Národní výstava NPS vyvrcholením výstavní sezóny

Předevčírem Iveta Lewingerová, Rafífa Hamoudová Autor fotek: Viktor Král
LR N - šampioni
LR N - šampioni

Národní výstava NPS bývá každoročně vyvrcholením celé výstavní sezóny. Je to poslední akce Národní pony společnosti, na které se mohou společně setkat všichni zájemci o vystavování v klasických chovatelských třídách i speciálních výstavních třídách.

Tradičně zde bývá uděleno jedno ze dvou prestižních ocenění ASCHK pro nejlepšího mladého vystavovatele. Soutěžící zde také mají poslední příležitost získat cenné body do celoročního hodnocení vypsaných seriálových soutěží. Zajímá-li vás, jak vše nakonec dopadlo, které plemeno bylo v chovatelských třídách na ruce nejlépe hodnoceno, která třída paní posuzovatelky nejvíce potěšila, a kdo se stal absolutně nejúspěšnější „speciálkovou“ dvojicí letošní sezóny, začtěte se do naší reportáže.

Národní výstava NPS se konala o víkendu 31.8. – 1.9.2024 v areálu stáje Vasury Kolesa, který disponuje dostatečným prostorem i potřebným zázemím, aby se zde akce tohoto rozsahu dala pořádat. Pozvání posuzovat přijaly dvě velmi zkušené posuzovatelky z Velké Británie, které jsou na panelech hned několika britských chovatelských společností, specializujících se na Mountain a Moorland plemena, s obrovskými celoživotními zkušenostmi: paní Jackie Beatham a paní Amanda Gomersall, obě již v minulosti měly možnost v ČR posuzovat. 

Posuzovatelky.jpg

Vzhledem k vysokému počtu přihlášek byly jak chovatelské třídy na ruce, tak posléze speciální výstavní třídy rozděleny do dvou výstavních kruhů, na nichž probíhalo posuzování souběžně. Paní Jackie Beatham zahájila sobotní dopoledne posuzováním kategorie Ostatních původních britských plemen (OPBP), kde se jí představili jak zástupci Drum horse (DH), tak reprezentanti irských kobů. Do šampionátu kategorie se z jednotlivých vypsaných výstavních tříd kvalifikovali dle postupového klíče klisna Raven Bělka Bee (DH, 2022, o: Jimmy Bee, m: Slievenamon Beauty, maj. Lucie Jeřábková), klisna Empress Sissi Bee (DH, 2022, o: Pacemuir Inspector, m: Shannon Valley Sophie, maj. Lucie Jeřábková) a dva valaši plemene irský kob: Woody (2013, maj. Martina Poláková) a Surprise (2018, maj. Jana Mrnková). Tato čtveřice nejlepších společně nastoupila do šampionátu kategorie, kde byly jejich kvality vzájemně porovnány. Šampionem kategorie OPBP se stal Woody, u kterého paní posuzovatelka ocenila optimální výstavní kondici, dobrou akci zadních končetin, vynikající kostru a pochválila také skvělou práci předvádějícího.

OPBP - Woody.jpg

Titul vicešampiona udělila mladému valachovi Surprise, u kterého vyzdvihla prostorné chody, čtvercový rámec a výborné předvedení, a považuje ho za jedince s velkým potenciálem do budoucna. Velmi se jí líbila také klisna Raven Bělka Bee, u které by ale doporučila zapracovat na lepším předvedení v pohybu. Za hezké předvedení by ráda pochválila také předvádějícího valacha Kuky Vostrý. 

