NPS šampionáty 2023...Kolesa

21. 6. 2023 Iveta Lewingerová, Rafífa Hamoudová Autor fotek: Viktor Král
Trail - sobota - Naira Delveti - vítězka kategorie dětí
Trail - sobota - Naira Delveti - vítězka kategorie dětí

Zajímá vás, jaké záludnosti museli soutěžící řešit v prvním kole NPS Naes Trail Šampionátu 2023, či která spřežení se postarala o vzrušující zážitek a vysloužila si bouřlivé ovace publika? Pak vám nabízíme reportáž ze Sportovního dne NPS, který proběhl v Kolesách 20. – 21. 5. 2023.

Historicky nejstarší sportovní seriálovou soutěží je vozatajský seriál NPS CAVALLETTO VOZATAJSKÝ ŠAMPIONÁT, probíhající již pátým rokem s podporou generálního partnera Jezdeckých potřeb Cavalletto paní Evy Veghové ve spolupráci s Asociací chovatelů miniaturních koní (ACHMK). Pro letošní rok byly některé soutěžní kategorie sloučeny a některé naopak nově otevřeny. Pro děti do 12 let zůstala samostatná kategorie, juniorská a seniorská kategorie byly spojeny, nově pak byla vypsána kategorie pro dvojspřeží. Kurzy vozatajských parkurů pocházejí opět z dílny pana Jana Jelínka, který s NPS dlouhodobě spolupracuje. Jeho kurzy jsou velmi zajímavé, neboť obsahují jak dynamické pasáže, tak pasáže technické a jsou samotnými vozataji velmi dobře hodnoceny. Vozatajských parkurů se mohou účastnit koně bez omezení, ale do celoročního hodnocení jsou započítávány pouze výsledky jednospřeží a dvojspřeží, u kterých KVH koní nepřekračuje 125 cm.   

V kategorii dětí jsme mohli vidět čtyři spřežení. Dle pravidel musí mít děti startující v této kategorii přísedícího. Tuto roli obvykle zastávají rodiče. Parkury se jezdí dvoukolově na jednodušším kurzu, než je vypsán pro ostatní kategorie, chyby na překážkách jsou přepočítávány na trestné vteřiny. Ty se pak přičítají k výslednému času. Časy z obou dvou kol se sčítají. Po prvním kole se na vedoucí pozici dostal Kristián Lukeš (10 let) se shetlandským valachem Victorem of Very (JK Valdar), který si ve druhém kole svůj čas ještě o 9 vteřin vylepšil a svůj náskok před ostatními soutěžícími si udržel až do konce. Druhé místo s odstupem 32 setin vteřiny za vítězem si vybojoval Jiří Černý, který zapřahal shetlandského valacha Viky od Very (Farma Černých, Benátky), jenž jako jediný dokázal absolvovat obě kola vozatajského parkuru bez jediné chyby. Třetí místo náleží Dominiku Lukešovi s Victorem of Very (JK Valdar). Všechny malé vozataje musíme moc pochválit, neboť jejich vozatajské parkury byly plynulé, nikdo z nich nezabloudil a někteří již byli schopni do nich zařadit i cvalové pasáže. 

