Jarní detox jezdce a koně

22. 3. 2022 Iveta Jebáčková-Lažanská Autor fotek: archív autorky

Jaro je tu! Koně pouští srst ve velkém, stojí je to energii navíc, kterou potřebují po zimních měsících bez kouska čerstvé travičky zadotovat jinak. Jejich jezdci sice chlupy nepouští, ale zima s nimi také pěkně zacvičila – mnoho jich přibralo, někdo „jen“ zlenivěl a přišel o elán, ledaskdo dlouhé dny bez dostatku slunečního svitu prostonal. To nejmenší, co můžeme teď v předjaří a v časném jaru udělat, je ozdravná detoxikační kúra. Pro nás i pro naše koně.

Možná si teď říkáte, že pojem detoxikační kúra je jen takový marketingový tah, jak lidi nalákat k utrácení peněz za rádobypřírodní doplňky. Je pravda, že organismus zdravého člověka se detoxikuje celoročně a nepotřebuje k tomu nic víc než tělu vlastní pochody, probíhající každodenně ve zdravých játrech, ledvinách, střevech, plicích. Za spoluúčasti lymfatického systému a pokožky těla. A navrch přirozený koloběh dní a nocí. Nač tedy přidávat cokoli navíc!?

Inu, protože udělat pro zdraví své a svých koní nějaký ten nadstavbový schůdeček navrch k obvyklé péči nemusí být jednou do roka k zahození. A jestli se ptáte, zda mají očistné kúry význam, jestli zlepšují zdravotní stav a jsou benefitem, nebo jen nesmyslnou zbytečností, odpovím vám jednoduše: zkuste to a posuďte sami. Po jarním detoxu byste se měli cítit vitálněji a mít větší chuť třeba do ježdění. :) A z koní by měla sršet energie a radost ze života, žádné vyždímané mátohy, tak tak dočkavší jara, by se vám neměly ploužit po výběhu. Konec dubna na nové srsti vždy spolehlivě ukáže, jak náročná byla zima a jak jsme dokázali koním zařídit podmínky k jejímu pohodovému (nebo naopak mizernému) přežití.

 

Detox – berlička v případě krize?

Bohužel si musíme přiznat, že už dávno nežijeme v souladu s přírodou, semknuti s jejími cykly tak, jako naši dávní prapředci. Přesto i oni potřebovali berličky, kterými si na jaře, po dlouhé náročné zimě, pomáhali ke kondici. Nenazývali jarní bylinné kúry detoxem, přesto ho aktivně provozovali. Nechodili na nákup do lékárny, přesto zásoby bylinek uměli nastřádat, ať už směnným obchodem, nebo samosběrem. Pracovali mnoho hodin venku na zdravém, čerstvém vzduchu (a že býval jinak zdravý, než ten dnešní!), nekoukali mnoho hodin do obrazovek počítačů, do mobilů a na televizi. Nejedli průmyslově upravovanou stravu, neživili se kupovanými pochybnými hotovkami. Více spali. Pohybu měli tolik, že nám se o tom ani nezdá… I tak ale jarní očistné kúry zcela samozřejmě a rutinně praktikovali. Konkrétní postupy a složky se předávaly v rodině z matky na dcery, často byly přísně střeženým tajemstvím, které znala jen ženská hlava rodu.

V závažnějších případech vypomáhaly se stavy únavy a vyčerpání po zimě bylinkářky a léčitelky. Postupů byla celá škála, lišily se kraj od kraje a sem tam se v obecních kronikách fragmenty některých dodnes dochovaly. Je tedy rozumné, abychom se něčeho staletími ověřeného zříkali? Nebo dokonce očistné kúry úplně zavrhovali coby marketingový tah a zbytečnost? Vždyť jsme leckdy vypapkaní za celou zimu k prasknutí, rozsezení ve vyhřátých pokojích do stavu, kdy je nám líno vyjít schody pěšky. Není troufalost vyřknout, že jarní detox je nesmysl a tělo ho nepotřebuje? Že všechny naše orgány jsou natolik zdravé a výkonné, že zvládnou náročné období, kterým přechod zimy do předjaří je, vždy na jedničku, bez sebemenší pomoci zvenčí?