Paní Jackie Beatham dále hodnotila kategorii Mountian a Moorland plemen (MM), kde se jí ve čtyřech třídách představili zástupci shetlandských pony jak v mini typu, tak standardních, velšských horských pony, velšských pony, velšských kobů a fellských pony. Posuzování všech Mountain a Moorland plemen společně je ve Velké Británii zcela běžné, zástupci jednotlivých plemen jsou hodnoceni dle svých plemenných standardů. Posuzovatelé jsou na tyto situace školeni, precizně znají dané plemenné standardy a nedělá jim problém srovnávat koně různých plemen, různého věku a různého pohlaví. Mountain a Moorland třídy jsou také díky své pestrosti divácky zajímavější. Jejich vítězové musí prokázat, že jsou nejen nejlepší v rámci svého plemene, ale také že jsou lepší, než ti nejlepší zástupci jiných plemen, kteří s nimi jsou aktuálně ve výstavním kruhu. Co se týče plemen, tak převahu zde měli reprezentanti shetlandských pony (44%), druhou nejpočetnější skupinou pak byli zástupci WMP (28%). V kategorii MM plemen se do šampionátu kategorie kvalifikovali: hřebeček Inferno (Shet, 2024, o: Eiger Izzard, m: Air of Chestnut Stable, maj. Anna Vostrá Čadová), klisnička Rockerka (Fell, 2024, o: Airlaine JB, m: Goodshapes Ronja, maj. Lenka Buchtová, pochvala za předvedení hříběte v pohybu), valach Napoleon DC (WMP, 2022, o: Goldmane Jack Daniels, m: Threestars Nora, maj. Zuzana Jourová, kvalitní exteriér a typ, výborná mechanika pohybu, správná výstavní kondice a úprava), klisna Trawel Abigail (WMP, 2022, o: Trawel Legolas, m: Trawel April, maj. Pavel Blažek, klisna jemnější kostry s výbornými chody), valach Ivysen Merlin (Shet, 2014, o: Parlington Midge, m: Morgenster v.d.Gathe, maj. Markéta Stříbrská, krásný pony v požadovaném typu), valach Berberis of Kadov (Shet, 2017, o: Blatouch od Kadov, m: Sedmikráska of  Kadov, maj. Ivana Hrabčíková, výborná mechanika pohybu a kostra), valach Trawel Amant (WMP, 2018, o: Trawel Redy, m: Trawel April, maj. Lenka Buchtová, skvělé předvedení, dobrý typ), valach KVR Benjamin (WMP, 2018, o: Nantdywyll Pererin, m: Menai Silver Lilly, maj. Lucie Neustupná, kvalitní kostra, dobrá stavba těla). V šampionátu kategorie se tedy paní posuzovatelce představilo 8 zástupců českého chovu, z nichž největší podíl tvořili reprezentanti plemene velšský horský pony. Dva z nich pak následně obdrželi nejlepší hodnocení a získaly tituly šampiona a vicešampiona kategorie.  Šampionem kategorie se stal Napoleon DC, titul vicešampiona si domů odvezla klisna Trawel Abigail. Paní posuzovatelka s několikaletým odstupem zhodnotila kvalitu vystavovaných zvířat a konstatovala, že zejména u zástupců plemene velšský horský pony se český chov vyvíjí dobrým směrem. Věcnými cenami šampionát kategorie podpořila paní Lucie Řeřichová. Za podporu děkujeme. 

MM - KVR Benjamin.jpg

Paní Amanda Gomersall se na druhém kruhu věnovala posuzování silně obsazené kategorie Mountain a Moorland Part-bred (MMPBr), kde se jí představila početná kolekce WPBr a ČSP, kteří nesou příslušné procento požadované registrované velšské krve. Ve 100% se jednalo o jedince českého chovu. Do šampionátu se z jednotlivých vypsaných tříd kvalifikovali: hřebeček Novissime Zaval (2024, o: Zaval v.h.Enkershof, m: Pegy, maj. Patricie Filipi), klisna Keylly Barrdulo (2023, o: Schönbrunn Landgraf, m: Cyaenne, maj. Vlastimil Kadlec), valach Zip-K (2021, o: Zaval v.h.Enkershof, M. Bohemian Mata Hari, maj. NH Kladruby nad Labem), klisna Luna Zaval (2019, o: Zaval v.h.Enkershof, m: Pegy, maj. Patricie Filipi), klisna Rohan Šíla (2009, o: Golem, m: Šerpa, maj. Ludmila Mikešová), valach Indian Esprit (2014, o: Pretoria Esprit, m: Indian Pride, maj. Kateřina Jirčáková), valach Karsimo Blue Diamonds (2019, otec: Damian Blue Diamonds, m: Kessia, maj. Sabina Němcová), hřebec Smolly (2006, o: Sam, m: Panda, maj. Tereza Masná). Podíváme-li se na tuto kategorii z pohledu otců, můžeme říci, že tři plemeníci se zde prezentovali více než jedním potomkem.

WPBr - Novissime Zaval.jpg

Nejpočetnější a také nejúspěšnější skupinu tvořili potomci plemenného hřebce 2115 Zaval v.h.Enkershof (1/4 startujících). Z nich vzešel vítěz třídy hříbat, druhý a třetí umístěný ve třídě mladých, i vítězka třídy klisen. Zavala můžeme zcela jistě označit za jeden z pilířů chovu kvalitních jezdeckých poníků v ČR posledního desetiletí. Jeho potomstvo k sobě v poslední době přitahuje stále více pozornosti svými úspěchy nejen ve výstavních kruzích, ale i na sportovních kolbištích. Dalším hřebcem, který se mohl pochlubit velmi početnou skupinou svých potomků (1/5 startujících), byl velšský pony 687 Schönbrunn Landgraf, další z legend českého chovu, všestranný a pracovně prověřený hřebec ve velmi dobrém typu, nositel osvědčených a ceněných krevních linií slavného hřebčína Downland, jehož jméno je pevně spjato se jménem pana Vlastimila Kadlece, který se stal jeho majitelem po ukončení Landgrafova působení v NH Kladruby nad Labem. Landgrafova dcera se stala vítězkou třídy mladých. Trojic plemeníků s více než jedním předvedeným potomkem doplňuje velšský kob 1921 Pretoria Esprit, reprezentant E-rodiny hřebčína Pretoria, kterou založila importovaná klisna Fochnant Eluned, a syn prvního velšského koba importovaného do ČR Gwenllan Bena. Espritův syn zvítězil ve třídě valachů a další z jeho nadějných potomků se představil ve třídě mladých. Titul šampiona kategorie MMPBr obhájila od roku 2021 neporažená klisna Luna Zaval, vicešampionem se stal valach Indian Esprit, vynikající prototyp jezdeckého koně s dlouhým krkem, výrazným kohoutkem, předvedený ve výborné kondici. Věcnými cenami šampionát podpořila paní Michaela Hlavínová. Za podporu děkujeme.

