Letní šampionát NPS poprvé v Semicích

6. 9. 2022 Iveta Lewingerová, Rafífa Hamoudová Autor fotek: Viktor Král
Sobota - LR MM a MMPBr - první 3 umístění
Sobota - LR MM a MMPBr - první 3 umístění

Jaké nepředvídatelné okolnosti se mohou promítnout do organizace výstavy a co nového přinesl do soutěží NPS areál JK v Semicích? To a mnoho dalšího se dočtete v naší reportáži.

Organizace každé akce, a výstavy nejsou výjimkou, vyžaduje od pořadatelů přípravy a pečlivé plánování s dostatečným předstihem, aby se podařilo vše co nejlépe sladit, minimalizovat možná rizika, připravit si případně více možných scénářů, tak aby vše mohlo proběhnout hladce a bez komplikací. Nejdůležitější osobou výstavy je posuzovatel, s nímž se organizátoři akcí domlouvají obvykle s ročním předstihem, neboť jeho kalendář bývá velmi zaplněný a ty nejlepší není vůbec lehké získat. Proto jsme byli velmi rádi, když jsme se již v loňském roce domluvili s manželi Aertsovými (hřebčín Voermanhof, Belgie) na posuzování Letního šampionátu NPS 2022. Jako pořadatel musíte předvídat různé věci a mít připravena různá řešení pro krizové situace. Musíte se například připravit na to, že nepůjde elektřina, rozbije se některá překážka nebo přijde přívalový déšť zrovna, když se to nejméně hodí. Ale ani s křišťálovou koulí a černou kočkou na rameni nevyvěštíte, že posuzovatelům dva dny před jejich odletem zruší jejich let. To je pak vysoce adrenalinová situace, neboť pořadatel již má vše připraveno, investoval do příprav výstavy nemalé prostředky a nemá posuzovatele. Obratem sehnat jiného vhodného českého nebo zahraničního posuzovatele je téměř nemožné a pořadatel stojí před otázkou: Co teď? Naštěstí se díky obrovské solidaritě a vstřícnosti podařilo vyřešit i tuto nepředvídatelnou komplikaci. Manželé Anita a Marc Aertsovi, sami dlouholetí a zkušení pořadatelé výstav, nasedli do svého vozu a cestu z Belgie do České republiky absolvovali po vlastní ose, aby se zde mohli setkat s českými chovateli a vystavovateli a posoudili jejich krásná zvířata na Letním šampionátu NPS, za což jim patří obrovské poděkování. 

Tento dvoudenní chovatelský svátek, jehož součástí byly speciální výstavní třídy, chovatelské třídy na ruce i sportovní soutěže, se konal 25.–26. 6. 2022 v prostorném areálu JK Semice a jeho součástí byly i seriálové soutěže NPS vypsané s podporou několika generálních partnerů pro rok 2022. Speciální výstavní třídy jezdecké a zápřahové, i chovatelské třídy posuzovali manželé Aertsovi, sportovní soutěže po oba dva dny probíhaly pod taktovkou rozhodčích slečny Kamily Švandové a paní Evy Zelené. 

Sobotní dopoledne bylo věnováno sportovním třídám. Na dvou výstavních kruzích souběžně probíhala jízda zručnosti pro děti do 9 let s vodičem, a parkur mezi kužely na oprati. Na start jízdy zručnosti s vodičem nastoupily děti s poníky různých plemen. V bohatém startovním poli své kvality potvrdil osvědčený shetlandský pony českého chovu Victor of Very, který na svém hřbetě nesl sedmiletého Dominika Lukeše (JK Valdar) a jako vodič ho doprovázel pan David Lukeš. Společně si velmi dobře poradili se všemi nástrahami v kurzu a k tomu dokončili celý parkur v nejlepším čase, což jim vyneslo první místo. 

Sobota-JZsV-Dominik-Lukes-a-Victor-of-Very.jpg

Parkur mezi kužely na oprati v kategorii do 12 let, který měl o něco méně překážek než stejná soutěž pro starší věkovou kategorii, vyhrál Jiří Černý se shetlandským valachem Viky of Very (Farma Černých, Benátky). Ve druhém oddělení se nám představili koně od shetlandských pony v minitypu až po velšské koby. Ukázalo se, že shetlandští poníci jsou nejlépe připraveni a obsadili v této sportovní třídě první 3 místa. Vítězkou se stala Bonnie Heart Czenkow s Dominikou Drobnou (Victory Land), která porazila Milušku Černou s Viky of Very a Davida Lukeše s Lille Rosendals Merlinem (JK Valdar). Chyby v kurzu jsme neviděli téměř žádné, a proto o pořadí rozhodoval čas, kdy rozdíl mezi prvním a druhým umístěným byl pouze 28 setin vteřiny. 