Jarní detoxikace – cílená podpora zdraví po zimních měsících, nedostatkových na sluneční svit a čerstvou zeleninu a ovoce.

Jarní pročištění doporučovali léčitelé již od úsvitu dějin. Cílem očisty je vyloučení maxima usazených škodlivin a s tím spojeným nabráním nových sil.

 Jarní detox organismu je vlastně cesta k naší idee – k pevnému zdraví. Budiž pochválena snaha se této vizi jarního obrození alespoň mírně přiblížit.

Pokud se u vás po dlouhých zimních měsících projevuje únava, zvýšená spavost, podrážděnost, úzkosti a vyšší nemocnost, zkuste si pomoci osvědčenými prostředky, řazenými do mocného arzenálu detoxikačních zbraní. Než se pustíme do vyjmenování alespoň několika z nich, připomeneme si, že mezi faktory přispívající k zanášení organismu zplodinami a k neschopnosti těla „poradit si“ bez podpory přírodních zbraní patří:

  • strava plná chemikálií a škodlivých látek (hrozí lidem i koním)
  • nedostatek pohybu na čerstvém vzduchu (problém většiny lidí a některých koní)
  • sedavé zaměstnání (lidé, u koní je ekvivalentem dlouhý pobyt v boxu)
  • mnoho hodin před obrazovkami počítačů a televize (lidé)
  • nadměrný stres, nedostatečný spánek (týká se bohužel nejen lidí, ale i koní v nevhodně uspořádaných stádech a při nevhodném tréninku)
  • častá konzumace sladkostí, alkoholu a cigaret (lidé, u koní by mohl být jakýmsi ekvivalentem konzum zaplísněného sena a příliš cukrů v krmné dávce)

Po dlouhých zimních měsících přispěje každá pohybová aktivita, díky které navýšíme denní porci pohybu, k zotavení těla i ducha.

 

Pár detoxikačních tipů pro dvojici ČLOVĚK x KŮŇ:

1. Jezte jablka, pijte jablečný ocet

Jablka jsou nedoceněný poklad českých zahrad, naše nejdůležitější ovoce, které většina z nás neumí patřičně využít. Spoustu inspirace najdete v tomto našem starším článku.

Jablko je bohaté na pektiny, veledůležité látky s úžasnou vlastností: umí na sebe ve střevech navázat škodliviny. Obrovským bonusem jablíček je vzácný, přitom tak důležitý bór. Pomáhá vstřebávat vápník + hořčík a zvyšuje hladinu estrogenu (dámy v přechodu, zbystřete!). V jablečných slupkách se nachází významný flavonoid kvercetin se silným protizánětlivým účinkem. Výrazně snižuje příznaky astmatu a alergií (brzdí uvolňování histaminu a dalších zánětlivých látek). Kvercetin ve slupce chrání jablko před poškozením UV paprsky a představuje i silnou protimikrobiální bariéru, kteréžto benefity může předat i konzumentovi.

„Jablko ráno, jablko večer – a neznáš doktora!“ Ano, lidové pořekadlo nám říká, že konzumací 2 velkých jablek denně (koně 4) pročisťujete a ladíte zažívání sobě i koňskému kamarádovi. A protože ve střevech se rodí imunita, jak jistě dobře víte, vyplatí se dobře přemýšlet, co si do nich pošleme.

(Pokud má váš kůň ze zdravotních důvodů od veterináře jablka zakázaná, samozřejmě poslechnete a bodem číslo jedna jarního detoxu se řídit nebudete.)

Jak jablka podávat

Krom obyčejného schroustání celých plodů je tu několik způsobů s dodatečnými benefity navíc: Asi úplně nejúčinnější pro jarní měsíce je (pro lidi) nastrouhání jablíčka najemno i s omytou slupkou a jeho následné prokapání citrónovou šťávou a medem se špetkou skořice. Koním vynecháme citron, trochu medu můžeme zdravým čtyřnožcům klidně ponechat, špetku skořice také. Osobně přidávám celou zimu čerstvě strouhaná jablka se lžící jablečného octa koním do kyblíčkového krmení.

