na MČR – musela bohužel po velmi dobře zajetém drezurním testu ukončit soutěž juniorská jezdkyně Kristýna Maternová, která rozhodně byla horkým favoritem na vítězství, a to z důvodu vážného zranění koně Gin Tonik. Tato událost atmosféru závodů samozřejmě negativně poznamenala. Na Gin Tonika a jeho majitelku Šárku Kopeckou totiž bylo nemožné nemyslet a všichni dvojici drželi a budou držet palce. Snad se vše v dobré obrátí a Gin Tonik se brzy vrátí v plném zdraví na kolbiště.

0K0X8066.JPG

V soutěži OC Galerie Teplice třídy P tedy zůstaly jen dvě dvojice. Ladislav Kubát s Mister IV a Břetislav Růžička s Legolasem. Ladislav Kubát s Mister IV zajeli v pátek o něco lépe drezurní test než Břetislav Růžička s Legolasem. V testu ovladatelnosti se ale situace otočila. Test rychlosti tedy rozhodoval a vítězem třídy P se nakonec stal díky oslnivě zajetému testu, který nadzdvihl všechny ze sedadel, Ladislav Kubát s Mister IV.

0K0X8252.JPG

V druhé nejvyšší národní soutěži – třídě S – se na třetím místě umístila Pavla Turzová s koněm Galileo, druhá skončila Irena Hanušová s Coudym a první místo získala mladičká workingová „matadorka“ Jindřiška Kučerová se svou sympatickou Lidkou.

0K0X9010.JPG

Jindřiška tvoří s Lidkou úspěšný workingový pár již sedm let. Jindřiška byla vítězkou žebříčku za juniorskou kategorii v letech 2018–2020 za spolek WEČR a v letech 2016–2017 za spolek CSWE a jejím největším úspěchem byl zisk titulu I. vicemistra na MČR a II. vicemistra na MČR v juniorech a také vítězství na mezinárodních závodech v Polsku v roce 2021.

Jindřiško, proč padla tvoje volba právě na disciplínu Working Equitation?

„Tahle disciplína má určité kouzlo, nejen že je pestrá a zábavná, ale také vedle sebe můžete postavit hucula a lusitana a oba mohou být stejně úspěšní. Neznám jinou disciplínu, ve které by mohl být opravdu dobrý jakýkoliv kůň bez ohledu na chody a původ. Navíc díky této disciplíně mám doma najednou mnohem více vyrovnaného a všestranného koně. Když jsme Lidku koupili, byla lekavá. Vše řešila stoupáním si na zadní a útěkem. Postupem času se ale neuvěřitelně uklidnila a toto chování v podstatě úplně vymizelo.“

Tvoříte spolu s Lidkou úžasnou dvojici, na kterou je radost se dívat. Takže…proč právě Lidka?

„Žádný promyšlený výběr! :-) K Lidce jsme přišli úplnou náhodou přes inzerát na internetu. Dnes jí je patnáct let a její původ je pro mě neznámý, nepochází z žádného prvotřídního chovu.“

Bylo pro vás její chybějící oko vůbec někdy handicapem?

„Jen ze začátku jsem si dávala větší pozor při manipulaci ze země, ale jinak se chová jako normální kůň, nijak ji to v ničem neomezuje. Člověk by ze sedla ani nepoznal, že na jednu stranu nevidí. Jen je malinko méně prostupná na pravou ruku.“

Plány do budoucna? 

„Náš největší plán je dopracovat se k přeskokům, se kterými bojujeme, abychom se mohly posunout do vyšší třídy.“

0K0X8930.JPG

V Národní soutěži třídy L, kategorie děti a junioři se na prvním místě umístila Anna Wolfová s Lolou, jež zaujala v testu ovladatelnosti, který zajela za krásných 64,67 %. Druhou příčku obsadil Vilém Fiška s koněm Borec a bronz si odvezl Tomáš Jiříček s Ferrestem.

Národní soutěži třídy L kategorie senioři získala díky velmi pěkným a vyrovnaným výkonům v drezurním testu i testu ovladatelnosti Pavlína Klementová s koněm Cleer Princess. Druhou příčku obsadila Barbora Pleskačová s koněm Royal Rebel a třetí místo získala Alice Jiříčková s koněm Cik Cak.

