„Šestkový“ hrdina: Chvála obyčejného koně II

15. 10. 2023 Karen Rohlf Autor fotek: FB Dressage Naturally with Karen Rohlf, archiv autorky

V minulém týdnu Karen Rohlf ukázala, že i obyčejný kůň nám může přinést díky své jezditelnosti mnoho drezurní radosti. Dnes se podíváme dál. Na čem s takovým koněm pracovat? Jaká úskalí nás čekají s „chodovými“ koňmi? A jak si vlastně přeložit body od rozhodčích za chody?

Potřebujete koně s „dost dobrými", čistými chody. Na tom vybudujte komunikaci a dovednosti, které potřebujete, abyste mohli jezdit drezurní cviky, které vašeho koně gymnasticky dále rozvinou.

Drezura může pomoci jakémukoliv koni, ale abyste se v ní mohli dostat dál, potřebujete mít „dost dobré" chody. Takže pokud máte koně se zásadními chybami rytmu (mimochod/pas v kroku, nepravidelný klus, nepravidelný nebo čtyřdobý cval), prvním úkolem pro drezuru je dostat tři čisté chody. Jestliže rytmus není čistý, pak se to aktivně projeví při provádění některých cviků.

V drezurním rozhodování jsou chody a cviky hodnoceny na škále 1-10. Známka 4 je považována za nedostatečnou, 5 je hraniční a 6 je dostatečná. Pod 4 se dostáváme do rozsahu „špatnosti" a nad 6 je rozsah od „docela dobré" až po „excelentní". 5 je hraniční. 6 znamená, že máte jednu kapku kvality. Když vidíte koně s pohybem za 5, můžete si myslet: „Eh" nebo „skoro". Když vidíte 6, budete si myslet: „Pěkné!" Nebudete si ještě myslet: „Wow". Ale taky si nebudete myslet „Fuj".

Ti největší, nejlíbivější superatleti s drezurním pohybem často nejsou snadní na ježdění a trénování. Aby se jezdci mohli učit na takových koních, musí opravdu zabrat mentálně, emocionálně i fyzicky. Může to být opravdu náročné, ale pokud se za vzdychání davů budete snažit přijít na to, jak sakra usedět ten úžasný klus, nebo vám nevadí výraz děsu, který se vám objevuje ve tváři, když kůň nacválá, potom to časem s obětavostí může fungovat. Spousta studentů je toho schopná... jen si buďte jistí, že VY jste na tohle připravení, protože jestliže se kůň hýbe na 10 a vy jste schopní usedět pouze pohyb na 5, pak koni vadíte. Jestliže váš kůň žije v pozici síly a vy v pozici strachu, nemůžete se na něm cítit pohodlně a budete ho omezovat.

Vytvoření pohybu na „6" je důležitý výchozí bod, a jak vám ukáži, je v téhle šestce více síly, než byste si mohli myslet!

„6 s lehkostí"... začít šestkou je někdy nejrychlejší cesta k desítce

Svým studentům říkám (a sama se tím řídím, když trénuji), že cílem je jezdit „6 s lehkostí" (6SL). Pokud máte koně, který už se hýbe za 8, ježdění 6SL vám dovolí se uvolnit a soustředit se právě na tu lehkost. Věci jako brilantnost a síla jsou výsledkem energie a uvolnění, takže lehkost pohybu je to, co dovolí brilantnosti se projevit. Když jezdíte koně s osmičkovým pohybem a u toho myslíte na to, jak dostat 6SL, obvykle se pořád hýbete na 8, ale je to, no, jednodušší! A protože máte více harmonie a uvolnění, pomůže vám to provádět lepší přechody, a tak se často zvednou i známky u přechodů.
Pokud máte koně, který se hýbe pouze na 5, ježdění 6SL vám pomůže najít o jeden stupínek vyšší kvalitu, která je potřeba k lepšímu gymnastikování koně, otevírajícímu dveře dalšímu pokroku, ale bez toho, abyste ho tlačili do přílišného napětí. Tím, že u koně vybudujete mentální a fyzickou jistotu na 6 s lehkostí, dáváte mu šanci posílit svou „6" a jeho chody se přirozeně zlepší právě tou sílou a jistotou... díky tomu, že ho nejezdíte přes jeho možnosti, zlepší se i přechody.

Přechody se počítají. Hodně. Jestliže provedete dva cviky za 6, ale přechody mezi nimi budou opravdu plynulé, s neviditelnými pomůckami, přesně v písmeni, bez odporu nebo zaváhání, pak můžete dostat opravdu hezké hodnocení!