Parkur-mezi-kuzely-David-Lukes-a-Lille-Rosendals-Merlin.jpg

Po jízdě zručnosti došlo k přestavbě kurzu a připravila se trať pro trailové soutěže. Jejich výsledky se započítávaly do seriálové soutěže NPS NAES Trail šampionát 2022, která se těší velkému zájmu ze strany účastníků již druhý rok a probíhá s podporou Stáje NAES. V kategorii dětí do 9 let jsme viděli mnoho krásných výkonů a polovina startujících dokázala absolvovat celou trať bez jakéhokoliv bodového zatížení. Mezi nimi byla i nejmladší startující – teprve pětiletá Naira Delveti, která startovala se shetlandským valachem Lille Rosendals Captain Jack (Czech Rididng Club) a obsadila v této silné konkurenci 3.místo. Druhé a první místo si vybojoval zástupce JK Valdar – Kristián Lukeš se svými dvěma koňmi: Victorem of Very a Trawel Bonbonem. Juniorský kurz byl již o něco náročnější a složitější než kurz pro děti a bez chyby ho dokončila pouze jediná dvojice. Tou byla Sandra Švarcová z FARMY CHMEL, jež soutěžila s WPM valachem Vazan Roderickem. Obdobná situace nastala i v kategorii dospělých, kde v početném startovním poli po čisté jízdě zvítězila Dominika Drobná s Bonnie Heart Czenkow.

Další část sobotního programu vyplnily speciální výstavní třídy. Nejprve dostali prostor mladí vystavovatelé, jež se posuzovatelům představili ve třech samostatných odděleních. Věkově nejmladší skupinu tvořily děti do 7 let. Mezi nimi zazářila Antonie Nacházelová, vystavující shetlandskou klisnu Yarpha Venus (Dolce Ranch), která ukázala, že se již dobře orientuje ve výstavním kruhu, výborně se svým poníkem komunikuje a snaží se ho udržet pozorného. V početně obsazené prostřední skupině dětí od 8 do 10 let jsme viděli hned několik vynikajících výkonů. Mezi prvními třemi umístěnými byly jen nepatrné rozdíly. Tito mladí vystavovatelé již výborně zvládali předvést své koně v ideálním tempu, vedle svých koní se pohybovali v korektní vzdálenosti, neměli problémy s přechody a většina z nich již velmi dobře pracovala i s výstavním postojem. Posuzovatelé prvním místem ocenili vynikající výkon Aničky Sixtové s WMP klisnou Glebedale Isabella (Jízdárna Lhota). Ti nejlepší ze třetí skupiny mladých vystavovatelů (věkově nejstarších) nám ukázali, že jsou schopni se svými koňmi ve výstavním kruhu pracovat na profesionální úrovni, zvládají nejen dobře předvést svého koně po obvodu výstavního kruhu, ale i na středové čáře, umějí pracovat s výstavním postojem a komunikují se svými koňmi tak, že ti plní jejich povely bez zbytečného prodlení. V kategorii od 11 do 16 let si první místo vybojovala Karolína Smrčková s WMP klisnou Goldmane Silent Victory (Farma Sýkorův mlýn). Oba posuzovatelé byli velmi příjemně překvapeni vysokou úrovní ve všech třídách mladých vystavovatelů, která je dle jejich slov lepší než úroveň stejných tříd v Holandsku nebo v Belgii. Také konstatovali, že od jejich poslední návštěvy v ČR se úroveň těchto speciálních výstavních tříd posunula zase o krůček dopředu.