VP-deti-Jiri-Cerny-a-Viki-of-Very.jpg

Soutěž jednospřeží byla výborně obsazena. Startovali v ní jak juniorští, tak seniorští vozatajové společně. V zápřeži se divákům předvedla pestrá paleta různých plemen od miniaturních koní, přes shetlandské poníky, velšské horské poníky, až k WPBr. V kurzu parkuru na soutěžící čekala jedna alternativní překážka, náročná kombinace a oxer. Výsledné časy těch nejlepších se v prvním kole blížily dvěma minutám, v kole druhém dva soutěžící dokonce dosáhli časů těsně pod hranicí dvou minut. Byli jimi Sára Zelená se shetlandskou klisnou Heather v. Stal Wainum Wisholt (Stáj Otmíče) a Zuzana Dotlačilová s klisnou Sisi zapsanou v RHVK pod českou PK pro miniaturní koně (Farma Chikita). Obě tato spřežení v průběhu dvou kol 2 x chybovala a k výslednému času si připsala 10 trestných vteřin. Celkový součet časů z obou kol posunul na první místo Zuzanu Dotlačilovou výsledkem 4:05,16. V těsném závěsu za vítězkou s rozdílem 22 vteřin druhé místo obsadila Sára Zelená (obě několikanásobné šampionky NPS Cavalletto vozatajského šampionátu z minulých let ve svých kategoriích). Vynikajícím výkonem se prezentovala třetí umístěná Ivana Hrabčíková se shetlandským valachem Berberisem of Kadov (Stáj SIDAH). U tohoto spřežení jsme zaznamenali velký nárůst výkonnosti a můžeme očekávat, že v průběhu sezóny bude oběma favoritkám „šlapat na paty“. I přesto, že v neděli odpoledne již divácké tribuny trošku prořídly, výkony, které vozatajci všech věkových kategorií na parkurech předváděli, byly odměněny bouřlivým potleskem a povzbuzováním jednotlivých „fanklubů“.

VP-jednosprezi-Sara-Zelena-Heather-v.-Stal-Wainum-Wisholt.jpg

I soutěž dvojspřeží byla velmi napínavá. Mezi startujícími převažovali shetlandští poníci, kteří tvořili více jak 50 % startovní listiny. Jediným dvojspřežím, kterému se podařilo obě dvě kola absolvovat čistě, a také obě dvě kola zajet v čase pod 3 minuty, bylo dvojspřeží vedené paní Ludmilou Mikešovou, která zapřahala mladého plemenného hřebce plemene minihorse FL Creek RG Mystery Of Magic a klisnu Berušku zapsanou v RHVK pod českou PK pro miniaturní koně. Tento výsledek nebyl žádným jiným dvojspřežím překonán a vynesl dvojspřeží z Rodinné stáje LUSIMA Úpice na první místo. O druhé a třetí místo svedla tuhý boj další 4 dvojspřeží, jejichž výsledné časy se pohybovaly v rozmezí 18 vteřin. Stříbrnou i bronzovou příčku získali zástupci stáje ASINED-B. Časem 6:04,27 si druhé místo vybojoval Pavel Bejček s klisnami Gety a Amálka z Malého údolí. Pro třetí místo si Pavel Bejček dojel se svým druhým dvojspřežím složeným z klisny Gola a valacha Phar Lap Domino časem 6:07,27. Celkově to byla to nádherná podívaná.

VP-dvojsprezi-Ludmila-Mikesova-minihorse.jpg

Divákům se v kurzu vozatajského parkuru předvedlo také jedno čtyřspřeží, ve složení Gola a Phar Lap Domino (náojní koně), Gety a Amálka z Malého údolí (příojní koně), pod vedením Pavla Bejčka ze stáje ASINED-B. Věříme, že pan Pavel Bejček se svým čtyřspřežím bude inspirovat další vozataje, aby zapřáhli „čtyřku“ a dlouho ve své kategorii osamocen nezůstane. 

VP-ctyrsprezi-Pavel-Bejcek.jpg

Co se počtu startujících týče, tak sportovní seriálovou soutěží největšího rozsahu je bezpochyby NPS NAES Trail šampionát, což dokazuje i 90 startů, které jsme v trailech v průběhu dvou dnů mohli vidět. Tento seriál vstupuje do své třetí sezóny s podporou Stáje Naes, Krmiv Smečno a společnosti ZETEN Blovice. Na každý den byly připraveny jiné kurzy. S těmi se soutěžící mohli jako obvykle seznámit nejprve na vyvěšeném plánku a následně pak na prohlídce parkuru pod vedením rozhodčí paní Evy Zelené, která všechny soutěžící detailně seznámila s jednotlivými překážkami i jejich plněním, jež bylo dle obtížnosti pro jednotlivé kategorie odstupňováno. Výsledky jednotlivých dvojic se započítávaly do celoročního hodnocení. V kurzu sobotních trailů jsme mohli najít např. branku s fáborky, bazénky s vodou, nebo uličku s kužely. Poslední jmenovaná překážka byla také tou, která soutěžící nejvíce potrápila. 