Příjemným zpestřením nedělního soutěžního dne byla divácky atraktivní ukázka rytířského turnaje v podání Ingrid a Simona Müller z Vlčího ranče Jánská a Ladislava Kubáta. „Musím jim poděkovat, jelikož i když neměli moc času na trénování, tak nás v tom nenechali. Byla to krásná vsuvka na závodech, která nás přenesla do jiné doby. Diváci byli unesení a chvílemi ani nedýchali. K celému ději přihlížela také královna ze svého trůnu a kolem ní další malé princezny Simonka Müller, Anička Lálová a Janička Růžičková, které si určitě odnesly skvělý zážitek,“ říká Marie Růžičková.

0K0X9738.JPG

Pokud je to možné, rádi bychom i zde poděkovali našim partnerům. Hlavním partnerem bylo obchodní centrum Galerie Teplice, podle kterého byla také pojmenovaná nejvyšší vypsaná národní soutěž OC Galerie Teplice třídy P. Opravdu lidský a přátelský přístup. Odměny také putovaly i pro nejmenší děti v soutěži Mladý worker. Upřímně našim partnerům moc děkujeme, díky nim jsme mohli krásným způsobem ocenit ty nejlepší výkony. Ozvala se nám i Lenka Fridrichová, která je vyhlášená cukrářka. Ta věnovala do národní soutěže LenkyDorty.cz třídy Z v kategorii Děti nádherné dortíky s koňskou tematikou. Plno startujících v jiné kategorii by se v tu chvíli nejraději vrátilo mezi děti! :-) Srdečná Jarmilka Matičková – kterou mnozí znáte pod značkou „Springlover“ – věnovala krásné keramické výrobky s koňskou tematikou. Abychom ocenili i výkony koní – oslovili jsme firmu krmiva ADW, která zaslala voňavé müsli a granule do národní soutěže krmiva ADW třídy S. Zmínit musím i Veroniku Kubíkovou, která nabízí vše pro koně a jezdce nejen ve španělském a barokním stylu. Ta udělala radost v národní soutěži VKubik.cz třídy L. Dekorování probíhalo pro každou věkovou kategorii zvlášť. Proto jsme moc rádi, že přispěla i firma Sano, Kateřina Vojáčková, eHorses, časopis Jezdectví, veterinární ordinace U tlapiček v Mostě a jezdecký e-shop Do-Sedla.cz,“ doplnila Marie Růžičková.

0K0X9201.JPG

Maruško, mohou se workingoví jezdci těšit na další ročník v dané lokalitě?

Jestli budeme znovu pořádat závody na Hipodromu Most i příští rok, se uvidí. Organizace mimo náš areál je opravdu náročná. Musí se komplet převézt překážky, ceny od partnerů a další a další věci a my prozatím nemáme žádný větší organizační tým, se kterým bychom byli sehraní. Takže asi budeme pořádat závody na domácí půdě. Pomoci na větších závodech se nebráníme! Letos ještě plánujeme kvalifikační závody ve Rtyni nad Bílinou (okres Teplice v Čechách), a to pro třídu Z a L a případně i S, aby si měly možnost splnit kvalifikaci děti a junioři. Termín je přímo magický – 6.–7. 8. Důvod k oslavě bude několikanásobný. Hlavní rozhodčí, Tereza Slabá, oslaví své narozeniny a my s Břeťou jedenácté výročí svatby. Takže už aktivně přemýšlím, jak si tyto závody zpestříme! :)

0K0X9237.JPG

Kompletní výsledky kvalifikačních závodů v Mostě naleznete zde a samozřejmě také na oficiální stránce Working Equitation Česká republika, z.s.

Working Equitation je disciplína vhodná pro velmi široké spektrum jezdců a plemen koní
Podobné články

Již tradičně se první zářijový víkend sešli v Jezdeckém centru Královický dvůr příznivci pracovního jezdectví – Working Equitation. Rozhodovalo se…

Vítěz NS P - Anja Bolt - Ego de Castell

Ve středočeském Královickém dvoře se ve dnech 20. – 22. května konaly mezinárodní závody Czech Summer Open v disciplíně Working Equitation, které…