Druhý způsob hned v závěsu je nápoj z jablečného octa. Lidem ho namícháme ze dvou čajových lžiček jablečného octa zalitých podle chuti čtvrt až půl litrem vlažné vody. Osobně ničím nedoslazuji, ale vy si med podle chuti dopřát můžete, pokud nejste na kyselkavé chutě po ránu. Tento nápoj zdraví se popíjí ráno na lačno, nejlépe hned po probuzení. Nastartujete si tak nádherně metabolismus i celý trávicí systém.

Aby byl jablečný ocet opravdu zdravotně přínosnou, nikoli pouze ochucující složkou výživy, musí být nefiltrovaný a tepelně neošetřený (nepasterizovaný). Jedině tak je opravdu bohatý na biologicky aktivní složky, díky nimž má celou dlouhou řadu prospěšných vlastností.

Koním dopřejeme jablečný ocet do krmení nebo do napájecí vody. Začněte jednou polévkovou lžící – a nebojte se dostat na 4 v desetilitrovém napájecím kyblíku. Koním jablečný ocet chutná a s příjmem nemají potíže. Mnoho stájí nabízí koním krom solného a minerálního baru (článek o solných lizech u koní) i nápojový bar – kyblíky s ochucenými vodami volně k dispozici: jeden kýbl s jablečným octem, ve druhém kyblíku je zeolitová voda a ve třetím voda s rozmíchaným zeleným jílem. Některé stáje přidávají i kyblík s mořskou solí rozpuštěnou ve vodě. Koně údajně preferují zeolitovou vodu, poté jako druhá v pořadí je oblíbená voda s jablečným octem. Majitelé koní „nelízačů“, kteří příliš nedají hodování na kostce soli, si pochvalují, že vodu s mořskou solí jim tito koně přijímají lépe než kusovou sůl. Kyblíky vložte do pneumatik, nebo přišroubujte na stěnu přístřešku, ať je koně nevylijí.

Koním se po postupném návyku doporučuje dávkovat cca 70 ml jablečného octa na den. Chcete-li dávkovat v polévkových lžících, tak 4 vrchovaté. Ideálně rozdělit – 2 do ranní a 2 do večerní dávky žlabového krmiva. Nebo všechny 4 naráz do velkého kbelíku vody.

2. Červená řepa syrová i povařená

Tato superzelenina má očistný vliv na náš organismus, podporuje tvorbu červených krvinek a patří mezi významné antioxidanty. Zároveň je to zelenina skromná, snadno ji vypěstujete v každé zahrádce, skladovatelnost je velmi snadná – v chladu a temnu vydrží v bedýnkách od podzimní sklizně až do jara. Ještě teď jsem z loňské, skladované ve sklepě, vařila spolu s dýní, bramborami a pórkem skvělý zeleninový guláš (obdoba bramborového guláše, ale vynechala jsem uzeninu a namísto mouky jsem k zahuštění použila červenou čočku).

Podle výzkumů se červená moč nebo stolice po konzumaci červené řepy objeví u 10–15 % populace, a to nejčastěji u osob, které trpí nedostatkem železa nebo mají problémy s jeho absorpcí ve střevech. Lékaři tento jev označují pojmem beeturie a je považován za neškodný. Pokud tedy po konzumaci červené řepy zjistíte, že vaše moč nebo stolice má červenou barvu, berte to jako upozornění na nedostatek železa (je možné, že tento prvek špatně vstřebáváte). Červená řepa na tento problém nejen upozorní, ale pomáhá ho i řešit. Má totiž antianemické účinky a reguluje funkci trávicí soustavy.

Karmínové barvivo betanin z červené řepy se používá k dobarvování potravin – například jahodových jogurtových nápojů nebo třeba salámů Poličan a Bratislavské klobásy. Jde o zcela neškodné přírodní barvivo (označuje se E162).

Úsloví „zdravý jako řípa“ vypovídá o účincích červené řepy na zdraví vše. Ve starém Řecku řepu původně vnímali jako léčivo. Používali ji od bolestí zubů a hlavy přes zažívací potíže až k léčbě vleklých infekcí. Teprve Římané ji začali využívat jako potravinu, a to celou, i s listy.

