Reportáž ze IV. Šampionátu nativních britských plemen v Kolesách

16. 6. 2022 Iveta Lewingerová a Rafífa Hamoudová Autor fotek: Viktor Král
Sobota - OR - Macan Barrdulo a Alžběta Kosinová
Sobota - OR - Macan Barrdulo a Alžběta Kosinová

Přinášíme reportáž z první letošní výstavy NPS. Zajímá vás, kdo se stal absolutně nejlepším koněm výstavy napříč všemi plemeny, ve které třídě padl rekord v počtu účastníků nebo jaké jedinečné vystoupení mohli diváci v rámci dvoudenního programu zhlédnout? Stačí se jen začíst.

V termínu 21. - 22. května 2022 uspořádala Národní pony společnost (NPS) letošní první výstavu sezóny v krásném prostředí Stáje Vasury Kolesa, kde své svěřence mohli majitelé a chovatelé prezentovat ve speciálních výstavních třídách (SVT), chovatelských třídách na ruce i různých sportovních třídách. Pozvání posuzovat přijala paní Lorraine Clynes-Thomas z Velké Británie, zapsaná na panelech několika britských chovatelských společností, zkušená chovatelka, posuzovatelka a v neposlední řadě i úspěšná jezdkyně, která předvádí koně v jezdeckých výstavních třídách až na úrovni HOYS. V České republice posuzovala již podruhé, a v Kolesách ji čekaly dva dny naplněné skvěle obsazenými SVT i chovatelskými třídami. Sportovní třídy po celý víkend probíhaly pod taktovkou zkušené rozhodčí paní Evy Zelené, vozatajské soutěže posuzoval pan Jan Jelínek.

Sobotní program zahájili ti nejmenší ve třídě Mladý vystavovatel otevřené pro děti do 8 let. Vítězství si odnesla Adélka Oswaldová s valachem WMP Russel Pipit (Jízdárna Lhota), která i přes svůj nízký věk dokázala koně korektně předvést po obvodu výstavního kruhu, na středové čáře rovně klusala na posuzovatelku, zvládla koně postavit do výstavního postoje a na jejím vystupování ve výstavním kruhu bylo v každém okamžiku vidět, že přesně ví, co se od ní v danou chvíli očekává.

Sobota-MV-1-Adela-Oswaldova-a-Russel-Pipit.jpg

Vynikajícího předvedení jsme se dočkali i v oddělení Mladých vystavovatelů 9-11 let od reprezentantů Farmy Sýkorův mlýn. Desetiletá Michaela Kunstová bravurně prezentovala shetlandskou klisnu Geppy v.stal’T Hulpgat. Jedná se o klisnu ve standardním typu s KVH pár centimetrů nad hranicí mini typu. Předvádět tyto koně s menší KVH se může zdát velmi jednoduché, ale opak je pravdou. Předvádějící musí pro krok i klus zvolit správné a danému koni vyhovující tempo, aby se kůň dobře nesl, pohyboval se v rovnováze a nespěchal. Právě u malých koní se často stává, že předvádějící ve snaze o co nejlepší předvedení zvolí příliš rychlé tempo, vyvede koně z rovnováhy a tím celé předvedení pokazí. Míša Kunstová se ale dokázala této zásadní chyby vyvarovat a s Geppy odvedla ve výstavním kruhu skvělou práci. Pochvalu si v této silně obsazené výstavní třídě zaslouží všichni umístění do 5. místa, jejichž prezentace koní byly na vysoké úrovni.

Sobota-MV-2-Michaela-Kunstova-Geppy.jpg

V kategorii nejstarších Mladých vystavovatelů jsme následně mohli vidět několik výkonů, za které by se nemuseli stydět ani profesionálové. Vystavovatelé se v této třídě velmi dobře orientovali v prostoru, dokázali pracovat s výstavním postojem a své koně dokázali udržet bdělé a pozorné i při stání v řadě. Vítězkou této početné skupiny se stala Sára Zelená se shetlandskou klisnou Heather v.Stal Wainum Wisholt (Stáj Otmíče). Paní posuzovatelka byla nadšená takovým zájmem o vystavování z řad dětí a juniorů a také byla velmi potěšena vysokou úrovní předvedení ve všech třídách MV, kde podle jejího hodnocení došlo od její poslední návštěvy k výraznému posunu vpřed. Třídy MV podpořil věcnými cenami hřebčín Asmoon, paní Lucie Mašindové. Děkujeme.