Vyvrcholením výstavních tříd na ruce byl závěrečný supreme šampionát, kde své síly a kvality poměřili šampioni a vicešampioni všech tří kategorií. Tuto šestici nejlepších tvořili dva zástupci velšských horských pony, dva irští kobové a dva WPBr. Kvalita všech účastníků závěrečného šampionátu byla vysoká a na všechny jsme velmi pyšní. Nakonec na NV NPS 2024 triumfovalo mládí. Titul supreme šampiona si vybojoval dvouletý valach Napoleon DC, který jako roční zahájil svou výstavní kariéru a od té doby jede na vítězné vlně. V letošním roce tak rozšířil svou sbírku titulů o ten úplně nejcennější. Druhým nejlepším koněm výstavy bez ohledu na plemeno věk a pohlaví se stala dvouletá klisna Trawel Abigail, která se taktéž velmi dobře v loňském roce prezentovala na několika českých výstavách. Supreme šampionát věcnými cenami podpořila společnost Agrolex. Za podporu děkujeme.

Supreme sampioni.jpg

Z obecného hlediska obě paní posuzovatelky viděly ve výstavních kruzích mnoho zajímavých a krásných zvířat. Pečlivě si všímaly příliš blahobytné kondice, která pak i velmi kvalitní koně posunula v celkovém hodnocení níže. Dále by rádi českým vystavovatelům doporučily, aby věnovali více pozornosti nejen padnoucí výstroji svých poníků (příliš velké nánosníky, plandající podhrdelníky, nezastrčené plandající řemínky na uzdečkách, třpytivé a zdobené čelenky v kategorii MM, které tam nepatří), ale i svému oblečení a úpravě (košile bez kravaty, kravata na holém krku bez košile a podobně). 

Po chovatelských třídách přišli na řadu mladí vystavovatelé, kteří byli rozděleni do 5 silně obsazených tříd dle věku vystavujících. V těchto třídách, kde se primárně hodnotí vystavovatelské dovednosti předvádějícího, se postupně představilo téměř pět desítek mladých vystavovatelů ve věkovém rozpětí 4-16 let. Motivací podat co nejlepší výkon byl bezesporu obrovský pohár, který věnovala ASCHK ČR nejlepšímu z nich. Z každé třídy do finále postoupili první dva umístění. Mezi 10 nejlepších napříč všemi věkovými skupinami mladých vystavovatelů se zařadily tyto dvojice: Naira Delveti s valachem Lille Rosendals Captain Jack (Czech Riding Club), Tereza Musilová s valachem Oldvicarage Border Reiver (Zajíček na koni, Terapie a sport), Miluška Černá s klisnou Linde Hoeve’s Martina (Farma Černý - Benátky), Pavel Jirků s klisnou Valerie (Stáj Jirků), Kristián Lukeš s valachem Trawel Bonbon (JK Valdar), Mirka Vejvodová s valachem Benji from Tofi (Farma Baštěk), Vanesa Vršecká s klisnou Telmorside Delighfully Delicio, Klára Jourová s valachem Marah Sammy (Stáj Petr Joura Stop Cars), Laura Mitalová s valachem Pretoria Cavalier (Farma Baštěk) a Natálie Placerová s valachem Ivysen Merlin. Ve finále se k oběma dámám posuzovatelkám připojila i viceprezidentka ASCHK ČR Ing. Lenka Gotthardová. Poté, co se opět všichni finalisté jednotlivě předvedli v pohybu, se tito seřadili do řady a vystavovali své koně v postoji.  Z celé desítky finalistů byli posléze vybráni tři nejlepší mladí vystavovatelé, kteří vystoupili z řady. Tuto trojici tvořily Naira Delveti (7 let), Vanesa Vršecká (12 let) a Laura Mitalová (12 let). Mezi nimi se rozhodovalo o absolutním vítězi. Tím se nakonec stala Naira Delveti, která ve svých sedmi letech dokázala získat již podruhé toto prestižní ocenění. Vítězce gratulujeme a všem ostatním mladým vystavovatelům děkujeme za skvělou reprezentaci. Za dlouholetou podporu speciálních výstavních tříd Mladý vystavovatel na výstavách Národní pony společnosti děkujeme ASCHK ČR.