Sobota-MV-2-Anicka-Sixtova-a-Glebedale-Isabella.jpg

Po Mladém vystavovateli přišly na řadu jezdecké výstavní třídy. Nejprve dostaly prostor ty nejmenší děti v jezdeckých výstavních třídách Lead Rein, kde děti od 3 do 9 let ještě doprovází vodič. Jeho funkce v týmu je zásadní, i když to tak na první pohled nemusí vypadat. Vodič je nejen psychickou oporou, ale pomáhá i s vedením koně, pokud je to třeba, a je odpovědný za vše, co se ve výstavním kruhu stane. Tyto jezdecké výstavní třídy jsou v letošním roce podporovány společností AGROLEX, která se stala generálním partnerem seriálové soutěže NPS Lead Rein Pohár 2022, a pro všechny soutěžící připravila hodnotné ceny. Součástí celkového hodnocení všech jezdeckých výstavních tříd je i hodnocení exteriéru a typu, které pak společně s hodnocením výkonu a souladu celého týmu rozhoduje o konečném pořadí.

V kategorii shetlandských pony nám do výstavního kruhu nastoupilo pět týmů, z nichž 4 startovaly s poníkem odchovaným v zahraničí. Kromě jediného českého zástupce, kterým byl valach Viky of Very, jsme zde mohli vidět shetlandské poníky narozené ve Velké Británii, Holandsku či Dánsku. A právě zástupce posledně jmenované země slavil v této výstavní třídě největší úspěchy. Jednalo se o osmiletého valacha Lille Rosendals Captain Jack, který svým exteriérem a typem představuje velmi dobrého reprezentanta shetlandských pony ve standardním typu, a ve výstavním kruhu předvedl, že právem může nést označení „leadreinový pony“, neboť ochotně spolupracoval jak se svou malou jezdkyní, kterou byla sedmiletá Elvíra Delveti, tak se svým vodičem, paní Ditou Delveti (Czech Riding Club).

V kategorii pro MM plemena a MMPBr, kde jsme na rozdíl od předcházející třídy neviděli žádného poníka odchovaného mimo ČR, si posuzovatelé vybírali ze čtveřice velmi dobře připravených týmů. Jejich srdce si získala šestiletá Julie Slavotínková v sedle WMP valacha Goldmane Dickson s vodičem paní Terezou Slavotínkovou (Farma Sýkorův mlýn). Třída Nadějí, otevřená pro děti soutěžící prvním a druhým rokem, nám nabídla zajímavou podívanou. V pestrém startovním poli, kde se posuzovatelům předvedli jak shetlandští poníci, tak velšští horští poníci s dětmi od 3 do 9 let, převažovali poníci narození v ČR. Nejlepší předvedení spojené s korektním exteriérem a dobrým typem, výborná práce vodiče a soulad celého týmu vynesl na první příčku zástupce stáje Victory Land – čtyřletou Veroniku Brožovou, shetlandskou klisnu Bonnie Heart Czenkow a vodičem paní Dominiku Drobnou. Celkově posuzovatelé všechny výkony v LR třídách hodnotili velice pozitivně. Líbilo se jim, že jsou děti usměvavé, snaží se podat co nejlepší výkon a je na nich na první pohled vidět, že je ježdění a práce s koňmi baví. Těm, kteří zatím na vítězství nedosáhli, by doporučili, aby zapracovali na individuálních prezentacích a v případě menších dětí, které ještě trošku bojují s vlastní stabilitou v klusu, by doporučili využívat poutko na přední rozsoše sedýlek, které do značné míry zabrání nevhodným zásahům dětské ručky do huby poníka.

Sobota-LR-Nadeje-Veronika-Brozova-a-Bonnie-Heart-Czenkow.jpg

Malí jezdci, kteří již věkem či schopnostmi odrostou LR třídám a jsou schopni samostatného ježdění bez vodiče, mají možnost porovnat své dovednosti v jezdecké třídě First Ridden. Zde mohou startovat děti do 12 let na ponících KVH do 137 cm. Běžně zde tedy vídáme zástupce shetlandských pony, velšských horských pony, velšských pony, velšských pony v typu kob i malých WPBr, kteří splňují tuto KVH. Jezdci zde musí prokázat, že svého poníka zvládnou nejen samostatně, ale i ve skupině, kde si již musí sami umět upravovat rozdělení dle potřeby. Právě společné předvedení ve skupině nám trošku zamíchalo pořadím v této třídě, neboť během něho došlo u dvou poníků k neposlušnosti a nevhodnému chování a jejich jezdkyně ze soutěže odstoupily. Následně se zbývající dvojice posuzovatelům představily v individuálních prezentacích, které pro tuto jezdeckou úroveň zahrnují předvedení koně ve všech chodech na obě ruce. Pokud si začínající jezdec zatím netroufá na samostatné předvedení svého koně ve cvalu, může stevardovi před začátkem úlohy oznámit, že cválat nebude a zajede pouze klusovou úlohu. U správného First Ridden poníka posuzovatelé oceňují jeho ochotu, vstřícnost a trpělivost se začínajícím jezdcem, a právě tyto kvality ve výstavním kruhu ukázal WMP valach Trawel Amant s Aničkou Buchtovou (Kokranč). Posuzovatelé by rádi pochválili i druhou a třetí umístěnou v této třídě, jejichž lehká nervozita maličko poznamenala jejich výkony a obě považují za perspektivní dvojice. Všem soutěžícím by dále rádi doporučili, aby nezapomínali ani na zdánlivé maličkosti, jako jsou například neumyté kroužky udidel, které mohou pokazit jinak hezký celkový dojem dvojice a ovlivnit její umístění. 