V kategorii dětí jsme neviděli žádný bezchybný parkur, ale dvě dvojice absolvovaly soutěž se dvěma trestnými body a o jejich pořadí tedy dle pravidel rozhodl čas. Vítězkou se s lepším časem stala Naira Delveti s valachem Lille Rosendals Captain Jack (Czech Riding Club), druhé místo obsadil Dominik Lukeš s valachem Trawel Bonbon (JK Valdar). Třetí místo si vybojoval se 4 trestnými body Alexandr Maxim Vostrý s valachem Kuky Vostrý (V.A.P.E.M. Černotín). 

Trail-sobota-Naira-Delveti-vitezka-kategorie-deti.jpg

Juniorská startovní listina čítala 25 dvojic, které absolvovaly sice parkur na stejných překážkách jako děti, ale s plněním již na středním stupni obtížnosti. Z tohoto bohatého startovního pole dokázaly tři dvojice dokončit parkur bez trestných bodů a tyto dvojice také obsadily první tři místa. Zvítězila Zlata Salajová s valachem Honza (Farma Valiště), druhé a třetí místo si vybojovali zástupci Stáje Otmíče s klisnou Heather v. Stal Wainum Wisholt – Sára Zelená a Nela Buryanová. Zde soutěžící kromě uličky s kužely nejvíce chybovali také při ustupování na bariéře. 

Na dospělé pak čekala ta nejtěžší varianta provedení některých překážek. O vítězi při shodném počtu dvou trestných bodů rozhodl opět čas. Ten na první místo posunul Nikolu Bouchalovou s valachem Honza (Farma Valiště). Druhé místo náleží Davidu Lukešovi, který startoval s valachem Lille Rosendals Merlin (JK Valdar). Na třetí příčku se vyhoupla Marie Liptáková s valachem Ivysen Merlin (Stáj Remarrk). V této kategorii k těm nejnáročnějším patřily překážky č. 4 a 7, což bylo zastavení ve čtverci s obejitím koně, který měl zůstat po celou dobu plnění úkolu v klidu stát, a pak stranová práce na bariéře v obou směrech. 

Do nedělního trailu vybrala autorka kurzů Iveta Lewingerová překážky různých typů, například myčku, přenášení břemene, nebo průchod brankou, a také zde pro juniorskou a seniorskou kategorii zařadila couvání.

Třem dvojicím se v kategorii dětí podařilo dokončit soutěž bez bodové penalizace. Nejlepšího času při tom dosáhla Elvíra Delveti s valachem Nuget von Deshaides (Czech Riding Club), stříbrná příčka náleží Alexandru Maximu Vostrému s Kukym Vostrý (V.A.P.E.M. Černotín). Na bronzový stupínek vystoupala mladší sestra Elvíry – Naira Delveti, která pro nedělní trail vyměnila shetlandského valacha, se kterým startovala v sobotu, za WPBr valacha Nugeta von Deshaides.

Juniorská kategorie byla stejně dobře obsazena i v neděli, jen část jmen na startovní listině se obměnila. Čtyři dvojice dokončily soutěž bez trestných bodů. S nejlepším časem se to podařilo Adéle Vackové s valachem Giovanni v.d. Bargeshoeve (Farma Chikita), druhé místo obsadila její stájová kolegyně Míša Eremiášová se Sárou a na třetí místo se propracovala Barbora Krůpová s klisnou Dailey v.d. Olle Dijck (Stáj Unity). K nejobtížnějším v tomto kurzu patřila překážka č. 6, která obsahovala i pasáž couvání v přímé linii.