MV - pohled na jednu ze trid.jpg

Obě dámy posuzovatelky by rády pochválily všechny mladé vystavovatele za velmi pěkné výkony ve výstavním kruhu. Je zde ovšem několik věcí, které by mohly kvalitu jednotlivých prezentací posunout ještě o kousek výše. Nejčastější chybou, kterou při posuzování těchto tříd zaznamenaly, bylo zastavení před posuzovatelem příliš blízko. Je potřeba dodržet vzdálenost minimálně 2,5-3 m, aby se posuzovatel mohl na koně dobře podívat ze strany a nedíval se na něj seshora, když mu vystavovatel postaví koně těsně před něj. Dále je třeba nezapomínat přestavovat postoj (zootechnický, nebo „3+1“), když si posuzovatel koně obchází. Na to někteří z mladých vystavovatelů zapomněli, sice na začátku správně koně postavili, ale poté, co se posuzovatel přesunul na druhou stranu, už postoj nepřestavili. Část vystavovatelů také zapomínala ustoupit na středové čáře v okamžiku, kdy měla posuzovatele za zády, a tím mu neumožnila pohled na přední končetiny. Obě dámy se dále shodly na tom, že v těchto třídách je lepší, když mladí vystavovatelé vystavují své koně na uzdečkách a nikoliv na provazových ohlávkách. Aby byla provazová ohlávka funkční, musí koni dobře sedět a na nose ji kůň musí mít ve správné výšce. Pokud je z nevhodného materiálu, který klouže, povoluje se a sjíždí dolů na citlivou část nosu, působí koni diskomfort a ruší jeho soustředění, což se vždy odrazí na podaném výkonu. 

Po obědě program pokračoval jezdeckými výstavními třídami. Ve třídách Lead Rein, otevřených pro nejmladší kategorii jezdců od 3 do 9 let jezdících na poníkovi vedeném vodičem, měli soutěžící týmy poslední možnost připsat cenné body do celoročního hodnocení. Součástí celkového hodnocení je nejen hodnocení exteriéru a typu, ale i hodnocení prezentace a výkonu, i celkového souladu celého týmu. Soutěžící jsou standardně rozděleni do 3 tříd, samostatně soutěží děti na shetlandských ponících, druhou skupinu tvoří děti na ostatních povolených zástupcích MM plemen a MMPBr, a poslední oddělení tvoří Naděje, což jsou děti soutěžící prvním a druhým rokem bez ohledu na plemennou příslušnost jejich poníka. V shetlandské třídě byly před posledním kolem v čele tabulky s výrazným bodovým náskokem dva týmy, které od sebe dělil pouze jediný bod, proto bylo poslední kolo seriálové soutěže NPS AGROLEX LEAD REIN POHÁR 2024, jež probíhá s laskavou podporou společnosti AGROLEX, velmi napínavé. Umístění v tomto kole mohlo totiž ovlivnit pořadí v celoročním žebříčku na jednu, či na druhou stranu. Vítězkou posledního kola se stala Naira Delveti s valachem Lille Rosendals Captain Jack a vodičem paní Ditou Delveti (Czech Rididng Club), druhé místo obsadil Dominik Lukeš s valachem Lille Rosendals Merlin a vodičem paní Petrou Lukešovou (JK Valdar). Třetí příčka náleží Ludmile Hrabčíkové s klisnou Kadov Anemone a vodičem paní Ivanou Hrabčíkovou (Stáj Sidah). Po přičtení posledních bodů se Lead Rein šampionem v kategorii shetlandských pony stala s celkovým součtem 23 bodů Naira Delveti (3 vítězství ze čtyř bodovaných kol) a titul Lead Rein vicešampiona vybojoval Dominik Lukeš, který v průběhu celé sezóny nasbíral 21 bodů.