Sobota-FR-Anna-Buchtova-a-Trawel-Amant.jpg

Sobotní program zakončila jezdecká výstavní třída Junior Ridden, otevřená jezdcům do 16 let. O vítězství zde soupeřily dvě dvojice: Adéla Oswaldová s WMP valachem Russel Pipit a Maya Hladká s valachem irského koba Kuky Vostrý (JS Dobřany). Oba koně byli srovnatelní po stránce kvality, oba byli ochotní a vstřícní ke svým jezdcům a o pořadí nakonec rozhodla jedna drobná chybička ve cvalových pasážích, která na první místo posunula Adélu Oswaldovou s Russel Pipitem.

Sobota-JR-Adela-Oswaldova-a-Russel-Pipit.jpg

Druhý výstavní den zahájily opět sportovní třídy. Souběžně na dvou kruzích probíhaly vozatajské soutěže a traily. Výsledky z vozatajských parkurů se započítávaly do seriálové soutěže NPS Cavalletto vozatajský šampionát 2022, který probíhá s podporou ACHMK a generálního partnera Jezdeckých potřeb Cavalletto již čtvrtou sezónu. Autorem kurzů jak pro děti, tak pro juniory a dospělé byl opět pan Jan Jelínek, který velmi vhodně využil lehce zvlněného terénu a začlenil do kurzu několik přejezdů přes různé můstky a suché příkopy, čímž výrazně zvýšil atraktivitu celého kurzu v očích soutěžících. V kategorii dětí si 6 bodů za vítězství připsal do celoročního hodnocení Jiří Černý se shetlandským valachem Viky of Very (Farma Černý, Benátky). Juniorskou kategorii ovládla Sára Zelená, která zapřahala úspěšnou shetlandskou klisnu a dvojnásobnou vítězku NPS Cavalletto vozatajského šampionátu v minulých let Heather v.Stal Wainum Wisholt (Stáj Otmíče). Mezi dospělými si po dvou bezchybných kolech pro vítězství dojela paní Miluše Černá s Vikym of Very (Farma Černý, Benátky). Výborně obsazená kategorie dvojspřeží zahrnovala nejen zkušenější vozataje, ale i úplné nováčky. S celým kurzem si nejlépe poradil reprezentant stáje ASINED-B Pavel Bejček se shetlandskými klisnami Gola a Gety.

Nedele-VP-Sara-Zelena-a-Heather-v.-Stal-Wainum-Wisholt.jpg

Také výsledky nedělních trailů se započítávaly do celoročního hodnocení. Jejich kurzy byly odlišné od těch sobotních, obtížnost jednotlivých překážek byla opět odstupňována podle věku vodičů. Nejlehčí obtížnost překážek obsahoval dětský kurz. Z početného startovního pole dokázaly čtyři dvojice dokončit trať s čistým štítem. O jejich pořadí pak rozhodoval čas. Toho nejlepšího dosáhli zástupci JK Valdar Kristián Lukeš s valachem Trawel Bonbon. Junioři se již potýkali s vyšší obtížností překážek. Nikomu z nich se nepodařilo dokončit trail bez bodové penalizace. Nejnižšího bodového zatížení dosáhla Sára Zelená s Heather v.Stal Wainum Wisholt. Obdobná situace nastala i v kategorii dospělých, kde se se dvěma trestnými body stala vítězkou Petra Lukešová se shetlandským valachem Viktorem of Very (JK Valdar). Nejtěžší překážkou kurzu byla dle počtu udělených trestných bodů v této kategorii stranová práce na bariéře. 