Sobota-MV-3-Sara-Zelena-Heather.jpg

Lead Rein třídy jsou prvními jezdeckými výstavními třídami pro děti od 3 do 9 let, které ještě nejezdí na poníkovi samostatně, ale s vedením koně jim ve výstavním kruhu pomáhá vodič. Zatímco u MV se primárně hodnotí vystavovatelské dovednosti předvádějícího, hodnocení v těchto třídách ovlivňuje již více faktorů: exteriér a typ předváděného poníka, jeho připravenost a ochota spolupracovat s malým jezdcem, vhodná výstroj, úbor jezdce i vodiče a také práce vodiče s poníkem. Každé z těchto kritérií je pak zahrnuto do celkového hodnocení a společně vytvářejí komplexní obrázek každého týmu. V letošním roce mají soutěžící možnost opět sbírat body v seriálové soutěži NPS Lead Rein pohár 2022, jejímž generálním partnerem se stala a do všech tří kategorií krásné ceny věnovala společnost AGROLEX.

V kategorii pro shetlandské pony okouzlila paní posuzovatelku svým výkonem tříletá Eliška Slavotínková s klisnou Geppy v.Stal ´T Hulpgat v doprovodu vodiče paní Terezy Slavotínkové (Farma Sýkorův mlýn). V jejich podání jsme viděli na tříleté dítě mimořádně vyspělý jezdecký výkon, ochotného a spolupracujícího poníka a výbornou práci vodiče. Malá jezdkyně, která si v Kolesách odbyla svou výstavní premiéru, kolem sebe navíc šířila dobrou náladu a z jejího úsměvu bylo všem jasné, že si své vystoupení opravdu užívá, což paní posuzovatelku nesmírně potěšilo. V kategorii ostatních MM plemen a MMPBr zvítězila nejmladší soutěžící ve třídě teprve pětiletá Naira Delveti s vodičem paní Ditou Delveti a WPBr valachem Nuget von Deshaides (Czech Riding Club). Proti ní stály v kruhu starší a zkušenější děti, ale Nuget se předvedl v tom nejlepším světle a společně s dobrou prací vodiče jim to vyneslo první místo.

Sobota-LR-MM-a-MMPBr-Naira-Delveti-a-Nuget-von-Deshaides.jpg

Kategorie Nadějí je kategorií nováčků a 4 z 5 startujících absolvovali v Kolesách svou první výstavu. I zde byla nejúspěšnější tříletá Eliška Slavotínková, která startovala na svém druhém poníkovi WMP valachovi Goldmane Dickson v doprovodu vodiče paní Terezy Slavotínkové. Ke svému vítězství v shetlandské třídě tak připojila i vítězství ve třídě Nadějí. Paní posuzovatelka v LR třídách viděla mnoho šikovných a nadšených dětí. Některým týmům by ráda doporučila, aby zapracovali na klidnějším a plynulejším projevu jejich poníků i jejich správné úpravě. 

V letošním roce jsme jezdeckou třídu First Ridden (FR) pro začínající děti do 12 let museli pro velký počet startujících rozdělit do dvou oddělení. Nejen, že jsme zde mohli vidět zcela nové tváře, ale také nám některé děti z LR postoupily výše. V prvním oddělení FR předvedla výborně WMP valacha Vazan Roderick Adéla Štechrová (FARMA CHMEL s.r.o.). Roderick zde do puntíku naplnil definici vhodného poníka pro tuto výstavní třídu, a to jak po stránce exteriéru a typu, tak po stránce připravenosti a ochoty spolupracovat se začínajícím jezdcem. Jejich prezentace byla klidná a kultivovaná.

Sobota-FR-1-Adela-Stechrova-a-Vazan-Roderick.jpg

Ve druhém oddělení si pro vítězství dojela reprezentantka Jízdárny Lhota Anička Sixtová s WMP klisnou Glebedale Isabella, která výborně zvládla jak společné předvedení ve skupině, tak i individuální úlohu a paní posuzovatelka tuto dvojici pochválila za pěkné přechody.

Sobota-FR-2-Anna-Sixtova-a-Glebedale-Isabella.jpg

I přesto, že ve výstavním kruhu bylo hodně nováčků, všichni si již bez problémů zvládli během společného předvedení ve skupině upravovat a udržovat rozdělení. I zde by paní posuzovatelka doporučila účastníkům zaměřit se na správnou úpravu koní dle plemenného standardu, protože to je rovněž jeden z hodnoticích ukazatelů a může být právě tím, který dvojici posune výše nebo níže ve výsledkové listině. Paní posuzovatelka by také ráda upozornila všechny soutěžící, že sesednutí jezdce bez svolení posuzovatele v průběhu výstavní třídy nebo dekorování není povoleno stejně tak, jako pokřikování rodičů na soutěžící děti a oba tyto nešvary mohou vést k vyloučení dvojice.