V kategorii dospělých si opět první 3 místa rozdělili ti bezchybní. Couvání jim na rozdíl od juniorů problém nedělalo, i když museli couvat na vlnovce, a celkově jsme viděli mnoho velmi dobrých výkonů. O první a druhé místo se podělili zástupci stáje ASINED-B. Lepším časem se na vrchol vyhoupla Soňa Beldová s valachem Pegas z Pekla, těsně druhý se umístil Milan Vrba s valachem Alpinhorse Lancelot. Třetí místo si domů odvezla Miluška Černá s klisnou Linde Hoeve’s Martina, zástupci Farmy Černých, Benátky. 

Trailové soutěže si získávají stále více příznivců. Jejich obliba vzrůstá nejen díky tomu, že nabízejí skvělou zábavu a využití pro všechna zvířata starší dvou let a vodiče všech věkových kategorií, ale mají i velký dopad na rozvoj osobnosti mladých koní, kteří se pak při práci pod sedlem nebo v zápřeži již tolik nerozptylují závodním prostředím a lépe se soustředí na vlastní práci. 

Jízda zručnosti s vodičem je vlastně sedlovou variantou trailu a soutěží v ní celý tým, včetně vodiče. Ten, ač to nemusí být na první pohled patrné, má velmi důležitou roli. Není jen psychickou oporou malého jezdce, ale v prvé řadě má na starosti vedení poníka po stanovené trase v tempu, jež bude vyhovovat malému jezdci a v němž zvládne splnit veškeré úkoly, které jsou pro něj v kurzu připraveny. V Kolesách si nejlépe vedli zástupci Farmy Valiště, kteří obsadili první dvě místa. Zvítězila Vally Bouchalová s Timmy Dragem a vodičem paní Nikol Bouchalovou, druhé místo obsadil Štěpán Bouchal v sedle Honzíka se stejným vodičem. Třetí místo si domů odvezl Dominik Lukeš s Trawel Bonbonem v doprovodu vodiče pana Davida Lukeše (JK Valdar). Nejzáludnější překážkou celého kurzu bylo, jak se ukázalo, tažení břemene po stanovené trase mezi třemi barierami.

JZsV-Naira-Delveti-tazeni-bremene.jpg

K populárním sportovním třídám se v poslední době řadí i soutěž plná napětí a nečekaných zvratů Běž-Jeď-Veď, která se jezdí formou rozjížděk. Vítězové postupují do dalších kol, až se dostanou na úplný vrcholek pyramidy. V Kolesách se do finálové rozjížďky probojovali Štěpán Bouchal a Dominik Lukeš. Ti soutěžili o první místo. O fous rychlejší byl nakonec Dominik Lukeš, který patří v této sportovní třídě k favoritům nejen díky svým dlouhodobě vynikajícím výkonům, ale zejména díky ostřílenému a spolehlivému poníkovi, kterým není nikdo jiný než Victor of Very a jednomu z nejzkušenějších vodičů v této „branži“ panu Davidu Lukešovi. Nicméně musím říci, že jak jsem sledovala průběh této sportovní třídy, roste nám zde mnoho dalších šikovných dětí a vodičů, rozdíly ve výkonech jednotlivých týmů jsou už opravdu jen minimální a do budoucna bude těžké si roli favorita udržet. 

Bez-jed-ved-1.faze-rozbeh.jpg

S těmito a dalšími sportovními třídami se budete moci opět setkat na Sportovním dnu NPS, který se bude konat 24. 6. 2023 na Školním statku v Hořicích. Budeme se těšit nejen na všechny soutěžící, ale i na diváky, kteří dokáží vytvořit báječnou atmosféru tak, jako tomu bylo například na akci v Kolesách. 

Podobné články
Od startu...

Na programu víkendové Velké pardubické bylo celkem sedm dostihů a na každý z nich doprovázelo startéra šest nádherných starokladrubských koní…

Nádvoří hřebčince v Moritzburgu je v obležení návštěvníků, kteří si ho volně mohou prohlédnout mezi 9.- 11. hodinou

V Sasku nedaleko Drážďan při cestě směrem na Lipsko leží městečko Moritzburg s nádherným vodním loveckým zámkem a hřebčincem. Už 99 let se zde…