Driving je speciální zápřahová výstavní třída, kde se hodnotí, do jaké míry je vystavovaný kůň vhodný pro práci v zápřeži. Stejně jako u jezdeckých výstavních tříd i zde soutěžící absolvují společné předvedení ve skupině a pak se posuzovateli předvedou v individuální prezentaci. Driving je otevřený pro všechna původní britská plemena, od shetlandských pony až po shire horse. Součástí hodnocení je i posouzení připravenosti koně, čistoty postrojů a kočáru a také celkového dojmu, které spřežení budí. V Semicích tuto výstavní třídu vyhrála Adéla Masáková s WMP klisnou Minie (Stáj Chleb). Minie předvedla velmi pěkný a pravidelný pohyb s hezkými přechody a posuzovatelé ocenili její pracovní vlastnosti a charakter.

Nedele-Driving-Adela-Masakova-a-Minie.jpg

Vystavování koní na ruce je specifický druh „umění“. Chcete-li v tomto oboru vyniknout, musíte trénovat, stejně jako u jiných druhů činností. A právě díky třídám Mladý vystavovatel mají možnost se tomuto umění učit děti už od nejútlejšího věku. Není výjimkou, že v té věkově nejmladší skupině vídáme děti již čtyřleté. Jejich první sezóna obvykle bývá lehce rozpačitá až úsměvná, učí se pohybovat v prostoru a vnímat ostatní koně kolem sebe, za další dvě sezóny pak již bez problémů zvládnou předvedení koně v pohybu po obvodu výstavního kruhu i na středové čáře a v osmi letech pak můžeme v jejich podání sledovat výkony, za které by se nemuseli stydět mnozí dospělí předvádějící. Tyto výstavní třídy se dlouhodobě těší velkému zájmu ze strany dětí a juniorů, a proto jsou na výstavách NPS obvykle vypisovány v obou výstavních dnech. Některé dvojice v nich startují v sobotu, jiné v neděli a část z nich absolvuje v průběhu víkendu tuto třídu dokonce dvakrát. Tak tomu bylo i ve třídě Mladých vystavovatelů pro děti do 7 let, kde polovina startovního pole již měla za sebou sobotního Mladého vystavovatele a druhou polovinu (jejich konkurenci) tvořily zcela nové dvojice.

Ke svému sobotnímu vítězství v této třídě připojila druhé vítězství Antonie Nacházelová se shetlandskou klisnou Yarpha Venus (Dolce Ranch). Stejně tak druhé místo ze soboty v této věkové kategorii obhájil Dominik Lukeš s Victorem of Very (JK Valdar). Ale pochvalu si zaslouží celá skupina, neboť se všichni velmi snažili, nezapomínali zdravit posuzovatele a svůj pobyt ve výstavním kruhu si užívali. Krásné výkony jsme mohli vidět i o třídu výše. Zde byla nejlépe hodnocena Miluška Černá, která předváděla shetlandského valacha Vikyho of Very a reprezentovala Farmu Černých, Benátky. Práci mladých vystavovatelů na té nejvyšší úrovni jsme mohli pozorovat ve věkově nejstarší skupině. Z bohatě obsazeného startovního pole si velkou pochvalu určitě zaslouží první tři umístění, kteří posuzovatelům ukázali, že přesně vědí, co mají v danou chvíli se svým koněm udělat. Vítězkou se nakonec stala Karolína Smrčková, jež během tohoto víkendu získala své druhé vítězství v Mladém vystavovateli, stejně jako Antonie Nacházelová, ovšem zatímco Antonie startovala po oba dva dny se stejným koněm, Karolína dokázala druhé vítězství vybojovat s jiným koněm, než se kterým startovala v sobotu, a sice se shetlandskou klisnou Geppy v.stal ´T Hulpgat (Farma Sýkorův mlýn).