Červená řepa pro koně

Červená řepa je obrovskou zásobárnou vitamínů a minerálů, navíc obsahuje velmi cenný betanin. Je jeho nejlevnějším a nejdostupnějším zdrojem – výzkumy odhalily protinádorové působení betaninu, a to i preventivní! Takže běloušům s jejich náchylností k melanomům určitě zkrmujte pravidelně právě červenou řepu! Nastrouhat ji do kyblíčkového krmení spolu s mrkví a jablkem znamená v předjaří chuťovou i ozdravnou vzpruhu pro většinu koní, nejen ty bílé. A s červenou řepou v smoothie a polévkách nezapomínejte ani na sebe! V takové čočkové nebo v bramboračce jsou krom kostek brambor i kostky červené řepy chuťově naprosto perfektní, zkuste to! Mnoho lidí se syrové červené řepy v salátech a oblohách bojí. Chyba! Červená řepa patří mezi tzv. funkční potraviny, které v našem jídelníčku již v malém množství skokově navyšují obsahy biologicky aktivních látek, čímž pomáhají v boji s nástrahami civilizačních onemocnění. Pro koně se prodává červená řepa i sušená – vřele doporučuji zakomponovat ji do krmení, pokud dojdou zásoby čerstvé.

Tip na praní skvrn: ty od červené řepy teplá voda ještě více zafixuje, pozor na to! Odeperte si je proto ručně ve studené vodě, nebo nastavte pračku na předpírku.

3. Řasa chlorella a sinice spirulina

V této „vodní zelenině“ najdeme mnohem více vitaminů, vlákniny, bílkovin i minerálních látek než v té klasické suchozemské. Spirulina i chlorella patří mezi tzv. zelené superpotraviny. Spirulina není řasa, je to sinice. Což neubírá nic na jejích superúčincích na zdraví. Dávkujeme sobě kávovou lžičku denně, koni zarovnanou polévkovou.

Chlorella řasa je – jednobuněčná. Žije ve sladké i slané vodě. Západní medicína chlorellu dlouho opomíjela. Nejnovější japonský výzkum ale odhalil, že tato řasa by mohla pomoci bojovat proti hlavním civilizačním chorobám současnosti, jako jsou deprese, obezita či srdeční onemocnění. Pomáhá organismu zbavovat se rtuti a dalších nahromaděných kovů. Je skvělým pomocníkem pro každého, kdo má problémy s játry, alkoholem nebo kouřením. Má silné antibakteriální, antivirové a protiplísňové účinky a pozitivně ovlivňuje trávicí soustavu. Chlorella se doporučuje konzumovat i jako doplněk stravy při radioterapii. Chlorofyl, který obsahuje, chrání organismus před účinky záření.

Obě, chlorella i spirulina, pomáhají posilovat imunitu a odolnost vůči alergiím, obě snižují hladinu cholesterolu v krvi. Mají výrazné detoxikační vlastnosti. Obě patří do stáje těch nejnadupanějších přírodních „všeléků“, opravdu podpoří zdraví vašeho koně (i vás) od shora až dolů. Zlepšují kvalitu srsti, kůže i kopyt (u člověka pokožky, nehtů a vlasů), dokonce se udává i výrazná pomoc ve vyhojování jizev. Přes zimu a v předjaří jsou řasy a sinice vzácným zdrojem živých rostlinných enzymů. Spirulina obsahuje modré barvivo fykocyanin, které má mít dokonce protirakovinné účinky. Je nepřekonatelná svým 70% podílem proteinu, což je více než u masa nebo sóji. Také patří mezi vzácné nositele kompletního proteinu v rostlinném světě. Protein je klíčový pro růst a regeneraci buněk. Dodá energii, výdrž a působí na růst svalů.

V boji s nadváhou, laminitidou, při inzulinové rezistenci, vředech, zánětech jsou řasy a sinice vítaným silným pomocníkem člověka i koně. U klisen v laktaci podporují produkci mléka. U starých koní se osvědčily jako prevence osteoporózy, disponují totiž vysokým obsahem křemíku.

Spirulina jako jeden z mála rostlinných zdrojů obsahuje vitamín B12, důležitý mmj. pro pevnou nervovou soustavu, chlorella zase aminokyselinu tryptofan, ze které se tvoří serotonin, hormon radosti a štěstí (pro nervózní koně a ke zmírnění depresí jejich majitelů).