I když se chody vašeho koně nikdy nezlepší nad 6 a za žádný ze cviků nebo přechodů nikdy nedostanete víc než 6, můžete pořád dostat 60 % na jakémkoliv stupni. To je skvělé! Za 60 % se můžete dokonce i umístit! Chtěli byste dostat 60 % v Grand Prix? To by mohlo být dosažitelné!

Je mnoho cest, jak dostat 7

Možná si teď myslíte: „6 je pěkné, ale 7 je lepší". Ale je mnoho cest, jak se dostat k 7. Můžete dostat 7 za 6 předvedené s lehkostí (viz výše) a tak necháte sedmičku vzejít z kvality... nebo můžete začít s 8 a jezdit ji se zhoršující se kvalitou, dokud neskončíte na 7. Znám mnoho studentů, kteří mají koně, co jsou pro ně náročnější, než na co zatím skutečně mají, a pořád s nimi mohou dosahovat slušných výsledků. Pokud ale dostávají sedmičky, na které spadli z osmiček, může být pěkné dostat mašli nebo skóre, ale často mají uvnitř pocit, že něco není v pořádku. Každý vám říká, že to vypadá dobře, ale necítíte to dobře, protože u koně cítíte odpor nebo boj. A kvůli vzniklé disharmonii to stejně nakonec často končí šestkami (ovšem s nelehkostí) kvůli zlozvykům, které si vytváříte.

Pokud se teprve učíte, je důležité být schopen věřit svým instinktům a vybudovat si sebejistotu. Vždy doporučuji cítit se velmi sebevědomý a jistý, že „právem vlastníte" vaši 6, než abyste se cítili nejistě, zmateně a mimo harmonii se svým koněm, ačkoliv dostáváte sedmičky, protože on se tak pěkně hýbe. Na základě let zkušeností s učením a prací se studenty na dlouhodobé bázi na všech typech koních mohu říct, že je daleko jednodušší vzít jezdce, který sebejistě umí s lehkostí jezdit na koni s maximem 6, a posunout ho později na koně s lepším pohybem, než se snažit udržet sebejistotu u jezdce, který „snižuje" na 7 nebo 6 kvůli boji nebo ztuhlosti. Takoví studenti jsou často frustrováni a ztrácí motivaci. Často se sami necítí dobře, protože mají přeci tak „pěkného koně" (který je mohl stát spoustu peněz), ale vypadá to, že ho neumí dobře jezdit.

Potřebujete koně s chody, které nejsou o moc lepší, než jaké jste schopni ujezdit

Mou radou je mít koně s pohybem, který umíte ujezdit! Pokud se váš kůň hýbe na 5 a vy umíte sedět na 8, pak budete pro vašeho koně velkým přínosem! Když se váš kůň hýbe na 8, ale vy umíte usedět pouze 5, pak budete vašemu koni překážet. Jestliže chcete získat sebejistotu, pořiďte si koně, na kterém se snadno sedí. Máte-li koně s šestkovým pohybem a můžete ho jezdit s lehkostí, ale on je na maximu toho, co kdy může být, nebo pokud byste chtěli být soutěživější a jste připraveni na koně s větším prostorem nebo skvělými chody... výborně!!! Pořiďte si koně, který je jen o stupínek více atletický, než s čím jste vyrovnaní. Mějte na paměti, že někteří líbiví koně jsou i pohodlní a sedí se na nich snadno, takže nebuďte příliš deprimovaní, vy MŮŽETE najít líbivějšího koně, než na kterém se cítíte pohodlně... jen o tom nezapomeňte přemýšlet při jeho hledání (jinými slovy kupte si takového koně, na kterého si můžete sednout, a dobře si to vyzkoušejte).

A potom si buďte vědomi toho, že se budete muset hodně soustředit na zvýšení vlastních jezdeckých schopností, abyste mu stačili. To je určitě dosažitelné a je to velmi uspokojivé, když to uděláte. Je to součást vašeho vzdělání! Ale uvědomte si, že pokud nejste schopni jít s pohybem vašeho koně, naučit se to se stane vaší největší prioritou. Budete se nejprve potřebovat naučit na něm sedět, takže pokud byl váš cíl pořídit si koně s líbivým pohybem, abyste se naučili pokročilejší drezurní cviky, buďte připraveni na to, že spoustu času strávíte ne děláním drezurních cviků, ale pouze učením se, jak se s takovým koněm hýbat. A jestliže se pokusíte vzít tenhle roh zkratkou, kousne vás do zadku později (slovní hříčka je úmysl).