Nedele-MV-1-Antonie-Nachazelova-a-Yarpha-Venus.jpg

Nedělní odpoledne pak vyplnily klasické chovatelské třídy na ruce, které byly vypsány pro zástupce Mountain a Moorland plemen (MM plemen), jejich uznané podílové křížence (MMPBr) a také zástupce Ostatních původních britských plemen (OPBP). Dle standardního vzorce vítězové a druzí umístění z každé třídy postupovali do šampionátu kategorie a šampioni a vícešampioni kategorií se v závěru výstavy utkali o nejcennější tituly – Supreme šampiona a vicešampiona výstavy. Samostatně byli hodnoceni miniaturní koně, pro které byly vypsány juniorské třídy, amatérské třídy, AOTE třídy, Open halter třídy a Not AMHA třídy. Je velká škoda, že nakonec na výstavu dorazilo jen několik miniaturních koní a některé z kategorií zůstaly zcela neobsazeny. V juniorských třídách se nám představila Bára Drncová s klisnou Minnie v majetku paní Daniely Bukovské. Tato dvojice získala titul Junior Grand šampion klisen a Junior Supreme šampion. Ve třídě Open halter v sekci B jsme mohli vidět letošní odchov paní Zuzany Drncové – klisničku Anebar Rozárie (Vilda x Modimolle Ministal Beekzicht), která se stala Open Grand šampionkou klisen. Klisnička byla předváděna v doprovodu své matky a posuzovatelé pochválili chovatelku za vhodný výběr hřebce, neboť vystavované hříbě vykazovalo vyšší kvality než matka. Obě výše uvedené klisny zabodovaly i v kategorii NOT AMHA. Minnie (polosestra Anebar Rozárie z otcovy strany) se stala Supreme šampionkou sekce A, a Anebar Rozárie získala stejný titul v sekci B. 

Nedele-Minihorse-Anebar-Rozarie.jpg

Výstavní třídy na ruce pokračovaly kategorií MM plemen, kterou zahájila třída hříbat, kde se posuzovatelům představil letošní odchovanec paní Jitky Bartošové – shetlandský hřebeček Simon (Triga z Aslanu x Kerswell Schnapps). Posuzovatelé ho označili za souladné, dobře připravené a perspektivní hříbě s dobrou kostrou a korektními končetinami. Rádi by pochválili také obě předvádějící za vhodně zvolený výstavní úbor a velmi dobrou práci vodičů. Mezi mladými zvítězila letos tříletá klisna velšského koba českého chovu a reprezentantka E-rodiny hřebčína Pretoria – Pretoria Everyone's Favourite (H-S Lord Thomas x Pretoria Essence, maj. Aneta Jandová), která posuzovatele zaujala nejen exteriérem a typem, ale i mechanikou pohybu. Z druhého místa postoupil do šampionátu kategorie roční shetlandský hřebeček v barvě palomino Alpinhorse Simba (Substeressen Snow Icarus x Apassionata Permoník, maj. Markéta Stříbrská). Ve výborně obsazené třídě pro shetlandské pony čtyřleté a starší se posuzovatelům představili 4 klisny a 3 valaši. Pouze jeden ze zástupců této třídy reprezentoval zahraniční odchovy. Je potěšitelné, že první tři místa ve třídě obsadili odchovy českých chovatelů. Vítězství si vybojovala devítiletá Bonnie Heart Czenkow (Tymen v.d. Sluissesteeg x Blissy v.d.Zomerlanden, maj. Dominika Drobná), všestranná a dobře předvedená klisna v pěkném typu, která má na svém kontě již mnoho úspěchů jak z chovatelských, tak ze sportovních tříd. Druhé a třetí místo obsadili valaši Pancho a Portos z Malého údolí v majetku paní Jaroslavy Melichové, odchovanci paní Zdeňky Štěpánové, jež jsme doposud byli zvyklí vídat hlavně v zápřahových třídách. Oběma se dostalo velmi dobrého hodnocení. Do šampionátu kategorie se z druhého místa kvalifikoval Pancho z Malého údolí (Philip v.d. Schaapshoeve x Armair Amy).