Spirulina obsahuje 10x více betakarotenů než mrkev!

Když kombinujeme chlorellu a spirulinu, dodáváme tělu kompletní sortiment aminokyselin.

Při potřebě poladění bakteriálního obsahu střev sáhneme přednostně po chlorelle. Kdo chce budovat kondici a ladit postavu, komu schází energie a je unavený, ať sáhne po spirulině.

Mnoho odborníků však zastává názor, že je zbytečné rozhodnout se pro jeden tábor, když se obě, chlorella a spirulina, tak báječně doplňují…

4. Na 10 dní vyřaď cukr, kávu, alkohol, maso

Kůň zase vyřadí kostky cukru, kupované pamlsky, pečivo. Také můžeme z krmné dávky postupně ubírat složky, které se dají nahradit zdravější alternativou – například část obilovin můžeme zasuplovat různými výlisky (lněnými, ostropestřecovými, konopnými, …). Posvítíme si na složení komerčně vyráběných müsli a granulovaných krmných směsí, zda neobsahují zdraví škodlivé konzervanty a jiné pochybné složky. Necháme si pomoci se sestavením krmné dávky od výživáře, který umí pracovat se statkovými krmivy i s různými moderními doplňky stravy, jako je karob, jablečné výlisky, chia semínka. U koní, na rozdíl od člověka, myslíme na fakt, že každá změna krmné dávky má být postupná, kůň se na ni převádí pomalu a nikdy ne nárazově!

Proto může být 10denní očistná kúra pro člověka nárazovkou, kdežto pro koně jakýmsi startem k dlouhodobější pozvolné změně krmné dávky.

Již po zmíněných 10 dnech bývá očistná kúra na vaší energii a pocitu znovuobnovení sil znát. Své koně máme každý nacítěné, takže i na nich jistě poznáme, jak jsme se s jarním detoxem a startem předělaného zdravějšího jídelníčku trefili, ale nebude to po 10 dnech, ale spíš týdnech. :)

A příští jaro, až už nebudete v detoxikačním snažení nováčci, si možná přidáte k 10 ještě pár očistných dní navrch. Jsou borci, kteří každoročně dávají 40denní půst újmy – tedy ne úplnou hladovku, ale právě velmi zdravě vyladěný jídelníček, navrch zcela bez kávy a alkoholu. (Ti, co kávu ani alkohol nekonzumují celoročně, nejsou borci, ale blázni. :-))

5. Lněná a chia semínka pro člověka i koně

Zažívání lidské i koňské potřebuje vlákninu pro bezchybné fungování, má tedy smysl vypomoci mu jejím dočasně zvýšeným jarním přísunem. Zkuste lněná a chia semínka – mají velmi jemnou chuť a pokud je pečlivě rozkoušete, nejlépe rozmixujete, dají se vsypat do jakéhokoliv jídla a pití. U koní je lněné semínko klasika, kterou netřeba představovat, i naše redakce o něm již psala v nejednom článku. Ale zkoušeli jste jím zásobit i sebe? Opravdu, nemyslete stále jen na svého koně, udělejte něco zdravého i pro sebe! Každý den čajovou lžičku do dvou až tří jídel – a po měsíci budete překvapeni účinkem! Lněné semínko totiž obsahuje mnoho zdraví prospěšných složek, největší věhlas ale získalo díky:

  • omega-3 mastným kyselinám
  • lignanům (působícím jako rostlinný estrogen i antioxidant)
  • rozpustné i nerozpustné vláknině

Nejlepší je lněná semínka rozemlít těsně před konzumací a zapít velkým množství vody.

Lněný olej přidávejte do salátů, ale nepoužívejte ho k tepelným úpravám pokrmů.

Lněné semínko a cukrovka

Výzkum ukázal, že užívání lněného semínka 3x denně po dobu 3 měsíců snižuje hladinu hemoglobinu A1C (běžná hladina cukru v krvi) u lidí s diabetem typu 2. Další výzkum potvrdil, že užívání lněného prášku po dobu 1 měsíce může u lidí s diabetem typu 2 snížit hladinu glukózy v krvi nalačno a užívání lněného semínka po dobu 3 měsíců hladinu cukru v krvi u lidí s glukózovou intolerancí.