Kůň, který se hýbe na 6, se může dostat až do Grand Prix

Když myslíte GP, nemyslete na olympijské koně... i když nejlepší mezinárodní závodníci jsou často jediní GP koně, které máte možnost vidět. Předpokládají, že tento druh pohybu a tahle úroveň musí jít ruku v ruce, ale není to pravda. Je možné dělat všechny cviky Grand Prix čistě a korektně na koni s úplně obyčejným pohybem... a pořád můžete dostat 60 % a často o dost víc. Pamatujte si, že 60 % znamená, že velmi trénovaný profesionální rozhodčí by se mohl podívat a říct: „Pěkné". Neznám vás, ale myslím si, že to by bylo docela dobré a uspokojující!

Když jsem začala s horolezectvím, pamatuji si, jak jsem zůstala v naprostém úžasu z toho, že existují jednoduché stezky, které vedou až na vrchol. Nějak jsem si myslela, že pokud jste začínající horolezec, vylezete pouze kousek nahoru, a že pouze opravdoví horolezci mohou vyšplhat až na vrchol. Ale překvapivě jsem nemusela být super dobrý horolezec... byly tam skály jako dělané přesně pro mě! Mohla jsem být obyčejným horolezcem a stejně se tam dostat a mít úplný zážitek. Nikdo mě u toho nedokumentoval, ale výhled shora byl pro mě stejným uspokojením jako pro toho, kdo to vylezl bez jištění!

Cílem závodů je porazit váš včerejší nejlepší výsledek dnešním nejlepším výsledkem... nesrovnávejte nejlepší výsledek vás a vašeho koně s nejlepším výsledkem někoho jiného, leda slouží-li vám jako inspirace.

Když jsem se přistihla, že zapomínám kontrolovat výsledkovou tabuli, došlo mi, že ztrácím zájem o závodění. Vyzvedla jsem si protokol a ráda jsem si četla hodnocení a komentáře rozhodčích, ale hrdá jsem byla na zlepšení toho svého koně, kterého jsem jezdila. Většinou jsem věděla, co se zlepšilo, už během úlohy. Cítila jsem ten pocit, že jeden kůň šel, jak nejlépe uměl, ale přesto nebyl hodnocen tak dobře jako jiný, kterého jsem jezdila a který nešel dobře, ale stejně dostal lepší známky. Zjistila jsem, že mě vlastně nezajímá jejich srovnání. Jediné, co mě zajímalo, bylo, jak moc se daný kůň zlepšil nebo jaký podal výkon vůči svému standardu.

Rozhodčí také nemají rádi, když se tohle děje. Hodnoticí systém se snaží ocenit nejlepší ježdění. Známka za pohyb už dokonce ztratila koeficient 2, který mívala. Omezují důraz na pohyb a zároveň známky za kmih a poslušnost násobí dvěma, což odráží touhu drezury ocenit dynamiku a nestranit pohybově lépe vybaveným koním. Pořád je to ale těžké. Rozhodčí musí hodnotit, co vidí, a věci jako elasticita a aktivita musí být oceněny, když jsou k vidění, i když rozhodčí ví, že jeden kůň předvádí zázračnou elasticitu, pokud vezmeme v úvahu, co je zač, a jiný předvádí pouze zlomek svého potenciálu kvůli omezení.
Jestliže je váš nezměnitelný cíl být velmi soutěživí, pokud plánujete závodit a vaše mise je být úspěšný na národní nebo mezinárodní úrovni, pak budete muset chtít tvrdě pracovat, abyste byli schopní ujezdit superatleta. To je samozřejmě ten konečný cíl: dostat 10 za partnerství a komunikaci na koni, který se hýbe za 10. Ale do té doby můžete být překvapeni, jak moc můžete dokázat s průměrným koněm.

Soustřeďte se na partnerství, komunikaci, zdravou biomechanickou dynamiku a na porozumění účelu drezurních cviků k rozvoji schopností vašeho koně. Uvolnění, klid, lehkost a komunikace JE brilantnost. Milovat drezuru znamená milovat proces. Je to sloveso, ne podstatné jméno. Najděte si cestu k milování procesu, kterým procházíte s vaším koněm. Dělejte maximum pro to, aby to bylo lepší a lepší. Nesrovnávejte svého koně s ostatními s výjimkou učení nebo inspirace. Každý den najděte cestu, abyste pomohli vašemu koni cítit se jako šampión. Ať už je vaším cílem trénink, Z, L nebo S, nebo celá cesta až do Grand Prix, tímto způsobem budete úspěšně dělat drezuru.

První díl článku naleznte zde.

Podobné články

Valach jménem Savigny při práci často ztuhne. Bolí ho hřbet, nebo je to v hlavě? S drezurní trenérkou Sabine Ellinger odhalíme jádro problému.

Existuje spousta článků o tom, jak pracovat s mladými koňmi. A také spousta těch, které se zabývají vznešenějšími drezurními cíli a cviky. Jen…