Jak na zimu na koni

Každý jezdec to zažil. Mrzne a on musí do sedla. Musí. Již předem ví, že mu bude zima, ale jeho čtyřnohý kamarád potřebuje ven. Nezbývá nežli se pořádně obléknout a vyrazit. V článku se dozvíte jak na zimu na koni.

I do jezdeckého sportu dorazil v posledních letech tzv. systém vrstvení oblečení. Výrobci, alespoň pro část svých kolekcí, používají funkční materiály s vlastnostmi vhodnými pro systém vrstvení oblečení. Princip systému vrstvení oblečení je založen na udržení stálé teploty na povrchu těla, odvodu par-potu od těla a zabránění ochlazování, promoknutí či přehřátí z vnějšku s využitím vlastností funkčních textilií. Teoreticky se jedná o třívrstvý systém, kdy každá vrstva má svoji tepelně izolační funkci.

První vrstvu tvoří termoprádlo. Termoprádlo je vyrobeno z kvalitních polyesterových vláken. Tkanina vytváří u těla příjemné mikroklima díky tomu, že nezadržuje a nenasákává vodu a odvádí pot dále od těla. Podmínkou funkčnosti je maximální přiléhavost této vrstvy na těle. Pro zimní měsíce jsou vhodné dlouhé spodky pod rajtky a triko s dlouhým rukávem. Toto prádlo není specialitou jezdectví a je vhodné pro všechny sportovní aktivity. Nejznámějšími značkami termoprádla na českém trhu jsou Moira, Craft, Helly Hansen.

Druhou vrstvou je termovrstva. Ta by měla působit jako tepelná izolace a zároveň nezabraňovat odvodu par směrem od těla. V nabídce kolekcí výrobců jezdeckého oblečení bývají fleecové a mikrofleecové mikiny a bundy v různém provedení. Firma Pikeur nabízí v letošní kolekci také modely z materiálu Polartex Power Strech, který je tenký, elastický a má vynikající tepelně izolační vlastnosti.

Třetí vrstva chrání před klimatickými vlivy okolí. Ideální je kvalitní bunda z membránového materiálu například: Gelanox, Gore Tex, aj. Tyto bundy díky laminované membráně propouští vodní páry od těla, ale nepromoknou a neprofouknou. Bundy vybavené membránou jsou velice drahé. Levnější jsou bundy z různých syntetických textilií s povrchovou úpravou hydrofilním zátěrem zabraňující pronikání vody. Trendem u jezdeckých bund je integrace druhé a třetí vrstvy do jednoho celku.

Specifikem jezdectví je "zateplení" nohou. Zde systém vrstvení poněkud nepomáhá, protože je potřeba zajistit kontakt nohou jezdce s koněm. V nabídce většiny výrobců jsou tzv. zimní modely rajtek, obvykle z manšestru či směsových materiálů. Firma Euro Star vyvinula před několika lety třívrstvý termomatriál, rajtky z něho se na trhu neujaly. Při jízdárenské práci je vhodné používat termoprádlo - dlouhé spodky pod "zimní" rajtky. Pohyblivost a kontakt s koněm je zachován a jezdec se částečně zahřeje pohybem. Při vyjíždkách do terénu v mrazech jsou vhodné na jezdecké kalhoty dlouhé kožené chaps nebo termorajtky. U nás málo známé termorajtky jsou zateplené prošívané převleky přes jezdecké kalhoty, obvykle se syntetickou kůží v sedu a zapínáním na zip v celé délce nohavice. Chaps i termorajtky zdánlivě omezují jezdce v pohyblivosti, ale jde jen o zvyk.

Kvalitní vysoké termoboty jsou již běžnou součástí výstroje jezdce v chladných měsících roku. Na trhu jich je nepřeberné množství typů od standardních textilních či ze syntetické kůže až po luxusní kožené. Výhodou je nepromokavá spodní část boty, kdy se termoboty dobře hodí i v době, kdy taje sníh a dvory stájí jsou obvykle jedna velká blátivá louže.

Důležitou součástí boje proti zimě jsou rukavice a čepice. Ideální jsou zateplené kožené, fleecové nebo neoprenové rukavice. I zde je si nutné zvyknout na jiný pocit v silných rukavicích. Na trhu je zimních rukavic v poslední době opět dostatečné množství. Tenká čepice či kukla pod přilbou je dobrý nápad a navíc zahřejí.


 

Podobné články

Při zkušební jízdě na jezdeckém simulátoru se ukázalo, že testující jezdkyně sedí jinak na jezdeckém padu než v sedle. Výsledky jsou přinejmenším…

Závody spřežení jsou adrenalinovou záležitostí a jedinečnou podívanou

Další tři zcela odlišná a naprosto jedinečná jezdecká odvětví, která obohacují jezdecký sport a činí ho naprosto výjimečným. Od klasického ježdění se…