Lněné semínko a cholesterol

Výzkum ukazuje, že různé přípravky z lněného semene (mleté lněné semínko, částečně odtučněné lněné semínko, lněný chleba a muffiny) snižují celkovou hladinu cholesterolu a „špatný“ LDL cholesterol s nízkou hustotou u lidí s normální hladinou cholesterolu, u žen v premenopauze a mužů s vysokým cholesterolem.

Autoimunitní porucha (systémový lupus erythematodes neboli SLE) a lněné semínko

Podle výzkumů užívání lněného semínka zlepšuje funkci ledvin u lidí se SLE.

Chia semínka jsou nenahraditelná ve výživě veganů i vegetariánů. Obsahují dvakrát více vlákniny než obilné vločky, třikrát více selenu než lněná semínka a pětkrát více vápníku, než má mléko. Omega-3 mastných kyselin mají více jak losos a na železo jsou bohatší než špenát. Jsou to malá černá semínka byliny šalvěje hispánské a nenechte se mýlit – to, že u nás ještě nedávno nebyla příliš známá, neznamená, že je v domovině (v Mexiku) nevyužívají obyvatelé coby zdravou složku jídelníčku již po tisíciletí. Chia semínka přidávají do chleba, sušenek, salátů, džemů, kaší. Mají obrovskou nasákavost a vytváří charakteristickou gelovou strukturu.Vegani je používají místo vajíček – jako pojivovou součást pokrmů.

Pro koně jsou chia výlisky zdrojem ideálního poměru omega-3/omega-6 mastných kyselin. Animo centrum krmiv o nich píše: Revoluční granule pro moderní výživu koní. Skvělá cena s vysokým užitkem. Bohaté na minerální látky (železo, zinek, vápník), obsahuje 32 % vlákniny, skoro žádné cukry – vhodné pro koně s laminitidou, s IR, letní vyrážkou, alergiemi, chudokrevností, ale i všem ostatním koním do zdravého müsli. Semínka chia podobně jako len se vyznačují výbornou schopností vázat vodu, tím tvoří jemný stravitelný gel. Prevence kolik!

6. Zázračný zázvor

Jeho antibakteriální a protizánětlivé účinky z něj dělají supermana mezi léčivými potravinami. Nejvíce se uplatní v zimě v horkém nápoji, ale i v jarním detoxu má své právoplatné místo. Podávat se doporučuje pár plátků v čaji nebo nastrouhaný na jemném struhadle do pokrmů. Zázvor se nemá přijímat v množství převyšujícím 9 gramů denně.

A jaké že má zázvor zdravotní benefity?

  • antibakteriální a protizánětlivé účinky
  • léčí rýmu a chřipku
  • pomáhá při nevolnosti
  • stimuluje krevní oběh
  • redukuje hmotnost
  • uvolňuje křeče
  • posiluje imunitu

Detoxikační zázvorový nápoj:

  • hrnek teplé (převařené prochládlé) vody
  • 1 čajovou lžičku čerstvého zázvoru
  • 1 čajová lžička kurkumy
  • 0,5 dcl kokosového mléka
  • med

Postup: Do převařené trochu vychladlé (ale ne vystydlé!) vody přidejte strouhaný zázvor a kurkumu. Nechte 10–15 minut louhovat. Sceďte a dochuťte kokosovým mlékem a lžičkou medu. Tento nápoj si připravujte ráno, v poledne a večer. Takto jako sedmidenní kúru. Nebo jako kúru třítýdenní – potom ale jen jeden hrnek za den, nikoli tři.

Koním se podává zázvor při nachlazení coby odhleňovač, doporučuje se při letní vyrážce a při artróze, má protizánětlivé účinky, podporuje imunitu a trávení, výborný pro podporu krevního oběhu. Dávkování: po postupném návyku až celá velká polévková lžíce do kyblíčkového krmení. Neměl by se dávat déle jak 2 měsíce v kuse. A nepodávat březím ani laktujícím klisnám.