LR SHP - Naira Delveti - Lille Rosendals Captain Jack.jpg 

Skvělým vstupem do výstavní sezóny zahájily svou speciálkovou kariéru sestry Tereza a Barbora Musilovy, které obě startovaly se stejným poníkem. Byl jím osvědčený WMP valach Oldvicarage Border Reiver, jehož si pamětníci určitě vybaví jako úspěšného speciálkáře, který se propracoval až na vrchol nejen ve třídách Lead Rein , ale i ve třídách First Ridden s nejstarší ze sester Musilových Adélou, dnes již úspěšně sportující na úrovni MČR v drezuře. Jako vodič s oběma dívkami soutěžila paní Veronika Musilová a společně reprezentovaly společnost Zajíček na koni Terapie a Sport. Obě dívky ze čtyř bodovaných kol čtyřikrát zvítězily, jejich bodový náskok před ostatními soupeři byl tedy značný. Tereza Musilová soutěžila v kategorii pro ostatní MM plemena a MMPBr a stala se celkovou Lead Rein šampionkou této kategorie pro rok 2024 s plným počtem 24 bodů. O titul vicešampiona svedli boj pětiletá Ema Lišková s klisnou Glebedale Isabella a vodičem paní Adélou Neumannovou (JK Ctěnice), která v posledním kole obsadila krásné druhé místo, a devítiletý Dominik Lukeš s klisnou Limetree Stepping Stone a vodičem paní Petrou Lukešovou (JK Valdar), jež se v posledním kole umístili jako třetí. Vicešampionem této kategorie se s celkovým součtem 17 bodů stal Dominik Lukeš

LR SHP - Dominik Lukes - Lille Rosendals Merlin.jpg

Stejně to vypadalo i v kategorii Nadějí, kde soutěžila čtyřletá Barbora Musilová, která se po čtyřech vyhraných kolech výrazně bodově vzdálila všem svým soupeřům a vybojovala si při své premiérové výstavní sezóně titul Lead Rein šampiona v kategorii Nadějí. Obdobně jako v předchozí kategorii jsme i zde měli dva kandidáty na titul vicešampiona, jež před posledním kolem dělil pouze jediný bod. Pět bodů za druhé místo v posledním kole si nakonec připsala Anna Kratochvílová a klisnou Lenny a vodičem paní Danielou Kratochvílovou (GC Fenix), což je následně v celoročním hodnocení posunulo s celkovým součtem 15 bodů na post vicešampiona této kategorie. Třetí místo v posledním kole obsadila Viktorie Vojislava Vostrá s klisnou Zambia vom Ellernbrook a vodičem paní Vostrou Čadovou (V.A.P.E.M.Černotín), která celou sezónu dokončila s celkovým součtem 13 bodů. Za podporu speciálních jezdeckých výstavních tříd pro nejmenší děkujeme společnosti Agrolex. 

LR N - sampioni.jpg

Speciální jezdecké výstavní třídy nabízejí skvělou příležitost zažít krásnou výstavní atmosféru nejen nejmladší věkové kategorii jezdců, ale zasoutěžit si zde mohou jezdci jakéhokoliv věku. Pro začínající jezdce do 12 let jsou otevřeny třídy First Ridden, které v letošním roce podpořila paní Eva Pšeničková – společnost DESPI. Vzhledem k velkému počtu startujících z důvodu přílivu nových tváří a také z důvodu přechodu některých dvojic z kategorie Lead Rein do kategorie First Ridden byla v této sezóně vypisována vždy 2 samostatná oddělení, ve kterých mohli soutěžící sbírat body do celoročního žebříčku v rámci seriálové soutěže NPS DESPI First Ridden šampionát 2024. V prvním oddělení do posledního kola nastoupilo 8 dvojic, mezi nimiž byly i dvě dvojice, které byly aktuálně na vedoucích příčkách žebříčku. Všichni si museli projít jak společným předvedením ve skupině, tak individuálními prezentacemi. Někteří z jezdců do svých individuálních úloh zařadili, nebo se snažili zařadit cvalové pasáže, jiní naopak předváděli své koně pouze v klusu. Kromě kvality jednotlivých prezentací a chování koní při skupinovém předvedení se do celkového hodnocení každé dvojice započítávalo hodnocení exteriéru a typu, úprava koně i jezdce, vhodná výstroj i celkový soulad dvojice. Zvítězila Mirka Vejvodová s valachem Benji from Tofi (Farma Baštěk), která s tímto koněm soutěžila první sezónu a ve dvou ze čtyřech kol se dokázala umístit mezi třemi nejlepšími.