Juniorská třída vyžaduje od jezdců již předvedení koně ve všech chodech, a to jak při společném předvedení ve skupině, tak v individuální úloze. Paní posuzovatelka měla z početného startovního pole hned dva kandidáty na první místo. Byly jimi dvě reprezentantky Jízdárny Lhota, které sedlaly valachy WMP Russel Pipit a Voermanhof X-Factor. Kvalita, úprava a připravenost obou poníků byly na stejné úrovni, a tak paní posuzovatelka udělila první místo jezdkyni, která svým aktivním přístupem přispěla k dobré prezentaci koně ve výstavním kruhu. Vítězství tedy náleží Adélce Oswaldové s Russel Pipitem. Ačkoliv by tato jezdkyně svým věkem ještě klidně mohla soutěžit v LR třídách, při svém prvním startu mezi juniory si vedla skvěle a stala se zároveň i historicky nejmladší účastnicí juniorských tříd na výstavách NPS.

Sobota-JR-Adela-Oswaldova-a-Russel-Pipit.jpg

Bohatě obsazená otevřená jezdecká třída Open Ridden, kde již na rozdíl od předchozích tříd mohou startovat i hřebci, poskytla divákům velmi pěkný zážitek a paní posuzovatelka ji označila za nejlepší jezdeckou třídu celého dne, kde výkony všech startujících byly na dobré úrovni. Sem tam se sice objevily drobné chybičky v jezdeckých úlohách, což je pochopitelné, neboť této výstavní třídy se účastnili i mladí koně startující první sezónu, ale toto byla zároveň jediná jezdecká výstavní třída, kde všichni koně byli správně upraveni dle daného plemenného standardu. Pozornost paní posuzovatelky od začátku upoutal čtyřletý WPBr hřebec českého chovu Macan Barrdulo, kterého jezdila Alžběta Kosinová a společně reprezentovali Western Farm Alvero. Charismatický a nadějný mladý hřebec v ušlechtilém sportovním typu s vynikající mechanikou pohybu, správně upravený a velmi dobře předvedený, jezdec korektně ustrojený, to je přesně ten obrázek, který chce každý posuzovatel ve výstavním kruhu vidět. Tato dvojice získala nejvyšší celkové hodnocení a obsadila první místo před Kateřinou Stránskou a Indian Espritem (hřebčín Vallaro) a Martinou Polákovou s Woodym (STAMP Kokovice).

Sobota-OR-Macan-Barrdulo-a-Alzbeta-Kosinova.jpg

Program výstavy probíhal souběžně na dvou výstavních kruzích. Na druhém kruhu své síly změřili děti, junioři i dospělí v různých sportovních třídách. V jízdě zručnosti pro děti do 9 let s vodičem dominoval Kristián Lukeš s Victorem of Very a vodičem panem Davidem Lukešem (JK Valdar). V trailových soutěžích zařazených do seriálové soutěže NPS NAES Trail šampionát 2022 byla v kategorii dětí nejúspěšnější Apolenka Skalová s Vazan Roderickem (FARMA CHMEL), mezi juniory zvítězila Sára Zelená s Heather v.Stal Wainum Wisholt (Stáj Otmíče), a v kategorii dospělých se prosadil jeden z nováčků paní Samantha Klaubenschalková s Flinem (Stáj Sarago). Ti všichni si do celoročního hodnocení připsali 6 bodů za vítězství. Nově byl v letošní sezóně zařazen do sportovních tříd parkur mezi kužely na oprati. V kategorii dětí zvítězil Kristián Lukeš s Victorem of Very, a ve třídě pro juniory a dospělé nejlepší výkon předvedla Zuzka Dotlačilová s klisnou Sárou (Farma Chikita).

Sobota-Trail-Samantha-Klaubenschalkova-a-Flin.jpg

Nedělní program zahájily vozatajské soutěže. Již v 8:00 byl na startu připraven první soutěžící v kategorii dětí. Zajímavý kurz pro všechny kategorie opět vzešel z autorské dílny pana Jana Jelínka, který vozatajské parkury i rozhodoval. Kategorie dětí se nám v letošním roce rozrostla o několik nových tváří, z čehož máme velkou radost a všem přejeme v letošní sezóně hodně úspěchů. První místo obsadil devítiletý Kristián Lukeš s multifunkčním shetlandským valachem Victorem of Very a přísedícím Davidem Lukešem (JK Valdar). Mezi juniory se prosadila dvojnásobná šampionka NPS CVŠ z let 2019 a 2020 Sára Zelená se shetlandskou klisnou Heather v. Stal Wainum Wisholt (Stáj Otmíče). Největší konkurence byla v kategorii seniorů, kde se postupně na dvoukolovém parkuru předvedlo 9 spřežení. Všichni byli výborně připraveni a do soutěže se pustili s maximálním nasazením. Nejlepšího součtu časů po dvou kolech dosáhlo spřežení JK Valdar: Victor of Very vedený Davidem Lukešem. Potěšující je, že se nám pomalu rozrůstá i kategorie dvojspřeží, v níž v Kolesách zvítězil Pavel Bejček se shetlandskými klisnami Gola a Gety (Asined-B). Výsledky z vozatajských parkurů se započítávají do seriálové soutěže NPS Cavalletto vozatajský šampionát 2022, která s podporou našeho generálního partnera jezdeckých potřeb Cavalletto úspěšně běží již čtvrtou sezónu.

