Den španělských koní 2023

15. 6. 2023 Spolek chovatelů PRE Autor fotek: Michaela Purnochová

Krása španělských koní, rytmy flamenca, vůně paelly a mnohem víc, tak by se dal shrnout Den španělských koní pořádaný Spolkem přátel a chovatelů koní čisté španělské rasy v České republice.

Konal se v krásném prostředí na okraji Lužických hor – ve Stáji Jítravský Dvorec v sobotu 3. června 2023. Důležitým bodem programu byl svod koní realizovaný díky ANCCE, Asociaci chovatelů koní čisté španělské rasy, kdy k nám zavítala velmi milá posuzovatelka a veterinářka Carmen Saavedra Roel, kterou čekal nelehký úkol – posoudit všech dvanáct koní, kteří byli ke svodu přihlášeni. Víte, že k uchovnění španělského koně nestačí změřit jen výšku a obvod holeně, ale tento proces vyžaduje velmi konkrétní a přesné míry téměř všech partií koně? Nebo, že je velmi důležitá i povaha koně a jeho ochota spolupracovat? Účastníci svodu už toto vědí, také díky tomu, že komentářem provázela dopolední dění Lenka Gotthardová, což přineslo spoustu zajímavostí ze světa koní a jejich chovu.

DSC01182.jpg

Svod byl odrazovým můstkem a teprve naznačoval, jaká velkolepá paráda teprve přijde. Nebyl by to španělský den, kdyby se k obědu nepodávala skvělá paella a spoustu dalších španělských specialit, připravovaných skvělým kuchařem Enriquem Garciou ve spolupráci s pivnicí Jítravského Dvorce. Po skvělém obědě hlavní program odstartoval temperamentním vystoupením flamencového projektu s tematickou hudbou a tancem. Hlavním bodem, na který se diváci určitě těšili byla pozoruhodná show španělských koní, kteří v plné kráse předvedli svoji všestrannost, krásu, ušlechtilost a hlavně oddané srdce svým majitelům a jezdcům. 

DSC05149-Edit.jpg

K vidění byly ukázky drezury, ale také spřežení, které ukázalo svoji elegantnost v drezuře, ale i rychlost a dravost v parkuru. Nechyběla ani ukázka working equitation, mladé disciplíny, která se přímo nabízí jako ideální pro španělské koně. Při sledování jízdy bez uzdění diváci napínavě sledovali všechny kroky a velmi atraktivní byla ukázka práce na dlouhých otěží ve stylu španělské jezdecké školy – Alta Escuela, kde nechyběla ani dechberoucí kapriola, jeden z nejtěžších cviků. Všichni koně i jezdci byli skvěle připraveni a nebáli se ukázat, co vše je možné s těmito koňmi zažít a za to jim patří velké poděkování a obdiv.

DSC05658.jpg

Velké překvapení byla návštěva světoznámé fotografky Christiane Slawik. Neobvyklou součástí byla i divácká tombola o velmi zajímavé ceny, kdy hlavní cenou byla vstupenka na vystoupení španělských koní přímo v Jerezu od Španělské kanceláře pro cestovní ruch, mezi dalšími nechyběl kurz španělštiny nebo spoustu krásného vybavení pro koně i jezdce od sponzorů. Na své si také přišli milovníci dobrého vína a umění, což neodmyslitelně ke kráse koní patří. 

DSC04021.jpg

Velké poděkování patří všem, kteří se podíleli na realizaci akce a celému Jítravskému Dvorci, který dal celé akci nádhernou atmosféru a perfektní zázemí. Děkujeme i všem, kteří naši akci podpořili, za záštitu děkujeme španělskému velvyslanectví a radnímu Libereckého kraje panu Žídkovi a všem, kteří k nám v sobotu zavítali a den si užili s námi. Važme si také našich koní a jejich ochoty s námi spolupracovat, stejně jako oni si váží naší starostlivé péče a lásky, kterou jim dáváme. 

DSC03096.jpg 

Chcete se o nás dozvědět víc? Prohlédnout si více fotografií? Stát se naší součástí anebo vědět, kde nás zase brzy budete moct vidět? Navštivte nás na Facebooku nebo na našich webových stránkách.

Podobné články
Kateřina Jindrová s koněm Shaitan

Víkend 7. a 8. září 2024 se nesl ve znamení koní na nákrčácích – ano, příznivcům bezudidlového ježdění je hned jasné, že je řeč o Polsku. Ve Wroclawi…

Vít Čmolík a Pennellope

Jezdecký klub ve Staré Roli, nejstarší subjekt v Karlovarském kraji, založila - v čele s manžely Pelcovými - hrstka nadšenců v dubnu 1964 v místech…