FR - Mirka Vejvodova - Benji from Tofi.jpg

Druhé místo obsadila jedna z nejmladších účastnic – sedmiletá Naira Delveti s valachem Lille Rosendals Captain Jack (Czech Riding Club), která se aktuálně stala NPS Lead Rein šampionkou v kategorii shetlandských pony pro rok 2024. Třetí příčka pak náleží Vally Bouchalové s valachem Kuky Vostrý (V.A.P.E.M. Černotín). Stejně početné bylo i druhé oddělení, kde excelovala další sedmiletá jezdkyně Tereza Musilová a valachem Oldvicarage Border Reiver (Zajíček na koni Terapie a Sport). Valach Kuky Vostrý startoval i ve druhém oddělení začínajících jezdců, kde na svém hřbetě nesl dvanáctiletou Moniku Vidlákovou (V.A.P.E.M. Černotín), se kterou vybojoval druhé místo. Na stupně vítězů vystoupala i bronzová Štěpánka Kaniová s klisnou Kaydrith Sparkling Tiara (GC Fenix), jenž po celou sezónu podávala konzistentní výkony. Poslední body do žebříčku byly rozděleny a dvě dvojice, které do posledního kola vstupovaly jako favorité, své kvality potvrdily a ta nejcennější místa v žebříčku udržely i po posledním kole. Šampionkou seriálové soutěže NPS DESPI First Ridden Šampionát se pro rok 2024 stala Miluška Černá s klisnou Linde Hoeve’s Martina (tři vítězství ze čtyřech bodovaných kol), titul vicešampiona putoval s Naiře Delveti a valachovi Lille Rosendals Captain Jack. Naira s Jackem se tak stali absolutně nejúspěšnější „speciálkovou“ dvojicí, neboť v rámci jedné sezóny se umístili na vrcholu žebříčku dvou seriálových soutěží, k čemuž ještě připojili Cenu ASCHK ČR pro nejlepšího mladého vystavovatele. Gratulujeme. Za podporu děkujeme společnosti DESPI paní Evy Pšeničkové.

Výkony začínajících jezdců si určitě zaslouží pochvalu. Paní posuzovatelka by ráda apelovala na rodiče a trenéry, aby nepodceňovali přípravu dětí do těchto výstavních tříd. Mezi nejčastější nedostatky patřily nepřipravené individuální úlohy, kde jezdci nevěděli, kde mají nacválat a vybírali si k tomuto účelu ta nejméně vhodná místa ve výstavním kruhu, což samozřejmě ovlivnilo výsledek, jímž obvykle bylo to, že se jim buď vůbec nacválat nepodařilo, nebo nacválávali na špatnou nohu. Horší orientace v prostoru pak u některých dvojic byla znát i při zastavování před posuzovatelem, kdy často zastavovali své koně příliš blízko. Někteří z nich buď zcela vypustili ze svých úloh krokové pasáže, nebo tyto zcela minimalizovali a tím neposkytli posuzovateli dostatek prostoru na to, aby si koně mohl důkladně na středové čáře prohlédnout. 

V seriálových soutěžích, jejichž partnerem je společnost KMITEX, byla situace napínavá až do úplného konce, neboť kandidátů na tituly zde bylo s malým bodovým odstupem hned několik. V juniorské jezdecké třídě otevřené jezdcům do 16 let na klisnách a valaších bez omezení KVH se paní posuzovatelce předvedlo 7 dvojic. Startovní pole bylo poměrně pestré, tvořili ho shetlandští pony, zástupci tří různých čistokrevných velšských plemen pony a kob a irští kobové. Nejlépe hodnocenou dvojicí zde byla jedenáctiletá Anna Buchtová s WMP valachem Trawel Amant (Kokoranč), druhé místo obsadila Laura Mitalová s valachem Benji from Tofi (Farma Baštěk), a bronzovou příčku vybojovala Klára Jourová s valachem Marah Sammy (Stáj Petr Joura Stop Cars). V celoročním hodnocení seriálové soutěže NPS KMITEX Junior Ridden šampionát 2024 tak vítězství v posledním kole přineslo titul šampiona právě Anně Buchtové, která za celou sezónu nasbírala 21 bodů (2 vítězství, jedno 2. místo a jedno 3. místo). S rozdílem jediného bodu (2 vítězství, jedno 2. místo a jedno 4. místo) si titul vicešampiona vybojoval Kristián Lukeš, který celou sezónu absolvoval premiérově v sedle klisny Loretty (JK Valdar). I v této třídě jsme mohli vidět moc hezké výkony, ale ani junioři by neměli zapomínat na zařazení přiměřeně dlouhé krokové pasáže do svých úloh stejně jako na dodržení vhodné vzdálenosti při zastavování před posuzovatelem. 