Nedele-VP-Kristian-Lukes-a-Victor.jpg

Po ukončení vozatajských parkurů dostali vozatajové příležitost předvést svá spřežení také paní posuzovatelce, a sice v zápřahových výstavních třídách Driving, kde se hodnotí zejména vhodný výběr daného jedince pro práci v zápřeži, jeho připravenost a ochota, mechanika pohybu, kterou musí ukázat jak při společném předvedení ve skupině, tak v individuální úloze, předepsaná a padnoucí výstroj, úbor vozataje, a v neposlední řadě i stav a čistota povozu. Odděleně se představili zástupci MM plemen Berberis of Kadov a Giovanni van de Bargeshoeve, MMPBr plemena reprezentoval hřebec Grey. Všichni prokázali vlohy pro práci v zápřeži, ochotu k práci a příjemný temperament. Z jejich souboje nakonec vyšel vítězně Giovanni van de Bargeshoeve vedený Zuzkou Dotlačilovou (Farma Chikita), jenž ukázal velmi pěkné pasáže prodlouženého klusu.

Svou šanci ukázat dobré pracovní vlastnosti v zápřeži následně dostali i miniaturní koně a koně zapsaní v RHVK pod českou PK pro miniaturní koně. Velmi pěkným předvedením v kategorii juniorů zahájila svou vozatajskou kariéru jedenáctiletá Zlata Salajová s valachem Honza (Farma Valiště), který se pak představil i v kategorii seniorů s paní Nikol Bouchalovou. Historicky poprvé se v drivingové kategorii pro vícespřeží miniaturních koní představilo také čtyřspřeží. Jednalo se o čtyři plemenné hřebce v majetku paní Ing. Ludmily Kavánkové, které v letošní sezóně připravoval a v Kolesách předváděl pan Jan Jelínek s přísedící paní Markétou Jelínkovou (JK Accos). Srdce mnoha diváků zaplesalo radostí, když uviděli toto „puntíkaté“ čtyřspřeží tvořené hřebci Boyke v.d.Kievitlaan, James Bond, Boss a Vilda vjíždět do kolbiště.

Nedele-Driving-ctyrsprezi.jpg

Před zahájením klasických chovatelských tříd přišla na řadu jedna z divácky nejatraktivnějších soutěží - Kostýmová show. Paní posuzovatelka již tuto třídu při své první návštěvě hodnotila, nesmírně se u ní pobavila a velmi se těšila, že tato třída bude vypsána i na výstavě v Kolesách. Do výstavního kruhu nastoupily 4 týmy. S reprezentanty Farmy Černých Benátky jsme se přenesli do rodeové arény a byli jsme svědky lasování, odchytu a označkování divokého telátka. Zástupci Stáje Zoubkových nám umožnili nahlédnout do života Havajanů a předvedli nám jejich věhlasné taneční umění. Z dalekého Arendellu nás poté přijela navštívit krásná královna Elsa. A kostýmovou show zakončilo jedinečné představení kouzelníků Pokustóna a Hokustóna, kteří do svého vystoupení dokázali zapojit i paní posuzovatelku a stewarda. Všichni byli úžasní a velkým potleskem jejich vystoupení ocenili i diváci. Srdce paní posuzovatelky si získali kouzelníci Pokustón a Hokustón (JK Valdar).

Nedele-Kostymova-show-Farma-Cernych-Benatky.jpg

Následujících několik hodin pak bylo věnováno prezentaci koní v klasických chovatelských třídách na ruce ve třech vypsaných kategoriích. V té první se divákům i paní posuzovatelce představili zástupci Mountain a Moorland plemen. Z každé vypsané třídy postupovali první dva umístění do šampionátu kategorie. Těmi postupujícími se ve třídě ročních a dvouletých staly importovaná mladá klisna velšského koba na začátku své výstavní kariéry Trevallion’s Princess Polly (2020, maj. Ondřej Bláha) a WMP klisna českého chovu Asmoon Spring Dream (2020, maj. i chov. Lucie Mašindová, hřebčín Asmoon), která v loňském roce již dosáhla na titul supreme vicešampionky NV NPS. Třída byla velmi dobře obsazena a první dvě umístěné klisny vykazovaly velmi dobrou kvalitu, byly správně upravené, v odpovídající kondici a dobře předvedené.