Nedele-MM-Bonnie-Heart-Czenkow.jpg

Ve třídě pro čtyřleté a starší zástupce čistokrevných velšských plemen jsme mohli vidět představitele hned tří ze čtyř čistokrevných velšských plemen. Z celé kolekce se posuzovatelům nejvíce líbila pětiletá bělka českého chovu, WMP klisna Marrion Seren Jess (Idyllic Psidium x Menai Seren Mai), s velmi pěknou přední částí těla a hezkým klenutým krkem. O druhé postupové místo soupeřily klisna Sunny Dawn (WPCT, maj. Dominika Drobná) a další odchovankyně hřebčína Marrion klisna Marrion I'm a Cassie (WD, maj. Petra Lukešová), která se v letošním roce stala Supreme šampionkou na květnové výstavě v Kolesách. Obě klisny byly velmi dobře hodnoceny po stránce exteriéru a typu a o konečném pořadí rozhodlo o maličko dynamičtější předvedení klisny Sunny Dawn (Ashgrove Blackjack x Washingpool Dawn). Ze třídy čtyřletých a starších hřebců postoupil do šampionátu kategorie WMP 2949 Ysselvliedt's New-Jersey (Blanche Gemini x Ysselvliedt's Nurlaila), který byl v letošní sezóně zapůjčen do českého chovu panem Haroldem Zoetem z Holandska. V šampionátu kategorie měli tedy diváci možnost vidět ta nejlepší zvířata ze všech vypsaných tříd, která byla posuzovatelům znovu předvedena a oni vzájemně porovnávali jejich kvality, aby mohli vybrat dva nejlepší jedince.

Titul šampiona kategorie MM plemen získal hřebec 2949 Ysselvliedt's New-Jersey, vicešampionkou kategorie se stala klisna Pretoria Everyone's Favourite. V kategorii MM plemen posuzovatelé viděli mnoho zajímavých zvířat. Rádi by vystavujícím doporučili, aby zejména u těch menších plemen přemýšleli nad ideálním tempem pro předvedení toho kterého koně v klusu. Někteří ze soutěžících se totiž snažili běžet v klusu s koněm co nejrychleji, což způsobilo, že kůň příliš pospíchal, nedokázal zůstat v rovnováze a příliš padal na předek. Někteří z vystavovaných koní byli také předváděni na uzdečkách s příliš dlouhými podhrdelníky, které koním plandaly pod krkem a kazily celkový dojem. Je třeba se zamyslet nad tím, že každá z takových maličkostí může ovlivnit hodnocení koně. A určitě je důležité zdůraznit, že do výstavního kruhu by se vystavovatelé měli dostavit včas, neboť čekání na opozdilce není příjemné ani pro posuzovatele, ani pro ostatní soutěžící, kteří jsou již ve výstavním kruhu připraveni. 

V kategorie MMPBr se posuzovatelům představily pouze české odchovy. Mezi mladými jejich pozornost upoutali dva jedinci: WPBr klisna Luna Zaval (24,07% velšské krve, Zaval v.h.Enkershof x Pegy, maj. Patrice Filipi) a WPBr hřebec Caspian (96,88% velšské krve, Trawel Casper x Jacqueline, maj. Jaroslav Macháček). Oba tito mladí koně obdrželi vynikající známky za exteriér a typ, disponují velmi pěknou mechanikou pohybu a do výstavního kruhu přišli rovněž správně upraveni. Oba se ve výstavním kruhu velmi dobře chovali a ochotně spolupracovali s předvádějícími. Oba tyto mladé koně posuzovatelé označili za velmi nadějné jedince. Oba se kvalifikovali do šampionátu kategorie a o jejich umístění ve třídě rozhodla nakonec celková vyzrálost a ušlechtilejší typ o rok starší Luny Zaval, která svou výstavní kariéru zahájila již v loňském roce a od té doby se úspěšně prezentovala na několika velkých českých výstavách.

Nedele-MMPBr-Luna-Zaval.jpg

Ze třídy hřebců do šampionátu kategorie postoupili vítěz WPBr 878 Grey (84,75% velšské krve, French Syd Ganymed x Gita, maj. Marek Mikuška), jež byl zároveň i nejstarším koněm výstavy a posuzovatelé by u něj rádi vyzdvihli dobré předvedení a výbornou kondici. Druhé místo obsadil WPBr 2979 Novarudest Cartago (75 % velšské krve, Kastanjehof Mr. Cool x Annie, maj. Zuzana Vaníčková), reprezentant malých WPBr, který byl do českého chovu vybrán v roce 2021 a působí na stanici Černíky. Tato čtveřice se v šampionátu kategorie utkala o cenné tituly. Šampionem kategorie WPBr se stala Luna Zaval, titul vicešampiona kategorie si domů odvezl hřebec Caspian. Poslední chovatelskou kategorií byla kategorie Ostatních původních britských plemen. Do výstavního kruhu nastoupili tři valaši irského koba, čtyřletý Surprise, pětiletý Kuky Vostrý a devítiletý Woody. Vítězství ve třídě a zároveň titul šampiona kategorie si vybojoval Woody (maj. Martina Poláková), kterého posuzovatelé považují za typického zástupce svého plemene. Druhé místo a titul vicešampiona posuzovatelé udělili valachovi Surprise (maj. Jana Mrnková), který se velmi hezky a energicky předvedl v pohybu. 