JR - Anna Buchtova - Trawel Amant.jpg

Vstupenkou do výstavní jezdecké třídy Open Ridden není ani tak věk jezdce, ale spíše jezdecké dovednosti, neboť této třídy se mohou zúčastnit jezdci bez omezení věku (děti, junioři i dospělí). Zde záleží hlavně na tom, aby dvojice naplnila požadavky, které jsou na ni kladeny: společné předvedení ve skupině ve všech chodech, v individuální prezentaci pasáž prodlouženého cvalu s příslušnými přechody, dobrá kvalita koně, správná výstroj a celkový soulad. Výstavnictví je zábavou pro celou rodinu a tato výstavní třída je toho důkazem. Setkáváme se v ní s rodiči dětí, nebo trenéry, kteří na výstavu přijedou se svými svěřenci, celou dobu se jim věnují a pomáhají jim, s čím je potřeba. Odměnou za tento servis pak pro ně může být právě účast v jezdecké třídě, kde si vše mohou na vlastní kůži vyzkoušet z pozice soutěžícího a prožít si svou chvilku slávy. Moc jim všem fandíme a věříme, že se v následující sezóně přidají i další. Vítězkou posledního kola seriálové soutěže NPS KMITEX Open Ridden šampionát 2024 se stala Kateřina Jirčáková s WPBr valachem Indian Esprit (hřebčín Vallaro), jež úspěšně završila celou sezónu celkovým součtem 19 bodů, což jí katapultovalo na úplný vrchol žebříčku a obdržela titul šampiona. Druhé místo a 5 bodů z posledního kola získal David Lukeš v sedle klisny Loretty (JK Valdar), který nakonec obsadil třetí místo v celoročním hodnocení (17 bodů). Na třetí příčku v posledním kole paní posuzovatelka posunula Martinu Polákovou s valachem Woody (STAMP Kokovice), kterým čtyři body stačily k tomu, aby se v žebříčku posunuli na druhé místo a získali titul vicešampiona (18 bodů). Za podporu obou těchto seriálových soutěží děkujeme společnosti KMITEX a společnosti Bioveta.

OR - sampioni.jpg

Asi nejobtížnější třídou na posuzování, ale zároveň i nejzábavnější třídou pro obě dámy byla Kostýmová show. Tato třída byla letos vypsána pouze jednou, a sice v rámci Národní výstavy NPS a setkala se s obrovským ohlasem. Zapojilo se do ní 8 týmů, které si připravily poutavá představení v maskách a s hudebním doprovodem. Byla to opravdu nádherná podívaná. Vítězný tým Jourových nás vtáhl do rytířského klání o sličnou šlechtičnu Napoleonku, druhý umístěný tým stáje Fenix nám vyprávěl příběh dvou živlů (vody a ohně) a jejich podílu na vzniku života. Třetí místo obsadil tým stáje Pepe-Farm A, který nám vysvětlil, co je třeba udělat, když draka začne bolet zub. O skvělou zábavu se ale postarali i ostatní, jejichž vystoupení a masky diváci rovněž ocenili bouřlivým potleskem. Na chvíli jsme se přenesli do jednoho z nejznámějších českých filmových muzikálů Noc na Karlštejně, dívka na koštěti nám ukázala, že ani po letech ze svého kouzelnického umění nic nezapomněla, pobavil nás příběh chytré elfky, která přelstila několik pirátů, s Jaromírem Nohavicou jsme si zanotovali jeho známou píseň Tři čuníci, a ocenili jsme veršované vystoupení Farmy Valiště. Všem náleží obrovská pochvala. 

Na konci sobotního odpoledne byly také vyhlášeny výsledky seriálové soutěže NPS STAMP Šampionátu irských kobů, který i letos probíhal s podporou stáje STAMP Kokovice. V něm po celý rok sbírali irští kobové body jak v chovatelských a speciálních výstavních třídách, tak i ve sportovních třídách. NPS STAMP Národním šampionem výstavních tříd se stal jedenáctiletý valach Woody maj. paní Martiny Polákové, vicešampionem pak sedmiletý valach Kuky Vostrý maj. paní Anny Vostré Čadové. Tito dva valaši stanuli na vrcholu i ve sportovním žebříčku, jen si své místa prohodili. Titul NPS STAMP Národního šampiona sportovních tříd získal Kuky Vostrý, vicešampionem se stal Woody. Gratulujeme a děkujeme stáji STAMP Kokovice za podporu a budeme se těšit, že se v příštím roce zapojí zase více irských kobů. 

Druhý den Národní výstavy NPS 2024 odstartovaly drivingové třídy. Nejprve do výstavního kruhu nastoupila vícespřeží. Diváci si mohli prohlédnout jak klasické dvojspřeží, tak tandem, či čtyřspřeží. Drivingové třídy mají obdobný průběh jako třídy jezdecké. Nejprve celá skupina absolvuje společné předvedení a následně se každé spřežení předvede v individuální úloze, do které musí soutěžící zařadit krokové pasáže, pasáže pracovního a prodlouženého klusu, zastavení, zacouvání. V drivingu se necválá. Posuzovatel vždy provede kontrolu zápřeže a do hodnocení zahrne kromě požadovaných vlastností pro práci v zápřeži, výkonu a mechaniky pohybu také čistotu postrojů a kočáru, úbor vozataje a soulad celého spřežení. Po velmi zdařilé prezentaci v obou částech této výstavní třídy si pro vítězství dojelo spřežení ze stáje ASINED-B – Pavel Bejček a jeho čtyřspřeží shetlandských poníků Gola, Gety, Phar Lap Domino a Amálka z Malého údolí.