Nedele-vystava-MM-Asmoon-Spring-Dream.jpg

Mezi tříletými převažovali zástupci velšských kobů, kterým ve výstavním kruhu konkurovala jedna klisna Connemara pony a jeden valach WMP. Do šampionátu se kvalifikovaly 2 klisny velšského koba, obě narozené v českých hřebčínech. Z prvního místa postoupila klisna narozená v hřebčíně Karlen manželů Kašparových – Karlen Nirvana (maj. Adéla Dibelková), která se nejen velmi dobře předvedla v pohybu, ale paní posuzovatelka u ní ocenila i krásnou hlavu s širokými nozdrami a výrazným okem. Druhé postupové místo si vybojovala dcera hřebce H-S lord Thomas a reprezentantka jedné z nejstarších a nejrozvětvenějších rodin hřebčína Pretoria – klisna Pretoria Everyone’s Favourite (maj. Aneta Jandová), jež rovněž sklidila ovace za velmi pěkné předvedení.

Nedele-vystava-MM-Karlen-Nirvana.jpg

Samostatná třída byla otevřena pro klisny a valachy plemene shetlandský pony, čtyřleté a starší. Do výstavního kruhu nastoupilo pět klisen a dva valaši. Vysokou kvalitou exteriéru a typu, odpovídající kondicí a velmi dobrou mechanikou pohybu paní posuzovatelku zaujal devítiletý valach pocházející z Holandska – Giovanni v.d.Bargeshoeve (maj. Zuzana Dotlačilová). Do šampionátu kategorie se společně s ním kvalifikovala další importovaná klisna, která v letošním roce začíná svou výstavní i sportovní kariéru, a v jejímž původu najdeme hned několik holandských národních šampionů – Icha v.d.Schellenkrans (2015, maj. Patricie Filipi). Hodnocení některých vystavovaných poníků v této třídě ovlivnila i jejich kondice, jež u některých byla příliš blahobytná. Na druhou stranu některým by zase naopak pár kilo navíc slušelo.

Velmi pěknou kolekci jsme viděli také ve třídě pro čtyřleté a starší klisny a valachy plemene velšský horský pony. Převažovaly zde české odchovy nad importy. Na svůj odchov mohou být pyšní majitelé hřebčína KVR Křivá Voda, jejichž pětiletý valach a potomek hřebce Nynwoods Ethan -  KVR Popeye the Sailor (maj. Lada Svítilová) se díky vynikajícímu pohybu, dobrému exteriéru a požadovanému typu vyhoupl na první příčku.

Nedele-vystava-MM-KVR-Popeye-the-Sailor.jpg

Výborného hodnocení se dostalo i klisně holandského chovu v majetku pana Karla Urbana Windhoek’s Carolien, která se stala druhou postupující klisnou. Typově nejzajímavějším poníkem z celé skupiny byl pro paní posuzovatelku ovšem valach Marah Party Boy, kterého jeho výrazná nadváha bohužel odsunula až na čtvrté místo.

Třída velšských kobů čtyřletých a starších byla soubojem českých chovatelů. Vítězně z něj vyšla odchovankyně hřebčína Marrion v majetku Petry Lukešové – šestiletá Marrion I’m a Cassie, která je vynikajícím představitelem svého plemene s typickou mechanikou pohybu, krásnou hlavou a dobrým klisním výrazem. K jejímu úspěchu nemalou měrou přispěla i skvělá práce vodiče, který klisnu udržoval sice pozornou, ale v relativním klidu, a v okamžiku, kdy bylo potřeba předvést sílu, dynamiku a pravý velšský temperament, ji o to prostě požádal a ona mu okamžitě a ochotně vyhověla.