Nedele-MMPBr-Caspian.jpg

Chovatelské třídy na ruce následně vyvrcholily závěrečným Supreme šampionátem, do kterého nastoupili šampioni a vícešampioni všech kategorií. Po závěrečném předvedení a srovnání kvalit jednotlivých kandidátů se Supreme šampionem stal hřebec 2949 Ysselvliedt's New-Jersey a titul supreme vicešampiona získala klisna Pretoria Everyone's Favourite. Gratulujeme. 

Nedele-MM-Pretoria-Everyone-s-Favourite.jpg

Souběžně s chovatelskými třídami na ruce probíhaly jumpingové třídy. Jumping je sportovní třída pro koně s KVH do 125 cm, kteří překonávají parkur příslušné výšky na ruce bez jezdce. Pro děti do 9 let se vypisuje kavaletový parkur s jednoduchým kurzem a maximální výškou překážek do 30 cm, jež mohou překonávat společně s koněm. Parkur je dvoukolový a o pořadí v případě bezchybného výsledku z obou kol rozhoduje čas druhého kola. V dětském jumpingu zvítězila Lucie Schindlerová s valachem Hugo Junior (MPK Týn). V kategorii pro koně do 87 cm KVH podala nejlepší výkon a první místo získala Hana Bukovská s klisnou Minnie (JS Chejlavský ráj). S jednou lehkou chybou na parkuru obsadila první místo v kategorii koní do 97 cm KVH Tereza Slavotínková se shetlandskou klisnou Geppy v. Stal 'T Hulpgat (Farma Sýkorův mlýn). Nejvíce startujících nastoupilo v kategorii do 125 cm. Dvěma bezchybnými koly a vynikajícím časem se zde na první místo posunula dvojice David Lukeš – Lille Rosendals Merlin (JK Valdar). 

Nedele-Jumping-David-Lukes-a-Lille-Rosendals-Merlin.jpg

Závěrečnou disciplínou celého dvoudenního klání byla sportovní třída Běž-jeď-veď pro nejmenší děti, kde se po dramatických rozjížďkách do finále kvalifikovali sourozenci Bouchalovi (Farma Valiště). Ve finálové rozjížďce nakonec zvítězila Vally Bouchalová.

Vedení NPS se rozhodlo situovat Letní šampionát NPS poprvé do areálu JK Semice, což se ukázalo jako dobré rozhodnutí, neboť tento areál disponuje dobrým zázemím, dostatkem prostoru na několik výstavních kruhů a také vozatajskými překážkami, které zpestřily kurzy vozatajských parkurů a dalších sportovních tříd. Děkujeme majiteli areálu panu Jaroslavu Jandlovi a celému jeho organizačnímu týmu za vstřícnost, se kterou nás přijali, a věříme, že se v Semicích budeme potkávat i v následujících letech. Velké poděkování patří rovněž všem našim partnerům a sponzorům, bez jejichž pomoci by se akce takovéhoto rozsahu nemohly vůbec konat: Jezdecké potřeby Cavalletto, společnost AGROLEX, společnost ZETEN Blovice, Krmiva Smečno, stáj NAES, společnost Kmitex, paní Šárka Kolářová, paní Monika Brücknerová. Nesmíme s poděkováním zapomenout ani na rozhodčí a posuzovatele, kteří po oba dva dny velmi pilně pracovali a hodnotili koně a jejich výkony v chovatelských, speciálních i sportovních třídách. A v neposlední řadě patří veliké poděkování samotným soutěžícím, kteří vytvořili báječnou atmosféru a společně s námi si celý víkend užili. Se všemi se těšíme na viděnou na dalších akcích NPS.

Nedele-Sampion-a-vicesampion-MM-plemen.jpg

Podobné články
Sobota - OR - Macan Barrdulo a Alžběta Kosinová

Přinášíme reportáž z první letošní výstavy NPS. Zajímá vás, kdo se stal absolutně nejlepším koněm výstavy napříč všemi plemeny, ve které třídě padl…

Adéla Masáková - Minie - nováčci letošní sezóny

Národní pony společnost (NPS) ve spolupráci s Asociací chovatelů miniaturních koní již několik let systematicky podporuje rozvoj vozatajství u plemen…