D - Pavel Bejcek - Gola, Gety, Phar Lap Domino, Amalka z Maleho udoli.jpg

Druhé místo s tandemem Homer a Vočko obsadila Martina Váňová ze Stáje Horušice. Bronzová příčka pak náleží shetlandskému dvojspřeží – valachům Pancho a Portos z Malého údolí z Jezdecké společnosti Hejnice, které výborně předvedla Jaroslava Melichová. V kategorii jednospřeží byla nejlépe hodnocena Zuzana Jourová s valachem Marah Sammy (Stáj Petr Joura Stop Cars), toto spřežení se prezentovalo vynikajícími pasážemi prodlouženého klusu a korektním klidným zacouváním. Druhé místo získala Ivana Hrabčíková se shetlandským valachem Berberis of Kadov (Stáj SIDAH) a jako třetí se umístila Hana Pfeiferová s WPBr klisnou Liberte Samanta (Stáj NAES). Za podporu děkujeme Krmivům Smečno. 

D - Zuzana Jourova - Marah Sammy.jpg

Po drivingových třídách dostali prostor opět mladí vystavovatelé. Ve třech odděleních se paní posuzovatelce představila dvacítka šikovných dětí a juniorů. V nejmladší kategorii dětí do 8 let zvítězila Lili Buchtová s valachem Trawel Amant (Kokoranč), jako druhá se umístila jedna z nových dvojic ve výstavním kruhu, a sice Marie Marcelová s klisnou Golou (ASINED-B) a třetí místo si domů odvezla Ludmila Hrabčíková s klisnou Kadov Anemone (Stáj SIDAH). I přes nízký věk vystavovatelů jsme v této třídě viděli moc pěkné výkony. V návalu vzrušení ovšem někteří startující zapomínali zdravit, nebo zdravili za chůze. Je důležité si připomenout, že každá individuální prezentace začíná a končí pozdravem a zdravíme zásadně až, když kůň stojí. Ve druhém oddělení první místo obsadil po bezchybném výkonu Dominik Lukeš s valachem Victor of Very (JK Valdar), kterého by paní posuzovatelka ráda pochválila za vynikající práci s poníkem. V těsném závěsu se pak umístila Monika Vidláková předvádějící valacha Kuky Vostrý (V.A.P.E.M. Černotín) a Anna Buchtová s valachem Trawel Amant (Kokoranč). Výkony obou dívek byly na stejné úrovni, o pořadí rozhodla preciznější práce s výstavním postojem. V poslední silně obsazené třídě mladých vystavovatelů potvrdila své kvality zkušená Žaneta Budilová, předvádějící valacha Phar Lap Domino (ASINED-B), která tímto vítězstvím úspěšně ukončila svou kariéru mladého vystavovatele a věříme, že své bohaté zkušenosti může v budoucnu uplatnit a dále rozvíjet v klasických chovatelských třídách na ruce. Vynikajícím výkonem si druhé místo vybojoval Kristián Lukeš s valachem Trawel Bonbon (JK Valdar), který na třetí příčku odsunul Kláru Jourovou s valachem Marah Sammy (Stáj Petr Joura Stop Cars). Obecně můžeme tyto třídy hodnotit velmi pozitivně. Těm, kteří se na stupně vítězů zatím nepropracovali, by paní posuzovatelka ráda doporučila, aby se zaměřili hlavně na práci s výstavním postojem, který je potřeba umět rychle a efektivně přestavět, podle pohybu posuzovatele kolem koně. To se samozřejmě netýká čtvercového postoje. Protože konkurence v těchto třídách je vysoká, často rozhodují i maličkosti: padnoucí výstroj, vhodný úbor vystavovatele, či rovné zastavení. 

Národní výstava NPS 2024 je za námi, počasí nám přálo, atmosféra byla úžasná a obrovské poděkování patří celé organizační skupině NPS, která zajišťovala zdárný chod celé akce po oba dva dny. Bez těchto pomocných rukou bychom nebyli schopni akci takového rozsahu vůbec uspořádat. Děkujeme. Také si moc vážíme podpory všech našich partnerů a příznivců, jejichž cenami jsme mohli odměnit výkony těch nejlepších: společnost Bioveta, Farma Černých Benátky, paní Lucie Řeřichová, paní Michaela Hlavínová, STAMP Kokovice, společnost Agrolex, ASCHK ČR, společnost DESPI, společnost KMITEX, Stáj NAES, Stáj Otmíče, Krmiva Smečno, Jezdecké potřeby Cavalletto. Děkujeme a věříme, že nám zachovají přízeň i v příštích letech. 

Článek nebyl redakčně upraven.

Podobné články

Česká Asociace Connemara Pony připravila v letošním roce pro majitele connemara pony a part-bred connemara (koně s podílem connemara krve min. 25 %,…

Cena ASCHK ČR

Jízdárna Lhota byla místem, kde se první srpnovou sobotu setkali zájemci o výstavnictví nejen Mountain a Moorland plemen, ale i MMPBr a ostatních…