Nedele-vystava-Supreme-sampionka-Marrion-I-m-a-Cassie.jpg

Druhé místo si vybojovala čtyřletá klisna Jasmineheart Princess Mirabel z chovu paní Jitky Kafkové (Jasmineheart Stud), která má ale ještě rezervy v předvedení ve výstavním kruhu. Za dospělé hřebce do šampionátu výstavy postoupil i nejstarší zúčastněný kůň výstavy 28letý Schönbrunn Landgraf (maj. Vlastimil Kadlec), otec dvou plemenných hřebců a více než padesáti dalších hříbat. Ti všichni pak společně nastoupili do výstavního kruhu a úkolem paní posuzovatelky bylo z této úžasné kolekce zvířat vybrat dva nejlepší zástupce MM plemen. Koně byli paní posuzovatelce znovu předvedeni v pohybu a ona pak vzájemně porovnávala jejich kvality. Šampionkou kategorie MM plemen se stala klisna velšského koba a dcera hřebce Menai Cardi’s Image -  Marrion I’m a Cassie, titul vicešampiona obdržel valach plemene shetlandský pony Giovanni v.d. Bargeshoeve, syn hojně využívaného holandského plemeníka Stefana van Aruba, který posbíral mnoho ocenění jak v klasických chovatelských třídách na ruce, tak v zápřahových výstavních třídách. Paní posuzovatelku také velmi potěšilo, když při jeho předvedení v základní třídě upozornila vystavujícího, že uzdečka s barevným nánosníkem není vhodná pro výstavní účely, a do šampionátu již Giovanni nastoupil se správnou výstrojí. Paní posuzovatelka viděla v kategorii MM plemen mnoho zajímavých a dobře připravených zvířat, ale jen opravdu málo z nich bylo pro předvedení ve výstavním kruhu správně upraveno. Určitě by doporučila každému z vystavovatelů, aby úpravě svého koně věnoval více pozornosti, neboť vhodná úprava nejenže podtrhne celkový obrázek předváděného koně, ale může být v případě shodné kvality koní tím, co rozhodne o celkovém umístění. U MM plemen je třeba se vyvarovat zejména do roviny zastřižených hřív a ohonů a používání make-upu.

V dalším bloku jsme mohli sledovat reprezentanty MMPBr, kam vedle WPBr spadají i podíloví kříženci dalších MM plemen. Svou výstavní premiéru v Kolesách absolvoval letošní WPBr hřebeček Solis Chanel (26,57% velšské krve, maj. Patricie Filipi), který se jako první z této kategorie kvalifikoval do šampionátu. Ze třídy mladých se k němu připojila vítězná klisna, souladná a velmi dobře upravená Luna Zaval (2019, 24,07% velšské krve, maj. Patricie Filipi), loňská šampionka kategorie MMPBr z NV NPS, a také druhá umístěná klisna Berenike Geschenk (2021, 75% velšské krve, maj. Veronika Kalvachová), která měla v Kolesách svou výstavní premiéru a předvedla, byť pouze na krátkém úseku, velmi pěkný pohyb.

Nedele-vystava-MMPBr-Solis-Chanel.jpg

Nejpočetněji obsazenou třídou v této kategorii byla třída klisen a valachů čtyřletých a starších. Zde dominoval pětiletý valach Chardonnay (50% velšské krve, maj. Sabina Němcová), potomek hřebce Chicco-R, skvěle předvedený svou majitelkou, s výbornou mechanikou pohybu a úpravou.

Nedele-vystava-MMPBr-Chardonnay.jpg

Druhé a třetí místo obsadili velcí WPBr pocházející ze spojení anglického plnokrevníka a velšského koba. Tím úspěšnějším byla nakonec klisna Angerddol Ceri Soller po hřebci Bryncadno Fflamdwyn (2010, 50% velšské krve, maj. Antonín Veselý). Oba koně umístění na druhém a třetím místě se aktivně věnují práci pod sedlem a sportují, což maličko ovlivnilo jejich aktuální kondici.

Ve třídě dospělých hřebců se ve výstavním kruhu sešli tři zajímaví zástupci WPBr, dva mladí hřebci a jeden veterán. Vynikající typ i exteriér, charismatická hlava, příkladná úprava a to vše spojené s velmi dobrou prezentací koně v pohybu posunulo k vítězství ve třídě čtyřletého hřebce Macan Barrdulo (55,47% velšské krve, maj. Alžběta Kosinová). Druhé postupové místo paní posuzovatelka udělila hřebci Grey (1999, 84,38% velšské krve, maj. Marek Mikuška), u kterého kromě mechaniky pohybu ocenila vzhledem k jeho věku i vynikající kondici. Všichni výše uvedení se následně sešli v šampionátu kategorie, kde byly jejich kvality znovu posouzeny a porovnány. Z celé kolekce předvedených zvířat si srdce paní posuzovatelky získal syn plemenného hřebce Schönbrunn Landgraf - Macan Barrdulo, jež také obdržel titul šampiona kategorie MMPBr. Druhým nejlepším MMPBr napříč všemi věkovými kategoriemi na výstavě v Kolesách oceněný titulem vicešampiona kategorie MMPBr se stal valach Chardonnay.