7. Ostropestřec mariánský – přírodní pračka jater

Bylinky jsou v jarním detoxu většinou zastoupeny hojněji, než by se zdálo. Možná se někdy příště k bylinkářkám do košíku podíváme důkladněji, některé směsky bylin totiž fungují až zázračně. Teď už ale stihnu zmínit, na závěr článku, jen tu pro detox úplně základní a notoricky známou: totiž ostropestřec mariánský. Za pozitivními účinky ostropestřce mariánského stojí flavolignany silybin, silydianin a silychristin, které se souhrnně nazývají silymarin. Silymarin je známý jako silný antioxidant. Prokazatelně největší vliv má na fungování jater. Dokáže je chránit před nasycenými tuky, dusičnany nebo syntetickými látkami v lécích. Pomáhá také při léčbě cirhózy jater nebo při jejich zánětu. Obecně se dá říci, že ostropestřec vyžene z těla všechny jedy. U koní snižuje negativní vliv očkování, odčervení, léků. Podpora při dietách, schvácení, dokonce se doporučuje podpůrně i při dušnosti. Posiluje imunitu, růst kopyt a srsti. Je cenným zdrojem mastných kyselin.

Největší účinnost má konzumace podrcených semen, pro koně se vyrábí i ve speciální úpravě, kdy jsou šetrně odstraněny některé nežádoucí látky.

Ostropestřcový olej neobsahuje sylimarin – tudíž pro detox nemá význam. Je ale zdrojem prospěšných mastných kyselin a vitamínu E, s opravami jater ale nepomůže, tam jedině semeno.

Tak jak se vám tipy na jarní detox líbí? Myslím, že jsem vybrala samé „obyčejné“ přírodní prospěšnosti, žádné chemické koktejly a zázračné směsky podpořené reklamami farmaceutických firem. Pokud k nim přidáte dost pohybu, trochu sportu a zároveň dost spánku, udělá vám detoxikační desetidenní kúra moc dobře. A vašim koním také. U těch hlavně nezapomínejte na pohyb, tam je to ještě větší priorita, než u lidí (a ne že by u nás byla malá!). Platí totiž, že čím víc se koně pohybují, tím zdravější jsou. Pohyb je pro ně alfou i omegou bytí. Tak hurá s detoxem a v pohybu do jara!

A pamatujte: detoxikace nerovná se utrpení – žádný hlad ani polykání drahých tabletek! Zkuste prostě na pár dní výrazně zdravěji jíst i žít. Možná se vám nový směr zalíbí a vy z jarního chvilkového detoxu uděláte celý dlouhý a zdravý životní styl.

Podpora detoxikačních orgánů:

Játra – dostatečný pitný režim, kdy je základem čistá voda. Doplňkově čerstvé zeleninové šťávy, citronová šťáva, jaterní čaj. Z bylin především ostropestřec mariánský.

Ledviny – omezit solení a jídla s velkým obsahem draslíku: banány, ořechy a sušené ovoce. Naopak zařadit fazole, brusinky a kvašenou zeleninu. Přidat vitamíny skupiny B, vitamín C a D. Z bylin celík zlatobýl (močopudné a protizánětlivé účinky). Celkovou detoxikaci organismu potom podpoří jalovec obecný, který má pozitivní vliv i na zažívání.

Střeva – zdravý lehký jídelníček, pohyb, dostatek tekutin. Doplňkově střevní mikroflóru posílit probiotiky a prebiotiky, lněným semínkem, psylliem, živými jogurty.

Lymfatický systém – pokud jste oteklí, unavení, spíte přerušovaně a jste podráždění, může být viníkem stagnující lymfa. Krom lymfatické masáže u odborníka podpořte lymfu speciálními bylinnými čaji a tinkturami. Pro tok lymfy je ideální svižná chůze (vedle koně, místo na koni) nebo plavání.

 

Podobné články
Koně v lehké zátěži by měli být schopni optimálně prospívat na krmné dávce složené z objemového krmiva

Vyjížďka s nervózním, hypersenzitivním a výbušným koněm může být velká zábava pro kaskadéra, běžný jezdec ji ale neocení. Jízda na koni, který je…

Trávicí systém koní je evolučně přizpůsoben efektivnímu trávení a fermentování vlákniny, protože koně pocházejí ze stepí, kde kvalita pastvin a…