Nedele-MMPBr-Macan-Barrdulo.jpg

I v této kategorii bylo k vidění spoustu zajímavých koní. Úprava až na pár výjimek byla rovněž v pořádku. Majitelům těch koní, kteří mají příliš hustou hřívu, by paní posuzovatelka doporučila hřívu protrháním ztenčit tak, aby se z ní daly zaplést malé a úhledné „bobánky“, které dobře zvýrazní horní linii koně. Z příliš husté hřívy vzniknou totiž masivní „bobánky“, které naopak horní linii deformují a navíc špatně drží tvar a rozplétají se. Dále by paní posuzovatelka ráda upozornila na to, že by se vystavovatelé měli zamyslet i nad vhodnou výstavní ohlávkou, která pokud není padnoucí a tlačí nevhodně na špičku nosní kosti, vyvolá většinou u zvířat negativní reakci a neochotu spolupracovat a může tak mnohdy zcela pokazit jejich prezentaci ve výstavním kruhu. U zvířat tříletých a starších je pak na zvážení každého majitele, zda koně do výstavního kruhu raději nepostrojit padnoucí uzdečkou než nepadnoucí výstavní ohlávkou, která nám celé předvedení zkomplikuje. Součástí výstavní uzdečky musí vždy být i anglický nánosník, uzdečky bez nánosníku se k výstavním účelům nepoužívají.

V další chovatelské kategorii se nám představili zástupci ostatních původních britských plemen, kam spadají například i irští kobové. Ve třídě mladých se utkaly dvě dvouleté klisny českého chovu, které v letošní sezóně sbírají své první výstavní zkušenosti. O maličko lépe byla ve výstavním kruhu hodnocena True Grit Kavion (maj. Eliška Nývltová), druhé místo obsadila Emilka Březový potok (maj. Karolína Kopcová). Mezi dospělými klisnami a valachy první dvě místa ve třídě obsadili importovaní valaši Woody (2013, maj. Martina Poláková) a Kuky Vostrý (2017, maj. Anna Vostrá Čadová), kteří se oba v průběhu výstavy velmi dobře prezentovali také ve speciálních výstavních třídách a sportovních soutěžích a ti si rovněž rozdělili i šampionské tituly v šampionátu kategorie ostatních původních britských plemen. Šampionem kategorie se stal výstavně úspěšný Woody a vicešampionem pak nováček letošní sezóny Kuky Vostrý. Paní posuzovatelka by ráda poděkovala všem předvádějícím za jejich snahu. S některými na místě prodiskutovala drobné nedostatky v úpravě koní a rovněž udělila několik cenných rad k tomu, jak vylepšit předvedení jejich svěřenců ve výstavním kruhu.

Nedele-vystava-OPBP-Woody.jpg

Vyvrcholením chovatelských tříd na ruce byl supreme šampionát, do kterého nastoupili všichni šampioni a vicešampioni kategorií. Diváci měli tedy možnost v jednom výstavním kruhu pohromadě vidět to nejlepší ze všech vypsaných chovatelských tříd bez ohledu na plemennou příslušnost, věk a pohlaví. Všech šest koní naposledy nastoupilo do výstavního kruhu, předvedlo se v pohybu
i výstavním postoji, a všichni jsme s napětím očekávali výrok paní posuzovatelky. S titulem supreme šampiona domů odjížděla klisna velšského koba Marrion I’m a Cassie, druhým nejlepším koněm chovatelských tříd se stal WPBr hřebec Macan Barddulo. Oběma majitelům i chovatelům těchto nádherných zvířat gratulujeme a přejeme jim hodně úspěchů jak ve výstavních kruzích,
tak na sportovních kolbištích.

Nedělní program pokračoval třídami Mladých vystavovatelů, které byly opět rozděleny do tří skupin. Mezi nejmladšími dětmi exceloval sedmiletý Dominik Lukeš vystavující shetlandského valacha Victor of Very (JK Valdar).

Nedele-MV-1-Dominik-Lukes-a-Victor.jpg

Druhé oddělení nám poskytlo nádherný obrázek na skupinu velmi dobře připravených dvojic, kde úroveň vystavování těch nejlepších byla již plně srovnatelná s profesionálními výkony a tyto děti by mohly být inspirací a vzorem pro nemálo dospělých vystavovatelů, které jsme viděli v klasických chovatelských třídách. Vítězství si zde vybojovala Martina Kolaříková s valachem plemene irský kob Woody (STAMP Kokovice).

Nedele-MV-2-Martina-Kolarikova-a-Woody.jpg

Mezi Mladými vystavovateli ve skupině pro nejstarší věkovou kategorii byli jak zkušení předvádějící se zajímavou výstavní minulostí, tak úplní nováčci. Někteří z nich se na předvádění soustředili natolik, že zapomněli na jednu ze základních věcí, a sice že každá prezentace koně začíná a končí pozdravem. Vynikající práci ve výstavním kruhu odvedla čtrnáctiletá Anna Linhartová, která vystavovala mladého WPBr valacha Chardonnay (JK Unicorn). Podařilo se jí ukázat nejen plný rozsah jeho mechaniky pohybu, ale velmi dobře zvládla i výstavní postoj a byla schopná svého svěřence udržet celou dobu pozorného a soustředěného.

Nedele-MV-3-Anna-Linhartova-a-Chardonnay.jpg

V závěru nedělního odpoledne byly vyhodnoceny i sportovní soutěže, které v průběhu celého dne probíhaly na druhém výstavním kruhu. Velmi vyhledávanou sportovní třídou se v posledních letech stává jumping (skákání s koněm na ruce, který je otevřen pro koně všech plemen s KVH do 125 cm). Děti do 9 let absolvují jednoduché kurzy tvořené šesti malými kavaletkami. Všechny přihlášené děti startovaly se shetlandskými poníky. Vítězkou dětského jumpingu se stala Miluška Černá s valachem Viky of Very (Farma Černý – Benátky).

Nedele-Jump-Miluska-Cerna-a-Viky.jpg

Ostatní soutěžící jsou pak rozděleni do tří skupin podle KVH koní a ve dvou kolech překonávají překážky předepsané výšky pro danou výškovou kategorii. V kategorii koní s KVH do 87 cm zvítězila Nikol Bouchalová s valachem zapsaným v RHVK pod českou PK pro miniaturní koně Honzou (Farma Valiště). Svůj skokový talent v těchto soutěžích v kategorii do 97 cm KVH již nějakou dobu prokazuje i shetlandská klisna Geppy v. stal ´T Hulpgat s Terezou Slavotínkovou (Farma Sýkorův mlýn). Nejpočetněji obsazenou jumpingovou kategorií bývá standardně kategorie pro koně 98-125 cm KVH. Dvěma bezchybnými koly a nejrychlejším časem druhého kola posunula na první příčku svou klisnu Heather v.stal.Wainum Wisholt Sára Zelená (Stáj Otmíče).

Pro všechny příznivce této sportovní třídy máme dobrou zprávu. Budou-li mít zájem si otestovat své schopnosti i připravenost svých koní, mohou si obojí vyzkoušet na veřejném tréninku zaměřeném nejen na tuto výstavní třídu, ale i na traily, který pořádá Národní pony společnost 24. 7. 2022 na Jízdárně Lhota. Přihlášku mohou všichni zájemci najít zde: https://www.npsinfo.cz/kalendar-akci/vzdelavaci-akce/ 

Více než 70 startů v trailech činí tuto sportovní třídu absolutně nejvyhledávanější a nejoblíbenější mezi vystavovateli všech věkových kategorií. Výsledky se po oba dva dny započítávaly do seriálové soutěže NPS NAES Trail šampionát 2022. Za vítězství v nedělním trailu si cenné body do celoročního hodnocení připsal v kategorii dětí Kristián Lukeš s valachem Trawel Bonbon (JK Valdar), v kategorii juniorů Míša Eremijášová se Sárou (Farma Chikita) a v kategorii dospělých Petra Lukešová s Victorem of Very (JK Valdar).

Nedele-Trail-Misa-Eremijasova-a-Sara.jpg

Poslední soutěží, která uzavírala celý dvoudenní program výstavy, byla soutěž pro děti do 9 let Běž – Jeď – Veď. Ta se jezdí formou rozjížděk. Je to dynamická a někdy i lehce adrenalinová podívaná, která vyžaduje dokonalou souhru ve spolupráci vodiče, poníka a malého jezdce. Jednotlivými rozjížďkami se až k poháru za první místo probojoval tým JK Valdar ve složení Dominik Lukeš, Victor of Very a vodič David Lukeš.

Šampionát nativních britských plemen proběhl za příznivého počasí v krásném jezdeckém areálu Sportovní a dostihové stáje Vasury Kolesa a s podporou generálních partnerů a sponzorů, kterým bychom rádi za jejich pomoc poděkovali: Jezdecké potřeby Cavalletto, Stáj Naes, spol. Agrolex, spol. ZETEN Blovice, Krmiva Smečno, spol. Kmitex – měřící nástroje a nářadí, hřebčín Asmoon, Jízdárna Lhota a Veterinární ordinace manželů Lukešových Tereziny Dary. Obrovský dík náleží rovněž veškerému technickému personálu a samozřejmě také paní posuzovatelce a oběma rozhodčím za jejich obětavou práci.

Se všemi se budeme těšit na viděnou 25. - 26. června 2022 na Letním šampionátu NPS v Semicích.

Podobné články
Zambia vom Ellernbrook - LR

Národní pony společnost (NPS) by ráda pozvala v této sezóně všechny majitele i chovatele široké rodiny mountain a moorland plemen, jejich uznaných…

Naira Delveti - Lille Rosendals Captain Jack

Národní výstava NPS obvykle zakončuje výstavní sezónu v daném roce a dochází na ní k vyvrcholení šampionátových soutěží. Této tradici dostála i letos…